Největší zajímavosti Peru jako na dlani

©

Když se řekne Perú, většině z nás naskočí jen Machu Picchu a Inkové. Tato země toho ale nabízí mnohem, mnohem více. Strávili jsme tu bez pár dnů skoro 3 měsíce a ani to nestačilo k trochu detailnějšímu prozkoumání. O Machu Picchu zde tedy řeč nebude, ale dozvíte se o dalších zajímavostech, která tato země může nabídnout.

Víte například, že v Peru najdete druhý nejhlubší kaňon na světe, který je dvakrát hlubší než slavný Grand Kaňon? Nebo třeba třetí a čtvrtý nejvyšší vodopád světa? Nebo také horu z loga slavného studia Paramount? Ano je to tak. Země se přirozeně dělí na tzv. costa (pobřeží), sierra (hory) a selva (džungle). Zatímco kolem pobřeží se vine slavná Panamerická dálnice, to pravé Perú se skrývá ve vnitrozemí. Malé vesničky a města, ve kterých se mnohdy zastavil čas a lidé tu stále dřou na svých malých políčkách. Děti si hrají venku a téměř nikdo nevlastní počítač nebo tablet. Bez výjimky se v každém městě nachází tzv. mercado neboli tržnice, kde se levně najíte, koupíte rozličné ovoce, necháte se ostříhat nebo si necháte sešít děravé kalhoty.

Sestoupíte-li z hornatého vnitrozemí směrem k Brazilské hranici, čeká Vás teplotní šok. Ocitnete se v pravé džungli. Kolem silnice rostou banány a na tržištích se prodává ovoce, které ani neumíme pojmenovat. Jsou zde magické laguny a množství vodopádů, které lákají k osvěžení.

Ano, Peru je země mnoha tváří. S trochou nadsázky a rychlým strojem můžete ráno vstávat na pobřeží Pacifiku, odpoledne se projíždět mezi šesti tisícovými horami a večer usínat mezi banánovníky v džungli.

Mluvili jsme ale o zajímavých místech, že? Směle do toho, informace najdete u fotek!
 

Peru jako na dlani_1Přesně takovéto silničky najdete v Perú. Překonávají mnoho údolí a řek a kolikrát se nám z nich až hlava zatočila. V autobuse bychom nejspíše už blinkali.
 

Peru jako na dlani_2Město na vrcholu hory neboli Machu Picchu severu, to je Kuelap. V době své slávy tu na šesti kilometrech čtverečních žilo až tři sta tisíc lidí.

 

Peru jako na dlani_3Čtvrtý nejvyšší vodopád na světě, Gocta. Voda padá z výšky úctyhodných 775 metrů.

 
Peru jako na dlani_4Jezero Titicaca a plovoucí ostrovy Uros. My jim udělujeme zlatou medaili v soutěži „Nejkomerčnější místo Jižní Ameriky“.

 
Peru jako na dlani_5Tržnice v každém městě. Nakoupíte zde vše od ovoce a zeleniny, přes maso až po textil. Nám nejvíc chutnali ovocné džusy, které koupíte opravdu levně. Můžete si zde ale také nechat zašít kalhoty, nebo se jít ostříhat.
 

Peru jako na dlani_6Vyhlídka Cruz del Condor v druhém největším kaňonu světa. Kaňon Colca, je dvakrát hlubší než slavný Grand Kaňon v USA a je to jedno z nejlepších míst pro pozorování kondorů, kteří často létají jen pár metrů od nás.
 

Peru jako na dlani_7Jeskyně Cueva de las Pavas, je jeskyně v Peruánské džungli plná malých barevných papoušků, díky kterým to tu docela žije.
 

Peru jako na dlani_8Že jste v džungli, poznáte snadno, když místo brambor dostanete smažený banán.
 

Peru jako na dlani_9Ano, i tohle je Perú. Laguna de los Milagros.
 

Peru jako na dlani_10Zachtělo se vám osvěžení v parném letním dni? Není problém, stačí si popojet pár kilometrů za město k některému z vodopádů!

 

Peru jako na dlani_11Slavnosti Pachamanka. Nazývá se tak způsob přípravy jídla v zemi, kdy se mezi rozžhavené kameny dá maso a zelenina. Celé se to přikryje a za hodinu je hotovo. Každá rodina má svůj vlastní recept a je to vážně bašta.
 

Peru jako na dlani_12Národní park Huascarán. Jen my, naše motorky, divocí koně a hory v dáli.
 

Peru jako na dlani_13Pohled na masiv Kordillery Blanca při západu slunce.
 

Peru jako na dlani_14To je ona, hora Artesonraju, která se objeví pokaždé, když si pustíte film od společnosti Paramount.
 

Peru jako na dlani_15Památník 15-ti československým horolezcům v NP Huascarán, jejichž tábor smetla při zemětřesení v roce 1970 lavina.
 

Peru jako na dlani_16NP Huascarán je podle nás jedno z nejhezčích míst, které můžete v Perú a v celé jižní Americe navštívit.
 

Peru jako na dlani_17Lama Alpaca, na ty tady můžete narazit téměř všude. Její srst se využívá k výrobě textilu. Nenechte se ovšem napálit od prodejců na tržištích, pro pravé svetry z Alpacy musíte jít někam jinam a pořádně si připlatit.
 

Peru jako na dlani_18

Kromě tržiště najdete také v každém městě či vesnici kostel. Většinou se jedná o hezky udržované koloniální stavby. 

Zaujala Vás popisovaná destinace, chtěli byste se dozvědět víc a získat podrobnější informace týkající se Peru? V e-shopu najdete tištěného průvodce Lonely Planet Peru poznáváme.

Byli jste na výletě, dobrodružné cestě či třeba stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na 
webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika.

 
Booking.com
Napsal: Mirka & Vojta JedemKolem.cz

Předchozí článek

Kterou kávu pít a které se raději vyhnout?

Další článek

Tipy na jarní destinace - kam se vydat v březnu

Související články

Články

Jak jsem mrzla v Brazílii: proč je zima v São Paulu horší než v Praze

Jsem ten typ člověka, který má rád teplo nebo klidně i takové to lepivé vedro…během ledna, když teplota u nás klesne k nule nebo pod ní, vidím se na pláži v Karibiku nebo aspoň v Záhřebu. Brazilské teplíčko jsem si rychle oblíbila. Do São Paula jsem odletěla na konci prosince, tedy uprostřed léta. Žabky, tady pod slavnou značkou havaianas, jsem nesundala z nohou. Skoro každý den pár kapek příjemného horkého deště a děti ve školce jsme dvakrát denně mazaly opalovacím krémem. U vás v Evropě je ale větší zima Pro Brazilce…

Články

Fototrip kolem nejhezčí peruánské hory

Nevado Alpamayo v peruánském pohoří Cordillera Blanca bývá označován za jednu z nejhezčích hor světa. V krásné horské krajině národního parku Huascarán mohou nehorolezci podniknout okružní trasu kolem této hory, divoký a poměrně opuštěný trek. Tropické ledovce Cordillera Blanca je nejzaledněnějším pohořím tropů, kde je plocha ledovců (přesto že během posledních let poměrně rychle ubývají) okolo 600 km2. Na 170 km délky zde najdeme třicítku šestitisícovek, mezi nimi i nejvyšší horu Peru Huascaran (6 768 m n. m.). Národní park Huascarán byl…

Články

Peru Low Budget aneb jak procestovat Peru a nebýt gringo

Peru - rozmanitou krajinu pouští, deštných pralesů, pláží, surfařů a krásných hor, jsme navštívili v listopadu 2016. Strávili jsme tam 2 týdny a absolvovali jsme více méně tradiční tzv. gringotrail, tedy trasu: Lima - Ica - Cusco - Machu Picchu - Puno - Arequipa a zpátky do Limy. Na našem výletě jsme utratili oba dva celkem něco kolem 35 000 CZK (včetně letenek)... Jak se nám to povedlo? Pan-American Highway v Peru stopem Dálnice, která spojuje severní, střední Ameriku a celé západní pobřeží jižní Ameriky se dá velice hezky procestovat stopem. Na cestách stopem jsme potkali Němky studující v Limě, skvělého kamioňáka, se kterým jsme si pokecali za pomocí překladače a slovníku, dál…

Články

Tři města, která stojí za to vidět v Peru

Země Inků je pro každou dobrodružnou duši jedním z nejvyhledávanějších cílů. Peruánská krajina je jako supermarket – můžete si vybrat, jaké dobrodružství podstoupíte: zda zamíříte k zaledněným andským vrcholům, vydáte se přes rozlehlé pobřežní pouště nebo do vlhkých deštných pralesů Amazonské nížiny. My se však dnes vydáme do měst, která stojí za to v Peru vidět! Lima – vstupní brána do jiného světa Hlavní město Peru – Lima, je pro většinu cestovatelů vstupní branou nejen do země, ale hlavně do úplně jiného světa. Tedy pokud nejste z Peru, Bolívie nebo jiné země Jižní Ameriky, kteří v tomto světě žijí a vše, nad čím my Evropané a jiné národnosti „valíme bulvy“,…