Nejlepší jednodenní výlety v okolí Jeruzaléma

Je těžké se odtrhnout od nádherných jeruzalémských památek a působivého Starého města, ale další skvělá místa leží doslova za rohem a nabízí osvěžující únik z intenzivního ruchu města. Izrael i Palestinská území jsou plná lidí a jejich děl, historických skvostů i přírodních zajímavostí, a tak není nic snazšího, než si v Jeruzalémě zřídit základnu a odsud podnikat výpravy do okolních malebných vesniček, výšlapy za východem slunce, nebo plavby po Mrtvém moři a objevování Západního břehu Jordánu.

Vesnice Ein Kerem na předměstí Jeruzaléma je místo pro krátký výlet jako stvořené. © Ilan Shacham / Getty Images

Ein Kerem a Abu Ghosh

Jen 30 minut z centra Jeruzaléma leží poklidná vesnice Ein Kerem, ideální pro lehký výšlap, prohlédnutí si místní historie a umělecké scény. Několik nádherných kostelů je rozeseto po městě, které je křesťany považováno za rodiště Jana Křtitele. Restaurace, kavárny a cukrárny v Ein Kerem jsou otevřené i v sobotu, což se hodí pro příjemný víkendový výlet, kdy podniky celého Západního Jeruzaléma zavírají na Šabat. Nevynechejte restauraci Karma Restaurant, která spojuje italskou a blízkovýchodní kuchyni a kde můžete ochutnat třeba vynikající smetanové těstoviny zapečené pod vrstvou měkkého chleba. Jednoduché odpolední, nebo klidně i celodenní pěší trasy na vás čekají na udržovaných stezkách přilehlého národního parku Ein Kerem.

Trochu dále na západ pak leží Abu Ghosh, další příjemná víska mezi kopci, kde vás zaujmou staré domy z osmanské éry, historické kostely, z nichž některé pocházejí z doby křižáckých výprav, a jeden z nejlepších hummusů v okolí. Abu Ghosh je arabská vesnice proslavená právě produkcí této cizrnové pomazánky. Máte tu spoustu možností, kde ji ochutnat, ale většina lidí se opakované vrací do Lebanese Restaurant a Abu Shukri (druhá se stejným jménem je ve starém centru Jeruzaléma), obojí na Kvish HaShalom.

Výprava na Masadu za východem slunce znamená, že budete muset vstávat velmi brzo, ale budete odměněni výhledem na Mrtvé moře i dál. © vvvita / Shutterstock
 

Masada, Mrtvé moře a Ein Gedi

Toto je výlet, který si zaslouží brzké, opravdu hodně brzké vstávání, abyste si vychutnali každou chvíli. Masada je izolovaná skalní pevnost, kde byla Římany v roce 73, po dramatické, krvavé bitvě poražena poslední vzdorující židovská enkláva. Dnes je toto místo zařazeno na seznam světového kulturního dědictví UNESCO a stalo se populárním pro ty, kteří si chtějí trochu protáhnout nohy na drolících se stezkách a nasát kus historie. Po většinu roku je ideální denní dobou k návštěvě Masady brzké ráno, tak, abyste tu zastihli východ slunce (což znamená vyrazit z Jeruzaléma dlouho před rozedněním), a přes polední horko se už mohli zase někam schovat. Do kopců nad městem vedou různé cestičky, některé delší, ale mírnější, jiné přímé a prudké. Případně si výstup i sestup můžete zjednodušit lanovkou.

Masada je prodchnutá tradicemi, včetně jedné novější – výletníci se po výkonu rádi zchladí ve vodách Mrtvého moře nebo říček v Ein Gedi. Přírodní rezervace Ein Gedi, kde se nachází nejkouzelnější izraelské oázy, je místem, kde se můžete vykoupat pod některým z nádherných vodopádů, odpočinout si ve voňavé botanické zahradě, a když budete mít štěstí, zahlédnete divoké kozy nebo pouštní lišku.

Po výstupu na skalní pevnost Masada se běžte ochladit do příjemných vod Mrtvého moře © vvvita / Shutterstock

 

Ein Gedi leží přímo u Mrtvého moře, místa s nejmenší nadmořskou výškou na světě, a je vmáčknuté mezi Izrael, Západní břeh a Jordán. Mořská voda je tu až 10x slanější než v oceánech (takže pozor, každá sebemenší odřenina bude pálit jako ďas), a proto i mnohem hustější, takže vás bude sama nadnášet a plavat si tu budete bez sebemenší námahy. Když si pak ze dna moře vyhrábnete trochu blátíčka, můžete jej použít jako přírodní peeling pleti.

V současné době Mrtvé moře postupně vysychá a zmenšuje se, a na mnoha místech, která bývala původně prázdnými plážemi, dnes stojí hotely nebo komunitní farmy kibbutzy, ve kterých můžete za drobný poplatek využít nejen lepšího přístupu k moři, ale také veškerých potřebných služeb jako restaurace, toalety, sprchy, a další. Populární alternativou může být pláž Ein Bokek, kde se žádný vstup neplatí, a navíc je střežena zkušenými plavčíky. Pokud si budete půjčovat auto a budete ho chtít trochu projet, vyrazte k Metsoke Dragot (Dračímu útesu), zaparkujte opodál, přejděte dálnici, a zahajte asi 20minutový sestup k pláži. Povede vás zápach síry z horkých pramenů, které jsou jen kousek od moře, a najdete zde pěkné, méně známé místo, kde si můžete užít Mrtvé moře téměř sami a úplně zadarmo. 

Ramallah je považován za kulturní centrum Západního břehu Jordánu © Abbas Momani / Getty Images

Ramalláh

Neoficiální hlavní město Palestinského území je kopcovitý Ramalláh, centrum ekonomického a kulturního života regionu, podobně jako Tel Aviv na Západním břehu Jordánu. Turismus zde – na rozdíl od jiných palestinských měst, jako třeba Bethlehem – není příliš rozvinutý, ale právě v tom tkví kouzlo Ramalláhu. Je to živé město se zajímavými lidmi, jídlem a hudební scénou, takže zde máte možnost opravdu nahlédnout do každodenního života místních Palestinců.

Svůj pobyt zde můžete zahájit procházkou kolem náměstí Al Manara a rušné třídy Rukab. Pochutnejte si v některé z nově vzniklých kaváren jako např. Zamn, který je oblíbeným řetězcem palestinských restauraco-kaváren, nebo zamiřte do menší Beit Ardi, zastrčené domácké kavárny. Obě nabízejí širokou škálu čerstvých salátů či sendvičů všem, kteří se chtějí jen tak pohodlně usadit a pozorovat okolní ruch (a navíc zde vládnou ceny asi o třetinu nižší, než v Jeruzalémě). Pokud budete moci svou návštěvu konkrétně načasovat, vyberte si páteční odpoledne a populární restauraci Orjuwan, kde se právě v tuto dobu podává oběd formou bufetu a ve stylu „sněz, co můžeš“. Pro strávení horkého odpoledne je pak nejpříjemnější se schovat do některé z uměleckých galerií nebo muzeí, jako například nové muzeum Jásira Arafata. 

Když slunce začne trochu klesat, Ramalláh ožije svým pověstným nočním životem. Mezi favority patří populární Snowbar, venkovní prostor s bazénem, který je přesně tím místem, kde chcete trávit horký palestinský večer, anebo Berlin, menší nálevna, kde se údajně odehrávají nejlepší afterparty v celém městě. 

Před výpravou na krytý trh v Náblus si nabrušte své smlouvací schopnosti © Aldo Pavan / Getty Images

Náblus

Do Náblu většinou moc cizinců nemíří, ale i tak je hlavní atrakce města, historické kryté tržiště, neustále plné lidí – prodavačů a stánkařů, kteří se snaží vyšroubovat ceny co nejvýš, a také lidí, kteří jen tak zlehka vyrazili do ruchu tržnice, nebo se pozdravit se známými, jelikož toto místo je i perfektním orientačním bodem. Ceny jsou tu o hodně nižší než v Jeruzalémě, a dokonce i než v Ramalláhu, takže je to ideální příležitost pro všechny shopaholiky, aby se zásobili suvenýry, oblečením, nebo třeba čerstvým ovocem a zeleninou. 

Kdo ale neochutnal pověstný kunafeh ve čtvrti Al Aqsa, sladké pečivo plněné tvarohovým krémem, ten jakoby v Náblu ani nebyl. Případně se zastavte v některém z obchůdků na vyzkoušení sezamové pasty tahini, nebo sladké chalvy. Pokud chcete jedinečný dárek pro ty, kdo na vás zatím čekají doma, zkuste qizha, koláč z tmavé tahini pasty (pasta z tmavého sezamu). Hned za hranicí města se pak rozkládají krásné kopečky, kde můžete navštívit osadu nábožensko-etnické skupiny Samaritánů na posvátné hoře Mt. Gezarim, římské ruiny v Sebastii, nebo biblické lokace jako například Jákobovu studnu.

Předtím, než se autem vydáte do oblasti Západního břehu Jordánu, si opatřete aktualizovanou mapu a ujistěte se, že máte platné pojištění © Joel Carillet / Getty Images
 

Autem na Palestinská území

Pokud budete chtít cestovat na Palestinská území autem, můžete narazit na drobný problém – navigační aplikace zde nefungují tak dobře, jako v Izraeli. Přestože palestinští mobilní operátoři začali začátkem roku 2018 provozovat 3G síť, tak mobilní pokrytí izraelskými nebo zahraničními sítěmi je zde velmi omezené, jak si nejspíš všimnete v aplikacích Waze nebo Google Maps.

Pro řízení tak můžeme doporučit aplikaci maps.me, která má ohromnou databázi palestinských zajímavostí i podrobnou síť silnic a restaurací. Jen se připravte, že občas vás může zmást výslovnost jednotlivých názvů, a také odhad vzdáleností bývá menší, než jaká je pak skutečnost. Pokud používáte Waze, změňte nastavení na „include directions“ na Palestinských územích. Při půjčování auta si ověřte, zda se jeho pojištění vztahuje také na Západní břeh. Některé (ale ne všechny!) společnosti ve Východním Jeruzalému, jako třeba Dallah, to nabízejí.
 

Pokud cestujete z Jeruzalému, je lepší si nechat na výlet k Petře více dní
 © Jin Chu Ferrer / Getty Images
 

Vzdálenější tip: Petra, Jordánsko

Navzdory tomu, že technicky je to možné a mnoho cestovních agentur to opravdu nabízí, je jeden den na cestu přes hranice do jordánské Petry prostě málo, a je lepší si tento výlet naplánovat na více dní. Cesta samotná trvá dlouho a může se stát, že na hraničním přechodu strávíte i několik hodin. Takže pokud nemáte tolik volného času, věnujte ho raději zajímavostem Izraele, třeba několika významným chrámům na pahorcích známých už z biblických dob.

Zaujala Vás popisovaná destinace, chtěli byste se dozvědět víc a získat podrobnější informace týkající se Izraele? V e-shopu najdete tištěného průvodce Lonely Planet Izrael a palestinská území


Byli jste na výletě, dobrodružné cestě či třeba stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na 
webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika.

Booking.com
Napsal: Lonely Planet

Předchozí článek

Omán – procházka nad jedním z nejhlubších kaňonů světa

Další článek

Přes hory k Černé řece I. část - plán cesty a cesta na vrchol

Související články

Články

Izraelská procházka městem náboženského mixu

Město, o které se vedly po staletí bitvy. Území, kde se střetávají hned tři světová náboženství bok po boku - islám, judaismus i křesťanství. Město ve státě, o které se vede spor ještě v 21. stoletím. Jedno z nejstarších osídlených měst, kde se počátky datují až do 4. tisíciletí před naším letopočtem. Doklady díky ammanské korespondenci jsou však potvrzeny do 2. tisíciletí před naším letopočtem. Zkušení cestovatelé, milovníci historie či čtenáři současné politické situace jistě rozeznali, že je řeč o Jeruzalému. Židé prohlašují, že právě Jeruzalém je kolébkou, odkud Bůh započal stvoření světa. Základní kámen má dle legend stát tak na Chrámové hoře, kde kdysi stával židovský chrám, ze kterého…

Články

Izrael - cestování bez cestovky - tipy na zajímavá místa

Existuje jen několik málo zemí, které mě oslovily natolik, že jsem hned po první návštěvě věděl, že se sem budu chtít neustále vracet. Mezi mého největšího favorita tak patří zcela určitě Izrael, který jsem poprvé navštívil v květnu roku 2012. Vzhledem k mému pracovnímu vytížení však na jeho další návštěvu došlo až po téměř pěti letech – druhou návštěvu jsem si však chtěl o to více užít. Skvělá cena za letenky Vše začalo náhodným objevením extrémně levných letenek – za pouhých 97€ (cca 2 500 Kč) za zpáteční cestu, včetně odbaveného zavazadla. Takto levné letenky samozřejmě obvykle skýtají určitá omezení a nejinak tomu bylo i v tomto případě. Odlet byl totiž z Bratislavy a přílet nebyl…

Články

10 možností, jak levně poznat Dubaj

Dubaj s jeho pětihvězdičkovými hotely dominujícími siluetě města a nakupováním, kterému se věnují novinové titulky, je místem zábavy pro bohaté a slavné. Chcete bezplatné nápoje, lodní projížďku téměř zdarma a nejlepší výhledy na celé město? Tady je návod, jak na to. Trocha místních znalostí vám totiž v Dubaji zpřístupní spousty levných zážitků. Mnohé z nich můžete najít na obou březích zálivu Creek – ve čtvrtích Bur Dubai a Deira, kde byl založen původní malý obchodní přístav Dubaj.  Gurmánské jídlo téměř zadarmo Dubaj jako tavicí kotlík světových kultur je…

Články

Objevte i ostatní Emiráty - nejlepší jednodenní výlety z Dubaje

Už jste vyzkoušeli všechny dubajské zábavní parky, prošli se historickou čtvrtí Al Fahidi a překonali strach z výšek při pohledu z Burj Khalifa a stále vám zbývá několik dní dovolené? Tak co třeba prozkoumat některé ze sousedních emirátů? Z turistického hlediska zde najdete snad všechno, co vás jen napadne - od mešit a muzeí, přes horské cyklotrasy a zipliny, po průzračně čisté moře plné pestrobarevných tvorů. To všechno s perfektní dostupností přímo z Dubaje. Tak neváhejte a vyberte si některý z tipů podle svého gusta a vydejte se i…