Kantábrie - objevte dosud málo navštěvované pobřeží severního Španělska

Maličká Kantábrie, krásně rozprostřená na severním pobřeží Pyrenejského poloostrova, nabízí naprosto odlišný pohled na Španělsko. Cizinci ji zatím moc neobjevili, španělští turisté je převyšují v poměru 4 ku 1, ovšem tento pohostinný, zelený region nabízí nespočet zajímavostí a nádhery na relativně malé ploše.

Svěží kantábrijská krajina ukrývá jedny z nejzvláštnějších, pravěkých, jeskynních maleb světa, desítky úžasných a neobjevených pláží a jedno z nejkrásnějších, ale také nejvíce přehlížených pohoří Evropy, Picos de Europa. V centru toho všeho leží Santander, živoucí hlavní město Kantábrie.

Městečko San Vicente de la Barquera na pozadí zasněžených vrcholů Picos de Europa © Jon Chica / Shutterstock

Santander – znovuzrozené město

Santander je skvělým výchozím bodem, mimo jiné díky mezinárodnímu letišti a přímému lodnímu spojení z Anglie a Irska. Živé hlavní město Kantábrie má novou pýchu – nedávno opravené nábřeží.  Rušná dálnice, která donedávna oddělovala Santandeřany od moře, byla zahnána do podzemí a udělala tak místo svěžím zahradám Jardines de Pereda, aby mohly dále expandovat a vytvořit tak vřelý zelený koridor mezi městem a zálivem. Za ústřední scénu se zde označuje futuristické Centro Botín, kulturní centrum, které navrhnul italský architekt Renzo Piano.

Centro Botín se od svého otevření v létě 2017 rychle stalo novým středobodem Santanderu a mezi místními jedním z nejpopulárnějších míst, kam si můžou vyjít. Jeho labyrint vyvýšených teras a visutých chodníků vedoucích kdesi nad Santanderským zálivem poskytuje panoramatický výhled na klidnou zátoku i členitou siluetu města. Rozlehlé nádvoří hostí jak teenagery na skateboardech, tak babičky usrkávající horký čaj i rodiny, co vyrazily na procházku a při té příležitosti povozit děti na kolotoči. Dvě nejvyšší patra Centro Botín hostí špičkové výstavy moderního umění, zatímco kavárna v přízemí nabízí cokoli od ranní kávy po gurmánský oběd, to vše pod taktovkou michelinského šéfkuchaře jménem Jésus Sánchez.

Centro Botín je novou kulturní památkou a zároveň nepřehlédnutelným orientačním bodem Santanderu © saiko3p / Shutterstock

Mimo tyto nové atrakce je Santander podmanivým místem, které vás dokáže bez problému zaměstnat na den či dva. Krátká procházka do vnitrozemí odhalí rušnou spleť postranních uliček, které ukrývají tapas a pintxos bary fungující na principu postávání nad skleničkou a jednohubkami a klábosení s přáteli, zatímco pokud se vydáte objevovat záliv, zavede vás stezka do zeleného parku na poloostrově Peninsula de la Magdalena a na pláž Playa del Sardinero, oblíbenou zejména pro letní radovánky. Zde je opravdu snadné podlehnout iluzi santanderského rozkvětu z počátku 20. století – rozlehlé sídlo Palacio de la Magdalena bylo postaveno jako letní útočiště krále Alfonza XIII a královny Viktorie Eugenie, a Sardinerovo pompézní Gran Casino tvoří působivou kulisu dnešního svobodného „surfařského“ životního stylu.

Pláž Playa de Oyambre je obklopena zvlněnou krajinou zelených polí © Roel Slootweg / Shutterstock

Zátoky, útesy a ohromující pobřežní scenérie

Pokud jste při objevování horských středisek na jižním pobřeží Španělska příliš prochladli, divoké a řídce osídlené pláže v Kantábrii jsou pro vás perfektním lékem. Úžasné pobřežní pásmo tohoto regionu, vlnící se v délce 150 km, se může pochlubit zejména zátokami krytými za smaragdovými mysy a písečnými kosami. Tato oblast nabízí náhled na španělský plážový život, který daleko více uspokojí milovníky přírody než mejdanové typy. Mnohé z nejkrásnějších pláží Kantábrie jsou přístupné pouze pěšky, díky čemuž tu na davy turistů rozhodně nenarazíte a můžete si vychutnat zdejší pocit úzkého spojení s přírodou. Surfaře, výletníky i poutníky na Camino del Norte - méně známé cestě do Santiagu de Compostela – ty všechny rozechvívá pohled na dramatické scenérie tohoto pobřeží.

Ve východní Kantábrii, mezi Laredem a Castro Urdiales, sestupuje úžasná pobřežní stezka kolem pasoucích se ovcí a skalních útesů k pláži Playa de Sonabia, která je usazená mezi impozantními stěnami tvarovanými mořským příbojem; schválně vyšplhejte vzhůru podél pláže a budete moci pohlédnout na úchvatnou mořskou scenérii skrze „Oči ďábla“ – Ojos de Diablo, pár skalních oblouků. Pokud zamíříte směrem zpět k Santanderu, dostanete se k další typické kantábrijské oblasti - Playas de Langre. Dva dlouhé půlměsíce písku lemované vrstevnatými skalami a přístupné pouze po dlouhých schodištích z parkoviště nad nimi. Dál na západ, blízko hranic Asturie, se rozkládají na kilometry daleko další úžasné pásy zlatavého písku mezi Comillas a San Vicente de la Barquera. Všichni, kdo sem zamíří, ať jsou to pejskaři na procházce, nebo fanoušci opékání vlastní kůže, si tu mohou užít báječně široké a zdánlivě nekonečné návěje prachového písku – takové jsou Playa de Oyambre, Playa de Gerra, Playa de Merón a Playa El Rosal – všechny obklopené zvlněnou krajinou zelených kopců a dál na obzoru potom zasněženými vrcholky mohutného pohoří Picos de Europa.

Trekování v pohoří Picos de Europa © Miguel Castans Monteagudo / Shutterstock

Oslavy sta let v nejstarším španělském národním parku

Kouzlo přírody Kantábrie ale nekončí u mořského pobřeží. V jihozápadním koutě regionu, jen 15 km vzdušnou čarou od Atlantiku do vnitrozemí, se náhle tyčí majestátní pohoří Picos de Europa dosahující výšek přes 2500 m.  Tyto rozeklané, vápencové vrcholy, pojmenované podle toho, že byly tím prvním, co viděli námořníci připlouvající ke břehům Evropy, sloužívaly namísto majáků pro mořeplavce vracející se domů. Dnes jejich unikátní a nádherná krajina láká především vyznavače outdoorových aktivit, kteří sem míří za vysokohorskými jezery, alpinskými pastvinami posetými kravkami a hluboce zaříznutými soutěskami.

Lanovka ve Fuente Dé © Jose Ignacio Soto / Shutterstock

Na to, abyste si užili zdejší vysokohorské scenérie, nemusíte být nutně horolezcem a namáhavě se sem škrábat. Stačí následovat řeku Río Deva asi hodinu směrem do vnitrozemí, proklikatit se údolím Desfiladero de la Hermida se strmými skalními stěnami a vystoupat do Fuente Dé, kde stará silnice končí v nádherném, ledovcovém údolí. Odsud vás doslova vymrští čtyřminutová jízda lanovkou, která může slabším jedincům možná i způsobit závratě, až do výšky 1823 m. Impozantní skály zde tvoří kulisy četným trekům, včetně příjemné stezky, která vede převážně z kopce a mezi vesnicemi Sotres a Espinama, vybudovanými jen z místního kamení, se napojuje na dálkovou trasu GR-203. V červenci 1918 zde nechal král Alfonso XIII vyznačit hranice prvního národního parku ve Španělsku a léto 2018 tak bylo plné oslav onoho uplynulého století.

Světoznámé jeskynní malby v Altamiře © EQRoy / Shutterstock

Pravěké jeskynní malbami zblízka

Zvrásněná, krasová krajina Kantábrie sloužila po tisíciletí jako úkryt lidí doby kamenné, kteří po sobě zanechali jedny z nejpozoruhodnějších jeskynních maleb světa. Deset různých jeskyní v oblasti Kantábrie bylo zapsáno na Seznam světového kulturního dědictví UNESCO a je chráněno jako památky. Důvodem jsou živě vykreslené obrazy praturů, jelenů, bizonů, koní a dalších stvoření, stejně jako otisky dlaní a geometrické symboly, například téměř 40 000 let starý červený disk v jeskyni Cueva de El Castillo, který byl všeobecně uznán za nejstarší pravěkou malbu na území Evropy.

Kantábrie vyniká jednak množstvím zajímavých míst, ale také intimitou konkrétních zážitků. Několik zdejších jeskyní – jako například úžasná Cueva de Covalanas – limituje počet návštěvníků v jeden moment na 8 osob i méně. Pouze v tak malé skupině se vám dostane hlubokého zážitku, až pohlédnete tváří v tvář 20 000 let starému jelenu na útěku, ozářenému jen lucernou, kterého zde narudlou barvou vykreslila ruka neznámého pravěkého umělce. Principu omezených návštěv využívá i světoznámá Altamira – veřejnosti je běžně přístupná jen kopie původní jeskyně zvaná Neocueva, ale každý pátek zde probíhá slosování o 5 šťastlivců, kteří pak mají možnost se podívat právě i do původní jeskyně. Ať už ale spatříte pravěký originál nebo kopii, Altamira a její bohatě vybarvené malby zvířat s ohnutými hřbety a křivýma nohama, která sledují přirozené praskliny a žíly ve stropě jeskyně, jsou jednoznačně jedním z hlavních zážitků, které byste si v Kantábrii neměli nechat ujít. 

Gaudího fantastická stavba Capricho se nachází ve městě Comillas © KarSol / Getty Images

Tesané kostely, Gaudího zahrady a další poklady Kantábrie

Množství různých atrakcí Kantábrie doslova vybízejí k tomu, aby člověk celý svůj výlet do Španělska strávil jen tady. Ze Sandanderu je možné podniknout dva jednoduché, celodenní výlety. Cílem prvního z nich je středověké město Santillana del Mar se svými dlážděnými ulicemi a románským klášterem ze 12. století. Druhým místem je potom Comillas, drahocenné středisko liberální architektury, včetně neogotického paláce Palacio de Sobrellano a Gaudího rozmarné stavby Capricho z roku 1880, přeslazeného bonbónu s věžičkami, pokrytého keramickými dlaždicemi se slunečnicemi a obklopeného nádhernými zahradami.

Ať už se do rozmanité Kantábrie vypravíte za liduprázdnými plážemi, dechberoucími výhledy z vysokých hor, dědictvím po našich neandrtálských předcích či novodobějších uměleckých počinech, jistě si tu najdete to své a vše, co vám tento nádherný kout Evropy nabídne, vzbudí váš obdiv.

Zaujala Vás popisovaná destinace, chtěli byste se dozvědět víc a získat podrobnější informace týkající se Španělska? V e-shopu najdete tištěné průvodce Lonely Planet Spain.



Byli jste na výletě, dobrodružné cestě či třeba stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na 
webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika.

Napsal: Lonely Planet

Předchozí článek

7 nejúchvatnějších míst ve slovinských horách

Další článek

Za krásami tajuplného Myanmaru -1. díl - chaotický Yangon

Související články

Články

Bary v Barceloně: našli jsme ty nejlepší

Barcelona je skvělé město pro návštěvu barů. Máte chuť na pivko v kouzelném lesíku obklopeném lesními vílami, nebo vprostřed týdne na karaoke, na které dohlíží z obrázků Panna Marie, nebo vaši představu o snídani šampionů naplňuje růžové víno a klobásky? Máme pro vás dobré zprávy. V Barceloně najdete toto všechno a k tomu i tradičnější nabídku podniků, kterou očekáváte od města této velikosti. Pár věcí, které byste měli mít na paměti: pokud vyrazíte hodně před 21.30, budete pít sami. A účtování? Španělskou zvláštností je systém pintxo (tapas – jednohubky spíchnuté párátky) v barech, kdy si berete jednohubky podle chuti, ale párátka si necháváte na talířku a na konci jsou vám sečtena a naúčtována.…

Články

Neskutečný svět umění v Barceloně

To, že je Barcelona město protkané uměním jako žádné jiné, se odráží na budovách, v ulicích a v mnoha slavných galeriích. Když na chvíli pomineme Antoni Gaudího, je Barcelona z hlediska architektury jednou z největších gotických pokladnic Evropy a právě převážně z těchto skvostů čerpal Gaudí a modernisté konce 19. a počátku 20. století svou inspiraci, stará pravidla a techniky přizpůsobovali novému vnímání a stavbám. Vlastní cestou se vydala katalánská gotika. Střídměji než jinde se tu zacházelo s výzdobou, a co je nejtypičtější, katalánští stavitelé upřednostňovali šířku před výškou. K úchvatným ukázkám patří Saló del Tinell v Palau Reial, Drassanes (bývalá loděnice, kde je dnes Museu Marítim) a překrásný Església…

Články

Neznámé Španělsko: autem po Extremaduře

Často přehlížená a podceňovaná Extremadura je ve skutečnosti jednou z nejúžasnějších oblastí Španělska, přitažlivou směsicí historických událostí, jež ovlivnily celý svět, a současných kulinářských požitků. Z této autonomní oblasti, ležící u hranic s Portugalskem, pochází mnoho conquistadorů (dobyvatelů). Extremadura je místem, kde se již dávno zastavil čas. Objevíte zde stará města, zapomenutá v minulosti, rozpadající se hrady, poklidné kláštery, překrásnou krajinu a báječnou regionální kuchyni. Náš sedmidenní itinerář předpokládá, že se do Extremadury vydáte z Madridu, odkud pojedete tři hodiny (300 kilometrů) na jihozápad do města Cáceres. Mohli byste ale také vyrazit ze Sevilly a cestovat na sever, případně ze Salamanky a jet na jih. Nejvhodnější měsíce na cestu jsou duben, květen a září.…

Články

Andalusie - perla jižního Španělska

Andalusie a její významná města zatím nepatří k nejnavštěvovanějších místům v Evropě. Nenechte se však uchvátit pouze španělskou metropolí, Madridem, nebo druhým záchytným bodem, Barcelonou. Využijte příhodné a pohodlné autobusové dopravy či krátkých letů mezi těmito perlami jižní Evropy, vyjdete se až na samotný jih a nebudete litovat. Centra Andalusie Granada, Sevilla, Córdoba a Cádiz jsou velmi významná města Andalusie. Cádiz se od nich mírně liší tím, že je na samotném pobřeží a dodá vám více toho pocitu, že jste opravdu na jihu a u moře. Córdoba je hrdá na svůj monument v podobě podivuhodně postavené mešito-katedrály. Po mnoho…