Jak vyzrát na pásmovou nemoc - nejlepší tipy přímo od cestovatelů

© Pixabay

Zaregistrujete varovné signály – červené oči, podrážděnost, bušení srdce a bdělost uprostřed noci. Udeří bez varování a změní cestovatele v šourajícího se robota s prázdným pohledem. Jakmile zahlédnete svůj vyčerpaný odraz v hotelovém zrcadle, transformace je kompletní.

To jste se snad přidali k zástupům bloumajících zombie? Ne, je to horší – máte pásmovou nemoc.

Jet leg_1
Check-in je až ve tři ráno a vy jste zapomněli klapky na oči – čas na improvizaci. Foto Flying Colours Ltd / Photodisc / Getty Images

Stěžovat si na pásmovou nemoc není jen způsob, jak okořenit svá dobrodružství. Pásmová nemoc má celou řadu otravných příznaků – vyčerpání, nevolnost, nespavost, narušené vidění, stres. Vědci tvrdí, že jsou jen krůček od řešení, ale než přijdou s kouzelnou pilulkou, řekněme si o způsobech, které vám pomohou minimalizovat dobu, kdy budete vypadat jako zombie.

Jak dostaneme pásmovou nemoc?

Jedno si ujasněme: pásmová nemoc není prostě jen únava a dehydratace po cestě. Z toho se snadno vzpamatujete (jak sami víte) spánkem a pitím vody. Pásmová nemoc přichází, když přeletíte několik časových pásem, většinou při dálkovém letu, a pozorujete změny ve svém apetitu, spánkovém režimu a bdělosti.

Co vás trestá za báječný život na cestách? Vinit můžete svůj denní biorytmus, „vnitřní hodiny“ řídící váš každodenní režim spánku a stravování. Nebo mu spíš poděkovat – vaše suprachiasmatické jádro, skupina mozkových buněk, která řídí mnoho vašich tělesných funkcí, odvádí skvělou práci a udržuje vás naživu. Je fajn, že takto funguje. Jenže se nenechá odradit, když vstoupíte do nového časového pásma.

Z toho vyplývá, že vaše tělo nejdříve pokračuje ve stejném rytmu, v jakém bylo, když jste odjížděli. Přizpůsobit se novému systému vstávání, spánku a času na jídlo může zabrat pár dní. Nápovědou může být půlnoční hlad, naprostá bdělost ve čtyři ráno a usínání po obědě.

Nejlepší scénář: plánovat dopředu

Nejzkušenější bojovníci proti pásmové nemoci plánují své kroky pár dní před velkou cestou. Začíná to načasováním letu: dálkové lety, které přistávají večer, nabízejí vetší šanci minimalizovat symptomy pásmové nemoci. Je totiž pravděpodobnější, že po příjezdu přirozeně usnete a tím můžete nastartovat nový denní režim. (Minus je v tom, že při letu přes den vám může připadat, že plýtváte čas své dovolené.)

Dále plánujte postupný přechod na novou časovou zónu. Abyste si osvojili režim, můžete zkusit Jet Lag Rooster. Ale nejjednodušší pravidlo je chodit spát o něco později, pokud letíte na západ, nebo dříve, letíte-li na východ.

Jet leg_2
Co myslíte, vypadá vaše jídlo v letadle takto? Během letu jezte málo a vyhněte se ďáblovým nápojům. Foto Kenneth Lu/ CC BY 2.0

V den, kdy letíte, dopřejte svému tělu energii lehkým jídlem a trochou kofeinu. Nejznámější (a vědomě ignorovaná) rada je pořád nejlepší: vyhněte se alkoholu před cestou, během ní i těsně po příletu. Dehydratace, ošklivá sestra alkoholu, má obrovský vliv na intenzitu, s jakou příznaky pásmové nemoci udeří.

Až přistanete, dopřejte si v prvních dnech více pohodlí. Spíte-li běžně po hostelech, dopřejte si první noc v soukromém pokoji, pokud to jde. Jste-li vyčerpaní a musíte se vypořádat s jiným časovým pásmem, poslední věc, kterou potřebujete, je nekonečný ruch lidí přehrabujících se v zavazadlech (nebo kývající se palanda nad vámi). Na prvních 24 hodin si neplánujte žádné intenzivní pochůzky po památkách – a neberte den příjezdu jako jedinou a poslední šanci prohlédnout si Vatikán, Sochu Svobody nebo něco jiného zásadního (ani nechoďte nikam, kde jsou velké fronty). Pokud cestujete pracovně, naplánujte si příjezd den nebo dva předem, abyste si přivykli.

Jet leg_3
Tohle se nepočítá jako doplnění tekutin. Foto matthewreid/ CC BY 2.0

Nejhorší scénář: program přežití

A hleďme, vaše snaha přizpůsobit spánkový rozvrh je fuč a vy se chápete každého Chardonnay, které je za letu zdarma. My vás varovali. Ale škody se dají napravit.

Jako první věc vypněte (nebo změňte) všechny přednastavené budíky na mobilu a dalších zařízeních. Ničím se tak nenaštvete, jako když vás ve dvě ráno probudí vlastní budík, protože váš tablet nemá automatickou aktualizaci na nové časové pásmo.

Připravte se přijmout nové časové pásmo. Načasujte si vystavení se slunci, tak aby vám to pomohlo: trochu si dopřejte odpoledne, pokud jste přiletěli na západ, a pokud jste cestovali na východ, vyhýbejte se slunci večer. Zkuste se mentálně přepojit a nesrovnávejte své časové pásmo s tím, které jste právě opustili. Když si budete říkat, že vaši kamarádi doma už se chystají do/z postele – tak se zblázníte. 

Jet leg_4
Víno po příjezdu: zdaleka ne tak dobrý nápad, jak se zdá. Foto Meg Errey/ CC BY-SA 2.0

V třesoucích se rukou sevřete šálek kávy, ale jen pokud před sebou máte sedmihodinovou šichtu, kdy musíte být vzhůru. Používání kofeinových berliček, abyste přežili pár hodin, vám naruší spánek. Pijte hodně vody a odolejte pokušení nechat se povzbudit slazenými nápoji.

Když je (konečně) v nové destinaci čas jít spát, mějte po ruce ucpávky do uší a klapky na oči. Pokud se v noci vzbudíte (a to se vzbudíte), pravděpodobně zase usnete, když vás nebude rušit okolí a nějaký podivný tikavý zvuk.

Nemůžu si jednoduše pomoci prášky?

Ne tak docela, i když je prokázáno, že melatonin má skvělé výsledky. Tento hormon reguluje váš spánkový biorytmus, a pokud ho dodáte v syntetické podobě, urychlí přizpůsobení se novému časovému pásmu. Dostupnost melatoninu je v různých státech různá: v USA je považován za výživový doplněk, ale v Austrálii je na předpis. Zatímco někteří ho vychvalují jako zázračnou léčbu, efekt jeho dlouhodobého užívání není příliš jasný a podle některých odborníků je z hlediska účinnosti nejdůležitější načasování aplikace dávky melatoninu.

Jet leg_5
Abyste se trochu prospali, nepotřebujete sklápěcí sedadlo nebo business lounge. Foto Britt Selvitelle/ CC BY 2.0

Dalších šest tipů na pásmovou nemoc

Stále hledáte léčbu na pásmovou nemoc? Požádali jsme zcestovalé zaměstnance Lonely Planet o jejich osobní rady (zkuste je sami).

Hýbejte se

Moje oblíbené vysvětlení pásmové nemoci je duševní zpoždění. William Gibson to vysvětluje tak, že naše tělo převeze dlouhý let, ale naše duše tak rychle cestovat nemůže. Zatímco čekáte, až vás duše dohoní, můžete se cítit nejistí a vyvedení z rovnováhy. Mám-li během dálkového letu pár hodin na tranzitu, cítím puzení najít si tiché místečko a zdřímnout si, ale zjistila jsem, že se rychleji vzpamatuji, když se vydržím pohybovat. Choďte po terminálu, co nejvíc to jde, aby vám cirkulovala krev.

Schovejte se za sluneční brýle

Když jde o červené oči, tak si na letišti a v letadle vždy nasadím sluneční brýle, aby se mi lépe spalo. Také tělu napovídají, že je čas jít spát – je to lepší než se nechat rušit zářivkovým světlem. Trochu nešťastným vedlejším efektem je, že vypadám jako exot z LA. Hned po příletu se také snažím posedět alespoň na 10 minut na slunci.

Upgradujte a dopřávejte si

Často mezi vámi a pohodlnou rovnou postelí v Business Class stojí jen pár leteckých mil – u některých aerolinek může být proměna získaných mil nebo bodů v lepší podmínky na dálkových letech mnohem výhodnější než při krátkých letech. Ale nepromarněte příležitost k pořádnému spánku tím, že budete přespříliš využívat lepšího výběru nápojů!

Naskočte na bláznivou jízdu

Přijměte pásmovou nemoc a šílenství s ní spojené. Čtyřiadvacetihodinové karaoke v Japonsku, brzké ranní trhy v Londýně, východ slunce v Sydney– na ty, co trpí pásmovou nemocí a nespavostí, čekají úžasné cestovatelské zážitky. Takže pokud nemůžete zvládnout pásmovou nemoc, raději sledujte, kam vás váš spánkový biorytmus (a ten nejasný pocit nadpozemskosti) zavede. Pokud se tedy nevracíte domů, v tom případě je to fakt děs.

Pijte a tancujte, dokud nepadnete

Vystupte z letadla, a jakmile dojedete do cíle, vyjděte si na drink a tancujte, dokud vaše tělo není vzhůru skoro 27 hodin, kromě tříhodinového zdřímnutí v letadle. Budete tak dezorientovaní, že budete spát jako mimino. (Poznámka: na mě to fungovalo jen jednou.)

Dětský faktor

Cestujte s dětmi. Díky nim nepoznáte rozdíl mezi tím, kdy máte a nemáte pásmovou nemoc.

Byli jste na výletě, dobrodružné cestě či třeba stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika. 

Booking.com
Napsal: Lonely Planet

Předchozí článek

7 chutí Nového Zélandu

Další článek

Madagaskar jako země krále Jelimána - 3. část

Související články

Články

Jak procestovat svět velmi levně

Jsme dva: Lukáš (29) a Nikol (26) a vydali jsme se cestovat napříč JV Asií. Byl to takový náš společný sen, jenže znáte to, pořád jsme si namlouvali milion důvodů, proč to vlastně nejde. Máme přeci dobrou práci, hezký byt, auto, a tak to bylo pořád dokola a náš sen stále v nedohlednu. Osud nám ale přál, a tak jsme se jednoho dne rozhodli, že vyrazíme a aby naše cesta měla nějaký smysl a poslání, budeme v každé zemi pracovat jako dobrovolníci. Co je to vlastně dobrovolničení? Pod pojmem dobrovolničení si můžeme představit spoustu věcí. Zaměříme se ale na dobrovolničení spojené s cestováním. Stručně řečeno se jedná o formu práce, za kterou dostanete ubytování zdarma a ve většině případů i stravu. Existuje spousta webových stránek na kterých…

Články

Pár tipů na požitkářský výlet po Japonsku

Rádi byste udělali krok do neznáma a zažili vzrušující dobrodružství? Jste otevření novým a jedinečným kulinářským zážitkům? Možná jen stačí zresuscitovat slavný výrok francouzského právníka a labužníka Anthelma Brillata-Savarina: „Objevení nového jídla znamená pro lidské štěstí víc než objevení nové hvězdy.“ Až zažijete ten pocit, když poprvé ochutnáte něco typicky japonského, rázem pochopíte, kolik pravdy v těch slovech je. Vydejte se spolu s námi na cestu po Japonsku na talíři a odhalte tajemství nezvyklých barev, chutí, tvarů i vůní. Hotovou chuťovou symfonii – složenou z deseti lahodných pokrmů – vám teď naservírujeme v našem gurmánském zápisníku. Zažeňte nudu na talíři a užijte si pravé, nefalšované gastro-dobrodružství. Abyste si ale mohli každé sousto vychutnat plnými doušky a zbytečně se tak nepřipravit o zážitek z dobrého jídla, je potřeba se nejprve vzdát vlastních očekávání a veškerých zažitých představ o tom, jak by mělo jídlo chutnat…

Články

Nejlepší cestovatelské destinace Lonely Planet pro rok 2018

Best in Travel 2018 z Lonely Planet je napjatě očekávané uvedení doporučených destinací z celého světa pro příští rok, jež by se měly objevit na seznamu přání každého cestovatele. Přední cestovatelská autorita na světě představuje svůj výběr nejlepších deseti zemí, měst, regionů a destinací, které odborníci Lonely Planet cestovatelům doporučují navštívit v roce 2018. Vytouženou nejvyšší příčku na seznamu nejlepších zemí pro rok 2018 zaujímá Chile, zatímco Sevilla byla oceněna jako nejlepší město na světě, které byste v příštím roce měli navštívit. Tomuto španělskému městu šlape na paty americký Detroit a často přehlížené australské hlavní město Canberra. Z regionů…

Články

TOP 10 destinací v Asii pro rok 2018

Uvažujete o výpravě do Asie? Experti z řad Lonely Planet projeli přímořská města a pláže, prošli stezky až kamsi za obzor a mihli se aspoň na chvíli kolem každého historického, chrámového komplexu neustále se měnícího asijského kontinentu, aby pro vás připravili ta nejlepší doporučení na místa, která byste měli navštívit právě tento rok. Busan, Jižní Korea V poklidné oblasti mezi horami a mořem je usazený Busan, úžasné město spojující nádherné scenérie, bohatou kulturu a pestrou kuchyni. Vzhledem ke své výhodné poloze u moře, v Koreji poměrně jedinečné, je Busan obydlenou lokalitou již dlouhá staletí. Druhé největší korejské město…