Ledovce - podzimní lyžařská jistota

© Snow

Na podzim se u lyžařů projevují abstinenční příznaky, které se nejlépe léčí na ledovcích – zatímco tradiční střediska postupně otevírají až na přelomu listopadu a prosince, na ledovcích je sezóna v plném proudu zpravidla od konce října.

I když mnohé ledovcové areály už mají skutečný ledovec jen na části svých sjezdovek, dokáží s pomocí zásob sněhu z minulé zimy a vysoké nadmořské výšky otevřít většinu svých sjezdovek během října či listopadu, a nabídnout tak plnohodnotné lyžování. Nejčastěji čeští lyžaři míří na rakouské ledovce, jež vzhledem k jejich počtu, rozloze i vzdálenosti nabízejí nejefektivnější poměr výkon/cena. Každý z nich má přitom své pomyslné nej.

Ledovce_1

Hintertux... nejvšestrannější

Hintertux v údolí Zillertal se dá považovat za nejvšestrannější ledovec Rakouska, protože je jednak dosti rozsáhlý a má jak sportovní, tak pohodovější terény, rušnější místa i klidnější zákoutí. Navíc je díky česko-německo-rakouské dálnici jedním z nejsnadněji dostupných.

Na ledovec se šplhají ve třech úsecích kapacitní kabinkové lanovky. Hlavní ledovcový areál se rozkládá nad stanicí Fernerhaus s velkou samoobslužnou restaurací a veškerým zázemím. Prostorné slalomové svahy stékají z vrcholu Gefrorene Wand, naopak protilehlé sjezdovky pod pyramidovitým vrcholem Olperer jsou mírnější, namodralé. Příjemně svižné červené dálnice skýtá ledovec Kaserer.

Jako atrakci mohou lyžaři přímo v aráelu navštívit ledovcovou jeskyni.

Ledovce_2

Stubai... největší

V rozloze, na které se lyžařský areál rozkládá, vede v Rakousku Stubaiský ledovec, sestávající hned z pěti vzájemně propojených menších i větších ledovcových polí. Stubai má celkově mírnější terény s převahou pohodových dálnic, zato se zdá být prostornější a přívětivější, proto se profiluje i jako středisko mimořádně přívětivé k dětem. Těm slouží i velký výukový park ve stanici Gamsgarten, kde se nachází jedna ze dvou velkých restaurací s veškerým zázemím.

Z údolí vede na Stubaiský ledovec nejmodernější typ lanovky 3S, která je jednak mimořádně odolná proti větru, zároveň má prostorné kabinky s luxusními sedačkami, je rychlejší než běžné kabinky a celá trasa je pokryta wi-fi signálem.

Ledovce_3

Sölden... nejslavnější

Díky každoročnímu pořadatelství Světového poháru a bondovkám je Sölden pravděpodobně nejslavnějším ledovcovým areálem Rakouska. Vysoko nad lyžařským letoviskem se rozprostírají hned dva ledovce – stinný a strmý Rettenbach a slunečný a mírný Tiefenbach, spojené lyžařským tunelem. Dokud není v provozu klasický neledovcový areál, šplhá se k nim po horské silnici, jinak je přístupný soustavou lanovek a sjezdovek přes Giggijoch přímo ze Söldenu. Ve výškách nad tři tisíce metrů jsou umístěné tři vyhlídkové platformy, z nichž můžete přehlédnout značnou část Tyrolska.

Velkým lákadlem údolí Ötztal, v němž Sölden leží, je velký termální akvapark v Längenfeldu. Kromě vodních radovánek nechybí sauny, kosmetické kúry ani fitness – vše v nadstandardním množství i kvalitě. 

Ledovce_4

Kitzsteinhorn... nejbližší

Kitzsteinhorn nad malebnou vesničkou Kaprun je takové alpské Bibione – každý ho zná, je tu vždy velmi živo, přitom běžný lyžař tu bude nejspíš spokojen. Na ledovci pod Kitzsteinhornem se totiž rozlévají typické přehledné a pravidelně skloněné modré a červené ledovcové tratě. Hlavní tratě obsluhuje moderní kabinková lanovka, takže se není nutné unavovat na vlecích. Z celého ledovce je velmi působivý pohled na jezero Zell am See, z vrcholu pak i na hřeben Vysokých Taur včetně Grossglockneru, nejvyšší hory Rakouska.

Ledovce_5

Pitztal... nejvyšší

Pitztalský ledovec je menší, díky čemuž působí velmi kompaktně, a má převahu svižných červených sjezdovek, i když občas proložených ploššími úseky. Areál je výrazně útulnější než třeba na Hintertuxu, navíc je ze všech rakouských ledovců nejvyšší s parádní vyhlídkou na třiatřičtvrtětisícovou horu Wildpsitze,  nejvyšší v Tyrolsku. Na nejvyšším vrcholu Hinteren Wildkogel (3 440 m) je kromě vyhlídkové terasy i příjemná kavárna.

.Ledovce_6

Mölltal... nejslunečnější

Mölltalský ledovec v Korutanech je malý, přehledný, přitom příjemně rozmanitý s rozličnými obtížnostmi tratí. Oproti tyrolským ledovcům zaostává jednak ve velikosti, ale i v dopravní dostupnosti, takže tu nebývá tak nabito. Díky své poloze na jižní straně Alp patří i k nejslunečnějším ledovcovým areálům. Široký a dálničně přehledný hlavní svah pod horou Schareck (3 123 m) působí, jako by byl „střechou“ Vysokých Taur – lyžaře omámí dalekým rozhledem, kde panoramatu dominuje nepřehlédnutelná špice Grossglockneru.

Ledovce_7

Kaunertal... nejzapadlejší

Kaunertal na západě Tyrolska je dopravně nejhůře dostupný ledovec, což má ovšem své výhody – bývá tu nejklidněji, navíc se dá parkovat opravdu až na úpatí ledovce, bez mnohdy úmorných výjezdů dlouhými lanovkami z údolí. Celý ledovcový areál je velmi přehledný – dominují mu dlouhé vleky Weissee, které zpřístupňující zprvu prudší, později mírné ledovcové svahy. Členitější a celkově náročnější terén je podél kabinkové lanovky Karlesjoch, kde si lyžaři užijí i terénních vln a zlomů.

Specialitou Kaunertalu je černá sjezdovka, do níž se vjíždí tunelem a ta se pak dále prodírá vysokohorským terénem hluboko pod úpatí ledovce.

Ledovce_8

Zaujala Vás popisovaná destinace, chtěli byste se dozvědět víc a získat podrobnější informace týkající se Rakouska? V e-shopu najdete tištěného průvodce Lonely Planet Rakousko a další podrobnější informace k lyžování v Rakousku na snow.cz.

Rakousko LP
Byli jste na výletě, dobrodružné cestě či třeba stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na 
webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika.

Booking.com
Napsal: Petr Socha, Radek Holub & snow.cz

Předchozí článek

Prosincová vědomostní soutěž s LP CZ

Další článek

Fototip – mešita jako malovaná

Související články

Články

Snowmobiling a lyžování na islandském ledovci

Island, sen snad každého cestovatele. Panoramaticky fotogenická země Severu je naprosto skvostná, pokud zrovna nesoptí sopka a vše je zahaleno v černém oblaku sopečného prachu. Ledovce jsou atrakce pro odvážné Krásy islandské pevniny jsou nejkřehčími a nejúchvatnějšími vzpomínkami v mém cestovním diáři, ale ne každý ví, že i přes léto se zde můžete vyřádit na lyžích. Jako nadšená lyžařka, která se s lyžemi na nohou prakticky narodila, jsem touto informací byla naprosto uchvácená.…

Články

To nejlepší ze Slovenska a proč jet lyžovat právě tam?

Slovensko se v posledních letech lyžařsky překotně vyvíjí. Tamější střediska nabízejí vyžití nejen na lyžích, ale i relaxaci i zábavu. A co nás při reportážních cestách SNOW tour bavilo nejvíc? Tatranská Lomnica – nejprudší sjezdovka a snídaně na Lomničáku Téměř každé středisko má nějaké svoje „nej“. V případě Tatranské Lomnice to je nejvýše položený apres-ski bar na Slovensku a nejprudší sjezdovka, která vede z Lomnického sedla. Budete-li pokračovat po jejích červených a modrých úsecích až…

Články

Itálie – tipy na lyžařskou pohodu

Kouzlo italského lyžování nespočívá v kvantitě sjezdovek. Moderní lanovky jsou sice standard, ale ani tam, kde jsou ještě sem tam zapomenuté staré exempláře, se to na oblibě příliš neprojevuje. Možná je to naopak dobře, že střediska mají svá zapadlá zákoutí, která nelákají masy lyžařů – zůstávají malá, přehledná a útulná. V italském temperamentu, ať už je smíšený s tyrolskými nebo jinými vlivy, je zakódován smysl pro pohodu, a ten je cennější než výkonné lanovky. Je tu zkrátka cítit slunce i tehdy, když zrovna náhodou nesvítí. Itálie má k dispozici prakticky celý jižní oblouk Alp, obdařený nevídanou rozmanitostí, zároveň ale i teplejším klimatem a nevyzpytatelnou sněhovou pokrývkou. Umí si ovšem poradit, a tak přinejmenším na sjezdovkách dokáží zajistit sníh s téměř 100% spolehlivostí. Českými lyžaři málo navštěvovaná,…

Články

Rakousko - lyžování od A do Z

Rakousko vede suverénně nejen žebříček oblíbených míst českých lyžařů, ale je i světovým premiantem. Sami Rakušané jsou totiž mimořádně zanícenými lyžaři, a tak je zde lyžování podřízeno prakticky vše. V Rakousku se turistickým ruchem živí značné procento obyvatel a ve vlastních rukách mají Rakušané hotely i vlekařské společnosti. Sjezdovky jsou prakticky v každé vesnici, ubytovat se můžete v každém statku, nehledě na úhledné penziony a vyšňořené wellness hotely. Do modernizace lanovek a rozšíření…