Na vlně městské výstavby, přestavby a obnovy

©

Rotterdam je dnešním obrazem budoucnosti. Po druhé světové válce, která zanechala druhé největší nizozemské město v troskách, se Rotterdam stal plátnem pro Rema Koolhaase a další vizionářské architekty. Díky nim vyrostly přímo uprostřed historického města nové experimentální stavby. Nedávno byla zprovozněna další ‒ multifunkční Koolhaasova budova Timmerhuis, v níž najde nové sídlo také městské muzeum. Záhy začnou zastavovat v nejrušnějším evropském přístavu vlaky Eurostar na trase mezi Londýnem a Amsterdamem, takže se návštěva tohoto města ještě zjednoduší.

Historické lodě v přístavu Delfshaven
Historické lodě v přístavu Delfshaven ©Aleksandar Vrzalski/Getty Images.
 

Futuristická architektura, nápadité akce, jako je surfování po říčních kanálech ve městě, rozvoj umění a ohromné množství hospod, restaurací a nočních klubů dělá z Rotterdamu jedno z nejodvázanějších měst v Evropě.Druhé největší město v Nizozemsku, ležící na mohutné řece Nieuwe Maas, je hotovou galerií moderních, postmoderních a soudobých staveb. Za druhé světové války byl Rotterdam z velké části srovnán se zemí, ale od té doby tu neustále vznikají další a další rafinované a vizionářské stavby.

K nedávno realizovaným projektům, které vám vyrazí dech, patří například Markthal Rotterdam, zastřešené tržiště s potravinami. Do jeho neobyčejného pláště ve tvaru obráceného U jsou zakomponovány prosklené byty, které se rozkládají nad 40 m vysokým stropem tržnice pokrytým obrazy ovoce, zeleniny a květin a nad mnoha stánky i restauracemi.

Market Hall naleznetě v Blaak districtMarket Hall naleznetě v Blaak district ©mihaiulia/Shutterstock.

K dalším úchvatným stavbám patří nablýskané „vertikální město“ De Rotterdam, největší nizozemská budova, kterou navrhl rotterdamský architekt Rem Koolhaas, držitel Pritzkerovy ceny. Z hotelu, terasy koktejlového baru a restaurace této budovy budete mít nádherný výhled na Erasmusbrug – dlouhatánský most zavěšený na bílých ocelových lanech přezdívaný „De Zwaan“ (Labuť).

Mezi nápadité rotterdamské přestavby patří Station Hofplein – bývalé nádraží na zrušené železniční trati Hofpleinlijn. V obloucích viaduktu dnes vznikají kulturní a kreativní prostory. Najdete mezi nimi nejmodernější restaurace, butiky i jazzový klub. Station Hofplein spojuje s centrem města dřevěná lávka Luchtsingel („vzdušný kanál“) vedoucí přes kolejiště. Byla postavená z peněz získaných z prodeje podepsaných prken ve veřejné sbírce. Část lávky prochází budovou Schieblock, zastřešenou originální střechou DakAkker, na níž se pěstuje ovoce, zelenina a stojí tu včelí úly.

V roce 2016 se v „oblačné“ budově Timmerhuis, kterou navrhl Rem Koolhaas, otevře nové Museum Rotterdam zaměřené na minulost, současnost a budoucnost tohoto města.

Noční panorama Rotterdamu s výškovými budovami
Noční panorama Rotterdamu s výškovými budovami ©Basmeelker/Getty Images/iStockphoto.
 

A na konci téhož roku se nejrušnější evropský přístav – který leží na vysokorychlostní železniční trati z Paříže do Amsterdamu – ještě více zpřístupní návštěvníkům, protože na úchvatném novém nádraží Rotterdam Centraal s prosklenou střechou a ocelovou konstrukcí začnou zastavovat přímé vlaky Eurostar spojující Londýn a Amsterdam.

Osvětlené panorama Rotterdamu pod jasnou oblohou
Osvětlené panorama Rotterdamu pod jasnou oblohou ©Mihai Lefter/500px.
 

Zážitky, které vám změní život

Odhalujte rotterdamskou námořní historii v muzeích mořeplavby nebo na okružní plavbě přístavem kolem kolosálních jeřábů a přepravních kontejnerů. Ponořte se do historických čtvrtí, které unikly válečné zkáze, jako je třeba okouzlující Delfshaven s větrným mlýnem a domy s lomenicemi (poutníci vydávající se do Ameriky se modlívali v kostele hned vedle krásného delfshavenského pivovaru Stadsbrouwerij De Pelgrim).

Prohlédněte si výjimečná umělecká díla v Museu Boijmans van Beuningen, navštivte některou z rozmanitých výstav v Kunsthal Rotterdam a obdivujte pozoruhodné sochy v ulicích města a na zdejších náměstích.

Zajděte si do některého z nočních klubů, jako je třeba Maassilo s kapacitou 6000 hostů, který sídlí ve sto let starém obilném silu.

Co zrovna letí

Surfing! Od roku 2016 se surfaři, bodyboardeři, stand­up paddleboardeři a kajakáři mohou vydat na 14sekundovou divokou jízdu po 1,5 m vysoké zabalující se vlně přímo v centru města na kanálu Steigersgracht (z kavárny na úrovni hladiny je skvostný výhled na veškeré dění). Místní si tuhle legrácku vybrali v soutěži městských projektů a výtěžek jde na podobné akce.

O čem se mluví

Jak zůstat na suchu. Úsilí omezit do roku 2035 dopady klimatických změn na toto město – které leží pod úrovní hladiny moře – zahrnuje výstavbu vodních náměstí využívaných jako dětská hřiště, nádrže na vodu pod parkovišti a environmentálně udržitelné plovoucí domy.

Nejbizarnější podívaná

Mezi nejpozoruhodnější ikony konce 20. století patří domy na ulici Overblaak. Připomínají surrealistický „les“ nakloněných bytů ve tvaru krychle, které stojí na šestiúhelníkových sloupech (v jednom je dnes muzeum, v jiném hostel pro batůžkáře Stayokay).

Nejlepší nákupy

Značkové obchody lemují rušnou nezastřešenou Beurstraverse, která se částečně nachází pod úrovní terénu a přezdívá se jí De Koopgoot, „nákupní zákop“. Další obchody najdete v ulici Meent a jejím okolí. Módu, nábytek, knihy a další zboží vyrobené v Rotterdamu najdete v prodejně Groos (místní slangový výraz pro „hrdost“).

Ubytování na úrovni

Vyberte si mezi překrásným secesním hotelem New York (mívala tu sídlo nizozemsko-americká plavební společnost a apartmány v někdejších zasedacích místnostech jsou obložené dřevem) a designovým hostelem King Kong (útočiště plné historického a industriálně laděného nábytku na Witte de Withstraat, nejbáječnější ulici ve městě). Oba podniky ‒ každý po svém ‒ odrážejí nezdolného ducha Rotterdamu.

Best in Travel 2016

Přečtěte si více o destinacích nominovaných do Best in Travel 2016. Zajímá vás, kam za nejzajímavějšími výročími, kde hledat nejlepší místa pro dobrodružné poznávání přírody pro celou rodinu, na kterých železničních trasách vás čeká zajímavý zážitek v nočním vlaku, kde si objednáte nejlepší hamburgery nebo které stavby 20. století jsou považovány za nejikoničtější? Je v knize zastoupena i Česká republika? Všechny otázky vám zodpoví tato tištěná publikace. 

  • Byli jste na výletě, dobrodružné cestě či třeba stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika.
Napsal: Lonely Planet

Předchozí článek

Šinkanzenem okolo Fuji

Další článek

Ta nejtradičnější Kuba ve Valle de Viñales

Související články

Články

Odlehlý protipól olympijské horečky v Riu

Všechny zraky se upírají na Rio, kde se v roce 2016 budou konat letní olympijské hry, ale jen pár mil na západ od této metropole najdete panenský pás pobřeží, který tvoří smaragdové hory, poklidné ostrůvky a téměř opuštěné pláže. Brazilská Costa Verde („Zelené pobřeží“) je rájem všech milovníků přírody i adrenalinových závisláků. Vydejte se na túru do džunglí porostlých kopců, sjeďte na kajaku odlehlé fjordy nebo si nasaďte potápěčské brýle a šnorchl a ponořte se mezi hejna ryb, z nichž některé možná uvidíte ten večer na svém talíři. V roce 2016 navštíví většina lidí Brazílii kvůli letním olympijským hrám v Rio de Janeiru, ale když se od této proslulé metropole vydáte jen kousek na západ, objevíte ráj, který je mnohem méně známý. Costa Verde („Zelené pobřeží“) je pás nedotčeného pobřeží, tvořený smaragdovými vrcholky, tichými ostrovy,…

Články

Motor britské kultury

Manchester – někdejší strojovna průmyslové revoluce – dnes hraje roli dynama britské kultury. Vláda vyčlenila 78 milionů liber na centrum umění The Factory, které se má stát jevištěm Manchesterského mezinárodního festivalu. Ve městě bylo zrenovováno a otevřeno mnoho nových uměleckých prostor, jako například galerie Whitworth, víceúčelové centrum umění HOME a Pantheon připomínající knihovna Central Library. Proměna tohoto kdysi industriálního města pokračuje mílovými kroky. Tomuto městu nikdy nechyběly ambice a sebevědomí. Kdysi bývalo strojovnou průmyslové revoluce a v 21. století se proměnilo v dynamo kultury a umění. Britská vláda je v tom mocně podporuje: vyčlenila 78 milionů liber na vybudování The Factory, nového víceúčelového uměleckého prostoru, ve kterém bude divadlo…

Články

Ta nejtradičnější Kuba ve Valle de Viñales

Kuba se postupně otevírá turismu, ale většina lidí zná pouze chátrající, a přesto stylovou Havanu a pláže ve Varaderu. Chcete-li poznat méně známou tvář Kuby, vydejte se do kraje Valle de Viñales zapsaného na Seznam světového dědictví UNESCO, kde farmáři dodnes orají pole se svými volky. Projděte se nebo projeďte na koni či kole mezi fantastickými skalními útvary zvanými mogotes a pak se uvelebte do křesílka na verandě svého pěkného casa particular a v klidu počkejte, až vám donesou něco dobrého na zub. Po více než padesáti letech začínají být vztahy mezi Kubou a USA konečně trochu vřelejší. Tato karibská země se nachází na prahu velké změny. Havana má mnoho co nabídnout z architektury, historie, hudby, muzeí a galerií, ale až se nabažíte historických cadillaců, zapózujete vedle Che Guevary na Plaza…

Články

Žhavější než chilli paprička

„Město hudby“ umí předvést zajímavý trik: naplní vaše očekávání, a zároveň je zklame. Ano, duše tohoto města je stále venkovská, ale Nashville zároveň zažívá příliv bohatších vrstev, které se sem stěhují za nízkými náklady na život a pracovními příležitostmi v rychle se rozvíjejícím technologickém, zdravotním a automobilovém průmyslu. Zpěváci na dolní Broadwayi sice stále pějí o zlomených srdcích a smůle, ale všichni ostatní si v tomhle jižanském městě užívají parádně rozjetý večírek. Jestli jste si mysleli, že je Nashville plný kytar, bujných hřív a zlomených srdcí, máte pravdu. Country je stále duší tohoto města a díky hvězdám, jako je Taylor Swift, která se dokázala prosadit i za hranicemi Tennessee, je tohle kdysi trochu nudné místo najednou obrovsky populární.Ale když nakouknete…