Nejpoutavější nové turistické atrakce

©

Myslíte, že už jste viděli všechno? Tak si na svůj seznam připište tyhle neuvěřitelné nové zážitky, které si můžete dopřát od roku 2018.

Ve stopách nindžů, Japonsko

Japonsko se chystá pokračovat v oživování starobylého nindžovského umění pestrou nabídkou aktivit, které budou zahájeny v roce 2018. Návštěvníci si budou moci vybrat ze dvou zájezdů specializovaných na tradici bojovníků nindža, při kterých budou ubytováni na slavných místech, jako je například provincie Iga, kde se nacházejí dva významné posvátné areály této tradice a některé z jejích nejslavnějších škol. V Tokiu bude také v brzké době otevřeno nové Muzeum nindžů a také Akademie nindžů, kde si návštěvníci budou moci vyzkoušet výcvik, který povede „poslední nindža“ Džiniči Kawakami. Budete-li natolik dobří, že se vám podaří absolvovat všechny lekce, stane se z vás úředně ověřený nindža.

Snahy o oživení tohoto starobylého umění má pod patronátem Japonská rada nindžů, která bude zveřejňovat aktuální informace na stránkách ninja-official.com. 

Ve stopách ninžůMyslíš, že bys mohl být jako ninja? Do Japonska za hledáním nejlepších světových certifikátů © Chase Son Photography / Getty Images

Rezervace Ocean Cay, Bahamské ostrovy

Někdejší průmyslová oblast Bahamských ostrovů se v současné době proměňuje v nádhernou novou podmořskou rezervaci se soukromým ostrovem. Hosté plavební společnosti MSC Cruises se budou už zanedlouho moci vydat na písečné pláže a do poklidných lagun v rezervaci Ocean Cay Marine Reserve a relaxovat v tiki barech a na místech vyhrazených pro rodiny. Ze vzniku této rezervace však nebudou mít prospěch pouze turisté: Ocean Cay by měla podporovat růst korálů a dalších mořských živočichů a na obnoveném, panensky čistém ostrově bude vysazeno více než 80 původních druhů rostlin.

První turisty z výletních lodí by měl ostrov přivítat v listopadu 2018. Nabídku plaveb do Ocean Cay Marine Reserve najdete na www.msccruises.com.

Potápění k Titaniku, Newfoundland, Kanada

Dobrodruzi z celého světa se dnes mohou vydat na nezapomenutelnou osmidenní expedici z ostrova Newfoundland, jejíž součástí je i ponor k neslavnějšímu vraku světa. Při plavbě se společností Blue Marble Private a její zkušenou posádkou se ve speciální ponorce vydáte k vraku Titanicu, který leží v hloubce téměř 4000 m, a prohlédnete si nejslavnější části této lodi, včetně proslulého schodiště. Tato podmořská odysea patří k nejneobvyklejším zážitkům na světě a počet míst v ponorce je omezen.

Ponory Blue Marble k vraku lodi Titanic budou zahájeny v roce 2018 a budou pokračovat až do roku 2019. Tento nezapomenutelný zážitek si rezervujte na www.bluemarbleprivate.com.

Lety z Argentiny na Antarktidu 

Od ledna 2018 budete mít zcela novou možnost navštívit jednu z nejméně dotčených oblastí světa: argentinské státní aerolinky LADE zahájí první pravidelné komerční lety na zamrzlý kontinent Antarktida. Namísto výletních lodí (na kterých je třeba překonávat mořskou nemoc), se neohrožení cestovatelé vydají na Antarktidu na palubě letadla, které každý týden odstartuje z letiště ve městě Ushuaia v Argentině a za pouhých 90 minut přistane na antarktické základně Marambio Base. Tato základna slouží především vědeckým a výzkumným účelům, ale bude rozšířena o ubytovací prostory pro turisty a další vymoženosti zaměřené na komerční lety.

Pravidelné lety by měly být zahájeny v lednu 2018. Sledujte webové stránky letecké společnosti LADE, kde najdete další podrobnosti.  

Vessel Gallery, New York City, USA

Ve městě NewYork vyroste nová ikona. Galerie Vessel je pozoruhodnou instalací, která by měla stát uprostřed nové výstavby Hudson Yards, kterou bude zrevitalizována někdejší průmyslová oblast Far West Side. Tato stavba z naleštěné mědi se stane středobodem veřejného prostranství Public Square and Gardens a bude tvořena 154 vzájemně geometricky propojenými schodišti. Návštěvníci budou moci vyšplhat až na vrchol této 45 m vysoké stavby po míli dlouhé síti chodníčků a každé schodiště jim nabídne trochu jiný výhled na obnovenou čtvrť pod nimi.

Vessel bude pro veřejnost otevřena na podzim roku 2018.

Vessel Galery, NYUmělecký dojem z Galerie plavidel, která bude tvořit hlavní část regenerace Newyorského města Far West Side
© Forbes Massie-Heatherwick Studio
 

L’atelier des Lumières, Paříž, Francie

Až se pro veřejnost otevře l’Atelier des Lumières, měl by do historické umělecké scény Paříže vnést závan čerstvého vzduchu. Tento ateliér má být zaměřen na intenzivní umělecké zážitky a každoročně bude otevírat významnou výstavu, která nabídne pohled na dílo nějakého slavného umělce z digitální perspektivy. Budete tak moci vstoupit přímo do nejslavnějších uměleckých děl světa. Menší, vedlejší výstavy pak budou věnovány soudobým tématům. Na ploše neskutečných 2000 m2 by měl l’Atelier des Lumières přinášet neotřelé a inovativní, osm metrů vysoké projekce, které budou pokrývat stěny kompletně přebudované továrny z 19. století.

Slavnostní odhalení tohoto ateliéru na adrese 38/40 rue Saint-Maur je plánováno na duben 2018. Postup prací můžete sledovat na www.atelier-lumieres.com. 

L'Atelier des LumièresDigitální čarodějnictví umožní návštěvníkům vstoupit do ikonických uměleckých děl na pařížském L'Atelier des Lumières © Culturespaces, DR

Science Gallery, Londýn, Spojené království; Detroit, USA

Science Gallery okouzluje a uchvacuje návštěvníky Dublinu už od roku 2008. V roce 2018 bude otevřena její nová stálá pobočka v Londýně a bude zahájen tříletý projekt v Detroitu. Britská galerie bude stát hned vedle mostu London Bridge a měly by se v ní objevovat průběžně obměňované výstavy zabývající se zásadními otázkami života. Všechny expozice budou velmi interaktivní a vaše odpovědi a reakce mohou být dokonce zahrnuty do akademického výzkumu této galerie. Americká pobočka na půdě detroitské Michigan State University je zaměřena na prosazování nových výzkumných metod mezi studenty a akademiky.

London Science Gallery bude otevřena v roce 2018 a její návštěva by měla být zdarma. Více informací o datu otevření najdete na stránkách london.sciencegallery.com. 

Přímé lety z Austrálie do Evropy 

Dejte sbohem přestupům a čekání na letištích – aerolinie Qantas zahajují první přímý let spojující Austrálii s Evropou. Tato nová linka spojí Perth s Londýnem za 17 hodin, takže se stane jedním z nejdelších letů pro cestující na světě. Letecká společnost Qantas chce i pro cestující v ekonomické třídě učinit let co nejpohodlnějším, takže na této trase například využije Dreamliner 787, letadlo navržené tak, aby minimalizovalo turbulence a zlepšovalo kvalitu vzduchu v kabině. Evropané teď budou mít navíc skvělý důvod k návštěvě nejodlehlejšího australského města.

První lety budou zahájeny v březnu 2018 a letenky si můžete rezervovat na stránkách www.qantas.com.

Přímé lety z Austrálie do EvropyPřímé lety otevřou Perth, nejvzdálenější město Austrálie, na evropské cestovatele © Rob Bayer / Shutterstock

Ulysses Centre, Dublin, Irsko

Impozantní literární dějiny Irska se stanou ústředním tématem nového turistického centra v historické budově Newman House, přímo v srdci georgiánského Dublinu. Zdejší poutavá a interaktivní expozice bude zaměřena zejména na dílo Jamese Joyce, který chodil do tohoto domu na přednášky, ale dozvíte se zde mnoho také o dalších slavných irských spisovatelích. Průběžně obměňované výstavy se zaměří na soudobější autory a v centru se budou konat také přednášky a divadelní představení.

Ulysses Centre bude v Dublinu otevřeno na podzim 2018.

August Moon Drive-in, Nashville, USA

Přeneste se v čase zpět až do šedesátých let dvacátého století v tomto zbrusu novém zábavním centru na ploše 4180 m2 v americkém Městě hudby. Uvnitř malého tematického parku se ocitnete v dokonalé letní noci s hvězdnou oblohou a cvrkajícími cikádami. Usaďte se v některém z klasických bouráků a sledujte nejnovější trháky nebo neotřelé kousky na největším neIMAXovém plátně v Severní Americe. Ale není to jen čirá nostalgie: majitelé slibují převratnou technologii a dokonce i živé herce, kteří dodají interakci s diváky osobní rozměr. 

Tenhle ráj všech milovníků filmu by se měl otevřít na jaře roku 2018 v East Nashville. Nejnovější informace najdete na www.augustmoondrivein.com

Zaujaly Vás popisované destinace, chtěli byste se dozvědět vic a získat podrobnější informace? V e-shopu najdete tištěné průvodce Lonely Planet. 

Byli jste na výletě, dobrodružné cestě či třeba stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika.

Napsal: Lonely Planet

Předchozí článek

Borneo - putování malajským pobřežím bez větších výdajů - 2. část

Další článek

Davos - lyžařská metropole Švýcarska

Související články

Články

TOP 10 cenově nejvýhodnějších destinací pro rok 2018

Nejlepší destinace, zážitky a cestovatelské trendy pro následující rok. Experti z Lonely Planet prozkoumali celý svět, aby vám nabídli nejlákavější destinace, nezapomenutelné zážitky a trendy, o kterých byste měli vědět. Deset míst, která lákají šetrné cestovatele. 1. Tallinn, Estonsko Estonské hlavní město je kompaktní, pohledné a neuvěřitelně výhodné. Zdarma a po svých můžete prozkoumávat jedno z nejpůvabnějších historických center ve východní Evropě, levně se ubytovat v hostelu, penzionu či v soukromí a vychutnávat si výhled na Balt a nádherné městské panorama…

Články

TOP 10 měst pro rok 2018

Nejlepší destinace, zážitky a cestovatelské trendy pro následující rok. Experti z Lonely Planet prozkoumali celý svět, aby vám nabídli nejlákavější destinace, nezapomenutelné zážitky a trendy, o kterých byste měli vědět. Deset měst, která slibují báječné zážitky. 1. Sevilla, Španělsko Během posledních deseti let se Sevilla proměnila. Metropole, dříve proslulá dopravními zácpami, spala na velmi zašlých vavřínech, ale pozvolna rozkvetla ve velkoměsto plné jízdních kol a tramvají a snaží se oživit svého uměleckého ducha. A proměna neproběhla bez povšimnutí. Andaluské…

Články

TOP 10 zemí pro rok 2018

Nejlepší destinace, zážitky a cestovatelské trendy pro následující rok. Experti z Lonely Planet prozkoumali celý svět, aby vám nabídli nejlákavější destinace, nezapomenutelné zážitky a trendy, o kterých byste měli vědět. Deset zemí, které byste měli v roce 2018 navštívit. 1. Chile Chile je šlachovitý pás země, oddělené od zbytku Jižní Ameriky (a světa vůbec) mohutnými Andami na východě, nekonečným Pacifikem na západě, vyprahlou pouští Atacama na severu a neprostupnou divokou krajinou Patagonie na jihu. Obyvatelé země, ať už žijí v nejextrémnějších podmínkách, nebo…

Články

Nejlepší cestovatelské destinace Lonely Planet pro rok 2018

Best in Travel 2018 z Lonely Planet je napjatě očekávané uvedení doporučených destinací z celého světa pro příští rok, jež by se měly objevit na seznamu přání každého cestovatele. Přední cestovatelská autorita na světě představuje svůj výběr nejlepších deseti zemí, měst, regionů a destinací, které odborníci Lonely Planet cestovatelům doporučují navštívit v roce 2018. Vytouženou nejvyšší příčku na seznamu nejlepších zemí pro rok 2018 zaujímá Chile, zatímco Sevilla byla oceněna jako nejlepší město na světě, které byste v příštím roce měli navštívit. Tomuto španělskému městu šlape na paty americký Detroit a často přehlížené australské hlavní město Canberra. Z regionů…