Kouzlo běhání

Ať jste ultramaratonec nebo víkendový běžec, dáte nám za pravdu, že na běhání je „něco víc“. Kouzlo, jež člověku umožňuje být sám (se) sebou. Analytické typy běžců pečlivě sestavují plány, počítají časy a kilometry. Ti s duší indiána prostě jen dýchají a běží – bubnují chodidly na Matku Zemi a naslouchají, co jim odpovídá… Běhání lidi naplňuje. Nicméně ne každý si jej hned zamiluje.

Kniha Úchvatné světové běžecké trasy pokrývá celý běžecký svět. Jednak geograficky – najdete v ní trasy ze všech kontinentů –, jednak co se obtížnosti týče. Extrémní mnohakilometrové závody zde leží vedle zábavných běhů po památkách centry měst nebo příležitostných „sranda akcí“. Nezapomnělo se ani na českou legendu, a tak je tu kapitola věnována Běhu rodným krajem Emila Zátopka.

Nezastavitelný běh

V době, kdy jsou sportoviště zavřená, se běžci mohou smát pod vousy, respektive pod roušky. Nic jim nebrání vyběhnout a mentálně, ale i doslova utéct z karantény. Běžecký národ se tak rozrostl o ty, kteří se věnovali sportu jinému, anebo o úplné začátečníky.

Na každém běhu jsou nejtěžší první metry: z gauče ke dveřím. Stejně jako člověk nezesílí sledováním videí z posilovny, tak si nezamiluje běhání prohlížením knihy. Ale Úchvatné světové běžecké trasy mu mohou dodat tolik potřebnou motivaci do začátku. Fotky, jaké jsou v této knize, jinde nenajdete a skutečně berou dech. Autentické zážitky těch, kdo trasy absolvovali, se čtou jako dobrodružné cestopisy.

Z ohlasů čtenářů na goodreads.com
•    „skvělý zdroj informací pro zájemce o maratony“ –Doug
•    „můj seznam tras, které chci ještě stihnout, se rozrostl“ –Erin
•    „inspirace k plánování příští cesty nejen z hlediska historie a kultury, ale také toho, kde můžu běžet nejúžasnější trasu v životě“ – Flying Bulgarian

Jaké úchvatné běžecké trasy znáte VY?

Mohli bychom vám z knihy citovat, jak božské je nechat si skrápět tváře příbojovými vlnami při běhu po havanském Malecónu, či pasáže o neopakovatelné atmosféře sounáležitosti na Bostonském maratonu. Ale radši bychom se dozvěděli o trasách, které jsou nejúchvatnější pro vás. Je to cesta od dveří do nejbližšího parku? Nebo stezka, kterou jste objevili na dovolené? Podělte se o ni s námi a ostatními čtenáři a pomozte jim poznat na vlastní kůži kouzlo běhání.

Pro inspiraci, zde je oblíbená trasa našeho redaktora Lukáše:

Leží v Českém středohoří a vede Oparenským údolím. Začíná v obci Velemín, ale záhy se zanoří do olšových lesů podél Milešovského potoka. Je při ní možné sledovat modrou, zelenou a nakonec žlutou turistickou značku. Cestou minete několik mlýnů, podběhnete unikátní stavbu dálničního mostu a odbočkou do kopečka si můžete vyběhnout na zříceninu hradu Oparno. Údolí vás propustí v Malých Žernosekách. Můžete běžet dál přímo přes žernosecké vinice a cyklostezkou podél Labe až do Lovosic. Paprsky slunce se tu odrážejí od hladiny řeky a pomáhají zrát hroznům na vinicích, jež jsou stále na dohled. Vzdálenost od autobusové zastávky Velemín až po lesopark Osmička v Lovosicích je 10,5 km. A dobrá zpráva? Běží se podél vody, takže celou cestu máte pocit, že je to mírně z kopečka.

Napište nám do komentářů vaše tipy na úchvatné běžecké trasy!
 

Tato publikace na eshopu zde

A další publikace z řady… zde

           

 

Napsal: Lonely Planet

Předchozí článek

Fototrip - Zima na Siněviru

Další článek

Představujeme - Bangladéš