Je deset ráno a vy si mlhavě vybavujete minulou noc zahrnující malé skleničky něčeho připomínajícího vodku, pozornost, které se vám dostalo, když jste spadli ze stoličky u baru, a horskou dráhu přestrojenou za taxi. Káva, kterou jste si zrovna objednali, chutná jako hnědá voda, nemůžete najít sluneční brýle, a proč proboha musí být obloha zářivě modrá? Všichni to známe – po dlouhém dni cestování a nepravidelného jídla jsme si dopřáli příliš místního pití a ráno za to platíme. Ale když už jsme v cizí zemi, proč nezkusit zdejší řešení? Přinášíme přehled některých oblíbených receptů na kocovinu.
Všichni to známe – po dlouhém dni cestování a nepravidelného jídla jsme si dopřáli příliš místního pití a ráno za to platíme. Ale když už jsme v cizí zemi, proč nezkusit zdejší řešení? Přinášíme přehled některých oblíbených receptů na kocovinu.
Anglická snídaně
V Anglii si místní jako první pomoc na kocovinu dávají něco jako párek v rohlíku (párek obalený v jemném listovém těstě), ale co opravdu pomůže, je kompletní anglické snídaně, známá též jako fry-up. Představte si jídla hrozící srdečním infarktem: vejce, slanina, párky, pečené fazole, smažená nebo grilovaná rajčata, houby a opečený chléb nebo toust s máslem, k tomu nezbytná dochucovadla jako HP Sauce (hustá hnědá omáčka se základem sladového octa) a rajčatová omáčka (kečup). Mastné a slané, taková snídaně je to pravé, i když se pak nemůžete ani pohnout.
Anglická snídaně. Foto Garry Knight / CC BY-SA 2.0
Tlačenková pomoc
Ve Skotsku mají fry-up rádi také, ale stejně oblíbená je i tlačenka nebo jelítko a tattie scones (bramborové placičky). Všechno se zapije kofeinem nabitým Irn-Bru, což je zářivě oranžová ovocná limonáda, ve Skotsku považována za „další“ národní nápoj. Má to logiku: holdujete-li národnímu nápoji číslo jedna (whisky), napravíte to národním nápojem číslo dva…
Kousek býčka
Italové to mají jednoduché: kopněte do sebe espreso nebo tři, chrupněte si za zataženými závěsy a prostě počkejte. Ale na Sicílii jdou vlastní cestou se starobylými recepty: žvýkat sušený býčí penis. Je to trochu jako hovězí jerky nebo biltong (sušené maso původně z Jižní Afriky), ale genitálie jsou… žvýkavější. Možná vás napadne, jestli fígl není v tom, že se vám ze žvýkání zvedne žaludek.
Dršťky, spousta – nebo je na tom něco podezřelého?
Na Balkáně a v Turecku je to zas dršťková polévka. Mezi různé varianty patří směs s octem, cibulí, česnekem, mlékem, slaninou, vejci a citronem. Ale pokud se vám bouří vnitřnosti, možná vám lépe udělá německý Katerfrühstück – nakládané okurky, sleď a cibule, jinak známé také jako zavináč. Obojí má přinejmenším spoustu bílkovin, což je na léčbu kocoviny vždycky dobré.
Opilé nudle
V Thajsku jsou to příhodně pojmenované „opilé nudle“ (pad kee mao). Kořeněný pokrm se smaženými rýžovými nudlemi, masem nebo tofu, sojovou omáčkou, česnekem, zeleninou a výrazným chilli vám dá ostrou ránu, která vás probere z malátnosti.
Pad kee mao, tedy opilé nudle. Foto Jason Lam / CC BY-SA 2.0
Kocovinová polévka
V Koreji si dávají polévku haejangguk, což doslova znamená „polévka na kocovinu“. Obyčejně je v ní vepřové, zelí, vejce, fazolové výhonky, ředkev a… sulc z hovězí krve. Prostě jen předstírejte, že o té krvi nevíte.
Špetka soli
Na Novém Zélandu sáhnou mátožné osoby po masovo-sýrovém koláčku, čokoládovém mléku a špetce soli. Nejsme si jistí, jak a jestli to funguje, ale směs proteinů, cukru a soli se zdá být vyváženým řešením.
Návrat do života
V Mexiku jsou lékem na kocovinu kořeněné ceviche zvané Vuelva de la vida (návrat do života), snad proto, že po přílišném množství tequily se často cítíte jako mrtví. Cesta zpět do světa živých sestává z plodů moře, tedy garnátů, olihně, mušlí a ústřic marinovaných v citronové a rajčatové šťávě, posypaných pico de gallo (sekaná rajčata, cibule a chilli). V některých regionech přidávají i avokádo.
Bahia to umí nejlíp
Při cestování po Brazílii se pije především caipirinha, koktejl z cachaça (lihoviny z cukrové třtiny), limetky, cukru a spousty ledu. Dodá vám energii potřebnou pro zdokonalení samby, ale přespříliš tohoto mocného nápoje nedělá dobře mozku. Následující ráno vám pomůže moqueca, bahijská ryba dušená s kokosovým mlékem, cibulí, česnekem, koriandrem (cilantro) a palmovým olejem.
Moqueca. Foto Helda Ribeiro / CC BY-SA 2.0
Mrtví povstanou
V Bolívii sáhněte po fricasé ‒ říká se mu také levanta muertos (vzkříšení mrtvých) ‒, což je hustá směs ostrého žlutého chilli, spousty česneku a kmínu, kukuřičného zrní, chleba, brambor a vepřového. Je to oblíbené polední jídlo, ale na trzích se začíná vařit brzy ráno, takže si můžete dát misku, ještě než po rušné noci upadnete na nejlepšího přítele kocoviny – na polštář.
Smetanová dobrota vs. marinované kouzlo
Po dlouhé noci do sebe Namibijci kopnou buvolí mléko (buffalo milk), což ale nemá se zvířetem nic společného. Je to směs zmrzliny, kořeněného rumu, tmavého rumu, krémového likéru a husté smetany. Ale pokud se vám při představě smetany zhoupne žaludek, pak by pro vás mohly být spíše senegalské prostředky. Svůj účel splní klasická yassa, kuřecí směs s citronem, cibulí a ostrým chilli na rýži. Tip navíc: podle pravých receptů na yassa se kuřecí marinuje v omáčce ještě před vařením, takže každý kousíček masa je plných chuti.
Mastná pochoutka nebo záchranný nápoj
Kanaďané se vrhají na poutine – hranolky ponořené v hromadě sýra a šťávě. Montrealskou specialitu najdete po celé zemi a často ji prodávají ve stáncích s rychlým občerstvením, takže léčby se vám dostane opravdu rychle. Jižně od hranic je tradiční americkou léčbou dát si Prairie Oyster ‒ nápoj z worcesterské omáčky, soli, pepře, syrového vejce, pálivé omáčky a rajčatové šťávy. Může to znít nechutně, ale okamžitě vás to kompletně probere.
Poutine s sebou. Foto Dennis Yang / CC BY 2.0
Dr Hangover
A pouze ve Vegas: naskočte na autobus Hangover Heaven, kde můžete úplně vynechat jídlo a odborníkům na kocovinu zaplatit, aby vás intravenózně rehydratovali, napumpovali do vás vitaminy a další věci. Nebo si vyberte neinvazivní aplikaci či donášku na pokoj. Provozuje Dr. Jason Burke, specialista na kocovinu (ano, vážně).
Zkusili jste některé z těchto kocovinových specialit? Najděte nás na Facebooku a podělte se o své zkušenosti. Nicméně žerty stranou: pokuste se kocovině vyhnout, a až si budete dopřávat pár drinků během cestování, zapojte zdravý rozum ‒ zvláště pokud nevíte, jak je to s místními zákony. Zkrátit si výlet kvůli jedné nešťastné noci není zrovna velká legrace.