Kupředu, Freo!

©

Lidé svobodného ducha přicházejí do západoaustralského přístavního města Fremantle ze široka daleka jako vlny přílivu a odlivu. Chtějí si užít zdejší hudební kluby, hipsterské bary, butikové hotely a minipivovary spolu se studenty univerzity Notre Dame, kteří „Freo“ pomáhají proměňovat. V roce 1987 se nacházelo ve stavu ekonomické stagnace, ale dnes je to rušné, umělecky laděné město plné alternativní kultury.

Pod rozpáleným západoaustralským sluncem se vyhřívá přístavní město Fremantle, které má nevázanou námořnickou duši. Podobně jako Valparaíso v Chile nebo Littleton na Novém Zélandu má také „Freo“ historické centrum tvořené hustou změtí uliček s klasickými viktoriánskými a edwardiánskými domy, kterým se jako zázrakem vyhnuly demolice v sedmdesátých letech minulého století. Je to poměrně izolované město – má blíž do Jakarty než do Sydney. Ale jako je tomu v každém jiném přístavu, i sem připlouvá na vlnách přílivu celý svět a vnáší do města rušnou kosmopolitní atmosféru. Nikde jinde v Austrálii není tenhle proces tak dobře vidět. Fremantle je plné klubů se živou hudbou, hipsterských barů, butikových hotelů, levicových knihkupectví, minipivovarů, rybáren nabízejících jídlo z darů Indického oceánu, pouličních hudebníků, pláží a studentů na útěku před učebnicemi.

Trocha kontextu: Fremantle se v roce 1987 dokázalo vytáhnout ze dna ekonomické stagnace a připravit se na nadcházející jachtařský závod o Pohár Ameriky. Když jachty město opustily (pohár si odvezli Američané), stálo Fremantle před otázkou, co dál. V tu chvíli se rozběhl proces obnovy města. Byla založena univerzita Notre Dame, zrenovováno nábřeží a nemalé investice putovaly také do umění. V roce 2016 sklízí „Freo“ ovoce svého snažení – kultura tu jen kvete a po celý rok se zde koná celá řada úžasných uměleckých akcí oslavujících ducha města.

Fremantle

Také zdejší milovaný tým australského fotbalu si tenhle rok vede skvěle. Fremantle Dockers hrají v Australian Football League už od roku 1995, ale do finále se dostali pouze jednou, v roce 2013. Těsně tehdy prohráli s melbournským Hawthornem. Ale Dockers se jen tak nevzdávají. Jsou jedním z „nejstarších“ týmů v lize – pár Dockerů už je na prahu důchodu, a to včetně jejich hvězdného kapitána Matthewa Pavliche – ale v roce 2016 jsou zralí na další úspěch. Zajeďte si do „Frea“ a podívejte se, jak dají pár gólů, vyhrají pár rozskoků a sejmou k zemi pár soupeřů! Hymna klubu už vás tak nenadchne… (vygooglujte si).

Zážitky, které změní váš život

Pivo, studenti a Fremantle: to jde dobře dohromady. Ale noc strávená chozením od hospody k hospodě, od pivovaru k pivovaru a od baru k baru nemusí být jenom o pití piva. Noční „Freo“ je prosycené svobodomyslnou, přátelskou a nevázanou atmosférou, kterou ještě podtrhuje dobrá hudba. Až se do ulic tohoto města na konci světa snese soumrak, budete mít jedinečnou příležitost naučit se něco nového o životě, lásce a radosti. Hospody, které byste neměli minout: Sail & Anchor, Little Creatures Brewery, Mrs Brown Bar.

Fremantle

Nejbizarnější podívaná

Legendární bouřlivák, frontman skupiny AC/DC Bon Scott (1946–1980) se v roce 1956 přestěhoval se svou rodinou do Fremantle. Mládí strávil toulkami po ulicích „Frea“ a tohle město ho dodnes zbožňuje. Podívejte se na jeho sochu ve Fishing Boat Harbour, v klasické rockové póze – ani ne tak bizarní, jako sebevědomé. Jeho popel je uložen na hřbitově Fremantle Cemetery: vchod je kousek od nároží ulic High Street a Carrington Street. Bonův hrob najdete po 15 m na stezce po levé straně.

Stravování na úrovni

Fishing Boat Harbour je středobodem místní gastronomie: nábřeží lemuje řada rybích restaurací, od těch nejlevnějších až po luxusní. Kailis Fish Market Cafe na tomhle místě připravuje čerstvé ryby s hranolky už od roku 1986. Pivovar Little Creatures Brewery vás okouzlí zajímavými pivními speciály a skvělými jídly, která si můžete vychutnat v jeho prostorné budově s milou obsluhou. Jídlo je vážně fantastické: objednejte si krevety, koriandrové pesto a pizzu se shitake, nebo ohnivé cizrnové tagine s jogurtem z kozího mléka.

Nejlepší nákupy

Centrum MANY 6160 je levné, a navíc vás překvapí svou spontánní a bohémskou směsicí ateliérů místních umělců, malých obchůdků a galerií v přízemí zrušeného obchodního domu. O něco předvídatelnější je tržiště Fremantle Markets, plné stánků s řemeslnými výrobky, pouličních hudebníků a prodejců zeleniny.

Best in Travel 2016

Přečtěte si více o destinacích nominovaných do Best in Travel 2016. Zajímá vás, kam za nejzajímavějšími výročími, kde hledat nejlepší místa pro dobrodružné poznávání přírody pro celou rodinu, na kterých železničních trasách vás čeká zajímavý zážitek v nočním vlaku, kde si objednáte nejlepší hamburgery nebo které stavby 20. století jsou považovány za nejikoničtější? Je v knize zastoupena i Česká republika? Všechny otázky vám zodpoví tato tištěná publikace. 

  • Byli jste na výletě, dobrodružné cestě či třeba stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika.

 

Napsal: Lonely Planet

Předchozí článek

Tropický ráj s nízkým rozpočtem

Další článek

Havaj dnes nabízí více než kdykoli předtím

Související články

Články

Příběh Lonely Planet

Staré otlučené auto, v kapse pár dolarů a touha po dobrodružství. To je vše, co zakladatelé Lonely Planet Tony a Maureen Wheelerovi potřebovali pro svůj životní výlet. Lonely Planet je knižním fenoménem, který od základů změnil způsob cestování na konci 20. století. Kdo za ním stojí? Přečtěte si příběh zakladatelů tohoto světově proslulého vydavatelství. Poznali se na lavičce v londýnském Regent’s Parku a o rok později se vzali. Na své svatební cestě se rozhodli vyzkoušet to, co za možné pokládal jen málokdo: po souši přejet Evropu a Asii směrem do Austrálie. Stálo je to několik měsíců a všechny peníze, které měli, ale zvládli to. Když vše skončilo,…

Články

Podzim - nejlepší doba na eurovíkendy!

Karlštejn nebo Lipno jsou fajn česká klasika, ale co se trochu (anebo i trochu víc) odvázat a české rybníčky vyměnit za španělské moře například. Na podzim není nic lepšího, než uniknout z každodenních povinností a využít nepřeberné nabídky eurovíkendů a podívat se za hranice všedních dnů – sbalit si na tři čtyři dny a užívat si chutě a vůně nějaké evropské metropole. Za nás je takovou destinací číslo jedna Barcelona. Krásná, sluncem prosvětlená a uměním protkaná metropole jihu Evropy. Gaudí na každém kroku. Při hledání opaku našeho českého stereotypu není lepší volba než prodloužený víkend v Barceloně. Z každého rohu tohoto moderního města vás bude svádět restaurace či kavárna, takže cesta k La Sagrada Família bude…

Články

Georgetown představuje neotřelou uměleckou scénu a stylové ubytování

Georgetown, město zapsané na Seznam světového dědictví UNESCO, se v poslední době stává těžištěm moderní, umělecky laděné Malajsie. Mezi tradičními čínskými obchody tu dnes objevíte výtvory nekonvenčních pouličních umělců a na každém rohu vyrůstají nové výstavní prostory, kde se můžete setkávat s avantgardním uměním, filmy, hudbou a tancem. Přidejte k tomu pár butikových hotelů a máte recept na jednu z nejoriginálnějších a nejpestřejších uměleckých komunit v Asii. Ve městě Georgetown, které se nachází v malajsijském státě Penang, vyrůstá vskutku neobyčejná moderní umělecká scéna, která tvoří fascinující protiváhu spleti historických ulic zapsaných na Seznam světového dědictví UNESCO. Díky projektům, jako je festival Urban Xchange: Crossing Over, vzniklo na těchto…

Články

Objevte nejzajímavější destinace roku 2016

Lonely Planet představuje kolekci trendů, destinací a zážitků pro příští rok. Je jen na vás, kam se vydáte, a je nám ctí vám vybrané destinace postupně představit. Best in Travel 2016 prezentuje 10 zemí, 10 regionů a 10 měst, které odborníci Lonely Planet doporučují pro rok 2016. Na 1. místě žebříčku zemí se umístila Botswana, následovaná Japonskem a USA. Kotor v Černé Hoře se umístil na 1. příčce mezi městy, a to před ekvádorským Quitem a irským Dublinem. Mezi první tři favority regionů, které Lonely Planet Best in Travel 2016 řadí mezi ty, které musíte v nadcházejícím roce…