Kterou kávu pít a které se raději vyhnout?

© Getty

V rámci měsíční cesty Kolumbií od Karibiku k Bogotě jsme nemohli vynechat kávovou oblast SALENTO. Dle většiny doporučení jsme se z tohoto městečka vydali pěšky na farmu Dona Eliase (Don Elias Organic Farm).

Hned po příchodu nás zde uvítal 16ti letý kluk, jeho vnuk. Ten se nás okamžitě ujal a s plynulou angličtinou nás začal pro plantáži provázet. Dozvěděli jsme se velmi zajímavé informace. Zřejmě vás některé překvapí úplně stejně, jako nás!

Kolumbie_káva_1

Proč to na kávové plantáži vypadá jako v neorganizovaném sadu?

Kávovníky rostou v Kolumbii ve vysokých nadmořských výškách kolem 2000 m.n.m. Ovšem nejsou zde jen ty! Viděli jsme spousty dalších rostlin a zajímalo nás, co ty tady mezi těmi stromky dělají.

ANANAS - láká na své listy hmyz, který by za jiných okolností sedal na kávové keře.

AVOKÁDO - tento strom vyrůstá do výšky několika metrů a krásně se nám košatil nad hlavami, když jsme plantáží procházeli. Díky tomu slouží kávovníkům jako „stínidlo“ a pro jejich růst je tedy nezbytný. Jelikož se také jednalo o starý strom, jeho popadané plody sloužily jako hnojivo. 

BANÁNOVNÍK - je strom, který roste velmi rychle a postupně se odlupuje. Za pouhých 6 měsíců dokáže vyrůst do výšky několika metrů! Proto je zde využit rovněž jako ochrana před sluncem a také jako hnojivo.

CHILLI - se zde využívá jako forma přírodního pesticidu. Rozdrtí jej a smíchají s vodou. Poté je rozprašovačem nanesou na kávovníky, které díky tomu před hmyzem ochrání.

Kolumbie_káva_2

Práce na kávových plantážích je velmi nebezpečná

Mezi kávovými keříky se nachází všelijaká havěť. Můžete zde najít spousty hadů, pavouků a jedovaté housenky, kterých když se dotknete, neskutečně to bolí. A bolest není všechno. Tyto potvůrky vám dokážou dovolenou znepříjemnit až tak, že zůstanete ležet týden doma ve vysokých horečkách! Jako malé opatření zde mají drůbež, která tato zvířátka pojídá.

Kolumbie_káva_3_jedovaté housenky

Proces zpracování kávových zrn má 6 fází

1.  Sběr bobulí, který může být kvůli zmíněné havěti dost nebezpečný. Sbírají se zralé bobule, které na této farmě měly červenou barvu. Ale pozor, kávovníků je více druhů! 

Kolumbie_káva_4_bobule s kávovými zrnky

2.   Vyloupnutí zrn ze slupky. Zde se vám po vyloupnutí objeví sliz, který zrno obaluje. Ochutnali jsme jej a překvapilo nás, jak byl sladký! Průvodce nám řekl, že z těchto částí se vyrábí kávové cukrovinky (bonbony, likér atd). Na jeho farmě používali pořád starou metodu – ruční mlýnek. No moc jsme mu nezáviděli při představě, kolik tun kávových zrn musí pomlít, když si postěžoval, že děda toto zařízení měnit nehodlá. Prý by se z chuti kávy vytratila ta láska, kterou tomu dávají. Děda kávu samozřejmě nemele.

Kolumbie_káva_5_čerstvě vyloupnuté zrno


3.   Fermentací (naložením zrn do vodní lázně) se pozná, která kávová zrna jsou kvalitní a která nikoliv. Ta kvalitní zůstanou na dně nádoby a ta nekvalitní vyplavou na povrch. Kvalitní zrna putují do dalšího procesu (odběrateli jsou např Illya Segafredo), ale co s nekvalitními? Na této farmě je díky minimálnímu počtu používají zpět na hnojení. Ovšem jsou farmy, které jich mají dost, a možná vás nemile překvapí, že odběratelé těchto kávových zrn jsou právě společnosti jako Starbucks a Nescafe. Taky není divu, když si zde kupujeme kávu plnou mléka, šlehačky a dalších dochucovadel. Její pravá chuť ani nejde díky tomu poznat.

4.   Sušení kávových zrn probíhá na střeše pod igelitovou plachtou. Je totiž zapotřebí, aby se zbavila přebytečné vody.

Kolumbie_káva_6_sušení zrn kávy


5.   Jakmile jsou zrna vysušená, může se pražit! Pražení probíhá za stálého míchání na ohni a trvá asi hodinu.
 

Kolumbie_káva_7_proces pražení

6.   Poté se opražená zrna pomelou a máme hotovou mletou kávu, kterou už stačí připravit si dle libosti.

Potřebuji silné kafe...

A co to pro vás vlastně znamená? Chcete intenzivně cítit chuť kávy nebo potřebujete „nakopnout“, nebo snad obojí…? Totiž, výrazná chuť kávy znamená, že je se káva dlouho pražila, tudíž z ní kofein z velké části vyprchal, a naopak, pokud má jemnější chuť, kofeinu má mnohem více, než první varianta.

Kolumbie_káva_8

Autorka článku a fotografií - Kristýna Veitová - cestovatelska a pořadatelka cestovatelského festivalu CEST FEST.

Zaujala Vás popisovaná destinace, chtěli byste se dozvědět víc a získat podrobnější informace týkající se Kolumbie? V e-shopu najdete tištěného průvodce Lonely Planet Colombia.

https://eshop.lonelyplanet.cz/lonely-planet-zakladni/colombia/
Byli jste na výletě, dobrodružné cestě či třeba stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika.

Booking.com
Napsal:

Předchozí článek

Městská evoluce - jak se mění cestování do měst

Další článek

Největší zajímavosti Peru jako na dlani

Související články

Články

Národní park Chiloé – přírodní klenot Chile

Ostrov Chiloé má osobitou pověst - místní rybáři zde žijí svým způsobem odtrženi od zbytku Chile, poměrně moderní a civilizované země a návštěvníci tu tedy mohou najít pořádnou porci historie, tradic a folkloru. Stejnojmenný národní park je pak nádhernou ukázkou bujícího a místy až neprostupného deštného pralesa a nedotčené a drsné přírody vůbec. Uvítání v Chile Národní park Chiloé se stal vlastně hned naším prvním cílem po příletu do Chile, nepochybně jedné z nejrozmanitějších zemí planety. Po celodenním, přesto nečekaně komfortním přejezdu autobusem ze Santiaga do Puerto Montt míříme dalším spojem do hlavního města ostrova, Castra. Jediný…

Články

Peru - země plná záhad a všech možných NEJ

Destinace Lima. Pokud tak koukáte po letenkách a cítíte, že by to chtělo zase něco nového poznat, další kontinent, další kultury, záhady a neobyčejnosti, pokud máte za sebou nějaký ten výlet do Asie, je čas na latinskou Ameriku. Kontinent, se kterým se lidem v hlavě spojí plno toho dobrého a nedobrého. Machu Picchu, drogy, Cobacabana, zemětřesení, příroda, bezpečnost. Zachovejte klid a klikněte na GO při kupování letenek do Peru. Peru je země plná kontrastů. Její historie a kultura je nesmírně bohatá. Navíc Peru je hrdě držitelem několika NEJ. Největší písečné duny na světě, nejvýše položené jezero, největší město, kam nevede silnice, nejhlubší kaňón na světě. A nevyřešených záhad zde také najdeme několik. Obrazce v Nasce, nikdo…

Články

Milujete kávu a italské zákusky? Kouzlo starých časů a římských kaváren

Řím je město, při jehož návštěvě se dá vidět, zažít a hlavně ochutnat ledacos. Takže pokud vás zmáhá stres a pocit z toho, že zase nestihnete spatřit všechny důležité památky a pamětihodnosti, zpomalte a dopřejte si výjimečný (nejen) chuťový zážitek z lahodné kávy a domácích dezertů v některé z historických římských kaváren. Staňte se na chvíli gastronomickými požitkáři a navštivte léty prověřená místa setkávání a odpočinku, která okouzlí oko, potěší srdce a pozdvihnou ducha i náladu. Taky milujete opravdu dobrou kávu? V tom případě se sejdeme v Římě… Bylo by těžké myslet na návštěvu hlavního města Itálie bez náruživého popíjení kávy, každodenního rituálu, jenž dotváří nezaměnitelný kolorit italského života. Vždyť i první skutečnou kavárnu dala Evropě právě Itálie. Italové jeden…

Články

Jak jsem mrzla v Brazílii: proč je zima v São Paulu horší než v Praze

Jsem ten typ člověka, který má rád teplo nebo klidně i takové to lepivé vedro…během ledna, když teplota u nás klesne k nule nebo pod ní, vidím se na pláži v Karibiku nebo aspoň v Záhřebu. Brazilské teplíčko jsem si rychle oblíbila. Do São Paula jsem odletěla na konci prosince, tedy uprostřed léta. Žabky, tady pod slavnou značkou havaianas, jsem nesundala z nohou. Skoro každý den pár kapek příjemného horkého deště a děti ve školce jsme dvakrát denně mazaly opalovacím krémem. U vás v Evropě je ale větší zima Pro Brazilce…