Japonské kimono u Naritasan templu

© Shutterstock

Japonsko, země kontrastů, vynikajícího jídla a tradic, které vás pohltí. Když letíte do japonského Tokia, máte v podstatě dvě možnosti. Buď letět na letiště v Hanedě a do centra to mít jen kousek, nebo jako já, v tomhle případě, letět do Narity.

Z Narity trvá cesta do centra Tokia skoro dvě hodiny. Proto jsem se pro tentokrát rozhodla strávit den v samotné Naritě a prozkoumat, co všechno nabízí.

Japonsko Narita_1

Naritu mám z japonských destinací, bůhvíproč, nejradši. Cítím se tam tak nějak nejlíp a nejvíc ze všeho mi připomíná takové to staré Japonsko. Typické temply, japonské zahrady a speciálně ta dlouhá ulice, která vás dovede od autobusového nádraží přímo k Naritasan Shinshō-ji templu a je plná místních obchůdků s hůlkami, tradičních japonských sošek Daruma San a kokeši panenek, na ulici se prodává dango a japonští kuchaři sedí v napůl otevřených restauracích a připravují čerstvé ryby. Ta ulice je tak neuvěřitelně japonsky klidná, v podstatě bez turistů. Do templu si chodí poslechnout modlitby buddhistických mnichů a relaxovat do přilehlého úchvatného parku s jezírkem opravdu jen Japonci. 

Japonsko Narita_2

Ostravačka v kimonu

Cestou k samotnému templu si v půjčovně (asi dvě minuty pěšky od autobusového nádraží směr Naritasan, po levé straně) oblékám pravé kimono a mám dvě hodiny na to, abych si to v něm patřičně užila. Což o to, konečně se cítím jako pravá Japonka, ale nikdy jsem si nemyslela, že kimono dokáže být tak nepohodlné.

Japonsko Narita_3

Musela mě do něj "obléknout" majitelka půjčovny, nedovedu si představit, že to člověk musí dělat sám. Kolem pasu mi dala jakýsi navlhčený ručník, přes něj mě pak stáhla dokola, omotala kolem mě kimono (které je strašně dlouhé, i když Japonky jsou ve své podstatě malé a drobné), takže to chvílemi vypadalo, jako když jsem oblékala indické sari. Naštěstí jsou Japonky, stejně jako Indky, velice zručné, takže jí to netrvalo ani dvě minuty a už mi přes kimono vázala ozdobný pás, který jsem si vybrala a na konci ho zakončila mašlí. Volba kabelky, vlasových doplňků a bot byla čistě na mě, nicméně tím, jak jsou Japonky maličké, jsem se ani nesnažila najít větší boty a vzala jsem zavděk těmi největšími, které jsem tam našla (asi tak velikost 37). Na moji jednačtyřicítku ideální, celou dobu se mi při chůzi zařezávala dřevěná podrážka někde tak asi do poloviny chodidla.

Japonsko Narita_4

V kimonu jsem zvládla strávit asi hodinu, došla k chrámu, udělala pár fotek před ním a cupitala zpátky, protože na mě z toho sešněrování šly mdloby. Zaplatila jsem v přepočtu asi 500 Kč, což za ten zážitek rozhodně stálo a dostala odkaz na profi fotky, které jsme stihli vyfotit ještě před odchodem z půjčovny.

Japonsko Narita_5

Arigato, Japonsko

Do Naritasan Parku už tedy opět mířím v civilu. Dech beroucí procházka, při které se budete chtít co pár kroků zastavit a zaposlouchat se do ticha. Turisté (pokud nějací) se většinou zastaví pouze kousek za vstupní branou, u pagody, která na první pohled zaujme svou barevností. Uprostřed areálu stojí vedle pagody obrovský kotel s linoucím se dýmem. Pro zahnání špatných myšlenek si Japonci na hlavu prostě nahánějí kouř.

Japonsko Narita_6

Všude kolem prodávají talismany a taky malé dřevěné destičky, na které člověk napíše své přání a pak destičku pověsí na k tomu předem určenou tabuli. I když se na nich vyskytují i jiné jazyky, je vidět, že japonština převládá. Japonci si na své tradice prostě potrpí. 

Japonsko Narita_7

Před vstupem do templu provádím klasický očistný rituál – umyju si ruce a vypláchnu pusu a mám štěstí, přicházím právě ve chvíli, kdy začíná buddhistický obřad. Neslyšně se zouvám, beru boty do pytlíčku, sedám si na zem a pozoruju. Ani nedutám, jen nasávám tu místní atmosféru tohohle jedinečného místa. Samozřejmě je tu zákaz focení, nicméně tohle si užiju dostatečně cestou zpátky k autobusovému nádraží. Mám ráda, když můžu na fotkách zachytit místní lidi. Takové fotky jsou podle mě prostě perfektní, vyzařují ten pravý pocit z místa.

Japonsko Narita_8

Japonsko má pro mě dvě tváře. Pokud hledáte ruch velkoměsta, nejmodernější technologie, obří stavby a spoustu svítících reklam, zamiřte do samotného Tokia. Pokud hledáte druhou tvář Japonska, nechte se unést. Okouzlí vás nezaměnitelnou atmosférou s nádechem něčeho starobylého, vlídného. Jako by se v něm zastavil čas a vy jste se na chvíli ocitli v jiném světě. Přesně taková je totiž Narita.

Japonsko Narita_9
Autorka článku a fotografií - Veronika Klesnilová, zakladatelka blogu veronikaindubai.com a autorka knihy Veronika v Dubaji - Ze života letušky.

Zaujala Vás popisovaná destinace, chtěli byste se dozvědět víc a získat podrobnější informace týkající se Japonska? V e-shopu najdete tištěného průvodce Lonely Planet Japonsko poznáváme. 


Byli jste na výletě, dobrodružné cestě či třeba stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na 
webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika.

Booking.com
Napsal:

Předchozí článek

Kam se v lednu vydat za kulturou?

Další článek

Divoké asijské dobrodružství ve Východním Timoru

Související články

Články

Co, kdy a jak, když vyrážím s báglem na měsíc do Vietnamu? - I. část

Jedním z důvodů, proč jsou výlety do Vietnamu (i mimo hlavní města) v poslední době mezi cestovateli tak oblíbené, je i to, že si zde člověk nepřipadá jako turista určený všude jinde po světě k totálnímu finančnímu „vyšťavení“ (ba oholení na kost) a davy okolo něj neustále nestojí s napřaženou rukou a za sebemenší drobnost nepožadují tučný bakšiš. Co si vzít do Vietnamu zcela určitě? Tak či onak, když už se člověk odhodlá vyrazit do ciziny, je tomu většinou tak, že má s sebou obrovský batoh a do něj nacpaný takový objem vybavení a jídla, že si nezadá ani s tříměsíční výpravou na Mount Everest. Jak se ale vzápětí můžete přesvědčit sami, pro cesty…

Články

Putování po jižním Vietnamu

Oblíbili jste si Jihovýchodní Asii, anebo se stále ještě nemůžete rozhodnout, do které destinace se vydat na svou cestovatelskou dovolenou? Pak je pro vás putování po jižním Vietnamu to pravé. Pojďte se nechat unést veškerými půvaby a kouzly této zajímavé oblasti. Navštívit můžete historické památky, přímořská letoviska, vrchoviny poseté čajovými plantážemi, metropole, ale také úrodné oblasti rozvětvené řeky. Pochutnat si pak můžete na vynikajících čerstvých pokrmech s bylinkami připravené přímo před vámi a osvěžit se můžete vynikající vietnamskou studenou kávou…

Články

Výlet do japonského horského městečka Takajamy

Takajama (v Hepburnově přepisu Takayama), ležící v ústraní v hornaté oblasti Hida ve středním Japonsku, je místem, kde japonské dějiny a tradice hrají v 21. století významnou roli. Působivě zachovalé čtvrti, slavnostní průvod, který se zde pořádá již od počátku 17. století, rušné ranní trhy a lidová vesnice, to vše vypráví příběh o časech dávno minulých. Když k tomu přidáte muzea, prodej řemeslných výrobků a místní speciality, jež lákají k ochutnání (od hovězího masa po miso na listech magnolie), návštěva Takajamy za cestu z Tokia skutečně stojí. Tradiční japonská rikša v Takajamě © red mango / Shutterstock Nahlédněte do minulosti Takajama byla…

Články

Zažijte Japonsko s dotekem přírody

Zahrada provoněná vistáriemi, nebo bambusový les, krásně znějící ve větru? Chystáte se vycestovat do Japonska a ještě pořád tápete, kam se podívat a co si rozhodně nenechat ujít, až do této pozoruhodné země konečně dorazíte? Máme pro vás pár tipů, jak poznat Zemi vycházejícího slunce trochu jinak než podle běžných návodů, přesto však zajímavě. Zavedeme vás na místa, která ve vás vzbudí úžas a obdiv zároveň. Projděte se teď po nich spolu s námi. Magická zahrada s vůní vistárií: Kouzlo a krása rostlin spočívají v květu Co byste řekli procházce jarně přívětivou krajinou plnou omamné vůně a svěžesti? A kdyby to navíc bylo v Japonsku? Vše je možné! Nechte se svést přírodou v plném rozkvětu a kochejte se pohledem na zahradu plnou půvabu a něžnosti.…