Nejlepší místa, kam se podívat v červnu 2016

©

Podle našich zcestovalých expertů se v červnu můžete vydat obdivovat zázraky přírody, plachá divoká zvířata i dílo kreativního génia. Možnosti jsou lákavé: zahlédnout gorily v mihotavě prosvětlených horských lesích ve Rwandě, plout kolem narůžovělých ledovců půlnočního Islandu nebo se stát součástí umělecké instalace na italském jezeru – přidejte jeden dva festivaly, a z června je rázem vzrušující dobrodružný měsíc.

GorilyČervnové slunce naplno využijete při focení goril ve Rwandě © Piper Mackay / Getty Images

Stopování goril v národním parku Volcanoes, Rwanda

Gorily v mlze mohou být nádherně tajemné, ale nic nepřekoná moment, kdy se sluneční paprsek prodírá hlubokou temnotou afrického deštného lesa a ozáří samce i půvabné členy jeho rodiny. A vzhledem k tomu, že gorily ve Rwandě sídlí na strmých svazích tropických sopek, je dlouhý výstup k nim v období dešťů neuvěřitelně bahnitá (tedy vyčerpávající a otravná) záležitost. 

Právě proto je červen tak zvláštní – ve Volcanoes National Park spadne pouhá desetina březnových či dubnových srážek. Nejen že díky tomu budete mít jistější krok, ale také máte nejlepší šanci získat skvěle osvícené fotografie. Tropický liják se sice spustit může, ale bude krátký a světlo před ním a po něm je opravdu krásně náladové.

Ale řekněme si na rovinu, i kdyby se nebesa snažila zkazit vaši hodinku s lidoopy sebevíc, setkání s nimi je jednoduše jedním z nejneuvěřitelnějších zážitků v divočině. Proto si nikdo nepamatuje, jaký byl sestup… Každý se vznáší na vlně emocí.

Gronsko sluncePoznejte teplé světlo grónského půlnočního slunce © HenrikAMeyer / Getty Images

Vyhřívejte se v grónském půlnočním slunci

Ve střední části Grónska vychází slunce na konci května a nezapadne až do konce července. Nízko stojící půlnoční slunce propůjčuje krajině nadpozemský ráz; ledovce se koupou v růžové barvě a fjordy jsou ohřívané měkkými letními paprsky.

Vydejte se do Ilulissatu, kde můžete kličkovat mezi obrovskými ledovci při půlnoční plavbě na lodi a sledovat hru světel na ledových puklinách a výběžcích. Možná kapitán vypne motor a vy si budete moci vychutnat ticho a klid, rušené pouze křikem racků a praskáním ker.

Místní obyvatelé tento fenomén dychtivě očekávají ‒ po temných zimních měsících je to pro ně velmi zasloužená odměna. Rybářské lodě zůstávají dlouho na moři a děti šťastně běhají po ulicích. Aktivita vrcholí 21. června, což je nejdelší den v roce a zároveň státní svátek.

Města a vesnice v celé zemi oslavují hudbou, lidovými tanci, vyvěšováním vlajek a projevy, muzea pořádají speciální akce a výstavy. Proto je červen k návštěvě nejlepším obdobím.

Sobotní trhSobotní trh v Salt Spring nabízí místní produkty i umělecké výtvory © Stuart McCall / Getty Images

Na kanadském ostrově Salt Spring Island objevte „něco extra“

Ostrovy Southern Gulf Islands jsou s příchodem června v plném létě, slunce je dostatek a tržiště přetékají nejčerstvějšími místními produkty.

Salt Spring Island, kdysi díky svým bohatým zdrojům „obilnice“ místních domorodců, se stal nejoblíbenější destinací souostroví. Ostrov zahalený do huňaté zelené pokrývky douglasek je perfektní pro turisty a cyklisty, kteří chtějí zkoumat místní krajinu, okolní vody jsou v červnu ideální pro pozorování velryb.

Ostrov je ale nejznámější svou uměleckou scénou, jejíž centrum je ve vesnici Ganges. Ves, v níž stále žije početná komunita výtvarníků a uměleckých řemeslníků, pořádá letní Salt Spring Saturday Market, největší přehlídku lokálních řemeslných výrobků i uměleckých předmětů. Naberte si hrst místních lesních plodů a vydejte se mezi stánky s ručně vyráběnými šperky nebo se podívejte, jak jsou šikovní místní truhláři – určitě tu něco výjimečného najdete.

Jezero IseoPohled na jezero Iseo, Lombardie, Itálie © Feast of Santa Rosalia, Palermo, Sicily ‒ July 14 2010 / Getty Images

Projděte se po vodách italského jezera Iseo

Christo, umělec tvořící instalace měnící krajinu, je asi nejznámější tím, že berlínský Bundestag zahalil látkou a v newyorském Central Parku postavil tisíce bran s šafránově oranžovými závěsy. A v roce 2016 se rozhodl vytvořit další obrovské umělecké dílo, tentokrát v Itálii.

Po šestnáct dnů, počínaje 18. červnem, budou dva ostrovy uprostřed jezera Iseo spojeny s pevninou jasně žlutým plovoucím chodníkem. Plovoucí mola (The Floating Piers) budou tři kilometry dlouhá, 16 m široká a 50 cm vysoká a na místě je budou držet kotvy na dně jezera. Oslnivě žlutá pěšina bude pokračovat ulicemi Sulzana na pevnině, přes vodu na ostrov Monte Isola a pak se rozvětvovat k maličkému ostrovu San Paolo, který celý obkrouží.

Na cestu bude skvělý pohled z hor obklopujících jezero, ale pro plnohodnotný umělecký zážitek byste se měli odvážit stoupnout na vodu. Podle osmdesátiletého umělce bude procházka po jeho chodníčku „velmi sexy, trochu jako chůze po vodní posteli“.

KamakhyaBěhem svátku Ambubači méla se v chrámu Kámákhjá mandir vystřídá přes milion věřících © ANUWAR HAZARIKA / Getty Images

Tantrická stránka Indie v Ásámu

V červnu přecházejí přes Indii monzuny, takže turistická sezona nepanuje, zato panuje sezona nejzajímavějších indických festivalů. Daleko od hlavních turistických tras na severovýchodě země leží Ásám, kraj čajových plantáží a džunglí, útočiště posledních ohrožených tygrů a jednorohých indických nosorožců na zemi –, ale v červnu jsou všechny zraky obráceny k největšímu ásámskému městu Guváhátí a festivalu Ambubači méla.

Guváhátský Kámákhjá mandir označuje místo, kam dopadly jóni (genitálie) tantrické bohyně Šaktí poté, co její tělo pohltily plameny, a bohyně je po celý rok uctívána obětinami. Během slavností Ambubači méla naberou oslavy na obrátkách a chrám zaplaví tisíce sádhuů (asketických svatých mužů), kteří provádějí tantrické rituály na oslavu konce menstruačního cyklu bohyně plodnosti. Když je dobrý rok, přiláká svátek přes milion poutníků. Můžete se tak seznámit s tantrickým kultem, jenž ve východní Indii převládal před rozšířením hinduismu. 

BrimstoneNa ostrov Svatý Kryštof shlíží pevnost Brimstone Hill, jediná zdejší památka zařazená na seznam Světového dědictví UNESCO © Peter Phipp / Getty Images

Nechte se unést rytmy na Svatém Kryštofu

Červen, kdy je období dešťů a hurikánů přede dveřmi, je k návštěvě Karibiku skvělou dobou – hlavní sezona utichá, což znamená nižší ceny letů a hotelů, ale počasí je stále relativně suché, protože bouřky v plné síle ještě nedorazily.

Oblast je známa pořádáním báječných festivalů a Svatý Kryštof je místem, kde byste s příchodem června měli být, jelikož v Basseterre začíná St Kitts Music Festival. Na akci vystupují nejlepší zdejší hudebníci, kteří nabízejí pestrou škálu žánrů zahrnující calypso, socu, salsu, reggae a pop. Připravte se na párty – festival zachvátí celý ostrov.

Potřebujete-li si od všeho toho tance oddechnout, zamiřte na prohlídku pevnosti Brimstone Hill. Je výborně zachovalá a je to jediná památka na ostrově zapsaná na seznamu Světového dědictví UNESCO. Pokud byste raději chvíli odpočívali, odplujte na sousední Nevis a jděte si zalenošit na idylickou pláž Nisbet Beach.

Zaujaly Vás popisované destinace, chtěli byste se dozvědět víc a získat podrobnější informace? V e-shopu najdete tištěné průvodce Lonely Planet. 

Byli jste na výletě, dobrodružné cestě či třeba stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika.

Napsal: Lonely Planet

Předchozí článek

Průzkum Srí Lanky prostřednictvím chuťových buněk

Další článek

Zakotvěte v Kotorském zálivu dřív, než jej zaplaví turisté

Související články

Články

Nejlepší destinace

Evropa je kouzelnou směsicí lidí a míst, a pokud plánujete cestu, může být nabídka destinací nesmírná. Abychom nabídku zúžili, poprosili jsme naše evropské autory, aby vybrali seznam 10 destinací, které se v jejich cestovatelských plánech pro letošní rok nejvíc prosazují. Letošní seznam nabízí směs osvědčené klasiky, nová slibná místa, která nás něčím upoutala a pár zapadlých místeček, která nás prostě jen ponoukají koupit lístek, hodit do tašky pár věcí a vyrazit.  1. Akureyri, Island Akureyri na konci nejdelšího Islandského flordu. (foto Federica Gentile / Moment…

Články

Nejlepší místa na světě, kde říct „ano“

Jakmile se rozhodnete strávit zbytek života s někým jedinečným, stojí před vámi rozhodnutí, které vám může připadat ještě důležitější. Kde se vyslovit? Našli jsme deset skvělých míst, kde to jde skoro samo. 1. Bagan, Myanmar (Barma) Východy slunce jsou obecně velice romantické, ale ty v Baganu jsou opravdu kouzelné. Bagan, od 9. do 13 století hlavní město království Pagan, byl kdysi místem 10 000 buddhistických klášterů, chrámů a pagod. Dnes je planina kolem Baganu stále poseta více než dvěma tisícovkami…

Články

Nejlepší místa, kam se podívat v dubnu 2016

Cestovat v dubnu je radost: na severní polokouli je jaro v plném proudu, na jižní polokouli neobléhají hlavní atrakce davy. Nechte se uchvátit impozantní krajinou, například ekvádorským „údolím sopek“ či překrásným ománským pobřežím; poučte se o dějinách a kultuře v Anglii, Albuquerque a Tichomoří; oslavte nový začátek v Thajsku, kde Nový rok přichází ve znamení obrovských vodních bitev. Oslavte nezávislost v ekvádorském „údolí sopek“ Hluboko v Andách se ukrývá ekvádorské koloniální město Riobamba, jež návštěvníky okouzlí dlážděnými ulicemi, architekturou ve španělském duchu a velkými náměstími s podloubími. Díky poloze v dosahu řady skvělých pěších stezek a nejvyšších hor je město…

Články

Nejlepší místa, kam se podívat v květnu 2016

Vyberete-li si k cestování květen, bude to požitek – zvláště pokud rádi poznáváte nové kultury a starobylá města. Chcete se ponořit do atmosféry súků a zvuků Fásu při festivalu sakrální hudby? A co takhle divoké severské oslavy na bergenském nábřeží? Naši experti na cestování pro vás mají pár skvělých tipů na květnové výlety – od srbského venkova po Hedvábnou stezku. Kdo by odolal těmto zářivě modrým kupolím? Buchara,…