Malá, ale nesmírně pozoruhodná země

©

Odhaduje se, že v následujícím roce navštíví Uruguay tři miliony zahraničních návštěvníků – ale je div, že to není více, když uvážíte, co všechno může toto „americké Švýcarsko“ nabídnout. Země je vklíněna mezi Brazílii a Argentinu a postupně vyrostla v moderní stát, který se může pochlubit malým, ale perfektně uspořádaným hlavním městem Montevideo, pampami, kde se můžete cítit jako praví gauchos, a nočním životem v báječném přímořském městě Punta del Este. Dá se očekávat, že počty návštěvníků budou stoupat.

Tato malá země vmáčknutá mezi dva jihoamerické titány, Brazílii a Argentinu, rozhodně stojí za pozornost. Co jí chybí na velikosti, dohání svou mírumilovností, pohostinností a osobitostí. Zatímco se její dva obrovití sousedé potácejí od krize ke krizi, Uruguay je synonymem politické stability, dobré vlády a prosperity – ne nadarmo se jí přezdívá „americké Švýcarsko“. Uruguayci působí plaše a tiše, ale mohou se pyšnit tím, že dokázali vybudovat jednu z nejpokrokovějších společností na kontinentě – a to bez občanských konfliktů.

Po dvou staletích, kdy žila ve stínu svých sousedů, by dnes Uruguay ráda byla něčím více než jen cílem výletu z nedalekého Buenos Aires. Očekává se, že v roce 2016 navštíví zemi tři miliony zahraničních turistů. Ale co zde tito lidé hledají?

Uruguay
Například Montevideo, dost možná nejbezpečnější hlavní město v celé Jižní Americe.
Když dojde na kvalitu života, nemá Montevideo na kontinentě konkurenci. Je dost malé, abyste ho pohodlně procestovali, ale zároveň natolik velké, aby se do něj vešlo pár krásných budov a vynikajících restaurací. Nábřeží lemované plážemi snadno projedete na kole, stejně jako Staré město, kde můžete obdivovat řadu velkolepých neoklasických domů z 19. století.

Jen hodinu jízdy odsud se prostírá kraj kovbojů (tady se jim říká gauchos). Ve zvlněných pampách jsou rozesety estancie (dobytčí ranče), které často nabízejí také ubytování. Fantastický noční život a sexy pláže najdete v Punta del Este, moderním letovisku na pobřeží Atlantiku plném nádherných lidí. Ale pokud už vás unavují výškové budovy a koktejlové bary, vydejte se dále na východ ke Cabo Polonio a Punta del Diablo.

Tato báječně odlehlá rybářská města plná pestrobarevných dřevěných domků přitahují čím dál více návštěvníků. Láká je sem bohémská atmosféra, prázdné pláže, kouzelné písečné duny, kolonie lachtanů a parádní vlny pro surfing. Toužíte po troše kultury? Krásné město Colonia del Sacramento nabízí dokonalou směs autenticity a turistické vybavenosti. Tato starobylá portugalská pevnost, zapsaná na Seznam světového dědictví UNESCO, je plná dlážděných uliček, chátrajících postkoloniálních domů, galerií umění a elegantních B&B, takže se tu návštěvníci zabaví na celé dny.

Zážitky, které změní váš život

Uruguayci jsou mistři v přípravě barbecue (ale neříkejte to Argentincům ani Brazilcům!). Jedním z nejlepších a nejpěknějších míst, kde ochutnat uruguayské hovězí, je Mercado del Puerto v Montevideu. Na tomto tržišti v hale s originální kovovou konstrukcí z 19. století najdete hned několik steakhousů (parrillas). Usaďte se v některé z nich a sledujte, jak se pořádné flákoty hovězího grilují nad rozžhavenými uhlíky, a pak se zakousněte do vynikající morcilly (jelítka) – nezapomenutelné! Nejlepší čas pro návštěvu tržiště je sobotní poledne, kdy je tu spousta místních lidí.

Uruguay

Víte, že…?

  • Uruguayci vypijí ještě více maté (silný zelený čaj) než Argentinci a Paraguayci – a to už je co říci. 
  • Každého 29. v měsíci se koná tzv. Den Gnocchi, kdy tyto bramborové knedlíčky nabízí většina restaurací. Počátek této tradice se datuje do obtížných hospodářských časů, kdy byly gnocchi jediným jídlem, jaké si lidé na konci měsíce mohli dovolit.
  • Marihuana se v Uruguayi pěstuje a prodává legálně. Domácí pěstitelé mohou držet až šest rostlin konopí na domácnost.

Nejbizarnější podívaná

V Punta del Este si nemůžete nevšimnout sochy La Mano de Punta del Este (Ruka Punta del Este). Tohle výstřední dílo ze železa a betonu vytvořil chilský umělec Mario Irarrázabal pro soutěž v roce 1982 a od té doby je neodmyslitelnou součástí Punty. Asi vás nepřekvapí, že se kolem těchto obřích prstů neustále motá spousta lidí usilujících o neotřelé selfíčko na pláži.

Best in Travel 2016

Přečtěte si více o destinacích nominovaných do Best in Travel 2016. Zajímá vás, kam za nejzajímavějšími výročími, kde hledat nejlepší místa pro dobrodružné poznávání přírody pro celou rodinu, na kterých železničních trasách vás čeká zajímavý zážitek v nočním vlaku, kde si objednáte nejlepší hamburgery nebo které stavby 20. století jsou považovány za nejikoničtější? Je v knize zastoupena i Česká republika? Všechny otázky vám zodpoví tato tištěná publikace. 

  • Byli jste na výletě, dobrodružné cestě či třeba stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika.
Napsal: Lonely Planet

Předchozí článek

Na co dát pozor: skryté náklady levných letenek

Další článek

Do Thajska musí každý a každý se tam rád vrací

Související články

Články

Kolo Štěstěny

Quito, to je město malebných zákoutí, ze kterých na vás dýchá historie, i majestátních moderních budov, jež vás ohromí svou elegancí. Toto srdce Ekvádoru, zapsané na Seznamu UNESCO, se neustále rozrůstá, návštěvníky potěší zrenovované vlakové nádraží či nové letiště. Kromě unikátní architektury vás jistě potěší i možnost výletu k vulkánům lanovkou, dále můžete navštívit zdejší tenisové či golfové turnaje. A rozhodně byste neměli vynechat místo, kterým prochází rovník – v jedné chvilce se tak ocitnete zároveň na obou polokoulích! Ekvádorské město Quito, to je ráj plný protikladů, který vás okouzlí. Neustále se vyvíjí a rozrůstá díky financím z ropy, které proudí do města silou Amazonky. Nadchne vás zdejší unikátní architektura v jihoamerickém koloniálním stylu, zapsaná na Seznam UNESCO, a pokud bude i nadále dost peněz na její…

Články

Odlehlý protipól olympijské horečky v Riu

Všechny zraky se upírají na Rio, kde se v roce 2016 budou konat letní olympijské hry, ale jen pár mil na západ od této metropole najdete panenský pás pobřeží, který tvoří smaragdové hory, poklidné ostrůvky a téměř opuštěné pláže. Brazilská Costa Verde („Zelené pobřeží“) je rájem všech milovníků přírody i adrenalinových závisláků. Vydejte se na túru do džunglí porostlých kopců, sjeďte na kajaku odlehlé fjordy nebo si nasaďte potápěčské brýle a šnorchl a ponořte se mezi hejna ryb, z nichž některé možná uvidíte ten večer na svém talíři. V roce 2016 navštíví většina lidí Brazílii kvůli letním olympijským hrám v Rio de Janeiru, ale když se od této proslulé metropole vydáte jen kousek na západ, objevíte ráj, který je mnohem méně známý. Costa Verde („Zelené pobřeží“) je pás nedotčeného pobřeží, tvořený smaragdovými vrcholky, tichými ostrovy,…

Články

Hřiště bohů

Jen 35 minut plavby od Aucklandu se z moře vynořuje ostrov Waiheke, ráj kouzelných zátok a pláží, vinic, bohémských požitků a především zábavy. Rezervujte si tu prázdninový dům (tzv. bach), a pokud zrovna nebudete usrkávat víno na některé ze třiceti ostrovních vinic, můžete objevovat uměleckou a dobrodružnou stránku Waiheke. Působí tu více než 100 umělců v oborech, jako je sochařství, sklářství, malba nebo řezbářství, a kromě toho také celý ostrov připomíná hřiště pro milovníky přírody a sportu – užijete si hlavně jízdu na horských kolech, kajacích a plachetnicích. V zálivu Hauraki Gulf po boku impozantního spícího vulkánu Rangitoto, pouhých 35 minut plavby trajektem z centra Aucklandu, najdete ostrovní ráj plný tajuplných zátok, nádherných pláží, zvlněných vinic, luxusních chat a bohémských slastí. Waiheke Island je známý jako „Ostrov vína“ – nachází se zde přes…

Články

Motor britské kultury

Manchester – někdejší strojovna průmyslové revoluce – dnes hraje roli dynama britské kultury. Vláda vyčlenila 78 milionů liber na centrum umění The Factory, které se má stát jevištěm Manchesterského mezinárodního festivalu. Ve městě bylo zrenovováno a otevřeno mnoho nových uměleckých prostor, jako například galerie Whitworth, víceúčelové centrum umění HOME a Pantheon připomínající knihovna Central Library. Proměna tohoto kdysi industriálního města pokračuje mílovými kroky. Tomuto městu nikdy nechyběly ambice a sebevědomí. Kdysi bývalo strojovnou průmyslové revoluce a v 21. století se proměnilo v dynamo kultury a umění. Britská vláda je v tom mocně podporuje: vyčlenila 78 milionů liber na vybudování The Factory, nového víceúčelového uměleckého prostoru, ve kterém bude divadlo…