Kolo Štěstěny

©

Quito, to je město malebných zákoutí, ze kterých na vás dýchá historie, i majestátních moderních budov, jež vás ohromí svou elegancí. Toto srdce Ekvádoru, zapsané na Seznamu UNESCO, se neustále rozrůstá, návštěvníky potěší zrenovované vlakové nádraží či nové letiště. Kromě unikátní architektury vás jistě potěší i možnost výletu k vulkánům lanovkou, dále můžete navštívit zdejší tenisové či golfové turnaje. A rozhodně byste neměli vynechat místo, kterým prochází rovník – v jedné chvilce se tak ocitnete zároveň na obou polokoulích!

Ekvádorské město Quito, to je ráj plný protikladů, který vás okouzlí. Neustále se vyvíjí a rozrůstá díky financím z ropy, které proudí do města silou Amazonky. Nadchne vás zdejší unikátní architektura v jihoamerickém koloniálním stylu, zapsaná na Seznam UNESCO, a pokud bude i nadále dost peněz na její renovaci, čeká Quito skvělá budoucnost. V jeho historickém centru, které vznikalo už v 16. století, stejně jako v okolních horách prosycených tradicemi, jako by se zastavil čas. V roce 2016 vás možná ještě více osloví moderní a elegantní tvář tohoto města.

Ke vší té koloniální nádheře se dostanete mnohem snáze, až bude dokončeno dlouho očekávané metro, které vás od autobusového nádraží proveze všemi historickými čtvrtěmi města. Zrenovované vlakové nádraží a zbrusu nové letiště sem přivádějí náročnější turisty, kteří tak doplňují batůžkáře hledající dobrodružství. Když se podíváte do kalendáře akcí, zjistíte, že se ve městě pořádají velké golfové a tenisové turnaje, ale také treky na zdejší vulkán. Siluetu města zdobí odvážné stavby, jako je nová budova Unie jihoamerických národů, které kontrastují se staletými kostely.

Quito
V tomto sebejistém městě vyrůstá také mnoho kvalitních hotelů. V roce 2016 by se měl přímo na novém letišti otevřít hotel Wyndham Gran Condor, ale následovat budou i další. Nejzajímavěji vypadá projekt na obnovu jednoho z původních quitských hotelů, Casa Perez Pallares, který stojí v historickém centru města. Severně od města turisté s oblibou navštěvují Mitad del Mundo, místo, kudy prochází rovník a kde se mohou postavit každou nohou na jinou polokouli. Ale ten hlavní předěl vede v Quitu mezi tím, co je velmi starobylé a velmi moderní.

Zážitky, které změní váš život

Quitské Staré město je skutečnou pokladnicí architektury – a díky vysoké nadmořské výšce je doslova dechberoucí. Prohlédněte si sídlo ekvádorského prezidenta (v současnosti je jím Rafael Correa) v nádherném Palacio del Gobierno s proslulou freskou, na níž dobrodruh Orellana splouvá Amazonku. Ve čtvrti Bellavista vás dozajista uchvátí kaple Capilla del Hombre, která dnes slouží jako muzeum.

Nechte se vyvézt kabinovou lanovkou TeléferiQo na Volcán Pichincha. Z výšky 4100 m se vám otevře nezapomenutelný výhled na město. Nebo si rezervujte lůžko ve víkendovém vlaku k úpatí jedné z nejvyšších činných sopek na světě, Volcánu Cotopaxi.

O čem se mluví

Pouliční umění – nejen že je krásné a pestrobarevné, ale také vás něco naučí. Ulice Quita se v poslední době proměnily v čítanku nového jazyka, směsi španělštiny a domorodého jazyka kichwa. K velkému pobavení turistů tu navíc působí pár strážců gramatiky, kteří opravují pravopisné chyby ostatních tvůrců graffiti!

Quito

Nejbizarnější podívaná

V Quitu je mnoho působivých starých klášterů, ale Convento de San Diego vás ohromí svými uměleckými díly. Jako by nestačilo, že tu visí malba Hieronyma Bosche (nikdo nechápe, jak se sem dostala). Uvidíte také zobrazení Poslední večeře Páně, při které si učedníci pochutnávají na andské specialitě cuy – pečeném morčeti. To není zrovna biblický pokrm.

Stravování na úrovni

Zazu představuje vrchol moderní ekvádorské kuchyně – v prostředí plném nejmodernějšího designu si pochutnejte na božské ceviche (proslulém ekvádorském a peruánském pokrmu z ryb a darů moře v citrusové marinádě).

Ubytování na úrovni

V Quitu teď letí dobové butikové hotely, ale Casa Gangotena je naprostá špička. Toto překrásné sídlo s 31 pokoji pochází ze dvacátých let minulého století. Jako hotel bylo otevřeno až v roce 2011, poté co prošlo promyšlenou renovací, která obnovila jeho secesní nádheru.

Best in Travel 2016

Přečtěte si více o destinacích nominovaných do Best in Travel 2016. Zajímá vás, kam za nejzajímavějšími výročími, kde hledat nejlepší místa pro dobrodružné poznávání přírody pro celou rodinu, na kterých železničních trasách vás čeká zajímavý zážitek v nočním vlaku, kde si objednáte nejlepší hamburgery nebo které stavby 20. století jsou považovány za nejikoničtější? Je v knize zastoupena i Česká republika? Všechny otázky vám zodpoví tato tištěná publikace. 

  • Byli jste na výletě, dobrodružné cestě či třeba stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika.
Napsal: Lonely Planet

Předchozí článek

To nejlepší, co lze podniknout zdarma v roce 2015

Další článek

Kde "Ledová země" zahřeje

Související články

Články

Kupředu, Freo!

Lidé svobodného ducha přicházejí do západoaustralského přístavního města Fremantle ze široka daleka jako vlny přílivu a odlivu. Chtějí si užít zdejší hudební kluby, hipsterské bary, butikové hotely a minipivovary spolu se studenty univerzity Notre Dame, kteří „Freo“ pomáhají proměňovat. V roce 1987 se nacházelo ve stavu ekonomické stagnace, ale dnes je to rušné, umělecky laděné město plné alternativní kultury. Pod rozpáleným západoaustralským sluncem se vyhřívá přístavní město Fremantle, které má nevázanou námořnickou duši. Podobně jako Valparaíso v Chile nebo Littleton na Novém Zélandu má také „Freo“ historické centrum tvořené hustou změtí uliček s klasickými viktoriánskými a edwardiánskými domy, kterým se…

Články

Georgetown představuje neotřelou uměleckou scénu a stylové ubytování

Georgetown, město zapsané na Seznam světového dědictví UNESCO, se v poslední době stává těžištěm moderní, umělecky laděné Malajsie. Mezi tradičními čínskými obchody tu dnes objevíte výtvory nekonvenčních pouličních umělců a na každém rohu vyrůstají nové výstavní prostory, kde se můžete setkávat s avantgardním uměním, filmy, hudbou a tancem. Přidejte k tomu pár butikových hotelů a máte recept na jednu z nejoriginálnějších a nejpestřejších uměleckých komunit v Asii. Ve městě Georgetown, které se nachází v malajsijském státě Penang, vyrůstá vskutku neobyčejná moderní umělecká scéna, která tvoří fascinující protiváhu spleti historických ulic zapsaných na Seznam světového dědictví UNESCO. Díky projektům, jako je festival Urban Xchange: Crossing Over, vzniklo na těchto…

Články

Havaj dnes nabízí více než kdykoli předtím

Havajské pláže netřeba představovat, ale toto souostroví oslovuje také milovníky dobrého jídla, historie a dobrodružství. Hawaii Regional Cuisine, kulinářské hnutí, které vzniklo už v devadesátých letech, tu jede na plné obrátky. Ostrované se připravují na 75. výročí útoku na Pearl Harbor a sté výročí založení dvou nejvýznamnějších zajímavostí ostrovů – národních parků Haleakalā National Park a Hawai’i Volcanoes National Park. Tyto významné momenty v dějinách souostroví bude provázet řada zajímavých akcí a výstav. Zlaté písečné pláže, smaragdové vrcholky hor a uvolněná, pohodová atmosféra – Havaj je jako ráj na zemi. Dříve sem lidé jezdili hlavně kvůli opalování a surfování na báječných vlnách, ale dnes sem přijíždějí také za vynikajícím jídlem, historií a dobrodružstvím. Kulinářské hnutí Hawaii Regional Cuisine,…

Články

Objevte nejzajímavější destinace roku 2016

Lonely Planet představuje kolekci trendů, destinací a zážitků pro příští rok. Je jen na vás, kam se vydáte, a je nám ctí vám vybrané destinace postupně představit. Best in Travel 2016 prezentuje 10 zemí, 10 regionů a 10 měst, které odborníci Lonely Planet doporučují pro rok 2016. Na 1. místě žebříčku zemí se umístila Botswana, následovaná Japonskem a USA. Kotor v Černé Hoře se umístil na 1. příčce mezi městy, a to před ekvádorským Quitem a irským Dublinem. Mezi první tři favority regionů, které Lonely Planet Best in Travel 2016 řadí mezi ty, které musíte v nadcházejícím roce…