Kuchyně, auta a kultura - devět důvodů proč navštívit Emilia-Romagna

Getty Images

Na vyslovení názvu Emilia-Romagna si zezačátku pravděpodobně budete lámat jazyk a město není ani tak populární pro návštěvníky jako jeho soused Toskánsko, ale reprezentuje dokonalý příklad toho, jak snaha o průzkum za hranice oblíbených destinací může vést k úžasným odměnám.

Tento méně známý kraj je domovem nejpopulárnějších jídel v zemi, pyšní se nejlépe zachovalou středověkou a renesanční architekturou a nejvíce uctívanými sportovními vozy.

Velkolepé mozaiky v bazilice San Vitale. © theJIPEN / Getty Images

Prohlédněte si ohromující mozaiky Ravenny

Jen stěží vás lze připravit na první dojem z pohledu na oslnivou sbírku křesťanské mozaikové umělecké tvorby v Ravenně. Jako jeden z nejdramatičtějších a nejúžasnějších příkladů nebeského umění v Itálii získaly mozaiky status světového dědictví UNESCO. Bohatá a udivující zelená, brilantní zlatá a hluboce zbarvená modrá a purpurová se blýskají v malých sklíčkách po celém městě - bazilika San Vitale, bazilika Sant'Apollinare Nuovo, mauzoleum Gally Placidie a bazilika Sant'Apollinare v Classe vám mezi ostatními na první pohled nejenom vezmou dech, ale nechají vás rozjímat nad tím, jako byste na ně pohlíželi nějakým nevysvětlitelným filtrem Instagramu z pátého a šestého století. Přitom žádné moderní úpravy nepotřebujete, a to je na tom zážitku tak kouzelné. 
 
 

Tagliatelle al ragú, typicky boloňské jídlo. © Matt Munro / Lonely Planet

Naplňte váš čas kuchyní a kulturou v Bologni  

Živá a bohémská boloňská metropole Emilia-Romagna by měla být prioritní destinací pro každého cestovatele, který uctívá lahodné italské pokrmy. Město dalo světu tagliatelle al ragú (nesprávně známé a připravované po celém světě jako špagety bolognese), tortellini in brodo (těstoviny plněné vepřovým masem ve vývaru), tortelloni burro e salvia (těstoviny plněné ricottou s máslem a šalvějí) a salám mortadela. Největší park na světě zaměřený na zemědělské potraviny FICO Eataly World, který se nachází na deseti hektarech na okraji města, tak přidal k zábavě i potraviny. Město je ovšem plné i umění a kultury. Bologna se může pochlubit nejstarší evropskou univerzitou, také téměř čtyřiceti kilometry překrásných sloupořadí, středověkými věžemi, kostely z jedenáctého století a muzeem hudebních nástrojů San Colombano s jeho kolekcí Tagliavini, ze které vám doslova spadne čelist. Jinými slovy nabízí město spoustu návštěv k rozptýlení, které vám pomohou vychodit všechny nabrané kalorie!
 
 

Stará Ferrari v muzeu v Maranellu. © Mark Thompson / Getty Images

Roztočte váš motor na plné obrátky v Motor Valley 

Jen stěží byste našli další místo kdekoli jinde na planetě podobné tomu, které představuje motoristického srdce  Emilia-Romagny v údolí Motor Valley. Podél regionu Via Emilia se táhne starobylá římská silnice spojující Piacenzu a Rimini, které náleží nejslavnější legendy automobilového průmyslu - Ducati, Lamborghini, Ferrari, Maserati and Pagani – a které se zrodily a vyvíjely hlavně v okolí Modeny a Bologni. Dnes je kromě světové centrály a tří továren otevřených pro návštěvníky k dispozici nejméně devět muzeí věnovaných těmto hnacím strojům a jednadvacet soukromých sbírek historických vozů. Jen stěží se vám na tomto výletě bude odolávat pokušení obětovat váš rozpočet na některý z těchto krásných strojů – počínaje domovem Ferrari v Maranellu, až po výrobní závody společnosti Lamborghini v Sant'Agata a na sever k showroomu Maserati a továrně v Modeně (nově otevřené pro návštěvy od roku 2017). 
 
 

Dvě z vynikajících specialit Parmy. © al62 / Getty Images

Úžas nad parmezánem a prosciutto v Parmě

Dvě italské nejvíce světově proslulé kulinářské kontribuce pocházejí z Parmy a okolí: parmigiano reggiano, neboli sýr parmezán, a prosciutto di Parma, jinak známé jako parmská šunka. Je nemožné podceňovat výšku gastronomického piedestalu, na němž tito dva favorité z oblasti jídla v Parmě (a obecně v Itálii) sedí. Servírují se často společně s uzeninami a sýrovými talíři tak krásnými jako renesanční malba – a to už za výlet do Parmy samo o sobě stojí. Samozřejmě byste měli všechny nabrané kalorie také spálit při výletech okolím. Doporučujeme navštívit ohromující osmihranné růžové mramorové baptiserium a románský dóm (Romanesque Duomo) datovaný z roku 1106.  Nicméně bychom lhali, kdybychom zastírali, že parmská muzea, atrakce a historický šarm jsou něčím důležitějším než jen rozptýlením se při ochutnávkách místních delikates.
 
 

Věž hradu Castello Estense nad centrální Ferrarou. © tverkhovinets / Getty Images

Vyhledejte architekturu a hudbu v renesanční Ferraře

Málo navštěvovaná Ferrara oplývá fascinující architekturou a kulturou. Městu dominuje hrad Castello Estense, který se rozkládá nad renesančním centrem chráněným organizací Unesco, kde sídlí některé z nejvíce pozoruhodných netknutých historických památek architektury Itálie. Ohromující devět kilometrů dlouhé středověké hradby obklopují městský přístav a skrývají jedno krásné tajemství: Jazz Club Ferrara, který okupuje obnovenou obrannou věž z roku 1493. Je to jedno z nejpozoruhodnějších míst pro živou hudbu, které nikde jinde nepotkáte. A tady vřelý vztah Ferrary k umění nekončí. Její divadlo Teatro Communale z osmnáctého století představuje jeden z nejdůležitějších italských operních domů a je úzce spjato s uznávaným dirigentem dvacátého století Claudiem Abbadou. 
 
 

Různé velikosti sudů pro stárnutí balsamikového octa.  © tenzinsherab / Getty Images

Ochutnejte opravdový balsamikový ocet z Modeny

Právě, když jste si možná pomysleli, že by Emilia-Romagna už neměla možnost pyšnit se další mezinárodní kulinářskou specialitou, Modena vás přesvědčí o opaku. Příkladem je směs drcených hroznů odrůd Lambrusco nebo Trebbiano, která se vaří nad otevřeným plamenem, směs se ponechá kvasit po dobu několika týdnů a pak se uskladní na dobu zrání nejméně dvanácti let v baterii (pět nebo více postupně menších stárnoucích sudů), aby vyprodukovala božské Aceto Balsamico Tradizionale di Modena (tradiční modenský balsamikový ocet). Sledování tohoto procesu při návštěvě některého z producentů octa nebo octárny je skutečně fascinující zážitek, který často zahrnuje ponoření se do starodávných rodinných tradic...a i do oněch samotných sudů! Ochutnávky odhalují bohaté a komplexní příchutě, zcela odlišné a výrazně lepší než jakýkoliv jiný balsamikový ocet, který jste dosud ochutnali.
 
 

La Rocca sedí nad krásnou vesnicí Brisighella. © GoneWithTheWind / Shutterstock

Vstupte středověkého příběhu města Brisighella

Malá malebná středověká vesnice Brisighella ležící v podhůří Apenin je obklopena olivovými plantážemi, které produkují jeden z nejvíce oceňovaných olivových olejů v Itálii. Přes narezavělé střechy skrze vesnici zahlédnete trojicí ikonických konstrukcí na kopci: La Rocca (středověká pevnost), La Torre (hodinová věž) a Il Monticino (svatyně), z nichž všechny poskytují nádherný výhled. Osobitá sedm set let stará cesta známá jako Via degli Assini (díky zapřaženým oslům, kteří po ní kdysi putovali) meandruje přímo uprostřed fotogenické řady středověkých domů. Nejlepší čas na návštěvu oblasti je během takzvané sezóny artičoků Moretto (od poloviny dubna do poloviny května), kdy se celé město přejídá těmito chutnými miniaturními bodláky, které rostou právě tady.

Užijte si slunce, moře a kino v Rimini

Většina návštěvníků přijede do Rimini za rozlehlými plážemi na patnácti kilometrech a  hedonistickými nočními kluby. Filmovým nadšencům ale neunikne pozoruhodná stopa legendárního italského režiséra Frederica Felliniho, který se tu narodil. Jeho místní divadlo Cinema Fulgor, které  vypustilo v roce 1973 polo-autobiografický film Amarcord, bylo pečlivě restaurováno a znovu otevřeno na počátku roku 2018. Zdá se být naprosto příhodné, že kino, kam se Fellini jako malý kluk chodil dívat na filmy, nakonec změnilo svůj charakter na muzeum nesoucí jeho počest.

Vnitřek miniaturního divadla Teatro Verdi v Bussetu.  © Giuseppe Cacace / Getty Images

Proveďte operní pouť do Verdiho rodného města Busseta

Malé městečko Busseto je poutním místem pro opravdové operní fanoušky, kteří sem přijdou, aby se ponořili do světa Giuseppa Verdiho, jednoho z nejslavnějších operních pěvců. Verdiho dům, šestapadesáti pokojová Villa Verdi, je zachován tak, jak vypadal v době, kdy Verdi v roce 1901zemřel. Nedaleké muzeum Museo Nazionale Guiseppe Verdi bere návštěvníky na výpravu napříč životem a prací legendárního skladatele. Nepochybným vrcholem vaší návštěvy bude chytlavé představení ve velkolepém, avšak prostorově až překvapivě malém divadle 1868 Teatro Verdi. Nejlepší čas na prohlídku města je během Festivalu Verdi v říjnu.

Zaujala Vás popisovaná destinace, chtěli byste se dozvědět vic a získat podrobnější informace týkající se Itálie? V e-shopu najdete tištěné průvodce Lonely Planet. 

Byli jste na výletě, dobrodružné cestě nebo třeba na stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika.

Booking.com
Napsal: Lonely Planet

Předchozí článek

Krása a rozmanitost Etiopie

Další článek

Cestovatelský gastro kalendář na rok 2019

Související články

Články

Itálie – tipy na lyžařskou pohodu

Kouzlo italského lyžování nespočívá v kvantitě sjezdovek. Moderní lanovky jsou sice standard, ale ani tam, kde jsou ještě sem tam zapomenuté staré exempláře, se to na oblibě příliš neprojevuje. Možná je to naopak dobře, že střediska mají svá zapadlá zákoutí, která nelákají masy lyžařů – zůstávají malá, přehledná a útulná. V italském temperamentu, ať už je smíšený s tyrolskými nebo jinými vlivy, je zakódován smysl pro pohodu, a ten je cennější než výkonné lanovky. Je tu zkrátka cítit slunce i tehdy, když zrovna náhodou nesvítí. Itálie má k dispozici prakticky celý jižní oblouk Alp, obdařený nevídanou rozmanitostí, zároveň ale i teplejším klimatem a nevyzpytatelnou sněhovou pokrývkou. Umí si ovšem poradit, a tak přinejmenším na sjezdovkách dokáží zajistit sníh s téměř 100% spolehlivostí. Českými lyžaři málo navštěvovaná,…

Články

Řím - zářivé a šťastné město

Jak už jeho přezdívka napovídá, Věčné město nikdy nevyjde z módy. I v roce 2016 vedou všechny cesty do Říma. Poté, co papež František vyhlásil Svatý rok Milosrdenství, míří do Itálie kroky mnoha poutníků, ale k takové cestě by se našly i světštější důvody. Bylo zrenovováno majestátní Koloseum, vyčištěna Fontána di Trevi, a abyste se navnadili ještě více, účinkuje Řím také ve dvou filmových trhácích: remaku filmu Ben Hur a nejnovější bondovce Spectre. Řím je velmi osobité hlavní město. Každé zákoutí má své kouzlo, které vyzařuje z prosluněných piazzas, velkolepých starobylých budov, kostelů plných mistrovských děl i ulic, kterými se prohánějí Italové na mopedech Vespa. A rok 2016 je obzvláště vhodná doba pro návštěvu Říma. Papež František totiž vyhlásil…

Články

Itálie, jak ji neznáte

Pokud nejste opravdoví znalci vína, název tohoto regionu vám asi mnoho neřekne, ale Furlánsko (Friuli) – které leží severovýchodně od italských Benátek – už si našlo své obdivovatele. Zdejší malebné vinařské stezky, které křižují šachovnici vinic mezi městy Udine, Gorizia a Terst (Trieste), vás zavedou na nejrůznější místa, od prostých farmářských stánků, kde vám dají nejnovější ročník vína ochutnat ze džbánku, až po elegantní restaurace a ochutnávky přímo na vinicích. Pěstování, výroba a pití vína je ve Furlánsku lety prověřeným životním stylem. Západ slunce nad hradem ©Max Armani   Název „Friuli“ se v posledních letech objevuje na vinných lístcích luxusních restaurací po celém světě stále častěji a mezi znalci vína daleko za hranicemi Itálie se několik furlánských vinařů stalo doslova kultovními hrdiny. Mnozí z jejich obdivovatelů se spokojí…

Články

Milujete kávu a italské zákusky? Kouzlo starých časů a římských kaváren

Řím je město, při jehož návštěvě se dá vidět, zažít a hlavně ochutnat ledacos. Takže pokud vás zmáhá stres a pocit z toho, že zase nestihnete spatřit všechny důležité památky a pamětihodnosti, zpomalte a dopřejte si výjimečný (nejen) chuťový zážitek z lahodné kávy a domácích dezertů v některé z historických římských kaváren. Staňte se na chvíli gastronomickými požitkáři a navštivte léty prověřená místa setkávání a odpočinku, která okouzlí oko, potěší srdce a pozdvihnou ducha i náladu. Taky milujete opravdu dobrou kávu? V tom případě se sejdeme v Římě… Bylo by těžké myslet na návštěvu hlavního města Itálie bez náruživého popíjení kávy, každodenního rituálu, jenž dotváří nezaměnitelný kolorit italského života. Vždyť i první skutečnou kavárnu dala Evropě právě Itálie. Italové jeden…