Nejlepší místa, kam se podívat v srpnu 2016

© Getty RF

Cestování v srpnu neznamená pouze slunění na některé z pláží na severní polokouli, jak dosvědčují naši odborníci, kteří na tento měsíc cestovatelům poskytli několik doporučení. Od pozorování velryb na západním pobřeží Austrálie po setkání s jaguáry v brazilských mokřadech, srpen nabízí báječnou příležitost spatřit přírodu ve své největší kráse. Existují však i jiné možnosti, například byste se mohli podívat do Švédska.

 

OkavangoProzkoumejte deltu řeky Okavango z tradiční kánoe mokoro, vyrobené z jediného kusu dřeva © thejack / Getty Images

Plavba na kánoi mokoro v deltě řeky Okavango, Botswana

Vodám řeky Okavango trvá dlouhé měsíce, než dorazí do svého cíle, nejslavnější vnitrozemské delty na světě. Sladká voda stékající z náhorní plošiny v Angole neústí do žádného moře nebo oceánu, ale vlivem žhavého afrického slunce se postupně odpařuje a vsakuje do písku pouště Kalahari. Řeka Okavango zde sice končí, ale její voda zajišťuje bohatý život v deltě – uvidíte zde záplavu rostlin i ikonická africká zvířata, jichž sem za vodou migrují tisíce.

I když v srpnu převládá modrá obloha a příjemné teploty, je právě v tomto měsíci v deltě nejvyšší hladina vody. Je to neuvěřitelně prospěšné hned na dvou frontách: příroda překypuje bohatstvím rostlin i živočichů a oblasti vnitřní delty jsou přístupné kánoí mokoro z vydlabaného kmene stromu. Nechte se na tomto tradičním plavidle romanticky unášet po klidné hladině nesčetných kanálů zarostlých rákosím a užívejte si pohledu na fantaskní prostředí nebo si troufněte ještě dále do nitra delty v moderním motorovém člunu a kochejte se pohledem na zvířata. V každém případě si z tohoto safari odnesete nezapomenutelné zážitky. A vzhledem k suchému zimnímu počasí se tu téměř nevyskytují komáři. Krásné dny.

WhalePozorování velryby v přírodě je nezapomenutelným zážitkem. A zachytit ji na fotografii je skutečné umění! © David Ashley / Getty Images

 Pozorování velryb v Západní Austrálii

Pohled na velrybu vynořující se nad hladinu oceánu je nezapomenutelným zážitkem. Každým rokem migruje odhadem 30 000 keporkaků (neboli plejtváků dlouhoploutvých) podél západního pobřeží Austrálie a cestou míjí korálový útes Ningaloo, zapsaný na seznamu světového dědictví UNESCO. Letos v srpnu budou mít návštěvníci pobřeží Ningaloo možnost plavat s nimi. Jde o pokus podporovaný vládou, který by se mohl stát pravidelnou atrakcí, pokud bude mít úspěch.

Ningaloo, jedno z nejlépe střežených tajemství země, je útočištěm rozmanitých druhů mořských rostlin a živočichů, jako jsou delfíni, rejnoci manta, želvy a dugongové. A keporkakové nejsou jedinými mírnými obry hojně se vyskytujícími u největšího australského lemového útesu. Ningaloo je také jedním z nejlepších míst na světě na plavání se žraloky velrybími (neboli obrovskými).

VisbyZúčastněte se středověkých slavností ve Visby, Švédsko © Daniel76 / Getty Images

 Středověké šílenství ve Visby, Švédsko

Letos v srpnu opusťte loď a vraťte se v čase výletem do hanzovního města Visby na švédském ostrově Gotland.

Každým rokem během slavností Medeltidsveckan, největšího festivalu oslavujícího středověk na světě, se tento přístav, zapsaný na seznamu světového dědictví UNESCO, na celý týden přenese v čase. Návštěvníci zaplaví dlážděné uličky Visby uvnitř středověkých městských hradeb, aby obdivovali rytířská klání s dřevci, hodovali a bavili se ve středověkém stylu. Trhy, ukázky práce středověkých řemeslníků, rekonstrukce událostí, dobová hudba a vyprávění příběhů vás přenesou v čase v takové míře, jak je to jen možné bez stroje času.


JaguárJaguáry je snazší spatřit na pozadí svěže zelené trávy © Pixabay

 Pozorování jaguárů v brazilském Pantanalu

Tento rok v srpnu se zraky celého světa upnou k Brazílii, protože se Rio de Janeiro stane dějištěm olympijských her. I když se bude Cidade Maravilhosa („Úžasné město“) vyhřívat na výsluní slávy, cestovatelé, kteří míří do Brazílie na olympijské hry, by měli zvážit i výlet na západ do oblasti Pantanal, významné brazilské destinace na pozorování zvířat v přírodě.

Pantanal leží v samém srdci Jižní Ameriky a je největší mokřadní oblastí na světě. Zdejší rozlehlé, otevřené močály obývá nesmírně rozmanité množství rostlinných i živočišných druhů. Když během období sucha klesne hladina vody, je možné se dostat hlouběji do nitra oblasti. A právě srpen je nejvhodnější dobou na pozorování zvířat v jejich přirozeném prostředí – zejména těžko postřehnutelné jaguáry, které je snazší spatřit na pozadí svěže zelené trávy, jež se v tuto roční dobu objeví na bažinatých březích močálů. 

BizoniBizoní pastva v Hayden Valley, Yellowstonský národní park © JREden / Getty Images

 Pozorování bizonů v době páření, Yellowstonský národní park, USA

Stanete-li se svědkem říje (páření) v některém z amerických národních parků, neodnesete si pouze nezapomenutelný vizuální zážitek, ale také sluchový.

V Yellowstonském národním parku se v srpnu sdružují bizoní býci do stád, aby spolu bojovali o samice. K prosazení své dominance používají agresivní zvuky i chování a svým držením těla se předvádějí před samicemi. Hrdelní řev, který při páření vydávají, se rozléhá přes celé Hayden Valley a údajně je slyšet až do vzdálenosti téměř pěti kilometrů. Pokud zaparkujete poblíž stáda a vypnete motor, uslyšíte všechny typy bezbožných zvuků, od funění a chrochtání po vzteklý řev, při kterém se otřásá země.

Býci také s oblibou zanechávají na zemi svou pachovou stopu. Pohledu na majestátního bizona, který se vrhne na zem, všechny čtyři nohy ve vzduchu, se nic nevyrovná. Můžete také spatřit běžící bizony. I přes své obrovité tělo dokážou tito největší američtí suchozemští savci dosáhnout rychlosti až 56 km/hod!

Zaujaly Vás popisované destinace, chtěli byste se dozvědět víc a získat podrobnější informace? V e-shopu najdete tištěné průvodce Lonely Planet. 

Byli jste na výletě, dobrodružné cestě či třeba stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika.

 

Napsal: Lonely Planet

Předchozí článek

TOP 10 destinací v Asii pro příštích 12 měsíců...

Další článek

Srílanská Sigirija láká pohledy na nahé krásky

Související články

Články

Mayská riviéra aneb dovolená v Karibiku v mexickém stylu

Mexiko je báječným místem pro odpočinek a v posledních letech se stává stále populárnější destinací i pro Evropany a Čechy všeobecně. Tato překrásná země totiž nabízí svým návštěvníkům vskutku nevšední zážitky. Pokud se rozhodnete Mexiko navštívit, čeká vás kultura a bohatá historie, vynikající mexická kuchyně, překrásná fauna i flóra a báječní lidé – a ještě mnohem víc. Odlehlé zátoky Mayské riviéry.   Nejvhodnější období je od listopadu do konce května, kdy se teploty přes den pohybují mezi 27–33 °C a přes noc málokdy klesnou pod 20 °C. Teplota vody je také velmi příjemná, okolo 24 °C. Letenky do Cancúnu se dají v průběhu roku sehnat za výhodné ceny. I díky tomu…

Články

Malá, ale nesmírně pozoruhodná země

Odhaduje se, že v následujícím roce navštíví Uruguay tři miliony zahraničních návštěvníků – ale je div, že to není více, když uvážíte, co všechno může toto „americké Švýcarsko“ nabídnout. Země je vklíněna mezi Brazílii a Argentinu a postupně vyrostla v moderní stát, který se může pochlubit malým, ale perfektně uspořádaným hlavním městem Montevideo, pampami, kde se můžete cítit jako praví gauchos, a nočním životem v báječném přímořském městě Punta del Este. Dá se očekávat, že počty návštěvníků budou stoupat. Tato malá země vmáčknutá mezi dva jihoamerické titány, Brazílii a Argentinu, rozhodně stojí za pozornost. Co jí chybí na velikosti, dohání svou mírumilovností, pohostinností a osobitostí. Zatímco se její dva obrovití sousedé potácejí od krize ke krizi, Uruguay je synonymem politické stability, dobré…

Články

Zelené tajemství Pacifiku

Palau je bezpochyby jedno z nejmagičtějších míst k potápění a šnorchlování na celém světě – a ze všech sil se snaží jím zůstat. Veškerá vodní plocha obklopující toto odlehlé tichomořské souostroví je přírodní rezervací, která má chránit jedinečné území přezdívané „mořské Serengeti“. Obličej budete mít nejspíš celý otlačený od potápěčských brýlí, ale ryby, koráli a další tvorové obývající zdejší vody bohaté na živiny za trochu nepohodlí rozhodně stojí. Za 110 km dlouhým bariérovým útesem se nachází soubor více než 200 téměř nedotčených vápencových a sopečných ostrovů, z nichž pouhých osm je obydleno. Pokrývají je tropické lesy a mangrovové porosty a omývá moře, které se přímo hemží životem. Díky poměrně stálým teplotám a dešťovým srážkám je pro návštěvu…

Články

Nejlepší místa, kam se vydat hned po prázdninách

Jistě, prázdniny jsou teprve v půlce, ale pokud chcete, můžete už začít plánovat, co budete dělat po nich. V září rozdivočelý teploměr spadne o pár stupínků níže a davy turistů se zvolna zmenší. A pro vás to může být kouzelné období, kdy vyrazit na cestu. Plánovat se přitom vyplatí už nyní, ať už kvůli letenkám či ubytování. Ale především kvůli zážitkům, které vás čekají. Proto jsme pro vás sesbírali pár zajímavých tipů od expertů Lonely Planet. Kam vás zavedou? Delta řeky Okavango, Botswana Okavango je neobvyklá řeka. Poté, co její tok zdolá stovky kilometrů mezi angolskými kopci a pak se téměř ztratí v poušti Kalahari, se rozleje do okouzlující delty nabízející…