Moře, které nebude brzy existovat?

© Ayaz-Qala, Uzbekistan

Máte rádi neobvyklá místa? Vyhýbáte se při cestování turisticky nejvytíženějším oblastem? Toto může být inspirace pro vás.

Aralské moře

Voda v něm je tak slaná, že plavete na hladině jako korek. Na celé pláži jste široko daleko jen vy a nikdo jiný. Znáte-li jeho příběh, může to být lehce depresivní. Tahle koupel tak zůstane ve vašich vzpomínkách opravdu navěky. Věřte nám!

O Aralském moři a jeho zániku toho bylo napsáno již mnoho. Není to veselé čtení. Právě naopak, je to jedna z největších ekologických katastrof způsobená člověkem.

Aralské jezero_1

Jak se k němu dostat?

Je více možností. Ten nejobvyklejší je organizovaný výlet s agenturou ve voze 4x4 a průvodcem. Ty nejznámější vyjíždějí z bývalých rybářských měst Nukus (Uzbekistán) a Aral (Kazachstán). Protože my jsme právě projížděli Uzbekistánem po vlastní ose, směřovali jsme k jezeru ze západu.

Aralské jezero_2
Náhoda nás zavedla do maličké vesnice, kde dnes žije asi 200 stálých obyvatel. Jmenuje se Komsomolsk na Ustyurte a Google mapy ji mají problém najít. Je to jedna z bývalých rybářských vesnic, kdysi 15 kilometrů od pláže. Dnes tu část lidí pracuje na „kompresoru“ (jedna ze součástí řetězce těžby zemního plynu), někdo je v důchodu a někdo dojíždí za prací do nejbližšího města. Právě tady jsme nasedli do ruského UAZe a neskutečnou rychlostí se řítili stepí, abychom konečně spatřili náš cíl.

Aralské jezero_3

Na pláži

První pohled se nám naskytl z útesů. Stojíte nahoře, pod vámi se rozprostírá velká pláž a daleko od vás vidíte moře. Z prvotního úžasu vás vyvede průvodce, který zmíní, že teď stojíte na bývalé pláži. Tady se jako malý jezdil s rodiči koupat. Najednou naplno vnímáte tu hloubku pod sebou. Snažíte se odhadnout, jak daleko je od vás ta louže namísto rybníka.

Aralské jezero_4

Když to trošku rozdýcháme, pokračujeme k moři samotnému jezeru dolů. Sjíždíme z útesů, ze kterých bychom se na motorkách dolů nikdy neodvážili. Opět chválíme místního řidiče, že si tak troufá a věříme, že ví co dělá. Auto zůstává dobrých 200 metrů od vody. Pláž je vlhká a bahnitá, takže dál pokračujeme po svých. Ve vzduchu se mísí spousta podnětů. V jednu chvíli cítíte vůni slané vody, v jinou zápach vysychajícího bahna.

Aralské jezero_5

Slunce pálí a tak hurá do vody. Nejprve je nutno překonat několik desítek metrů pláže. Mušle bodají do nohou, ale touha se vykoupat je větší. Už jsme jen pár metrů od cíle a přichází další překážka. Nohy se nám boří do bahna. Je hluboké a těžké. To už ale cítíme první kapky vody na chodidlech. Pomalu postupujeme dál, voda už je po kolena. Trvá to, dno se svažuje jen mírně. Po pár dalších metrech už ale do vody můžeme skočit a doplavat do větší hloubky. Potápět se zde ale nejde, koncentrace soli vás pod hladinu nepustí.

Aralské jezero_6
Když se dostatečně nabažíme pocitu plavat jako korek na hladině, je čas celý proces vstupu do vody provést v opačném pořadí. Nakonec se pořádně opláchneme čistou vodou, protože na kůži je to velké množství soli a bahna opravdu nepříjemné. Tu jsme si vzali vlastní s sebou, protože v okolní vyprahlé krajině bychom ji hledali marně.

Aralské jezero_7

Co dodat?

Mise splněna, nasedáme do auta a vracíme se do vesnice. Cesta zpátky už není tak veselá a většinu cesty mlčíme. Je potřeba si tenhle výlet v hlavě zpracovat. Zpětně musíme říct, že je to jeden z nejsilnějších zážitků za posledního půl roku cestování. V Uzbekistánu můžete vidět spoustu krásných míst. Města hedvábné stezky, zajímavě se vlnící step, ale moře jen jedno. A ještě k tomu je tolik jiné od všech ostatních moří.

Chtěli byste se v něm alespoň jednou za život vykoupat i vy? Budete si muset trochu pospíšit, protože je to právě tohle moře, kterému se jeho život rychle krátí.
Aralské jezero_8

Zaujala Vás popisovaná destinace, chtěli byste se dozvědět víc a získat podrobnější informace týkající se Střední Asie? V e-shopu najdete tištěné průvodce. 

Byli jste na výletě, dobrodružné cestě či třeba stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika.

Napsal: Mirka & Vojta JedemKolem.cz

Předchozí článek

TOP 10 nejzajímavějších měst pro rok 2017

Další článek

To nejlepší ze Slovenska a proč jet lyžovat právě tam?

Související články

Články

TOP 10 destinací v Asii pro příštích 12 měsíců...

Nedokážete se rozhodnout, do které části Asie se v následujících dvanácti měsících podívat? Autoři průvodců Lonely Planet navštívili nejúžasnější asijská města, putovali parnými, vlhkými džunglemi a koupali se v četných asijských mořích, aby našli místa, která by rozhodně neměla uniknout vaší pozornosti. Byl to obtížný úkol, ale… Výsledkem je seznam nejlepších klasických destinací, jež cestovatelům nabízejí osvěžující změnu, oblastí, v nichž se stále něco děje, stejně jako míst ležících stranou vyšlapaných cest, o kterých jste pravděpodobně dosud neslyšeli. Pokračujte tedy ve čtení, abyste zjistili, kam byste se měli vypravit. 1. Hokkaidó, Japonsko  I když se Hokkaidó dostalo na světové mapy hlavně kvůli svému dokonalému prašanu, má návštěvníkům co nabídnout po celý rok. Na tomto nejsevernějším ostrově Japonska vás okouzlí úchvatná horská krajina, jež láká k cestování pěšky, na kole nebo na motocyklu, horské vesnice, v nichž…

Články

48 hodin ve Lvově

Vůně čerstvě uvařené kávy se line kolem velkolepých katedrál, zchátralých domů, tajemných dřevěných dveří a romantických dvorků – západní zdvořilost a dekadentní elegance Lvova (ukrajinsky Lviv) překvapuje dokonce i znalce východoevropských turistických drahokamů. Toto polyglotní a kosmopolitní město na západě Ukrajiny uchovává architektonické a kulinářské dědictví různých států a říší, jež se ho v průběhu staletí zmocnily. Lvov má vlastní, velmi dobré letiště a neleží daleko od levných letišť v sousedním Polsku, a tak patří k nejúchvatnějším víkendovým destinacím v Evropě – a navíc se zdá na hony vzdálený problémům na východě Ukrajiny. První den Dopoledne Den ve Lvově byste možná měli zahájit účinným spalováním kalorií, protože si můžete být jisti, že během svého pobytu v tomto městě přiberete víc, než byste si přáli. Nejlépe se k tomu hodí výstup na věž radnice (Lvivska rátuša), jež se tyčí na hlavním náměstí Plóšča Rynok. Projděte…

Články

Osm běžných technických pohrom na cestách

Něco takového jsme zažili všichni. Jste 500 mil od civilizace na treku v horách, když zahlédnete vzácného tvora nebo se vám otevře úžasný výhled. Vytáhnete digitální foťák, abyste udělali životní snímek, zmáčknete tlačítko „on“ a… nic. Vybitá baterie a nejbližší obchod je tři dny cesty odsud s karavanou jaků. Je to čím dál větší problém současného cestování. Taháte s sebou všechny ty kabely, baterky, doplňky a zařízení, jedno vždycky přestane fungovat v tom nejnevhodnějším okamžiku. Ale každý problém má své řešení a následující seznam je tu od toho, aby vám pomohl. Některé nápady budou asi samozřejmé, ale…

Články

Jak si užít a přežít Transsibiřskou magistrálu

Za oknem se míhají tisíce kilometrů lesů, čas od času se vynoří některé z měst. Tak vypadá cesta na konec světa, nebo alespoň na konec Ruska, vlakem Transsibiřské magistrály. Ale ve Vladivostoku nic nekončí. Vyrazit můžete až do čínského Pekingu. Cestování na této legendární železniční trati je dokonalým zážitkem a není divu, že láká stále více nadšenců. A nejen dobrodruhů, v luxusních vozech totiž zažijí přepych i ti nejzhýčkanější cestovatelé. Důležité je ale plánovat. Navzdory všem těm romantickým obrázkům, které si spojujeme s Transsibiřskou magistrálou, není to úplně jednoduchý výlet, při němž stačí jen naskočit do vlaku a jet. Potřebujete si promyslet trasu, zajistit si potřebná víza a koupit si jízdenky. Cesta z Moskvy do Vladivostoku…