Jak chutná ratan? Treking v Laosu ‒ 2. část

©

Každý den jsme ušli skoro dvacet kilometrů v džungli severního Laosu. Navštívili jsme několik etnických kmenů. Sbírali jsme potravu a vařili v bambusu. Postavili jsme si přístřešek a přespali na vrcholu kopce daleko od moderních měst. Byl to cestovatelský zážitek, na který nikdy nezapomeneme.

Laos trek_1
Vyrážíme!

V sedm hodin ráno jsme nasedli v „plné polní“ na korbu přistaveného džípu, po cestě vyzvedli vodu a maso a za hodinu vystupovali kdesi u pěšinky směřující ještě hlouběji do zeleně. Byla mlha a vše se třpytilo kapkami ranní rosy. První den nebyl tak náročný, většinu cesty jsme šli podél řeky v nížině. Také nás čekalo několik zastávek ve vesnicích místních etnických kmenů. V jedné jsme poobědvali vynikající tradiční jídlo. Etnik je v tomto kraji více než dvacet. Vesnice, které jsme navštívili, stojí na okrajích parku, takže tu jsou na turisty zvyklí a bohužel rok od roku méně domorodí. Dokonce nám za peníze nabízeli své tradiční výrobky. Mnoho zdejších lidí se také vydává se svými výrobky na trhy do větších civilizovaných měst. V některých vesnicích byly postavené školy pro místní děti, financované převážně německými a americkými organizacemi. Vesnice však stále fungují jako dříve. Vodu čerpají z řeky, jídlo si pěstují na políčkách v okolí a domy staví z bambusu a ratanu.

Laos trek_2

Fascinováni přírodou

Čím hlouběji jsme se nořili do parku, tím byla příroda rozmanitější. Třeba brouci jako chodící listy nebo klacíky. Skvělá kamufláž! Schválně, jestli je na fotkách vůbec najdete. Každou chvilku nám průvodce něco vysvětloval, ukazoval nebo dával ochutnat místní vegetaci. Dužiny různých stromů, plody a houby. Postupně jsme také sbírali suroviny na večeři.

Laos trek_3

Bambus ‒ nejlepší přítel naší „domácnosti“

Po náročnějším výstupu jsme při romantickém západu slunce začali stavět přístřešek a vařit přímo na vrcholu kopce. Z několikametrových kmenů bambusu jsme postavili konstrukci jednoduché nakloněné střechy, na kterou jsme pokládali obrovské banánovníkové listy. Užívali jsme si rozmanitostí a zajímavostí, jaké džungle nabízí k jídlu a pití. Učili jsme se jídlo konzervovat ‒ balit do různých listů a vázat lýkem. Vařit bez hrnců v čerstvém bambusu! Ano, bambus není jen stavební materiál. Dá se používat jako nádoba na vodu. Dokonce v něm tu vodu lze i najít. Mám osobní mokrou zkušenost z kácení na přístřešek! Pokud je čerstvý, dlouho odolává žáru nad ohněm a obsah se stihne uvařit. A hádejte, v čem se dá perfektně nadrtit koření?! K večeři jsme měli vepřové maso s pikantní omáčkou, ratanem a rýží. A ratan rozhodně nechutnal tak, jak jsem si pamatoval z dětství, když jsem doma okusoval nábytek. Tady jsme jedli jeho dužinu.

Laos trek_4

Noc v džungli

Usínali jsme s žaludky plnými vynikajícího jídla. Miluju spaní v přírodě a tohle byla jedna mých z nejlepších nocí. Leželi jsme uprostřed džungle pod miliony hvězd bez světelného smogu z měst. Dýchali čerstvý vzduch. Poslouchali zvuky zvířat, které jsme nikdy před tím neslyšeli. Pocit absolutního spojení s přírodou.

Laos trek_5
Medvědi a skluzavka

Budíček byl brzy. Čekal nás náročnější trek a hlavně jsem si chtěl nafotit výhled z vrcholu kopce v ranní mlze. Došlo i na nebezpečné úseky „šlápnu vedle a letím dolů“. O to byl zážitek intenzivnější. Často byla stezka zarostlá a průvodce ji před námi doslova prosekával mačetou. Chvilku jsme šli lesem plným lián, poté bambusovým hájem, kolem mohutných stromů se stopami drápů od medvědů. Také jsme padali na kluzkém blátě, protože v polovině dne začalo pršet. Déšť v jihovýchodní Asii vypadá tak, že z minuty na minutu na vás někdo vylije milióny kýblů vody a po několika minutách je po dešti, spíše po „kýblování“. Tak se těmto dešťům říká v Austrálii (bucketing). Při častých výstupech a sestupech šlo o příjemné osvěžení. Až do chvíle, kdy jsme stoupali vyschlým řečištěm potoka, které se v mžiku opět naplnilo. Neměli jsme moc času nazbyt, takže k obědu byla rýže od večeře pečlivě zabalená v listech se sušeným masem z jedné z etnických vesnic. Zbylo nám také trochu pikantní omáčky.

Laos trek_6
Pořádný adrenalin na konec

Odpoledne už jsme definitivně opustili stezku a prosekávali se hustě zarostlou džunglí, často ve svazích. Při jednom z pádů jsem na mokrém blátě klouzal dolů několik metrů a málem jsem skončil na stromě obrostlém pěticentimetrovými ostny. Začali jsme si dávat větší pozor, čeho se chytáme a kam stoupáme. Náhle nás průvodce zastavil a ukázal na velkého pavouka pověšeného přes cestu. Ani jeden z nás ho neviděl, byl jedovatý. Teď jsme průvodce opravdu ocenili. Na závěr jsme ještě museli přebrodit řeku. Na druhé straně už na nás čekal džíp. Z minuty na minutu návrat do civilizace. Seděli jsme mlčky na sedačkách a každý z nás si srovnával v hlavě, co za ty dva dny všechno zažil a viděl.

Laos trek_7

Zpět v „civilizaci“

Teplá sprcha po návratu byla skvělá. Další zážitek na sebe nenechal dlouho čekat. Nějaký blázen se rozhodl rozstřílet samopalem dům ve vedlejší ulici. Zřejmě vyřizování účtů místní drogové mafie. Poslední noc v Laosu jsme usínali zabarikádovaní v hostelu. Druhý den brzy ráno jsme se liduprázdnými ulicemi v ranní mlze loučili s městem Luang Namtha a kopci národního parku Nam Ha na horizontu. Tady bych mohl fascinovaně trekovat celé měsíce.

Laos trek_8

Autor Jan Vacek je filmař a fotograf. Vyhledávám dobrodružství a alternativní způsoby cestování. Více informací najdete na www.vacekh.com.

Zaujala Vás popisovaná destinace, chtěli byste se dozvědět víc a získat podrobnější informace týkající se Laosu? V e-shopu najdete tištěného průvodce Lonely Planet Vietnam, Kmbodža, Laos a severní Thajsko.

LP Laos

Byli jste na výletě, dobrodružné cestě či třeba stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika.

Napsal: Honza Vacek

Předchozí článek

Nejlepší místa, kam se podívat v listopadu 2016

Další článek

Na audienci u Aoraki - Mount Cook

Související články

Články

Praktické: Co se vyplatí vědět při výletu na pevninskou Malajsii

Chystáte se podniknout cestu po pevninské Malajsii? To je dobrá volba. Malajsie nabízí mix krásných ostrovů s vynikajícími destinacemi pro potápění, panenské deštné pralesy, čajové plantáže i koloniální města. Ať už rady na cestu čerpáte z tištěných průvodců či blogů, těchto pár bodů stojí za to si před odjezdem připomenout. Na Langkawi je možné dostat se letecky nebo lodí z Malajsie i Thajska. Cestovat po Kuala Lumpur se dá téměř zdarma Hromadná doprava v KL je levná. Při prozkoumávání centra ale za ni nemusíte zaplatit ani ringgit. Fialové autobusy, které operují na čtyřech různých linkách, vás vezmou po nejdůležitějších…

Články

Albanian Challenge – Albánská výzva

Výzva pro asi nejkrásnější neznámou vesnici v Albánských Alpách, pro horskou turistiku v severní Albánii i pro cca 120 dobrovolníků, kteří se v létě 2015 podíleli na prvních aktivitách v této izolované oblasti uprostřed nedotčené divočiny. Pojeďte s námi do hor – a ne jen tak ledajakých. Hory severní Albánie, většinou nazývané jako „Prokleté“ (podle severní části na hranicích s Černou Horou ‒ Bjeshkët e Nemuna) nebo stále častěji jako „Albánské Alpy“, jsou pro většinu Čechů stále velkou neznámou (jako ostatně celý zbytek Albánie). Situace se ale postupně začíná měnit a tato impozantní,…

Články

Průzkum Srí Lanky prostřednictvím chuťových buněk

Miluji jídlo a veškeré aktivity spojené se stolováním. V jakémkoli průvodci nejprve nalistuji stránku s názvem Jídlo a pití, abych věděla, na co se můžu v dané destinaci těšit. Pokud vám nevadí ostrá jídla, rýži můžete jíst každý den a nejste na nic alergičtí, máte vyhráno a po gurmánské stránce si Srí Lanku jistě užijete. Podle mě jsou to totiž tři hlavní předpoklady, aby člověk nebyl závislý pouze na ovoci. Tedy pokud také upřednostňujete stravování v místních zapadlých podnicích namísto luxusních restaurací na pláži, kde bez problémů seženete evropská jídla. Je pravdou, že tento typ stravování s sebou nese úskalí v podobě jazykové bariéry a při objednávce pokrmů občas dojde k nedorozumění. Pokud jste však ranní ptáčata, můžete posnídat například v obležení místních dělníků, pro které budete středem pozornosti. Typická jednoduchá ovocná snídaně na Srí Lance   Rýže, kokos, chilli Nejčastějším pokrmem, který seženete kdekoli, je rice and curry. Jedná se o levné, jednoduché a předvídatelné jídlo. V klasickém rice and curry byste měli vždy nalézt maledivské ryby. Tuto zajímavou směs čehosi s chutí ryby jsem…

Články

Jak chutná ratan? Treking v Laosu ‒ 1. část

Nádherná písečná pláž, stín palmy, průzračně čisté moře, kokos s brčkem v ruce. Typická představa jihovýchodní Asie. Mohou za to nejnavštěvovanější thajské ostrovy nebo indonéské Bali. Ale jaká je typická představa o Laosu? Když jsem plánoval naši cestu po Vietnamu, Kambodže, Laosu a severním Thajsku, byl právě Laos tím největším otazníkem. V této zemi jsme měli nejméně plánů, itinerář velmi přibližný. A to bylo to nejlepší, co jsme mohli udělat! Protože právě tam jsme zažili skvělá dobrodružství, která se ani naplánovat…