Která varianta Camino de Santiago je ta správná pro vás?

LP

Každý rok se více než 300 000 lidí vydává po značkách ze žlutých šipek a mušlí na pouť Camino de Santiago vedoucí do Santiago de Compostela ve Španělsku, které je jedním z nejposvátnějších křesťanských míst. Má se za to, že uvnitř nádherné městské katedrály leží v hrobce ostatky jednoho z apoštolů – Sv. Jakuba (španělsky Santiago).

Od konce devadesátých let se počet poutníků výrazně znásobil a tak mnozí hledají méně obvyklé alternativy ke klasické trase Camino Francés. Existují kratší i delší, jednoduší i náročnější možnosti – každý si může vybrat dle své kondice. Zde jsou nejpopoulárnější poutní trasy do Santiaga, ze kterých si můžete vybrat tu správnou pro vás. 

Mušle je symbolem poutních stezek do Santiaga © Justin Folkes / Lonely Planet

Camino Francés (Francouzská stezka)

Klasika: dlouhá a velice oblíbená

Stezka s bohatou tradicí, kterou si ze všech možností stále vybírá nejvíce poutníků: Camino Francés (Francouzská stezka) začíná v St-Jean-Pied-de-Port na francouzské straně Pyrenejí a dále pokračuje 770 kilometrů (přibližně 5 týdnů chůze) severním Španělskem do Santiago de Compostela.
Pro mno lidí je tohle to pravé Camino de Santiago: časově náročná, kajícná a vydřená stezka, která je náročnou výzvou vyžadující fyzickou i psychickou kondici a výdrž. Prochází vinicemi La Rioja, řídce osídlenými úrodnými oblastmi Mesety (náhorní plošina v centrální části Španělska) a přes více než 1300 metrů vysoké kopce do vesnic a svěží zeleně v Galicii (severozápadní region Španělska, jehož hlavním městem je Santiago de Compostela).

Camino Francés vede přes León s impozantní gotickou katedrálou. © John Noble / Lonely Planet

Cesta vede přes izolované vesničky z kamenných zdí i velká města jako jsou Pamplona, Burgos a León . Mnoho z nich je plných kamínské historie – od starobylých kamenných mostů až po obrovské středověké katedrály. V létě zde můžete zažít spalující horka, v zimě zase třeskuté mrazy. Některé části vedou přes malé venkovské stezky, jiné po frekventovaných zpevněných cestách.
Celou vzdálenost od St-Jean-Pied-de-Port zvládne pouze jeden z pěti lidí, takže cesta je frekventovaná daleko méně, než byste očekávali. Ve skutečnosti téměř polovina poutníků vyráží na Camino Francés se Sarrie, která leží pouhých 114 km před Santiagem. Toto skromné galicijské město je posledním výchozím bodem splňujícím minimální požadavek na ujití 100 km pro získání oficiálního certifikátu „Compostela“, který stvrzuje absolvování poutě Camino de Santiago.

Stezka Camino Portugués de la Costa (Portugalská pobřežní cesta) je populární alternativou k Portugalské cestě. © John Noble / Lonely Planet

Camino Portugués (Portugalská stezka)

Cesta pro každého

Portugalská cesta, která je druhou nejrušnější z Caminos de Santiago, se táhne více než 600 kilometrů z Lisabonu do Santiaga (zhruba 3,5 týdnů chůze). Nejpopulárnější startovací body jsou však v okouzlujícím Porto v severním Portugalsku (cca 240 km od Santiaga, trvání zhruba 10 dní) a v Tui, kde stezka přechází na území Španělska (115 km). Ačkoli cesta vede z velké části po na chůzi náročnějších tvrdších terénech (silnice, chodníky, dlažba) a nachází se na ní i několik kopců, měl by ji zvládnout každý zdravý člověk v běžné fyzické kondici. 
Čím jdete severněji, tím je krajina zelenější. Cesta je prakticky schůdná po celý rok, i když v červenci a srpnu je kvůli horku lepší vynechat její jižní polovinu. Oblíbenou alternativou, začínající v Porto, je Camino Portugués de la Costa (Portugalská pobřežní cesta), která se táhne podél pobřeží Atlantského oceánu s četnými plážemi.

Na Camino del Norte jsou krásné úseky kolem pobřeží. © John Noble / Lonely Planet

Camino del Norte (Severní cesta)

Pět týdnů podél překvapujícího španělského pobřeží

Severská cesta, na kterou se vydá zhruba 20 000 lidí ročně, kopíruje severní pobřeží Španělska v délce více než 600 km. Začíná v Irúnu (na francouzské hranici s Ribadeo) a poté se stáčí do vnitrozemí přes Galicii do Santiago de Compostela. Mnoho poutníků volí Camino del Norte jako alternativu ke klasické Camino Francés. Délka je podobná, avšak ve středověku ji používalo mnohem méně poutníků než dnes.
I když některé úseky vedou podél krásných pláží a útesů, většina trasy vede vnitrozemím a některé dny moře vůbec neuvidíte. Budete procházet velkými městy –   San Sebastián, Bilbao,Santander, Gijón – i malebnými pobřežními městečky jako  Comillas,Ribadesella a Luarca. Je zde také několik dlouhých úseků chůze po silnici. Jedny z nejkrásnějších scenérií zažijete cestou přes kopcovité Baskicko.

Všechny stezky vedou do Katedrály v Santiago de Compostela. © John Noble / Lonely Planet

Camino Primitivo (Původní stezka)

Dva týdny na úžasně zeleném venkově, relativně náročná.

Camino Primitivo (Původní cesta) v délce 320 km následuje kroky Alfonsa II Asturiaského z Oviedo, který v roce 820 n.l. podnikl první zaznamenanou pouť k hrobce Sv. Jakuba.  
Kvůli kopcovitému terénu v prvních osmi až devíti dnech se považuje za jednu z náročnějších tras – v zimních měsících může být dokonce neproveditelná. Náročné výstupy a sestupy jsou ale bohatě vynahrazeny krásnou krajinou a trasu by měli zvládnout všichni, kteří jsou zvyklí pravidelně chodit. Množství poutníků na stezce je relativně malé – ideální k zajištění příjemné společnosti.
Jakmile vyjdete z kopců, dostanete se do města Lugo, které je obklopeno 2,2 kilometry nádherně zachovalých římských hradeb. Později se (na posledních 55 kilometrů) napojíte na Camino Francés. 

Camino Primitivo je první zaznamenanou poutí do Santiago de Compostela © John Noble / Lonely Planet

Camino de Muxía-Finisterre (Stezka do Muxía-Finisterre)

Cesta ze Santiaga na „konec země“

Tato cesta nevede do Santiaga ale z něj – podél divokého galijského pobřeží do malých rybářských přístavů Fisterra (Finisterre) a Muxía. Věřte nebo ne, spousta kamínských poutníků se nechce zastavit dosažením Santiaga. Tři nebo čtyři dny navíc do Fisterra nebo Muxía (případně 4 až 6 na obě místa) budou perfektním završením vaší poutě.
Jméno Fisterra/Finisterre znamená „Konec země“: maják na konci výběžku Cabo Fisterra (Mys Finisterre), který je lemován strmým útesem, zcela jistě navodí pocit konce světa. Kostel z 18. století v Muxía je údajně místem, kde se objevila Panna Marie v kamenné lodi. 
Do Fisterry nebo Muxie je to ze Santiaga de Compostela asi 86 kilometrů napříč většinou mírným terénem. Obě města spojuje kratší úsek v délce 28 kilometů.

Zaujala Vás popisovaná destinace, chtěli byste se dozvědět víc a získat podrobnější informace týkající se Španělska? V e-shopu najdete tištěného průvodce Lonely Planet Spain. 

Byli jste na výletě, dobrodružné cestě či třeba stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika.

Napsal: Lonely Planet

Předchozí článek

Představujeme - Mallorka

Další článek

Arizona – roadtrip královstvím červeného kamení

Související články

Články

Andalusie - perla jižního Španělska

Andalusie a její významná města zatím nepatří k nejnavštěvovanějších místům v Evropě. Nenechte se však uchvátit pouze španělskou metropolí, Madridem, nebo druhým záchytným bodem, Barcelonou. Využijte příhodné a pohodlné autobusové dopravy či krátkých letů mezi těmito perlami jižní Evropy, vyjdete se až na samotný jih a nebudete litovat. Centra Andalusie Granada, Sevilla, Córdoba a Cádiz jsou velmi významná města Andalusie. Cádiz se od nich mírně liší tím, že je na samotném pobřeží a dodá vám více toho pocitu, že jste opravdu na jihu a u moře. Córdoba je hrdá na svůj monument v podobě podivuhodně postavené mešito-katedrály. Po mnoho…

Články

Neznámé Španělsko: autem po Extremaduře

Často přehlížená a podceňovaná Extremadura je ve skutečnosti jednou z nejúžasnějších oblastí Španělska, přitažlivou směsicí historických událostí, jež ovlivnily celý svět, a současných kulinářských požitků. Z této autonomní oblasti, ležící u hranic s Portugalskem, pochází mnoho conquistadorů (dobyvatelů). Extremadura je místem, kde se již dávno zastavil čas. Objevíte zde stará města, zapomenutá v minulosti, rozpadající se hrady, poklidné kláštery, překrásnou krajinu a báječnou regionální kuchyni. Náš sedmidenní itinerář předpokládá, že se do Extremadury vydáte z Madridu, odkud pojedete tři hodiny (300 kilometrů) na jihozápad do města Cáceres. Mohli byste ale také vyrazit ze Sevilly a cestovat na sever, případně ze Salamanky a jet na jih. Nejvhodnější měsíce na cestu jsou duben, květen a září.…

Články

Cesta do Santiaga de Compostela trochu jinak

„Dejme to ode dveří domu!“ prohlásil jednoho večera Milan, když jsem u něj byla zase na asistenci. Milan byl můj klient se svalovou dystrofií odkázaný na vozík. Lidé s tímto onemocněním se dožívají kolem 20 let, Milanovi táhlo na 60. Měl silnou vůli a neskutečnou touhu žít. Vzepřel se svému osudu a žil plnohodnotný život. Přesto, že byl zcela nehybný a zvládal už jen mluvit, byl věčný optimista a vždy s úsměvem na tváři. Miloval kulturu, cestování a život jako takový. Cestoval po Evropě i po Asii. Jen k sobě neustále potřeboval asistenta, který mu dělal ruce i nohy. A já byla jedním z nich. Měli jsme toho s Milanem spoustu společného, byli jsme oba šílenci pro každou špatnost a žili své životy naplno, každým okamžikem. A díky této kombinaci vznikla naprosto šílená myšlenka. První myšlenky na bláznivé putování V roce 2018 jsem hodně cestovala a jedním z mých plánů byla i slavná pouť do Santiaga de Compostela ke katedrále sv. Jakuba. Tam jsem nakonec také vyrazila, ale jen na 10 dní po Španělsku. Tato pouť se nejčastěji začíná v Saint Jean Pied de Port (hranice Francie…

Články

Camino de Santiago - 40 dní na pomezí snu a reality

Zajímá Vás, jaké pozadí všech zázračných příběhů z nejznámější evropské pouti Camino de Santiago? Přečtěte si článek, který Vám všechny krásy a tajemství Svatojakubské pouti názorně přiblíží. Camino de Santiago (Svatojakubská cesta) je jedna z nejznámějších světových poutí s více než tisíciletou tradicí, na kterou se v současné době vydává každý rok přes 250.000 lidí z celého světa. Možná jste o této cestě už někdy slyšeli a nebo jste dokonce četli příběhy lidí, kterým tato cesta změnila…