Keňa – země Masajů a safari

Big Trip

Další zemí, která nás čeká na cestě skrze „černý kontinent“, je Keňa. Země, o které jsme věděli, že je známa hlavně bohatým safari, barevnými Masaji, dost špatnými cestami a druhou nejvyšší horou Afriky.

Zatím co Etiopie se s námi rozloučila trošku chaoticky, Keňa nás vítá pořádkem, úsměvy celníků a fungujícím systémem. Jsme naprosto konsternováni tím, jak hladce probíhá vstupní proces na hranicích, seriózním přístupem všech úředníků, vojáků a policie. Keňa pro nás taková zůstala až dokonce. Funkční, bezpečná, připravená na turisty se všemi službami a samozřejmě s tím úžasným safari a barvami hýřící Masajové.

Jediný, kdo dělal trošku drahoty byla Mt. Keňa, která se nechtěla fotit a zůstala nesměle skrytá v oblacích. V porovnání s předchozím Súdánem a Etiopií je Keňa o poznání bohatší země. Což tedy nepotvrzuje častá a totální absence silnice. Prvních několik set kilometrů je to doslova boj. Ale po zhruba dvou set kilometrech se to mění a my si můžeme vychutnávat keňské krásy a pohostinnost.

Keňa a její obyvatelstvo pochopilo, že turismus je zajímavý zdroj příjmů a tak se ke všem návštěvníkům chovají s náležitou pozorností. Služby v oblasti ubytování, stravování, organizovaných safari výletů a další všude fungují. Keňa je o malinko dražší, protože chápe že má co nabídnout.
Je krásná, rozmanitá, barevná a uhlově černá zároveň. Keňské safari je rozmanité a uhrančivé, plné divoké krásy, plné slunce a náramky prodávajích Masajů. Ač všem dobře známá, přesto mile překvapí. Těžko doporučit něco nového. Keňa je opravdu dobře známým a často vyhledávaným africkým cílem mnoha turistů. Dovolíme si tedy, podělit se spíše o naše vlastní zážitky, které v nás zanechaly silnou a nesmazatelnou stopu. O setkáním s lidmi a s africkými tvory, kteří jsou naprosto úchvatní. Tentokrát to bude především o fauně, o zvířatech, které u nás jen těžko potkáme.

Nanyuki - rovník

Před tím, než se podíváme do prvního národního parku, musíme zmínit jedno speciální místo. Poprvé jsme totiž přejížděli rovník. 
To je taková ta čára na mapě světa, co vede uprostřed a která rozděluje zeměkouli na severní a jižní polokoule. Nečekejte nic monumentálního. Plechová cedule stojící vedle silnice, co na první pohled působí spíše jako autobusová zastávka. Pokud však rovník překonáváte po svých či autem, má to své kouzlo. Koneckonců, jak často člověk přechází ze severní polokoule na tu jižní? Nám se to přihodilo kousek od města Nanyuki. Tady je střed světa, plnoštíhlý pas planety Země.

NP Amboseli – sloni pod Kilimandžárem

Přejíždíme celou Keňu, probíjíme se zástavbou hlavního města Nairobi a míříme na jih k jezeru Amboseli. Naším cílem je stejnojmenný národní park, známý především díky zvýšené koncentraci sloních stád. Národní park se nachází jen pár kilometrů od hranic s Tanzánií a tak právě tady můžete při troše štěstí spatřit několik tun vážícího chobotnatce s majestátným Kilimandžárem v pozadí.
Národní park Amboseli nepatří mezi ty největší, což má své výhody. Kousek od břehu jezera se drží sloni nejvíce a také se zde nachází několik budov, včetně hotýlků pro movitější návštěvníky. Nám tohle místo nabízí možnost kempovat v centru národního parku. Spíme v autě a tím pádem můžeme slony pozorovat do západu slunce a ráno již s příchodem prvních slunečních paprsků.

Když navštívíte Amboseli, dost možná budete mít štěstí a uvidíte nádherné sloní stádo spolu se špičkou Kilimandžára. Budete stejně jako my pozorovat dovádění slůňat v mokřinách při západu slunce a nebo vám cestu zahradí stádo slonů, kteří jen pár metrů kolem vás projdou tiše a bez povšimnutí. Těšit se můžete na opravdu hodně slonů a také na další tvory… ale slon, je slon.

NP Masai Mara

Nabaženi pozorováním sloních obrů v Amboseli, zamířili jsme do pravděpodobně nejznámějšího a nejvyhlášenějšího národního parku v Keni, Masai Mara. Nutno dodat, že všechna ta chvála mu náleží právem.
Název parku je odvozen od Masajů, původních a do dnes zde žijících obyvatel a místní řeky Mara.
Hned u brány nás vítá početná skupinka masajských žen, která v nádherně barevných krojích nabízí stejně barevné náramky, přívěšky, náušnice a vůbec všechno co nepotřebujete, ale chcete mít.

Ani my neodoláváme a po zábavném smlouvání nakupujeme pár cetek na památku. Dámy pak mají o poznání větší nadšení pro focení a tak pořizujeme krásné barevné fotografie zdejších krasavic. Masai Mara sousedí s národním parkem Serengeti v Tanzánii a právě mezi těmito dvěma parky dochází každoročně k největší migraci milionových stád buvolů, pakoňů a zeber.

Vedle této podívané a obrovského množství turistů se také připravte na spoustu dalších nádherných zvířat. Nebudete mít nouzi o setkání s antilopami, množstvím zmíněných buvolů, zeber a pakoňů, ale také spatříte hyeny, pštrosy, supy, slony, šakaly, a několik druhů kočkovitých šelem. My jsme zažili jedno opravdu silné a bezprostřední setkání. Blížil se západ slunce a my byli na cestě ven z parku, když jsme zahlédli hned vedle cesty na mezi čtyři mladé lvi. Zastavili jsme a ze vzdálenosti pouhých pár metrů jsme pozorovali jak spolu skotačí. Vůbec jsme je nezajímali a oni ochotně pózovali před naším objektivem. Když se následně rozhodli k odchodu a procházeli pouhé čtyři metry před naším autem, nadšením jsme ani nedýchali. Nádherný pocit a obrovské štěstí, vidět čtyři mladé lvi takhle zblízka. Opustili jsme park s dvaceti minutovým zpožděním, ale rangeři na bráně měli pochopení, když jsme jim ukázali na fotkách důvod našeho zdržení.

NP Nakuru

Na cestě do Ugandy, severo-západně od Nairobi, jsme míjeli ještě jeden národní park. Zcela popravdě jsme ho před cestou vůbec neznali a tak jsme toho o něm moc nevěděli.  Když nám však bylo řečeno, že je tam šance vidět nosorožce, rozhodli jsme se ho nevynechat.
Stejně jako Amboseli také Nakuru se jmenuje podle jezera, které je parkem obklopeno. Jezero Nakuru je úžasná oblast bohatá především na plameňáky, kterých si tady užijete opravdu tisíce.

Stejně tak si užijete i zcela odlišný ráz krajiny. Na rozdíl od ostatních rovinných parků, nabízí Nakuru členitější terén. Z jedné strany jezera šplhá břeh do vysokého kopce, přes který vede cesta a kde na vás čeká nádherný výhled na celé jezero a jeho okolí.
Kocháme se pohledem na hejna plameňáků, skupinky zeber nebo lenošivých opic. V těsné blízkosti projíždíme kolem stáda buvolů, jsme nadšení z nádherně zbarvených žiraf, ale nosorožec žádný. Do toho všeho začíná pršet. 

Rozhodujeme se, že za další zatáčkou to otočíme a vrátíme se zpátky na hlavní cestu, když tu ouha! Před námi na travou zarostlé cestě, jenom dvacet metrů před námi, se pase skupinka pěti nosorožců. V první chvíli v nás hrkne, protože pokud se jim nebudeme líbit, nemáme moc ústupových šancí. Naštěstí jim zas až tolik nevadíme a tak se dál bez povšimnutí pasou a my jen mlčky zíráme na ty krásné a nádherné tvory. Po dvaceti minutách pastvy se nám obři s rohatými nosy ztrácejí v buši a my se můžete vydat zpátky na hlavní cestu. Jsme nadšení a nad míru očekávání spokojení s tím co jsme zde viděli a zažili.
Aby toho však nebylo málo, potkáváme v příkopě vedle cesty lvici, kterak právě hoduje na zabitém buvolovi. Podívaná jak z National Geografic. Jen pár metrů vedle našeho auta právě večeří mladá lvice.

Málem jsme pro neznalost národní park Nakuru nenavštívili. Jsme nadšením bez sebe, že jsme tak neučinili a že jsme svou návštěvu keňských parků neomezili jen na ty nejvyhlášenější. Všechny navštívené parky předčili naše očekávání a Keňa si nás absolutně získala. Pro svou pohodovost, funkčnost, pestrost a především nádherné národní parky plné krásných zvířat.
Nelitujeme nemalých peněz utracených za vstupy do národních parků, protože to opravdu stálo zato!


O dalších zajímavých místech napíšeme zase příště, těšte se na Ugandu…

Autoři článku a fotografií - BigTrip.CZ - Láďa & Káťa, posádka oranžové škodovky, co to dala za více jak dva roky kolem celého světa. Nepovažujeme se za cestovatele a už vůbec si nenárokujeme právo někomu radit. Na druhou stranu se však nebráníme tomu, podělit se o naše zkušenosti a zážitky, které mohou být zajímavou inspirací. Prozradíme vám, z našeho pohledu, nejzajímavější místa na cestě kolem zeměkoule.

Cesta kolem světa trvala 777 dní / 127.843km / 50 zemí na všech obydlených kontinentech a víc než cokoliv jiného, byla o tom, splnit si velký cestovatelský sen. Kde jsme všude byli můžete sledovat na webuFacebookuYouTube či Instagramu.

Byli jste na výletě, dobrodružné cestě nebo třeba na stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika.

Booking.com
Napsal: BigTrip.cz & Láďa a Katka

Předchozí článek

Představujeme Britskou Kolumbii a Kanadské Skalnaté hory

Další článek

Nejlepších dvanáct specialit - zakuste kuchyni v Bangkoku

Související články

Články

Safari v národní rezervaci Masai Mara v Keňi - I. část

Když na safari, tak do Keni. Alespoň tak jsem si to myslela, když jsem plánovala svoji první cestu za divokými zvířaty. Nikde nenajdete větší koncentraci zvířat než v Masai Maře v období velké migrace. Z Evropy je to nejbližší destinace tohoto typu. Problém je tu jediný: tyto informace si kromě vás přečtou v každém průvodci všichni turisté, kteří mají o návštěvu safari zájem. Rok od roku zde počet cestovatelů narůstá. Raději s cestovní kanceláří V průvodcích se také dočtete velmi důležitou informaci, že není radno vydávat se na safari na vlastní pěst. Pravděpodobnost, že najdete na místě kancelář nebo agenturu, která se o vás postará a pronajme vám bezpečné auto, je velmi nízká, i když je jich tu nepřeberné množství.…

Články

Egypt nejsou jen přímořská letoviska a pyramidy v Gíze

Egypt byl naší vstupní branou do Afriky a my vám nyní zkusíme ukázat, že toho má v nabídce výrazně víc, než najdete v katalogu cestovních kanceláří. Je to nejen země přímořských letovisek a bohaté historie, ale také úžasných míst, výborného jídla a skvělých lidí. Wadi Hitan - kostry velryb uprostřed pouště Údolí uprostřed západní egyptské pouště, zhruba dvě stě kilometrů od Káhiry, kde se nalézají zkamenělé důkazy dávné přítomnosti oceánu. Ne zcela je pravdou, že je místo přístupné jen terénním autem a v konvoji za doprovodu vojáků. V minulosti toto jedinečné…

Články

Súdán vás vítá vřele a přátelsky

Po egyptských památkách byl další na trase Súdán, země před kterou nás všichni varovali. Jak se však už na hranicích ukázalo, obavy z této země, pramení hlavně z nedostatku povědomí. Súdán nás vítá vřele a přátelsky. Stačilo popojet jen těch pár metrů mezi egyptskými a súdánskými hranicemi a chování lidí se mění jako mávnutím kouzelného proutku. Súdánci se na nás více smějí (dokonce i ti uniformovaní), nikdo nežebrá, neotravuje a jejich pohostinnost nás doslova překvapuje. Čím…

Články

Krása a rozmanitost Etiopie

Mile překvapeni Súdánem pokračujeme do druhé nejlidnatější země Afriky, míříme do Etiopie, jenž je známá též jako Habeš z cestopisů pánů Hanzelky a Zikmunda. Majestátnost a uhrančivá krása etiopských hor, které jako by byly vyřezány do pozadí Vstup do země s sebou přináší ten pravý a nefalšovaný africký mumraj se vším všudy. Mumraj lidí, aut, motorek, prodejců kde čeho, naháněčů… I přes nejasné značení a trochu toho chaosu se nám daří absolvovat potřebné…