Nejlepší místa na světě, kde říct „ano“

©

Jakmile se rozhodnete strávit zbytek života s někým jedinečným, stojí před vámi rozhodnutí, které vám může připadat ještě důležitější. Kde se vyslovit? Našli jsme deset skvělých míst, kde to jde skoro samo.

1. Bagan, Myanmar (Barma)

Východy slunce jsou obecně velice romantické, ale ty v Baganu jsou opravdu kouzelné. Bagan, od 9. do 13 století hlavní město království Pagan, byl kdysi místem 10 000 buddhistických klášterů, chrámů a pagod. Dnes je planina kolem Baganu stále poseta více než dvěma tisícovkami těchto staveb. Vyšplhejte na vrchol jedné z nich společně (skvělou volbou je Lawkaoushaung) a pozorujte, jak vycházející slunce mění tmavou krajinu v živoucí zlatý obraz s výraznými siluetami. Je to neuvěřitelný pohled a perfektní příležitost k žádosti o ruku.

Nejlepší doba pro návštěvu Baganu, 190 km jižně od Mandalay, je od listopadu do února.

Myanmar, Bagan

2. Trolltunga, Skjeggedal, Norsko

Pokud vaše dáma miluje přírodu, nebojí se výšek a má chuť jít s vámi na kraj světa, určitě přehlédne fakt, že jste před ní poklekl na koleno na místě, kterému se říká „Trolův jazyk“. Trolltunga, nejkouzelnější ze všech přírodních scenérií, je dramatický skalní výběžek vyčuhující nad 700metrovou propastí s vyhlídkou na jezero Ringedalsvatnet ležící hluboko pod ním. Přijďte sem dobře připraveni, jelikož je to odlehlý kus hor: cesta tam a zpět od začátku trasy trvá osm až deset hodin.

Trolltunga je obvykle přístupný od poloviny června (až roztaje sníh) do poloviny září. Nejbližším velkým městem je Bergen, kam se dá z Česka zaletět docela levně.

Norsko, Trolltunga

3. New York City, USA

New York plný romantických zákoutí je po právu oblíbeným místem pro vyslovení žádosti o ruku. Na některých místech vám dokonce s tímto krokem pomohou: na venkovním kluzišti v Rockefellerově centru nabízejí jen pro vás vyhrazený čas, kdy budou hrát hudbu dle vašeho výběru, na slavné vyhlídkové plošině v 86. patře Empire State Building zase mají saxofonisty, kteří vám na požádání zahrají. Dalším vzdušným místem s typickým pohledem na město je chodníček na Brooklynském mostě. V létě je inspirující také Loeb Boathouse v Central Parku – půjčte si lodičku pro dva nebo najměte gondolu, případně se vyslovte během večeře na terase u jezera.

Lístky na Empire State Building stojí 29 USD, exkluzivní vstup na kluziště Rockefeller Rink stojí 350 USD. Podrobnosti o Loeb Boathouse najdete na thecentralparkboathouse.com.

USA, New York

4. Přírodní rezervace NamibRand, Namibie

V Namibijské poušti nepotřebujete k nastolení atmosféry měsíční světlo, hvězdy samotné jsou dostatečně zářivé. Přírodní rezervace NamibRand je jednou z pouhých tří na světě, vyhlášených jako nejlepší v International Dark Sky Reserves. Po báječném dni mezi dunami, horami a divokými zvířaty budete mít chuť se vyslovit při západu slunce (jeho krása vám vezme dech), ale vydržte, dokud se nebeský ohňostroj naplno nerozhoří.

Přírodní rezervace NamibRand se nachází na jihozápadě Namibie a dostanete se tam po silnici nebo charterovým lehkým letadlem; více podrobností na namibrand.com.

Namibie

5. Pobřeží Amalfi, Itálie

Ano, Benátky, Řím a Florencie jsou skvělou volbou, ale pobřeží Amalfi jižně od Neapole je opravdu stvořené pro zamilované páry. Je tu pár pozoruhodných míst, kde můžete vyslovit tu nejdůležitější otázku, jako například vzdušná Terrace of Infinity ve Villa Cimbrone v Ravellu nebo Sentieri degli Dei (Stezka bohů) vysoko nad Positanem. Ale právě pobřeží Amalfi je tím, kde pravděpodobně najdete perfektní místo jen a jen pro vás.

Zahrady a Terrace of Infinity ve Villa Cimbrone jsou otevřené denně od 9 do západu slunce; vstupné je 7 EUR.

Itálie, Amalfi

6. Udajpur, Rádžasthán, Indie

Plukovník James Tod, první politický agent v regionu Východoindické společnosti, říkal v roce 1829 o rádžasthánském městě Udajpur, že je to „nejromantičtější místo v Indii“. Jeho zdobené paláce, chrámy a soukromá sídla lemují břehy jezera Pichola a Jezerní palác z bílého mramoru jakoby plul na mírných vodách jezera. Dnes je to luxusní hotel a je to přímo pohádkové místo pro zásnuby.

Cena pokoje v Taj Lake Palace začíná na 377 USD za noc; více informací na tajhotels.com.

Indie, Udajpur

7. Národní park Arches, Utah, USA

Červené skalní útvary tohoto národního parku, představující sílu, křehkost a krásu přírody i času, jsou inspirativním zásnubním místem pro páry, které rády prozkoumávají přírodu společně. Delicate Arch, v pozadí s La Sal Mountains, je jedním z nejpoutavějších útvarů. Double O Arch a Double Arch jsou také dost dokonalými místy. Pokud oba rádi lezete nebo jezdíte na horských kolech, pak vám tato oblast ve východním Utahu nabídne ještě více příležitostí k oslavě.

Národní park Arches, 6 km severně od Moab, je otevřený po celý rok; vstup je 5 USD, místo v kempu stojí 20 USD. Více informací nps.gov/arch

Utah, Arches

8. Paříž, Francie

Paříž, Město světla, je kouzelně krásná a zůstává jedním z nejromantičtějších měst světa. Pěší most Pont des Arts klenoucí se přes Seinu jen kousek od Louvru je působivým místem pro žádost o ruku (navzdory nedávným snahám zastavit lavinu „mileneckých zámků“ připnutých k zábradlí). Méně vyhledávanou, ale neuvěřitelně okouzlující možností, jak vznést svůj klíčový dotaz, je učinit to na jedné z malebných kovových lávek vedoucích přes tříproudý kanál Saint-Martin v 10. obvodu.

Jaro a léto jsou překrásné, ale také dražší a je tu více lidí. Podzim a zima v Paříži mají také své světlé okamžiky, s krásnou výzdobou a mnohem méně návštěvníky.

Francie, Paříž

9. Príncipe Island, Svatý Tomáš a Princův ostrov

Kde? Přesně tak. Za to, že najdete ostrov, kde je to jako v ráji, v zemi, o které mnoho lidí ani neslyšelo, dostanete body za kreativitu. A opuštěné pláže a překrásné tropické prostředí na Príncipe vytvoří opravdu intimní a výjimečné zásnuby. Tento malý národ, kousek od západního pobřeží Afriky v Guinejském zálivu, vede velmi pohodový a mírumilovný život, do něhož velmi rychle (a rádi) vklouznete.

Nejlepší doba k návštěvě je od června do září. Ideální místo k ubytování je Bom Bom Island Resort - bombomprincipe.com

Principe Island

10. Antarktida

Destinace majestátních rozměrů. Antarktida dokáže ohromit. Během dlouhé cesty přes rozlehlý, prázdný Jižní oceán opravdu pochopíte, že Antarktida není jen odlehlou částí světa, ale také jeho koncem. V následujících dnech rovněž zjistíte, že toto chladné a nepřátelské prostředí je zároveň překrásné. Přidejte trochu laskavostí s vaší láskou (a diamant taky neuškodí!) a máte vše připraveno na obrovské „ANO“!

Nejlepší doba k návštěvě je od listopadu do března; vprostřed léta je zde až 20 hodin denního světla.

Antarktida

Zaujaly Vás popisované destinace, chtěli byste se dozvědět vic a získat podrobnější informace? V e-shopu najdete tištěné průvodce Lonely Planet. 

Byli jste na výletě, dobrodružné cestě či třeba stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika.

 

Napsal: redakce LonelyPlanet.cz

Předchozí článek

Peru Low Budget aneb jak procestovat Peru a nebýt gringo

Další článek

Francie – téměř lyžařské nekonečno

Související články

Články

Pět zážitků, které zpestří dovolenou v Tunisku

Fascinující písčité pláže, příjemné teplé počasí a dostupnost z Evropy činí z Tuniska atraktivní dovolenkovou destinaci. Přímořská letoviska jsou rozeseta podél Středozemního moře, s členitým podbřežím dlouhým přes tisíc kilometrů. Příjemné a teplé počasí je tu navíc celý rok, s koupací sezonou od května do října. Plážová pohoda rozhodně není to jediné, co může nejsevernější africká země nabídnout. Byl by to skoro hřích prosedět celou dovolenou jen na pláži. Nechte se zlákat jednou z následujících aktivit, které učiní váš pobyt v Tunisku nezapomenutelným: Procházka starobylou medínou V Tunisku najdete…

Články

Svěží jaro na Maltě a na Gozu

Malta je přitažlivé souostroví na cestě mezi Evropou a Afrikou. V srdci Středomoří proto byla vyhledávaným útočištěm pro mořeplavce. Dnešní návštěvníky láká na svou 7000 let starou pestrou historii a památky, které patří k nejstarším dochovaným na světě. Vábivé je i celoročně příznivé maltské klima, členité pobřeží a nesčetné možnosti kulturního, sportovního i nočního vyžití. Všemu dodává šmrnc osobitý charakter ostrovů, daný dlouhodobou britskou nadvládou. Proč vyrazit na Maltu právě na jaře? Ostrov Comino. Maltské souostroví tvoří dva hlavní ostrovy – Malta, kde žije 90 % populace, a Gozo. Třetím ostrovem je Comino, jehož obyvatelé by se dali spočítat na prstech jedné ruky. Příjemnou dovolenou tady strávíte ve kterémkoliv ročním období. Pokud chcete poznávat místní památky nebo podnikat…

Články

I nenaplánovaná Paříž vás odzbrojí svojí bezprostředností

Mám rád ty momenty, kdy dorazím někam na místo a nemám vůbec žádný plán. Nevím, kde budu jíst, nevím, kde budu spát (ideálně, když to nevím jen dopoledne, odpoledne začínám být trochu nervózní) nevím, kam se podívám. A musím říct, že se mi to stává docela často, protože někdy nemám čas a někdy záměrně některé věci neplánuji. Když jsem před pár lety vyrážel poprvé do Paříže, bylo to podobné. Věděl jsem jen, že budu cestovat s rodinou a dcera měla tenkrát asi dva roky, takže kočárek byl naprosto nezbytný. Čekala mě tedy zcela nová zkušenost a já byl trochu nesvůj, že nemám plán, protože to tentokrát nebylo jen o mně. Chtěl jsem, abychom si návštěvu Paříže užili všichni. Hned po příjezdu se ukázalo, že jakýkoliv plán by byl stejně zbytečný, protože nám po čtyřhodinovém čekání na letišti ve Vídni nepřistál na letišti Orly v Paříži jeden celý kufr. Navíc cestou z letiště jsme zjistili, že stávkují řidiči autobusů, takže dostat se do centra, kde jsme měli bydlet, nebylo…

Články

10 možností, jak levně poznat Dubaj

Dubaj s jeho pětihvězdičkovými hotely dominujícími siluetě města a nakupováním, kterému se věnují novinové titulky, je místem zábavy pro bohaté a slavné. Chcete bezplatné nápoje, lodní projížďku téměř zdarma a nejlepší výhledy na celé město? Tady je návod, jak na to. Trocha místních znalostí vám totiž v Dubaji zpřístupní spousty levných zážitků. Mnohé z nich můžete najít na obou březích zálivu Creek – ve čtvrtích Bur Dubai a Deira, kde byl založen původní malý obchodní přístav Dubaj.  Gurmánské jídlo téměř zadarmo Dubaj jako tavicí kotlík světových kultur je…