Na co dát pozor: skryté náklady levných letenek

©

Co se týče hledání nejlevnějších letů, jsou cestovatelé rozmazlováni širokou nabídkou. Díky levným dopravcům, nabízejícím stále více tras po celém světě, a webovým stránkám, jako jsou Jetradar, Skyscanner a Hipmunk, je jednodušší než kdy dříve porovnat ceny nabídek a zákazníci si zvykli na nižší ceny (a výše zmíněné jisté výhody pro cestující). Ale než zmáčknete tlačítko „koupit teď“, položte si pár jednoduchých otázek, abyste odhalili potenciální skryté náklady, které by vás mohly nepříjemně zaskočit.

Jaká je reálná cena letu?

Při hledání nejlevnější ceny snadno přehlédnete nebo zapomenete na reálnou cenu konkrétního letu. Zvažte některé zřejmé záludnosti: je levný i zpáteční let? Zahrnuje uvedená cena poplatky? Jak se rychle snažíte proklikat k cíli, ujistěte se, že jste si nezaškrtli služby, které nepotřebujete. Některé webové stránky nízkonákladových dopravců například požadují, abyste si vybrali cestovní pojištění (které už třeba máte v rámci ročního nebo multi-trip balíčku). Na stránkách také může být několik položek, které jsou předem zaškrtnuté, tak je musíte odškrtnout, než vytáhnete kreditku. 

Nízké ceny znamenají, že neplatíte za to, co je normálně nabízeno v plné ceně. Nezapomeňte si před cestou vytisknout palubní letenku, jinak riskujete, že budete muset připlatit za svou zapomnětlivost. Pozorně zkontrolujte jména a datum cesty; změnit i jen jedno písmenko může být dost drahé. Pokud jste opravdu organizovaní, zabalte si něco k jídlu nebo se připravte na to, že zaplatíte letištní či letadlovou přirážku za jídlo (nápoje musíte dopít, než projdete bezpečnostní bránou, jinak o svou evianku přijdete kvůli letištním předpisům). Ne všechny levné aerolinky přidělují sedadla (i když easyJet s tím letos začal), takže se připravte, že na privilegovaná místa bude fronta. A pokud se chcete uvelebit společně se svým cestovatelským doprovodem, přijďte brzy.

Vrtule otevře vaše ztěžklá víčka, úsvit nad Terminálem 3

Vrtule otevře vaše ztěžklá víčka, úsvit nad Terminálem 3. Foto Benson Kua / CC BY-SA 2.0.

Kolik vás bude stát zvolený čas letu?

Když se rozhodujete, který let koupit, zvažte, kolik stojí váš čas (a únava). Levnější lety nemusí létat po nejkratší trase, takže musíte započítat čas a potenciální nepohodlí při stopoveru. A v kolik hodin přiletíte? Pokud je to brzy, nemůžete se spolehnout, že se budete moci zapsat v hotelu, takže si zjistěte, jestli si tam můžete nechat zavazadla (nebo třeba ve skříňce na vlakovém nádraží). Když to zvládnete, můžete také vláčet batoh po městě. (A zvažte, jestli máte sílu na to, vydat se po památkách za úsvitu, zatímco čekáte na klíče od pokoje.)

Pokud nemáte řidiče ochotného vyhodit vás u terminálu, odkud odlétáte, započítejte náklady na cestu na letiště. Jestli už jste členem chudých cestovatelů, víte, že nejlevnější lety jsou většinou mimo špičku: tzn. strašně brzy ráno, nebo velmi pozdě v noci. Je snadné, přesvědčit se, že zvládnete čas nástupu do letadla v 6.15 ráno, ale pamatujte, že pro mezinárodní lety musíte být na letišti nejméně dvě hodiny před odletem (a na některých letištích až tři hodiny). Někdy se tam veřejnou dopravou prostě včas nedostanete, což znamená zaplatit taxi nebo letištní hotel, anebo pokud máte opravdu napjatý rozpočet, tak přespat přímo na letišti.
Polštářek, deka, nedostatek spánku: skvělý recept pro zdřímnutí na letištiPolštářek, deka, nedostatek spánku: skvělý recept pro zdřímnutí na letišti. Foto OakleyOriginals / CC BY 2.0.

Pak jsou tu tzv. nehmotné náklady. Ta levná cena může vypadat až příliš dobře, když sníte o svých dalších miniprázdninách, ale kouzlo víkendu v Miláně se změní v krutý a nezvyklý trest, když máte budík nastavený na 4.00, abyste byli včas u odbavení. Můžete získat dalších 30 minut spánku, když se odbavíte on-line a vezmete si jen příruční zavazadlo.

Co je drobným písmem?

Dejte si tu práci a pečlivě si přečtěte, co je v podmínkách vašeho dopravce napsáno drobným písmem. Nenechte se zaskočit poplatky za nadměrné zavazadlo. Zjistěte si, jak velké zavazadlo můžete mít a také váhový limit. Každá aerolinka má vlastní pravidla ohledně palubního zavazadla a někteří se snad vyžívají v tom, že vám zpoplatní zavazadlo, které nevyhovuje. V nejlepším případě mohou vaše zavazadla skončit v podpalubí, v nejhorším vás to může stát více než letenka. Cestujete-li s dětmi a máte s sebou kočárek nebo si plánujete vzít nějaké sportovní vybavení, je dobré vědět, co je zahrnuto v ceně letenky a kde to musíte doplatit.

Fronta na letištní autobus, poslední překážka! Samozřejmě kromě šestihodinového čekání na registraci v hotelu. Foto Oran Viriyincy / CC BY-SA 2.0.

Kam jedu?

Levní dopravci často nelétají na hlavní letiště. Pokud jste zvyklí na rychlé vlakové spoje z letiště, může pro vás být šok, když zjistíte, že před sebou máte další dlouhou cestu do centra města. Například letiště Girona Barcelona je 12 km jižně od Girony, ale 92 km od Barcelony. Udělejte si malou přípravu a zjistěte si, jak se z letiště dostanete do centra. Jezdí tu veřejná doprava? Je tu letištní kyvadlová doprava? Cestujete-li ve skupině, možná bude levnější zamluvit si odvoz autem nebo se podělit o taxi.

Takže abyste měli jistotu, že váš levný let neskrývá nečekané výdaje z rozpočtu, projděte si pečlivě, co je psáno drobným písmem, zvažte další náklady a balte nalehko. Památky, vůně a chutě vašeho nového cíle budou ještě sladší, když víte, že jste umění levného cestování dotáhli k dokonalosti.

  • Zatím nevíte, která destinace bude ta vaše? Prolistujte si výběr nejzajímavějších destinací doporučovaných Lonely Planet Best in Travel 2016, bookujte letenky a sdílejte své cestovní zážitky s dalšími cestovateli přímo zde na webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika.
Napsal: Jane Atkin

Předchozí článek

Bydli u mě, mám dobrou pojistku

Další článek

Malá, ale nesmírně pozoruhodná země

Související články

Články

Objevte nejzajímavější destinace roku 2016

Lonely Planet představuje kolekci trendů, destinací a zážitků pro příští rok. Je jen na vás, kam se vydáte, a je nám ctí vám vybrané destinace postupně představit. Best in Travel 2016 prezentuje 10 zemí, 10 regionů a 10 měst, které odborníci Lonely Planet doporučují pro rok 2016. Na 1. místě žebříčku zemí se umístila Botswana, následovaná Japonskem a USA. Kotor v Černé Hoře se umístil na 1. příčce mezi městy, a to před ekvádorským Quitem a irským Dublinem. Mezi první tři favority regionů, které Lonely Planet Best in Travel 2016 řadí mezi ty, které musíte v nadcházejícím roce…

Články

Jak cestovat nalehko – rady od mistra v balení

Malé a lehké zavazadlo je nezbytností pro každého světoběžníka, který chce minimalizovat chaos spojený s cestováním. S malým batohem můžete stihnout japonský vlak, který odjíždí opravdu přesně. Můžete se vtěsnat do jediného autobusu (či na jeho střechu) jedoucího do další vesnice v Indii. Nebo, jak jsme se dozvěděli, umožní vám kompaktní zavazadla v situaci, kdy se snažíte vyplatit svého průvodce z vězení, nacpat šest objemných cestovatelů do maličké rybářské loďky, jež vás doveze k bungalovu na opuštěném ostrově právě včas, abyste mohli sledovat západ slunce. Součástí balení jsou samozřejmě hluboce osobní rozhodnutí. Každý má svoje vlastní představy o pohodlí a stylu. Avšak pokud se budete držet několika jednoduchých, praxí osvědčených zásad cestování nalehko, můžete ušetřit na velikosti a váze. Ne vždy to sice zachrání vaši cestu, ale rozhodně tím ulehčíte…

Články

10 tipů, jak si užít hostel naplno

Ubytování v hostelech může být díky spoustě nových známých z celého světa zábavné, zároveň ale vyžaduje spoustu kompromisů – musíte se poprat třeba s kakofonií chrápání, občasnými intimnostmi či nepříjemným zápachem. Máme pro vás pár ověřených tipů, jak na to, abyste se s hostely na svých cestách popasovali co nejlépe. 1. Sprchy Představte si, že stojíte v chodbičce a už dobrých dvacet minut čekáte na šanci osprchovat se v jedné ze dvou sprch v celém hostelu. Za vás se nahrne dalších pár lidí a ještě prodlouží frontu, chlapíkovi před vámi dojde trpělivost a bouchá na dveře jedné ze sprch. Po celé věčnosti se jedny…

Články

Nejlepší místa na světě, kde říct „ano“

Jakmile se rozhodnete strávit zbytek života s někým jedinečným, stojí před vámi rozhodnutí, které vám může připadat ještě důležitější. Kde se vyslovit? Našli jsme deset skvělých míst, kde to jde skoro samo. 1. Bagan, Myanmar (Barma) Východy slunce jsou obecně velice romantické, ale ty v Baganu jsou opravdu kouzelné. Bagan, od 9. do 13 století hlavní město království Pagan, byl kdysi místem 10 000 buddhistických klášterů, chrámů a pagod. Dnes je planina kolem Baganu stále poseta více než dvěma tisícovkami…