Kitzbühel - pět skvělých aktivit v alpinském ráji

© Alpine Marketing

Kitzbühel, městečko ve východním Tyrolsku ležící na půli cesty mezi Salzburkem a Insbruckem, platí za historicky nejstarší středisko zimních sportů v Rakousku. Lyžuje se tu déle než 120 let. Kitzbühel je světově známý díky obtížné sjezdovce Streif na Hahnenkammu, kde se každoročně jezdí jeden z nejtěžších sjezdů Světového poháru.

Kitzbuehel_1
Kitzbühel leží v nadmořské výšce 800 metrů nad mořem a představuje pohodlnou základnu pro lyžování na okolních svazích Kitzbühelských Alp. Jeho těsné blízkosti je několik lyžařských areálů, které byly několikrát v řadě označeny za nejlepší na světě.  Celková délka sjezdovek je neuvěřitelných 179 kilometrů.

Kitzbuehel_2

Nabídka zimních (či jarních) aktivit je poměrně pestrá. Co byste při své návštěvě toho prestižního resortu neměli vynechat? Doučujeme těchto pět aktivit: 

Lyžování a snowboard

Bez lyžování to tu prostě nejde – Kitzbühel láká na 180 lyžařských dní v roce a 68 sjezdovek. Přímo nad městem vyrůstají dva lyžařské resorty: Hahnenkamm (1712 m) a špičatý Kitzbüheler Horn (1 965 m). Sít moderních lanovek začíná pár minut chůze z centra města.

Kitzbuehel_8

Chloubou Kitzbühelských svahů je lanovka 3S-Umlaufbahn, která se klene nad 400 metrů hlubokým nepřístupným údolím.  Je dlouhá 2,5 kilometru a zajištuje přístup k dalším, méně turisticky populárním svahům.

Na kolik vás lyžování přijde? Na známějším Hahnenkammu vás denní skipas přijde na 35,50 euro. Na sjezdovkách resortu Kitzbühel Horn, který mají rádi snowboardisté, se platí 53 Euro na den. Lyžovací sezona je od prosince do května. Ve čtvrtek a pátek bývá večerní lyžování.

Kitzbuehel_3

Prohlídka města a jezero Schwarzsee

Kitzbühel je šarmantní městečko, hlavní ulici lemují pestrobarevné domy. Žije tu 8200 stálých obyvatel a projdete ho za půl hodiny. Za dobrého počasí doporučuji vyrazit na procházku k nedalekému jezeru Schwarzsee. Toto klidné místo poskytuje nádherné výhledy na pohoří Wilder Kaiser.

Pěšky se dá na Schwarzsee dojít za 40 minut. Cestu je možné absolvovat také v kočáře taženém koňmi. Tato romantičtější varianta stojí 70 Euro, kočár může vzít až 7 osob.

Kitzbuehel_4

Výprava na sněžnicích

Chůze na sněžnicích je skvělý způsob, jak si užít zimní krajinu mimo sjezdovky. Sněžnice se nasazují přímo na zimní boty, s jejich pomocí se váha rozloží na větší prostor a vy se tak můžete snadněji pohybovat v hlubokém sněhu.

Ve všední dny je možné využít výlet zdarma: sraz je u tamní turistické kanceláře v 9:45h (adresa: Hinterstadt 18, Kitzbühel). Po okolí se podíváte s průvodcem, a zaplatíte přitom jen za výpůjčku sněžnic (12 euro). Pokud vás organizovaná túra naláká, výlet zvládnete i sami. Klidné trasy jsou kromě samotného Kitzbühelu, ale i v širším okolí (Aurach, Jochberg and Reith).

Kitzbuehel_5

Běžky

Kitzbühel nabízí excelentní podmínky pro běžkování v podobě bohaté zásoby značených a udržovaných tratí. Dohromady se jich zimními středisky Kitzbühel a Kirchberg vlní na 120 kilometrů – stačí si vybrat.

Populárním místem na běžkování je v areál golfového hřiště Golf Club Kitzbühel – Schwarzsee – Reith. Na jeho sedmikilometrovém okruhu kde se díky osvětlení dá běžkovat I večer, díky rovnějšímu povrchu je vhodná pro začátečníky. Zdatnější běžkaři se mohou vydat na vysokohorskou trasu Hochmoor trail (1300 metrů nad mořem). Okruh má 10 kilometrů a nádherné výhledy.

Pokud si dovezete vlastní vybavení, běžkování v Kitzbühelu vás nic nestojí – veškeré trasy jsou pro veřejnost zdarma.

Kitzbuehel_6

Sáňkování

Sáňkování už dávno není jen pro děti - až uvidíte dráhu na klikatící se z hory Gaisberg, tak tam možná ty svoje ani nepustíte. Díky převýšení 400 metrů se sáňky dokážou rozjet pekelnou rychlostí a člověk pak nestačí vybírat zatáčky. Dříve nebo později skončíte v závěji, ale to je součást legrace.  

Sáňkařská dráha má 3,5 kilometru a je osvětlená – skvělou jízdu za svitu měsíce je možné zažít v úterý a v sobotu večer.Lístek na lanovku stojí 18,50 euro (9,50 euro pro děti) a počet jízd není omezen. Sáňky se dají zapůjčit od 8 euro. 

Kitzbuehel_7
Veronika Tomanová je blogerka o cestování. Navštívila 30 zemí, nebojí se cestovat sólo a jejím cílem je inspirovat ostatní, aby překonali hranice komfortní zóny.  Svoje cestovatelské tipy sdílí na blogu Veronika’s Adventure. Najdete ji na Facebooku

Zaujala Vás popisovaná destinace, chtěli byste se dozvědět víc a získat podrobnější informace týkající se Rakouska? V e-shopu najdete tištěného průvodce Lonely Planet Rakousko.


Byli jste na výletě, dobrodružné cestě či třeba stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na 
webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika.

Napsal: Veronika Tomanová

Předchozí článek

Neznámé severoněmecké ostrovy

Další článek

Prohlédněte si revitalizované nábřeží ve městě Malakka (Melaka)

Související články

Články

Francie – téměř lyžařské nekonečno

Francouzské Alpy nemají mnoho konkurentů pro ty, kdo vyžadují ohromnou lyžařskou plochu a její dostupnost ze dveří ubytování. Velké a pohříchu málo poznané kouzlo nám skýtá i francouzská gastronomie. Oproti době před dvaceti lety výrazně přibylo kvalitnějšího ubytování i aprés-ski vyžití ve střediscích. Zimní střediska navržená a vytvořená na míru lyžařům a situovaná do obrovských prostorných hor jsou bezkonkurenčním francouzským lákadlem. O přírodní velkoleposti a lyžařské ergonomii Francie zřejmě pochybuje jen málokdo. V posledních letech byly ve většině známých středisek významně omlazeny lanovky…

Články

To nejlepší ze Slovenska a proč jet lyžovat právě tam?

Slovensko se v posledních letech lyžařsky překotně vyvíjí. Tamější střediska nabízejí vyžití nejen na lyžích, ale i relaxaci i zábavu. A co nás při reportážních cestách SNOW tour bavilo nejvíc? Tatranská Lomnica – nejprudší sjezdovka a snídaně na Lomničáku Téměř každé středisko má nějaké svoje „nej“. V případě Tatranské Lomnice to je nejvýše položený apres-ski bar na Slovensku a nejprudší sjezdovka, která vede z Lomnického sedla. Budete-li pokračovat po jejích červených a modrých úsecích až…

Články

Rakousko - lyžování od A do Z

Rakousko vede suverénně nejen žebříček oblíbených míst českých lyžařů, ale je i světovým premiantem. Sami Rakušané jsou totiž mimořádně zanícenými lyžaři, a tak je zde lyžování podřízeno prakticky vše. V Rakousku se turistickým ruchem živí značné procento obyvatel a ve vlastních rukách mají Rakušané hotely i vlekařské společnosti. Sjezdovky jsou prakticky v každé vesnici, ubytovat se můžete v každém statku, nehledě na úhledné penziony a vyšňořené wellness hotely. Do modernizace lanovek a rozšíření…

Články

Itálie – tipy na lyžařskou pohodu

Kouzlo italského lyžování nespočívá v kvantitě sjezdovek. Moderní lanovky jsou sice standard, ale ani tam, kde jsou ještě sem tam zapomenuté staré exempláře, se to na oblibě příliš neprojevuje. Možná je to naopak dobře, že střediska mají svá zapadlá zákoutí, která nelákají masy lyžařů – zůstávají malá, přehledná a útulná. V italském temperamentu, ať už je smíšený s tyrolskými nebo jinými vlivy, je zakódován smysl pro pohodu, a ten je cennější než výkonné lanovky. Je tu zkrátka cítit slunce i tehdy, když zrovna náhodou nesvítí. Itálie má k dispozici prakticky celý jižní oblouk Alp, obdařený nevídanou rozmanitostí, zároveň ale i teplejším klimatem a nevyzpytatelnou sněhovou pokrývkou. Umí si ovšem poradit, a tak přinejmenším na sjezdovkách dokáží zajistit sníh s téměř 100% spolehlivostí. Českými lyžaři málo navštěvovaná,…