Jak se vyhnout turistickým cestám v Bolívii

LP

Bolívie je zemí superlativů, která se v rámci svých hranic chlubí největší pozemskou solnou plání, nejvyšším splavným jezerem a nejrozmanitějším národním parkem. Pozoruhodná místa jako Salar de Uyuni, jezero Titicaca a Národní park Madidi jsou právě tím, co přitahuje většinu návštěvníků do vnitrozemské části Jižní Ameriky, ale také lidi navádí na jasně vymezené stezky, kterým se dá těžko vyhnout. Proto jsme sestavili seznam sedmi alternativních destinací, které vás zavedou daleko od profláknutých cest a do méně turistických zákoutí Bolívie.

Zatoulejte se mezi nádherné budovy v El Alto, Bolívie. © AIZAR RALDES / Getty Images

El Alto

Alternativa k La Paz. Většina cest do Bolívie začíná v de facto hlavním městě La Paz. Nicméně těsně nad touto rozlehlou metropolí leží ještě větší satelitní město El Alto, které je považováno za nejvyšší hlavní městské centrum na světě.
El Alto sedí na doslova dechberoucí bolivijské náhorní plošině ve výšce 4 150 metrů nad mořem a je domovem převážně domorodému obyvatelstvu Aymará a Quechua, kteří se sem začali stěhovat z venkova Bolívie od padesátých let. Ačkoliv bylo toto místo dlouho přehlíženo zahraničními turisty, zájem o něj začíná stoupat díky otevření největšího světového lanovkového systému, který spojuje El Alto a La Paz v čase pod pět minut.

El Alto prohlašuje, že má největší trh (Mercado 16 de Julio) v Bolívii, stejně jako je slavné pro široce populární zápasy mezi ženskými „cholitas“ a díky domům Technicolor cholet, které navrhl přední architekt Aymará Freddy Mamani.
Tato nápadná andská sídla, která září v padesáti neonových odstínech, zcela přeformovala vzhled města El Alto, což mu dodalo jedinečný styl rozpoznatelný od jakéhokoli jiného místa na světě.

Vydejte se do města Sorata zasazeného v zeleném údolí Bolívie. © Cultura Exclusive / Ben Pipe Photography / Getty Images

Sorata

Alternativa k vesničce Coroico. Cyklistický výlet z chladné náhorní plošiny do subtropického regionu Yungas podél nejnebezpečnější cesty světa (WMDR) se stal pro všechny cestovatele křižující Jižní Ameriku obřadem. Na jeho konci se nachází malé městečko Coroico, oblíbený cíl turistů pro rychlý výlet z La Paz. Toto žezlo dříve drželo jiné město v regionu Yungas, Sorata, dokud společenské nepokoje na počátku dvacátých let nevyděsily návštěvníky, kteří se stáhli pryč.
Temné dny Soraty jsou však dávno pryč a malá koloniální vesnice má co nabídnout aktivním turistům. Začátečníky potěší několika jedno-stopovými stezkami, které by stezku WMDR strčily do kapsy. Můžete také vylézt na andské ledovce, projít se kolem jeskyní podél řeky (jako Las Cuevas del Rio San Cristobal), nebo vyrazit na vícedenní trek Camino del Oro, stará cesta Inků, která spojovala náhorní plošinu s nížinnými zlatými poli.
 

Poučte se o dědictví starých hrnčířů na ostrově Pariti. © Mark Johanson / Lonely Planet

Ostrov Pariti

Alternativa k Isla del Sol. Isla del Sol je nejoblíbenější destinací na bolivijské straně jezera Titicaca (nejvyšší splavné jezero na světě ve výšce asi 3 810 metrů nad mořem). 
S konfliktem mezi jeho severními a jižními komunitami, které nevykazují žádné známky ústupu, teď není na návštěvu ostrova vhodný čas. Víc než jeho polovina je pro turisty mimo dostupné hranice. Proto je nyní ideální čas objevit další klenot koruny Titicaca. Ostrov Pariti leží v Lago de Wiñaymarka, jižní větev Titicacy, u jezera v blízkosti vesnice Huatajata.
Ostrov je obklopen rákosovými bažinami zvanými totory a domovem jen dvou set obyvatelům. Globální pozornost na sebe drobné Pariti upoutalo v roce 2004, kdy tým archeologů odkryl ohromující hrnce a vázy ch'alladores zdejší kultury Tiwanaku. Tady můžete spatřit umělecké úspěchy místních starých hrnčířů v komunitním muzeu Museo de Pariti. 

Prozkoumejte předkolumbovské archeologické naleziště Iskanwaya. © Mark Johanson / Lonely Planet

Iskanwaya 

Alternativa k Tiwanaku. Tiwanaku je nejoblíbenější předkolumbovské archeologické naleziště v Bolívii díky své blízkosti k La Paz. Přesto je tu i těžko dosažitelná, zřídka navštěvovaná a ještě tajemnější zřícenina Iskanwaya, kterou by milovníci historie neměli propásnout. Iskanwaya se rozlévá po kraji hory v oblasti Cordillera Real asi 250 metrů nad řekou Rio Llica.
Obě místa se považují za starší a větší než Machu Picchu, ačkoli jsou méně uchovaná. Postavení zříceniny Iskanwaya se datuje pravděpodobně mezi roky 1145 a 1425 a připisuje se takzvané Mollo kultuře, která předcházela incké civilizaci. Návštěvníci můžou pustit svou fantazii z uzdy, protože se před nimi rozkládá třináct hektarů zřícenin s výhledem na pastýře pod nimi a vznášejícími se kondory nad hlavou.

Najděte ideální místo pro pozorování divoké zvěře v Trinidadu. © Mark Johanson / Lonely Planet


Trinidad 

Alternativa k Rurrenabaque. Většina cestujících míří přímo do Rurrenabaque (a přilehlého Národního parku Madidi), aby zažili amazonská dobrodružství. Více na východ se však nachází město Trinidad a velmi podobně vám poslouží jako základna pro výlety do džungle. Můžete se vydat po cestě La Ruta del Bufeo dolů k řece Río Ibare a stopovat růžové říční delfíny, nebo zamiřte do nedalekého chráněného městského parku Gran Mojos, kde můžete pozorovat vysoce ohrožené modré papoušky ara.
Trinidad je také výchozím bodem pro vícedenní plavby po řece Río Mamoré, které zahrnují velkolepé pozorování divoké zvěře a procházky v džungli, které vás zavedou k prehistorickým lomas (umělé stvořené kopce, které, jak někteří romantici věří, jsou zdrojem populárních španělských legend o deštném pralese El Dorado).
 

V parku Parque Lomas de Arena, poblíž Santa Cruz de la Sierra, se naskýtá výhled na nedotčené písečné duny. © Benedek / Getty Images

Lomas de Arena 

Alternativa k Salar de Uyuni. Není nic, co by popíralo přitažlivost největší solné pláně na světě Salar de Uyuni, ale pokud chcete uniknout davům na méně známém geologickém hřišti, zvažte výlet do místa Lomas de Arena. Nachází se pouhých 25 kilometrů od města Santa Cruz a toto moře písečných dun je ideální jak pro aktivní cestovatele (můžete si užít ohromný sandboarding), tak pro poklidnější pozorování ptáků (spatřit můžete až 286 druhů v této oblasti). Okolní lesy jsou domovem lenochodů, opic, kajmanů a kapybar.

Vydejte se do vinařské oblasti Bolívie zvané Tarija. © Insights / UIG via Getty Images

Tarija

Alternativa k Sucre. Ústřední hlavní město Sucre by snadno vyhrálo označení nejkrásnějšího bolivijského města, ale jeho kuriózní koloniální soused Tarija od něj nemá daleko. Ve skutečnosti si v posledních letech získala velkou pozornost díky nejméně pravděpodobnému vývoznímu artiklu: vínu. Tarija je taková Mendoza Bolívie s některými z nejvýše položených vinic na světě, které leží těsně za městskými hranicemi ve Valle de la Concepción. Zastavte se ve vinařstvích jako jsou Bodega Aranjuez, Bodega La Concepción a Campos de Solana pro ochutnávky osvěžujících růžových vín a na taniny bohatých tannatů - to vše ve spojení s místním masem, sýry a olivami. Na zdraví!

Zaujala Vás popisovaná destinace, chtěli byste se dozvědět víc a získat podrobnější informace týkající se Bolívie? V e-shopu najdete tištěného průvodce Lonely Planet Bolivia. 


Byli jste na výletě, dobrodružné cestě či třeba stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika.

Napsal: Lonely Planet

Předchozí článek

Cesta do Santiaga de Compostela trochu jinak

Další článek

Představujeme - Argentina

Související články

Články

Jak jsem mrzla v Brazílii: proč je zima v São Paulu horší než v Praze

Jsem ten typ člověka, který má rád teplo nebo klidně i takové to lepivé vedro…během ledna, když teplota u nás klesne k nule nebo pod ní, vidím se na pláži v Karibiku nebo aspoň v Záhřebu. Brazilské teplíčko jsem si rychle oblíbila. Do São Paula jsem odletěla na konci prosince, tedy uprostřed léta. Žabky, tady pod slavnou značkou havaianas, jsem nesundala z nohou. Skoro každý den pár kapek příjemného horkého deště a děti ve školce jsme dvakrát denně mazaly opalovacím krémem. U vás v Evropě je ale větší zima Pro Brazilce…

Články

Tři města, která stojí za to vidět v Peru

Země Inků je pro každou dobrodružnou duši jedním z nejvyhledávanějších cílů. Peruánská krajina je jako supermarket – můžete si vybrat, jaké dobrodružství podstoupíte: zda zamíříte k zaledněným andským vrcholům, vydáte se přes rozlehlé pobřežní pouště nebo do vlhkých deštných pralesů Amazonské nížiny. My se však dnes vydáme do měst, která stojí za to v Peru vidět! Lima – vstupní brána do jiného světa Hlavní město Peru – Lima, je pro většinu cestovatelů vstupní branou nejen do země, ale hlavně do úplně jiného světa. Tedy pokud nejste z Peru, Bolívie nebo jiné země Jižní Ameriky, kteří v tomto světě žijí a vše, nad čím my Evropané a jiné národnosti „valíme bulvy“,…

Články

Peru Low Budget aneb jak procestovat Peru a nebýt gringo

Peru - rozmanitou krajinu pouští, deštných pralesů, pláží, surfařů a krásných hor, jsme navštívili v listopadu 2016. Strávili jsme tam 2 týdny a absolvovali jsme více méně tradiční tzv. gringotrail, tedy trasu: Lima - Ica - Cusco - Machu Picchu - Puno - Arequipa a zpátky do Limy. Na našem výletě jsme utratili oba dva celkem něco kolem 35 000 CZK (včetně letenek)... Jak se nám to povedlo? Pan-American Highway v Peru stopem Dálnice, která spojuje severní, střední Ameriku a celé západní pobřeží jižní Ameriky se dá velice hezky procestovat stopem. Na cestách stopem jsme potkali Němky studující v Limě, skvělého kamioňáka, se kterým jsme si pokecali za pomocí překladače a slovníku, dál…

Články

Národní park Chiloé – přírodní klenot Chile

Ostrov Chiloé má osobitou pověst - místní rybáři zde žijí svým způsobem odtrženi od zbytku Chile, poměrně moderní a civilizované země a návštěvníci tu tedy mohou najít pořádnou porci historie, tradic a folkloru. Stejnojmenný národní park je pak nádhernou ukázkou bujícího a místy až neprostupného deštného pralesa a nedotčené a drsné přírody vůbec. Uvítání v Chile Národní park Chiloé se stal vlastně hned naším prvním cílem po příletu do Chile, nepochybně jedné z nejrozmanitějších zemí planety. Po celodenním, přesto nečekaně komfortním přejezdu autobusem ze Santiaga do Puerto Montt míříme dalším spojem do hlavního města ostrova, Castra. Jediný…