Jak si užít skvělý prodloužený víkend v Dubrovníku

LP

Dubrovník – město obehnané bytelnou spletí kamenných zdí, které je posazené do dramatické scenérie na skalnatém výběžku nad tyrkysovým Jaderským mořem. Staré město zapsané mezi památkami UNESCO, ohromující pobřeží a malebné okolí jsou perfektní volbou pro ochutnávku krás Chorvatska. Díky menší velikosti je zároveň ideální destinací pro prodloužené relaxační víkendy.

Při plánování perfektního prodlouženého víkendu v Dubrovníku odolejte pokušení zařadit do itineráře příliš mnoho míst. Dlouhá posezení u kávy či vína, denní snění na pláži a nekonečné pozorování západů slunce jsou také neodmyslitelnou součástí dokonalého a opravdového zážitku z Dubrovníku. 

Dubrovník je posazený do krásné přírody na pobřeží Jaderského moře. © Dreamer4787 / Shutterstock

Pátek

Ráno
Dubrovník získal svoji celosvětovou proslulost díky architektuře a jako královské sídlo v Game of Thrones. Kromě toho je ale také proslulý davy turistů z výletních lodí. Chcete-li žasnout nad malebnými zákoutími ulic s bělostnými kamennými zdmi aniž byste se museli vyhýbat davům turistů, přijeďte brzy ráno. 
Prozkoumejte krásu hlavní ulice Stradun a pak se ztraťte ve spleti dlážděných uliček. Nevyhýbejte se ani schodům – vedou do nejmalebnějších částí obytných čtvrtí – a nezapomínejte se koukat všemi směry: nahoru na mistrovsky vyrobené balkóny a pestrobarevné šňůry se sušícím se prádlem, přímo před sebe na zdobené fasády kostelů a stylové výkladní skříně a dolů na holuby a flegmaticky polehávající kočky. Fanoušci Game of Thrones zůstanou stát se zatajeným dechem pokaždé, když se za rohem nečekaně objeví místa známá z natáčení – například Littlefingerův nevěstinec u Etnografického muzea nebo schody Walk of Shame (Ulička hanby) pod Jezuitským kostelem. 

Pohled na jednu z tepajících ulic Dubrovníku © leighcol / Getty Images

Odpoledne a večer
Jakmile začne být město rušnější, kupte si sendvič z domácího chleba s pršutem a sýrem v zavedeném bufetu Škola a zamiřte k lanovce. Po krátké 4 minutové jízdě dorazíte na vrchol Srđ, kde sice ztratíte několik stupňů z teploty ale získáte nádherné výhledy. Protáhněte si nohy unavené objevováním města, kochejte se výhledy a pak se usaďte na kávu v restauraci Panorama. 
Odpoledne můžete strávit odpočinkem – ideálně na některé z pláží s výhledem na Staré město, například Sveti Jakov nebo Banje. Jakmile se přiblíží západ slunce, nechte si vytrávit na večeři během úžasné procházky podél městských hradeb Dubrovníku. Až skončíte s obdivováním měnících se barev na obloze a začnete pátrat po večeři, vydejte se na hostinu do restaurace Kopun. Jejich specialitou, která je zanesena i v názvu restaurace, je kapoun (mladý kastrovaný kohout) připravený dle receptu ze 16. století se sušeným ovocem a hořkou pomerančovou marmeládou – stejně jedinečný, jako váš právě uplynulý den. Večer zakončete u skleničky vína v temperamentním vinném baru D’vino, kde na vás čeká výběr z 80 druhů chorvatských vín. 

Dubrovník je malý, takže budete mít během pobytu čas na výlet do malebného Cavtat. © lukaszimilena / Shutterstock

Sobota

Ráno
Soboty jsou ve Starém městě notoricky známé svou rušností, takže v přístavu naskočte na jednu z lodí a nechte se odvézt do okouzlujícího přímořského města Cavtat. Vystoupejte po schodech ke kostelu Sv. Mikuláše a objevujte ospalé městské uličky z jejichž zdí vykukují popínavé rostliny s barevnými květy. Nakoukněte co se skrývá uvnitř místních domků v Bukovac House, kde objevíte umělecká díla jednoho z nejznámějších chorvatských malířů. Pak pokračujte dál ulicí Prijeko a vykoupejte se na jedné z oblázkových pláží, které zkrášlují břehy poloostrova Rat.

Odpoledne
Osvěžení a odpočatí se vraťte na pobřežní městskou promenádu za úžasně připraveným středomořským jídlem do restaurace Bugenvila. Autobusem číslo 10 se vraťte zpátky do Dubrovníku a vystupte na autobusové zastávce Gruž. V místním pivovaru Dubrovnik Beer Company ochutnejte jejich speciality a pak se vraťte zpátky do minulého století během lekce z chorvatské komunistické historie v muzeu Red History. 

Večer
Den zakončete velkou nocí ve městě – užijte si mořské plody a v papíře pečené makrely v restauraci Forty-Four a pak si dejte osvěžující koktejl v baru BAR by Azur. Vydatnou večeři můžete vytančit v Revelinu, který je zasazen mezi zdi pevnosti z 16. století.

V Dubrovníku si nenechte ujít delikátní čerstvé grilované ryby. © Flycatcher / Shutterstock

Neděle

Ráno
Když jste v Dubrovníku, chovejte se jako místní a užijte si pohodovou neděli. Usaďte se na jedno z předních míst v kavárně Gradska kavana, pomalu popíjejte kávu a obdivujte propracovanou fasádu paláce Sponza zatímco se místní, slavnostně odění obyvatelé, vydávají na pravidelnou nedělní cestu do Katedrály. Obvyklou snídani vyměňte za tradiční lokální desert torta od skorupa – dort se smetanou a mandlemi, který připravovaly jeptišky pro zvláštní příležitosti. Pokuste se ignorovat odbíjení hodin z nedaleké věže a pouze si vychutnávejte kouzlo přítomného okamžiku, který místní nazývají fjaka. 

Přístav na lesnatém ostrově Lokrum. © nantela / Getty Images

Odpoledne
Po kávě si dojděte nakoupit rychlou svačinu – nejspíše burger s krevetami či chobotnicemi – do bufetu Barba a pak zamiřte do přístavu ve Starém městě, odkud jezdí lodě na přílehlý ostrov Lokrum. I když je loď zcela naplněna, není důvod k obavám – na Lokrumu si své klidné místo najde každý. Ať už na plážích se vzrostlými borovicemi, v botanických zahradách nebo v olivovníkových hájích. Jediné místo, na kterém lze očekávat fronty, je Benedictine Monastery, kde si dlouhé řady fanoušků Game of Thrones chtějí udělat fotku na replice Iron Throne (Železného trůnu). Vydejte se na vrchol Napoleonské pevnosti, obejděte ostrov po některé z malebných stezek s krásnými výhledy nebo si zaplavejte v jezeře známém jako „Mrtvé moře“. Vybrat si můžete cokoli – Lokrum vás dobije energií bez ohledu na to, co zde podniknete. 

Večer
Zpátky v Dubrovníku se před tím, než se vydáte na velkolepou večeři do michelinské restaurace 360°, zastavte na večerní skleničku v Bard Mala Buža. 

Kamenné zdi a uličky Dubrovníku jsou lahůdkou ke zkoumání © Agata Dorobek / Shutterstock

Jak se sem dostat

Dubrovnické mezinárodní letiště je 30 minut jízdy od města. Lodě ze Splitu a dalších ostrovů přijíždí do přístavu Gruž, kde je také hlavní autobusové nádraží. 

Zaujala Vás popisovaná destinace, chtěli byste se dozvědět víc a získat podrobnější informace týkající se Chorvatska? V e-shopu najdete tištěného průvodce Lonely Planet Dubrovník a dalmatské pobřeží. 



Byli jste na výletě, dobrodružné cestě či třeba stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na 
webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika.

Napsal: Lonely Planet

Předchozí článek

Představujeme - Turecko

Další článek

Zázračná zahrádka v Kašperských Horách

Související články

Články

Slovinsko: Itinerář pro skvělý roadtrip

Slovinsko v posledních letech objevuje čím dál víc cestovatelů. Proč byste měli taky a proč je tahle malá zemička v podstatě synonymem pro perfektní evropský roadtrip? Pojeďte to zjistit. Jednou z jeho největších výhod je, že je od České republiky kousek, takže se o cestě nemusíte ani moc rozhodovat, prostě nastartujete auto a za pár hodin jste tam. Druhý důvod je, že je to opravdu krásná země, která vám nabídne hory, jezera, hrady, jeskyně, ale i moře a krásná města. Navíc vás tu potěší…

Články

5 nejkrásnějších měst ve Slovinsku - od Lublaně po Bovec

Pokud středoevropské Slovinsko stále ještě nefiguruje na seznamu vašich cestovatelských plánů, možná brzy změníte názor. Ať už vsadíte na lyžování ve vysoko položených horských střediscích, na pěší turistiku v čarovné přírodě nebo na koupání v teplém moři, zaručeně neprohloupíte ani u jedné z variant. Přírodní krásy teď ale nechejme chvíli stranou, čeká nás totiž putování po nejkrásnějších slovinských městech. Slovinsko je v podstatě hned za rohem, tak proč se pro změnu nevydat na výlet právě sem? Z Prahy do Lublaně dojedete autem už za necelých 7 hodin. Slovinská města, která byste si měli ve své turistické brožurce vyznačit tučně, jsou Lublaň, Piran, Bled, Koper a Bovec. Úžasné je navštívit alespoň jedno…

Články

7 nejúchvatnějších míst ve slovinských horách

Pokud se chystáte do Slovinska, určitě budou jedním z vašich cílů hory. Celý severní pás Slovinska pokrývají horské masivy, které jsou právem stále oblíbenějším místem, kde si užít aktivní dovolenou. Skalnaté hřebeny Alp, horská jezera a vodopády, zelené pastviny, malebná údolí i divoká voda – to všechno tu máte šanci objevit. Dolina Triglavských jezer nad Bohinjským jezerem je jeden z nejkrásnějších turistických zážitků. Foto: Jure Oblak, Turizem Bohinj Nejvyšší a také nejnavštěvovanější slovinské pohoří najdete v koutě na úplném severozápadě země. Jsou to Julské Alpy, které pokrývá Triglavský národní park a vysoko…

Články

Gurmánské zážitky v Istrii, gastronomickém ráji Chorvatska

Region Istrie nabízí jedny z nejlepších gurmánských zážitků v Chorvatsku – od jídel z čerstvých mořských plodů přes lov lanýžů až po ochutnávky nejkvalitnějších extra panenských olivových olejů, vín a likérů. Istrijský poloostrov, ležící na severním konci chorvatského pobřeží, se dělí do dvou odlišných částí: Modrá Istrie s křišťálovým pobřežím a Zelená Istrie se svěží zelenou krajinou. Na svazích ležící Motovun je lemován vinicemi © Vera Kailova / Shutterstock Díky zvlněným kopcům a údolím,…