Jezerní safari v Keni II. část - Boghoria a Baringo

©

Keňa je většinou prezentovaná jako ráj pakoňů. Není divu, jejich velká migrace je turistickým lákadlem číslo jedna. V zemi se však nachází se také spousta jezer, kolem nichž jsou zřízeny rezervace a parky a kde si přijdou na své nejen ornitologové. Určitě stojí za to se k nim vypravit.

Boghoria a Baringo_1
Jezero Boghoria – domov milionů plameňáků

Také v jezeře Boghoria je stejně jako v jezeře Nakuru voda slaná. Vyvěrá zde několik termálních pramenů. Některé jen tak bublají, z některých stoupají gejzíry vody nebo páry i několik metrů do výšky. Minerály, které zdejší voda obsahuje, poskytují živiny zeleným řasám a drobným korýšům. Ti jsou dostatečnou zásobou potravy pro plameňáky.

V národní rezervaci Lake Boghoria se nevyskytují šelmy. Pravděpodobně i proto je jezero poměrně málo navštěvované turisty. V době naší návštěvy jsme měli břehy jezera jen pro sebe a při fotografování údajně milionového hejna plameňáků jsme se nemuseli obávat nevhodných objektů.

Boghoria a Baringo_2

Přestože se zde plameňáci vyskytují v takovém množství, není vůbec snadné pořídit opravdu dobrou fotku. Všude samá noha, krk, zobák, všechno v jednom velkém chumlu. Vybrat alespoň jeden kompozičně zajímavý obraz brodících se ptáků není jednoduché. Tak alespoň nějaké „letovky“. Plameňáci neustále někam odlétají, přelétají a přistávají na hladině jezera.

Boghoria a Baringo_3

Ptačí ráj ‒ jezero Baringo

Jezero Baringo je skutečným ornitologickým rájem. Vyskytuje se tu údajně až 500 druhů ptáků. Pozorovat je možné i jiná zvířata. Hlavně hrochy a krokodýly. I v této lokalitě se hroši pasou nejraději na zavlažovaných trávnících v kempech. Baringo je nejsevernější jezero Velké příkopové prolákliny s rozlohou cca 130 km2.

Boghoria a Baringo_4

Orel rybář

Naším hlavním programem mělo být fotografování orla při lovu ryb. Ve vesnici nedaleko kempu jsme objednali člun a průvodce, který od místních rybářů koupil několik návnad. Zamířili jsme s lodí k ostrovu, kde se orli údajně často vyskytují. Náš průvodce vzal rybu, začal s ní mávat ve vzduchu a hlasitě pískat, aby přilákal pozornost dravce. Po chvíli se skutečně jeden vznesl a náš kapitán hodil návnadu vysokým obloukem do vody. Aby se ryba nepotopila, zasunul do ní špalík balzového dřeva. Orel zamířil rovnou na kořist. Roztáhl křídla, předsunul nohy, aby přibrzdil v letu, pařáty uchopil rybu a ladným obloukem se vrátil na své původní místo, kde si na úlovku pochutnal. To se opakovalo ještě několikrát, dokud nedošly návnady.

Boghoria a Baringo_5

Hnízdiště volavek

Na křovinách v okolí jezera jsou velká hnízdiště volavek všeho druhu. Vyskytují se zde volavky bílé, černé, stříbrné, dokonce i volavka obrovská. S fotografováním je to však stejné jako s plameňáky na jezeře Baringo. Ve spleti hustých větví je poněkud těžké najít ptáka, přes kterého žádná haluz netrčí, a potom ho správně zaostřit.

Ale i jen pouhé pozorování stojí za to. Jedni rodiče teprve staví nebo upravují hnízdo, do kterého by mohli naklást vejce. Jiní přilétají nakrmit svá již vylíhlá mláďata, která se ještě poněkud nejistě drží v okolí rodného hnízda. Občas se mezi sebou opeřenci hašteří a perou. Volavky jsou monogamní a střídají se při sezení na vejcích i při krmení potomků. Při stavbě hnízda, které budují z větví a suché trávy, si s estetikou příliš hlavu nelámou.

Boghoria a Baringo_7

Informace o tom, že další turisté přijedou pozorovat život na jezeře, se rychle šíří celou rybářskou vesnicí. Ráno jsme přijeli do přístavu ještě za tmy, abychom stihli první sluneční paprsky na hladině. Mezi hliněnými domky byl klid a ticho. Začátek plavby byl velmi slibný. Pozorovali jsme malého ledňáčka i rybaříka jižního. Vzhledem k tomu, že i oni byli ještě rozespalí, ochotně nám pózovali v ranním rozbřesku. Rozednívá se však velmi rychle a ke kolonii volavek jsme přijeli již se sluncem v zádech. Kochala bych se na hnízdišti i déle, ale bylo třeba pokračovat v cestě, abychom v dobrém světle stihli fotografovat i orly.

Boghoria a Baringo_8

Po návratu z plavby nás očekávala celá vesnice. Jeden z domorodců nám odvážně předváděl štíra, kterého si položil přímo na ruku. Jiný vytřepal ze špinavého hadru malého, údajně jedovatého hada. A všude kolem zvědavé dětské oči. Rozdali jsme bonbony a jiné drobné dárky, zaplatili očekávané taxy za předvádění členovce i plaza a všichni jsme byli spokojeni. Domácí nám mávali na rozloučenou a my odjížděli se spoustou zážitků a kartami plnými fotek.

Boghoria a Baringo_9
Na fotografování odjíždíme vždy brzy ráno a na oběd se vracíme do kempu. Než odjedeme na odpolední safari, je vždy dostatek času na průzkumnou výpravu po okolí. Vzhledem k našemu ubytování na břehu jezera jsme našli spoustu objektů k fotografování i během předpolední vycházky. Přímo v zahradě hnízdili snovači, ve stínu keřů v mělčině jsme viděli krokodýla, který si právě pochutnával na leklé rybě. Personál láká další ptáky na zbytky z kuchyně. Toho hojně využívají hlavně zoborožci, kteří si ani nenechají ujít koupel kolem trysek závlahy.

Jezero a jeho okolí určitě stojí za útrapy, které jsme zažili na hrbolaté silnici z Nairobi. Jistou odměnou nám bylo sledování davů domorodců, kteří cestují povětšinou pěšky, na kole či v nacpaných miniautobusech, kterým tu říkají matatu.

Boghoria a Baringo_10


Autorka článku i fotografií Alena Knoblochová - cestovatelka a amatérská fotografka. "Moje fotografie jsou určeny zejména pro ty, kteří  z nejrůznějších důvodů necestují a do Afriky se nemohou sami podívat."
 

Zaujala Vás popisovaná destinace, chtěli byste se dozvědět vic a získat podrobnější informace týkající se Keňi? V e-shopu najdete tištěného průvodce Lonely Planet Kenya.

Byli jste na výletě, dobrodružné cestě či třeba stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika.

Napsal: Alena Knoblochová

Předchozí článek

Nejlepší místa, kam se podívat v prosinci 2016

Další článek

Co umí jedině Švýcarsko aneb proč lyžovat právě tam? - II. část

Související články

Články

Austrálie - země divokých tvorů I. část

Australská flóra a fauna jsou patrně těmi nejpodivnějšími živými organismy, se kterými se můžete na zemi setkat. Je to proto, že Austrálie byla po velmi dlouhou dobu zcela odloučena od vlivů ostatních kontinentů – minimálně po dobu 45 milionů let. Města jako Sydney nicméně zachovala mimořádné fragmenty původního přírodního prostředí, které jsou relativně snadno dostupné. (Dr. Tim Flannery) Zásadně odlišná Austrálie Existují dva skutečně zásadní faktory, které jsou důležité pro vysvětlení australské přírody, její půdu a klima. Oba jsou jedinečné. Na ostatních světadílech se v nedávné minulosti do tvorby nové půdy aktivně zapojovaly procesy, jakými jsou vulkanismus, formování pohoří…

Články

Safari v národní rezervaci Masai Mara v Keňi - I. část

Když na safari, tak do Keni. Alespoň tak jsem si to myslela, když jsem plánovala svoji první cestu za divokými zvířaty. Nikde nenajdete větší koncentraci zvířat než v Masai Maře v období velké migrace. Z Evropy je to nejbližší destinace tohoto typu. Problém je tu jediný: tyto informace si kromě vás přečtou v každém průvodci všichni turisté, kteří mají o návštěvu safari zájem. Rok od roku zde počet cestovatelů narůstá. Raději s cestovní kanceláří V průvodcích se také dočtete velmi důležitou informaci, že není radno vydávat se na safari na vlastní pěst. Pravděpodobnost, že najdete na místě kancelář nebo agenturu, která se o vás postará a pronajme vám bezpečné auto, je velmi nízká, i když je jich tu nepřeberné množství.…

Články

Nejlepší místa, kam se podívat v září 2016

Září je nesporně jedním z nejlepších měsíců na cestování. Extrémní teploty se mění na extrémně příjemné, ceny začínají klesat a ubývá turistů. Pokud máte štěstí a můžete se vydat na cestu v září, odborníci z Lonely Planet vám poradí vypravit se k nádherně zbarveným kanadským jezerům, kde se můžete věnovat pěší turistice a projížďkám na koni; nakupovat na súku v Tangeru, vstupní bráně do Maroka; nebo si připomenout památku Williama Shakespeara na divadelním představení pod širým nebem v San Franciscu.   Podívejte se, jak se v září, kdy na stromech zlátne listí, proměňuje národní park Banff © Ron Watts / Getty Images Užívejte si samoty v národním parku Banff a u jezera Louise Národní park Banff, ležící v objetí hor pokrytých ledovcem a posetý tyrkysovými jezery, je oslňující v kteroukoli roční dobu.…

Články

Jezerní safari v Keni I. část - Naivasha a Nakuru

Keňa je většinou prezentovaná jako ráj pakoňů. Není divu, jejich velká migrace je turistickým lákadlem číslo jedna. V zemi se však nachází se také spousta jezer, kolem nichž jsou zřízeny rezervace a parky a kde si přijdou na své nejen ornitologové. Určitě stojí za to se k nim vypravit. Jezero Naivasha Kolem jezera Naivasha se rozprostírá národní park Lake Naivasha. Ve svahilštině znamená jeho jméno „divoká (bouřlivá) voda“. Takové však zřejmě bývalo hodně dávno. My jsme zde absolvovali plavbu po klidné hladině. Jezero samotné má rozlohu 139 km2, i když údaje se značně rozcházejí.…