Na Slovensku zalezte pod zem – Čachtické podzemie

@Dávid Popovič, www.mystudio.sk

V rámci tohto seriálu vám predstavíme štyri zaujímavé miesta na Slovensku, kde môžete zaliezť pod zem a uvidieť tam veci! Poďte s nami do hornonitrianskej bane Cigeľ, do Čachtického podzemia, kde vraždila krvavá Báthoryčka, do Opálových baní a do Zlej diery!

Alžbeta Báthory - toto je len fikcia, ako mohla vyzerat v čase, keď sa ako 15-ročná vydávala

Zalezte do Čachtického podzemia!

Štyristo metrov od sochy Báthoryčky, ktorá je v centre obce Čachtice, peknou prechádzkou okolo kostola, Drugethovskej kúrie a miesta, kde stál nádašdyovský kaštieľ, sa nachádza vstup do čachtického podzemia. Tajomné čachtické podzemie sa vinie popod celými Čachticami známymi svojimi vinicami a dobrou pôdou. Obyvatelia vybudovali tento rozsiahly systém chodieb s viacerými poschodiami ako ochranu pred tureckými výpadmi.

Vitajte v Čachtickom podzemí

Jablká vraj pod zemou vydržia tri roky

Podzemie pozostávalo z vchodov, ľahko prístupných zberných chodieb či predsiení. Z nich viedli chodby do ďalších častí s križovatkami, kde sa nachádzali tzv. líščie diery. Cez ne sa bolo treba preplaziť alebo minimálne skrčiť, aby sa človek dostal do úkrytovej časti chodieb. Podzemie bolo prispôsobené aj na dlhodobejší pobyt, pretože pri stabilnej teplote 8–9 stupňov Celzia, ktorá je v čachtickom podzemí aj teraz, sa výborne skladovalo ovocie, víno, potraviny či obilie. Niektorí Čachtičania takto využívajú svoje pivnice ako súčasť podzemia podnes a jablká tam vraj vydržia aj tri roky! Ako zázrak sa zachovalo podzemie pod bývalou prešovňou vína zo 16. storočia patriace šľachtickej rodine Nádašdyovcov a smutne známej Báthoryčke. Podzemie bolo súčasťou ich kaštieľa zvaného „Cisársky“, kde mali záhradu, sady a vinohrad. Do dnešných čias sa tam zachoval nádašdyovský erb v tvare kačky, ozdobné portály či podpisy zvedavých návštevníkov spred niekoľkých storočí.

Jedna z instalácií v Čachtickom podzemí

Návštevníci môžu prejsť 330 metrami podzemných chodieb. „Nie je to tak veľa, že by ľudia blúdili,“ podotýka sprievodca Miro Bitarovský. „Ešte sme sa nenapojili na chodby, ktoré by spôsobili dezorientáciu, takže vieme návštevníkov pustiť nadol aj samostatne, bez sprievodu, prosíme ich však, aby nechytali nijaké pôvodné nápisy, pretože každý dotyk ničí patinu, vlhkosť, ktorá ich konzervuje.“ 

Železnú pannu preslavila Nižnanskeho kniha Čachtická pani

Tá ,,paní, co vraždila mladé děvečky“

Malí českí návštevníci Báthoryčku poznajú ako tú „paní, co vraždila mladé děvečky“. Mala na to „železnú pannu“, ktorá objala svoju obeť a z hrude jej vyšli nože. V podzemí ju možno aj vidieť, takisto tu možno vidieť Báthoryčkin kúpeľ aj ju samotnú. Samozrejme, z historického hľadiska takáto „železná panna“ nikdy neexistovala, ale Nižnánskeho kniha Čachtická pani je stále populárna v Česku aj na Slovensku.

Takto mohla vyzerat Báthoryčkina krvavá kúpel

Všetky expozície pod zemou sú urobené ako dekorácia. Kamene vraj zo stropu nevypadávajú a podzemie vyzerá byť napriek sprašovej pôde, v ktorej sa dobre kopalo, stabilné.

Mimochodom, akostné suché červené víno z tunajšieho poľnohospodárskeho družstva sa volá Báthoryčkina krv. Môžete ho do tamojšieho vinárstva ísť aj ochutnať. Nazdravie!

Možno sa raz v Čachtickom podzemí budú konať aj ochutnávky vín

Ďalšie informácie: www.podzemie.net, FB Čachtické podzemie

Autorka článku - Bianka Stuppacherová pracuje od roku 1995 ako redaktorka príloh slovenskom denníku Pravda a fascinácia Srí Lankou ju priviedla k založeniu funpage na Facebooku Srí Lanka by Bianka. O Srí Lanke (ale aj iných destináciách) už publikovala množstvo rôznych článkov. Autor fotografií - Dávid Popovič, www.mystudio.sk.

Byli jste na výletě, dobrodružné cestě či třeba stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika.

Booking.com
Napsal: Bianka Stuppacherová

Předchozí článek

Cesta do dračího doupěte - po stopách divočiny v Národním parku Komodo

Další článek

Kde ochutnat nejlepší pálenky světa

Související články

Články

Reklama na stopování - Ukrajina za 4 dny

Parta kamarádů se rozhodla stopovat. Chtějí poznat něco nového a zažít nějaké dobrodružství. Proto padá volba na stopování. Je to nejjednodušší způsob, jak poznat fajn lidi a zjistit něco o jejich zvycích a kultuře, která se nemusí nutně měnit jen s hranicemi jiných států. Začátek cesty Mířím na ÚAN Florenc a v hlavě se mi honí spoustu myšlenek, většinou ne moc dobrých. Plán cesty je následující: za 4 dny prostopovat více jak 1600 kilometrů po žalostně udržovaných slovenských a ukrajinských cestách. To by samo o sobě nebylo tak špatné, ale počasí se netváří nadějně…

Články

Budapešť, město na Dunaji

Hlavní město Maďarska, ve kterém se snoubí jižanská atmosféra, pohoda a historie. Pro mě je jedním z nejkrásnější evropských měst. Najdete tady nespočet lázní, parků a historických památek, které přímo lákají k návštěvě. Město se rozkládá po obou březích Dunaje. Na břehu levém leží Pešť, na břehu pravém Buda. Samotný název Budapešť vznikl spojením těchto dvou názvů. Při své poslední návštěvě jsem se navíc přímo zamilovala do maďarské kuchyně. V Budapešti jsem ochutnala snad nejlepší gulášovou polévku na světě a maďarský…

Články

Krakov - město s dračí legendou

Příjemné město v Polsku, ležící na řece Visle, ve kterém najdeš nejen čokoládovny, útulné kavárny, ale i historické památky. Navíc si na každém rohu můžeš dát obwarzanek. Nejen tohle je krásný Krakov. Město jsem navštívila na podzim, kdy v centru už naštěstí nenarazíš na davy turistů. Výlet jsem spojila i s prohlídkou Osvětimi, která je od Krakova vzdálena hodinu cesty polským vlakem. Hlavní "velké" náměstí v Krakově v noci ©Barbora Fialová Hlavní krakovské památky Díky tomu, že jsou všechny nejvýznamnější historické památky v centru města a relativně blízko sebe, nebudeš potřebovat využívat místní mhd a všechna místa si v klidu projdeš pěšky. V centru se nachází spousty kostelů,…

Články

5 nejkrásnějších měst ve Slovinsku - od Lublaně po Bovec

Pokud středoevropské Slovinsko stále ještě nefiguruje na seznamu vašich cestovatelských plánů, možná brzy změníte názor. Ať už vsadíte na lyžování ve vysoko položených horských střediscích, na pěší turistiku v čarovné přírodě nebo na koupání v teplém moři, zaručeně neprohloupíte ani u jedné z variant. Přírodní krásy teď ale nechejme chvíli stranou, čeká nás totiž putování po nejkrásnějších slovinských městech. Slovinsko je v podstatě hned za rohem, tak proč se pro změnu nevydat na výlet právě sem? Z Prahy do Lublaně dojedete autem už za necelých 7 hodin. Slovinská města, která byste si měli ve své turistické brožurce vyznačit tučně, jsou Lublaň, Piran, Bled, Koper a Bovec. Úžasné je navštívit alespoň jedno…