Nejlepší jednodenní výlety z Kodaně

LPI, Statens Museum for Kunst

Pokud máte namířeno do Kodaně, můžete se vydat za celou řadou dobrodružství mimo rušné centrum města: hrady, muzea, parky, malebné vesnice jsou snadno v dosahu vlaku, autobusu nebo lodní dopravy a cesta vám nezabere déle než devadesát minut.

Naučte se něco nového o historii králů a Vikingů v Dánsku, prozkoumejte krajinu a objevte svět mimo kosmopolitní hlavní město.

Dvůr hradu Kronborg ve městě Helsingør © RPBaiao / Shutterstock

Procházka po stopách Hamleta ve městě Helsingør

Půvabné přímořské město Helsingør leží na severovýchodním pobřeží Dánska, pětačtyřicet minut jízdy vlakem od Kodaně. V blízkosti historických domů, místních obchodů a kaváren na sebe v centru města strhává pozornost zámek Kronborg, inspirace pro město Elsinor známé z divadelní hry Hamlet od Williama Shakespeara. Král Frederik II přetvořil vojenskou pevnost do ohromujícího renesančního hradu v roce 1500, aby vybíral poplatky od okolo projíždějících lodí a ukázal ostatním své bohatství a sílu. Právě bohatost hradu a přepychové slavnosti byly tím, co inspirovalo proslulého barda. Dnes si návštěvníci mohou prohlédnout královské byty, obdivovat královské tapisérie a prozkoumat tajemné kasematy pod hradem. Mezi červnem a srpnem procházejí zámkem herci v kostýmech, kteří představují scény z Hamleta, a v prosinci Kronborg hostí útulný vánoční trh.
Město Helsingør je krásným místem k obědu a procházce a nádherné katedrály Sankt Mariae a Sankt Olai  mají volné vstupné. Můžete odsud také nasednout na trajekt do Švédska: město Helsingborg je jen dvacet minut jízdy lodí.

Jak se sem dostat: Regionální vlak jezdí v pravidelných intervalech z kodaňského hlavního nádraží do Helsingøru. Cesta trvá přibližně pětačtyřicet minut a zámek Kronborg je vzdálen deset minut chůze podél přístavu od stanice Helsingør.

Kostra dlouhého člunu v Muzeu vikingských lodí v Roskilde © Jon Davison / Lonely Planet

Vstupte do světa králů a Vikingů v Roskilde

Roskilde bývalo kdysi hlavním městem Dánska, prosperujícím městem Vikingů a sídlem monarchie. A i když ho před staletími vystřídala Kodaň, Roskilde stále skrývá bohatou historii, kterou je třeba prozkoumat. 
V Muzeu vikingských lodí se nachází pět lodí, které byly po tisíci letech vytaženy ze dna roskildského fjordu a pečlivě znovu zrekonstruovány a vystaveny publiku. Rovněž byly znovu vytvořeny jako mořská plavidla za použití originálních materiálů a technik. Pro návštěvníky je k vidění venkovní stavba lodí, výroba lana a kovářské exponáty stejně jako kavárna, kde se podávají chutné pokrmy inspirované Vikingy. Roskildská katedrála byla postavena v roce 1275 a je místem odpočinku devětatřiceti dánským králům a královnám. Ohromující gotický kostel figuruje jako stoupající loď s několika kaplemi s ozdobnými sarkofágy monarchů.

Jak se sem dostat: Roskilde se nachází pětadvacet minut jízdy vlakem na západ od kodaňského hlavního nádraží. Katedrála je přibližně deset minut chůze od vlakové stanice a během pětadvaceti minut se dostanete i k Muzeu vikingských lodí.

Dyrehaven na podzim © Caroline Hadamitzky / Lonely Planet

Spojte se s přírodou v rezervaci Dyrehaven

Jen dvacet minut jízdy vlakem od rušného centra Kodaně leží Dyrehaven, rozsáhlá přírodní rezervace se zelenými lesy, širými poli a rozsáhlou sítí stezek. Návštěvníkům je otevřená celoročně a působí jako ideální místo pro pěší turistiku, jízdu na kole nebo pro piknik, stejně jako pro jízdy na koni nebo pro procházky s kočárkem v teplejších měsících. Královský lovecký areál je domovem pro stovky divokých jelenů, které mohou návštěvníci snadno spatřit. V letních měsících je možné vyrazit na prohlídku Hermitage, bývalého královského loveckého zámečku. V Dyrehavenu se také nachází Bakken, nejstarší zábavní park na světě, který je volně přístupný a nabízí jak poklidné rodinné, tak i napínavé jízdy, stejně jako restaurace a různé přehlídky.

Jak se tam dostat: Nasedněte do takzvaného vlaku S-train linka C do Klampenborgu. Dyrehaven se nachází hned v blízkosti stanice a Bakken je vzdálen přibližně deset minut chůze od parku.

Velká hala (The Great Hall) zámku ve Frederiksborg v Hillerød © Jon Davison / Lonely Planet

Prozkoumejte pohádkový zámek v Hillerødu

Na počátku 17. století legendární král Kristián IV. vzal do svých rukou zámek, kde se narodil, a přeměnil ho na velkolepou renesanční královskou rezidenci. Obrovský frederiksborgský zámek, známý jako "nordický Versailles", se stal v roce 1878 dánským Národním historickým muzeem. Zámek stojí na jezeře a obklopují ho krásné barokní zahrady, stejně tak i jeho interiér je po historické stránce fascinující – taneční sál a kaple jsou obzvláště úchvatné. Během letních víkendů začínají v 11.30h prohlídky hradu s průvodcem a pro mladé návštěvníky je zde také speciální dětská výstava.

Jak se tam dostat: Nasedněte na vlak S-train linka E (linka B o víkendech) směr Hillerød. Cesta trvá přibližně pětačtyřicet minut. Hrad Frederiksborg se nachází v pěší vzdálenosti od stanice Hillerød asi 15-20 minut. Pokud je to pro vás příliš dlouhá procházka, vezměte to ze stanice autobusy 301, 302 nebo 303, které vás za tři minuty dovezou přímo k hradu. 

Stará úzká ulice v dánské rybářské vesničce Dragør poblíž Kodaně. © Aliaksei Kruhlenia

Zažijte malé dánské městečko Dragør

Jižně od ústřední Kodaně leží půvabná historická rybářská vesnice Dragør, založená v 12. století. Zde můžete cestovat zpátky v čase a ztratit se v bludišti drobných dlážděných uliček lemovaných bledě žlutými staletými domy, z nichž některé jsou udržované stále ještě ve starém doškovém stylu. Projděte se podél přístavu, zastavte se v místních obchodech a galeriích, pochutnejte si na dobrotách v jedné z místních kaváren a jednoduše si užijte atmosféru malého města. V letních měsících hostí Dragør řadu trhů a festivalů.

Jak se tam dostat: autobus 350S vás sveze do Dragøru za pětačtyřicet minut; nasednout na něj můžete z nádraží Nørreport.

Rodinný výlet na kolech po venkově na švédském ostrově Ven, známém v Dánsku jako Hven © Oliver Foerstner / Shutterstock

Vyplujte na ostrov Hven

Vyvarujte se rušnému městu a zažijte letní den na idylickém ostrově. Hven se nachází v Øresundském průlivu a býval součástí Dánska, nyní však patří do sousedního Švédska (kde ho pojmenovali Ven). Ostrov je dost malý na to, abyste ho mohli na kole prozkoumat za jediný den. Většina místních obyvatel tu také na kole jezdí. Stovky žlutých jízdních kol jsou tu návštěvníkům k pronájmu a turisté nepotřebují být profesionálními cyklisty, aby se vydali na projížďky po poklidných silnicích a cestách.  Užijte si své vlastní dobrodružství při návštěvách destilérky Spirit of Hven, muzea Tycha Brahe, historického statku Hembygdgarden nebo starobylého chrámu na vrcholu kopce Kyrkbacken. Vychutnejte si místní scenérii čítající přístavy, zemědělské půdy a útesy a pozorujte zdejší hospodářská i volně žijící zvířata včetně jelenů, bažantů a králíků.

Zaujala Vás popisovaná destinace, chtěli byste se dozvědět víc a získat podrobnější informace týkající se Dánska? V e-shopu najdete tištěného průvodce Lonely Planet Dánsko a Lonely Planet Copenhagen. 


Byli jste na výletě, dobrodružné cestě či třeba stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde
webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika.

Napsal: Lonely Planet

Předchozí článek

Central Park – americký příběh

Další článek

Poprvé na Kubě - praktický průvodce cestou za rumem a doutníky

Související články

Články

Neznámé severoněmecké ostrovy

Ostrovy vždy dráždily fantazii cestovatelů. Díky svému zeměpisnému typu vyvolávají romantické představy „úniku před vším“, i když leží pár metrů od břehu. A při snění o plážovém útočiště napadne Německo jen málokoho, pochopitelně s výjimkou Němců. Ti dobře vědí, že za azurovým mořem, bělostnými plážemi a nekonečnými obzory vůbec nemusejí do Středomoří nebo Karibiku. Německu patří kolem padesátky ostrovů v Severním a Baltském moři a téměř všechny jsou klidnými a nedotčenými přírodními ráji. Charakter zmíněných dvou vodstev se velice liší. Pro Severní moře jsou charakteristické silné větry a vlnobití, Balt coby obrovská chráněná úžina má vody i celkovou atmosféru…

Články

Lotyšsko se dává do gala na své stříbrné výročí

Lotyšsku trvalo 25 let, než se zbavilo pozůstatků komunismu, ale dnes je tato pobaltská republika připravena v plném lesku oslavit stříbrné výročí. Země obnovuje prastaré tradice, opravuje rozpadající se hrady a panská sídla ukrytá v borových lesích a svou kdysi fádní kuchyni přeměňuje v moderní gastronomii v severském duchu. Okouzlující Riga, jejíž populace se stále rozrůstá, získala v roce 2014 titul Evropské hlavní město kultury, značně vylepšila infrastrukturu a přistoupila k celkové renovaci svých budov. Panoramatický pohled na hlavní město Riga.   Lotyšsko se dává do gala u příležitosti svého stříbrného výročí. Letos oslaví 25 let od chvíle, kdy odhodilo sovětské okovy, a po více než dvou desetiletích, během nichž se snažilo dohnat své evropské sousedy, má namířeno do čela pelotonu. A opravdu si…

Články

8 věcí, za kterými se vydat do hlavního města Litvy

Vilnius, hlavní město Litvy už dlouhá léta tiše okouzluje turisty, kteří sem zavítají, láká návštěvníky na největší historické centrum ve východní Evropě, celé v barokním stylu, a pak je udivuje nekomerční elegancí a perfektní nabídkou historie i kultury, která má svůj jedinečný, litevský půvab. Vilnius na první pohled neslibuje moc, ale nabídne vám toho nakonec tolik, že nebudete vědět, co dřív. Existuje mnoho důvodů, proč navštívit toto zvláštní, kreativní a příjemně celistvé město: zde je 8 nejlepších věcí, které můžete ve Vilniusu podniknout. Zvonice vilniuské katedrály skrze její tyčící se klasicistní sloupy © Ekaterina Pokrovsky / Shutterstock Nechte se okouzlit šarmem Starého…

Články

Vappu – finský May Day nemá obdoby

Vappu, finský Svátek práce (tedy spíše volna), je nejočekávanějším svátkem roku. Kdo nezažil, nepochopí. Klidní, rozumní, pracovití a rozvážní Finové zahazují veškeré zábrany, upouštějí od všech pravidel i zásad a oddávají se nezřízené zábavě. Vše je předem dovoleno, vždyť je Vappu! Jindy mlčenlivým a vážným Finům jiskří oči radostí, kulišáckými nápady a… alkoholem. Dokonce se s vámi jen tak dají do řeči, bez racionálního důvodu, i když se vůbec neznáte. V jakýkoli jiný den něco nemyslitelného. Odkud se název Vappu vzal? Pro neznalé malé nahlédnutí do historie. Název Vappu pravděpodobně pochází z finského slova vapaa, česky volný, anebo se všeobecně traduje, že tento svátek nese název po svaté Valburze, bavorské abatyši, která byla kanonizována právě 1. května. Co se na Vappu slaví? Že neznáte…