Itálie – tipy na lyžařskou pohodu

© Pixabay

Kouzlo italského lyžování nespočívá v kvantitě sjezdovek. Moderní lanovky jsou sice standard, ale ani tam, kde jsou ještě sem tam zapomenuté staré exempláře, se to na oblibě příliš neprojevuje. Možná je to naopak dobře, že střediska mají svá zapadlá zákoutí, která nelákají masy lyžařů – zůstávají malá, přehledná a útulná. V italském temperamentu, ať už je smíšený s tyrolskými nebo jinými vlivy, je zakódován smysl pro pohodu, a ten je cennější než výkonné lanovky. Je tu zkrátka cítit slunce i tehdy, když zrovna náhodou nesvítí.

Itálie má k dispozici prakticky celý jižní oblouk Alp, obdařený nevídanou rozmanitostí, zároveň ale i teplejším klimatem a nevyzpytatelnou sněhovou pokrývkou. Umí si ovšem poradit, a tak přinejmenším na sjezdovkách dokáží zajistit sníh s téměř 100% spolehlivostí.

Itálie snow_2

Českými lyžaři málo navštěvovaná, ale z mezinárodního pohledu významná italská lyžařská centra se nacházejí mezi čtyřtisícovkami regionu Aosta při hranicích s Francií a Švýcarskem – jde i velké areály se stovkami kilometrů tratí jako Cervinia, Courmayer nebo Monterosa Ski. Některá leží přímo ve stínu známějších center na „druhé“ straně některé slavné hory – v případě Cervinie na jižní straně Matterhornu a v případě Courmayeru na jižní strany Mont Blanku.

Mnohem oblíbenější jsou italská střediska na severovýchodě země – v Dolomitech nebo v údolí Valtellina. Neohromí sice nejvyššími alpskými štíty, zato sympatickým fluidem kouzelně tvarované krajiny, přívětivosti a ochotě hostitelů, pečlivých služeb a v neposlední řadě i typickým italským počasím – azurovou oblohou. Z níž padá sníh poněkud nepravidelně, a proto se jako jedni z prvních v Alpách vybavili sněžnými děly, které dnes v součtu pokrývají více než 90 % sjezdovek. Bezkonkurenčně spolehlivá jsou v tomto ohledu střediska Kronplatz, Hochpustertal, Obereggen nebo Val di Fiemme v Dolomitech.

Itálie snow_1

Sella Ronda: nej nej nej

Není to středisko v pravém slova smyslu, nýbrž výletní okruh, spojující hned čtyři lyžařské oblasti v centru Dolomit – a ty mají dohromady 510 km sjezdovek, největší propojenou plochu v celé Itálii. V údolích Gardena, Alta Badia a Fassa se nacházejí nejznámější a nejšarmantnější lyžařská letoviska Itálie a panoramata nabízejí to nejkrásnější z Dolomit. Kdo chce od všeho nej, měl by v Itálii zamířit právě sem.

Atraktivitu Sella Rondy tvoří několik magnetů. V první řadě všechny leží v srdci Dolomit, kde se tyčí ty nejkrásnější skalní skvosty. Každý den můžete lyžovat v jiném údolí na stále nových sjezdovkách. A magnetem je i samotné lyžařské putování okolo stolového masivu Selly. Během jednodenního výletu se vám předvede ledovec Marmolada, skalní pyramida Piz Boe, šikmá věž Sassongheru nebo špičaté Sasso Lungo.

Sella Ronda_1
Trasa hlavního okruhu vede po lehkých modrých nebo červených tratích, aby ji zvládli i mírně pokročilí. Znalejší jezdec má přitom dost příležitostí z nich odbočit i na mnohem zajímavější sjezdy. Svou stopu můžete zanechat na legendárních tratích Světového poháru ve Val Gardeně a v Alta Badia.

Nejvhodnější dobou k výletu je vedlejší sezóna – ať už před Vánoci, nebo od půlky března, jinak je potřeba za slunečných dnů počítat s vysokou návštěvností.

Více informací o středisku na snow.cz Sella Ronda.

Sella Ronda_2

Bormio: surový šarm

Nemá pohádkové kouzlo jako Dolomity, ale šarm mu nechybí. Kamenné městečko je prodchnuté staletou historií a nad ním se tyčí třítisícový vrchol Cima Bianca, který lyžaře vábí mimořádně dlouhými sjezdovkami s převýšením až 1 800 m. A k tomu má Bormio ještě příjemné termální lázně.

Bormio_1

Lyžařsky je Bormio nevelké, zato vytáhlé do výšky – celý svah obsáhnou kabinka z údolí a tři expresní čtyřsedačky. Náročnost sjezdovek osciluje kolem středu pomyslné stupnice, tedy převažují nejrůznější odrůdy červených tratí. Sjezdařskou lahůdkou je trasa z vrcholu Cima Bianca až do údolí, k branám Bormia, která skýtá nespočet variant: nahoře se po širokém hřebeni táhnou široké a jen lehce skloněné sjezdové magistrály, z nichž už se ale občas oddělí nějaký ten prudší kousek. Hlavní proud tratí poté nabere na sklonu a než se zanoří do lesa, rozvětví se v několik různorodých variant, z nichž jednou je i závodní trať pro sjezd mužů Stelvio. Jednotlivé varianty sjezdu lze díky množství vzájemných propojek kombinovat tak, že úctyhodný 10kilometrový sjezd celé hory pokaždé absolvujete trochu jinak.

Více informací o středisku na snow.cz Bormio.

Bormio_2
Kronplatz: tak vypadá dokonalost

Koho fascinují moderní a velkolepá střediska, ten si v Itálii nejlépe užije lyžování na Kronplatzu. Celý kopec je maximálně lyžařsky využit a na jeho vrchol stoupají ze všech světových stran pohodlné, prostorné, nebo dokonce vyhřívané kabinkové lanovky. Jinak je Kronplatz synonymem pro dlouhé, přehledné a místy až neskutečně široké sjezdovky, zejména pohodové „letiště“ z modro-červených tratí na východním a jižním svahu je alpským unikátem. Kromě méně náročných sjezdovek na bezlesém vrchlíku ale nabídne i dvě parádní černé sjezdovky do Brunecku a tři další kratší.

Kronplatz_1
Příslovečná je i jeho sněhová jistota, garantovaná jedinečnou artilerií sněžných děl, a dokonalá úprava sjezdovek. Neobvyklé je i jeho napojení na železnici – z perónu stanice Percha se dá přestoupit přímo do lanovky, která končí na vrcholu Kronplatzu. Vlakem je přitom možné dojet i do sousedního střediska Helm. Přímo na vrcholu Kronplatzu stojí nenápadné, ale architektonicky výjimečné muzeum Reinholda Messnera, věnované horám.

Více informací o středisku snow.cz Kronplatz.

Kronplatz_2

Schnalstal: krásné a zapomenuté

Údolí Schnalstal je ideální dovolenkovým úkrytem před civilizací. Leží na jižní straně Ötztalských Alp, daleko od velkých měst i jiných středisek. Lyžařsky je skromnější, přesto výtečné – najdete tu zejména přehledné nebo jemně členité, poctivě červené a dlouhé sjezdovky. Kromě širokánských ranvejí na zdejším ledovci se areál rozkládá i po protilehlých jižních svazích, kterými si klestí cestu krásné a často liduprázdné poctivě červené nebo načernalé sjezdovky. Jeho sněhová jistota je daná nadmořskou výškou a samozřejmě i ledovcem. Velkou výhodou je velmi malá návštěvnost v době hlavní zimní sezóny. Uměle vystavěný hotelový resort přímo na úpatí lyžařského areálu leží v pěší dostupnosti hlavní visuté lanovky. Právě klid a pohodlí více než vyvažuje omezenější rozsah areálu či zdlouhavější příjezd.

Schanalstal_1

V horní stanici lanovky můžete navštívit malou naučnou galerii věnovanou Ötzimu, nejstarší dochované mumii, nalezené nedaleko odtud – ledovec pravěkého muže „uchoval“ přes pět tisíc let. Za návštěvu dále stojí horská chata Bella Vista neboli Krásná vyhlídka. Ta je proslavená knedlíkovými pokrmy všeho druhu a také neobvyklým vysokohorským wellness zařízením – saunou a vířivkou pod širým nebem ve výšce 2 800 m n. m.

Více informací o středisku na snow.cz Schnalstal

Schanalstal_2

Tonale: dobré pro každého

Horský průsmyk Tonale nad údolím Val di Sole je značkou, která slibuje velmi dobré lyžování pro všechny generace, a to za více než příznivou cenu. Hotely a apartmánové komplexy se nacházejí v pěší vzdálenosti od lanovek a sjezdovek, takže odpadá jakékoliv dojíždění. Vysoko nad průsmykem je zpřístupněn i malý ledovec, jehož sněhová jistota je dalším důvodem obliby střediska.

Tonale_1

Větší část lyžařského areálu se nicméně nachází na jižním svahu s přehlednými, ale až na pár výjimek trochu monotónními sjezdovkami. Ledovec je poměrně strmý, velmi prudká je i návratová sjezdovka z ledovce na Tonale – pro fajnšmekry je „rajským“ potěšením, jak napovídá i její název Paradiso. Již 10 let je Tonale lanovkou propojeno se sousedním střediskem Ponte di Legno, jehož sjezdovky se – oproti Tonale – rozkládají výhradně v lesních průsecích. Jsou příjemně proměnlivé a najdou se mezi nimi mírnější i sportovnější kousky. Až na výjimky jsou obsloužené rychlými, moderními sedačkami, nezřídka i s bublinou.

Marné není Tonale ani pro freeridery. Z ledovce Presena vede postranním severním žlabem středně náročný sjezd až do průsmyku, jehož zpestřením je pěší průchod tunelem.

Více informací o středisku na snow.cz Tonale.

Tonale_2

Zaujala Vás popisovaná destinace, chtěli byste se dozvědět víc a získat podrobnější informace týkající se Itálie? V e-shopu najdete tištěné průvodce Lonely Planet k destinaci Itálie a další podrobnější informace k lyžování v Itálii na snow.cz/italie.

Byli jste na výletě, dobrodružné cestě či třeba stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika.

Napsal: Petr Socha, Radek Holub & snow.cz

Předchozí článek

Peru - země plná záhad a všech možných NEJ

Další článek

Vánoce v Karibiku

Související články

Články

Itálie, jak ji neznáte

Pokud nejste opravdoví znalci vína, název tohoto regionu vám asi mnoho neřekne, ale Furlánsko (Friuli) – které leží severovýchodně od italských Benátek – už si našlo své obdivovatele. Zdejší malebné vinařské stezky, které křižují šachovnici vinic mezi městy Udine, Gorizia a Terst (Trieste), vás zavedou na nejrůznější místa, od prostých farmářských stánků, kde vám dají nejnovější ročník vína ochutnat ze džbánku, až po elegantní restaurace a ochutnávky přímo na vinicích. Pěstování, výroba a pití vína je ve Furlánsku lety prověřeným životním stylem. Západ slunce nad hradem ©Max Armani   Název „Friuli“ se v posledních letech objevuje na vinných lístcích luxusních restaurací po celém světě stále častěji a mezi znalci vína daleko za hranicemi Itálie se několik furlánských vinařů stalo doslova kultovními hrdiny. Mnozí z jejich obdivovatelů se spokojí…

Články

To nejlepší ze Slovenska a proč jet lyžovat právě tam?

Slovensko se v posledních letech lyžařsky překotně vyvíjí. Tamější střediska nabízejí vyžití nejen na lyžích, ale i relaxaci i zábavu. A co nás při reportážních cestách SNOW tour bavilo nejvíc? Tatranská Lomnica – nejprudší sjezdovka a snídaně na Lomničáku Téměř každé středisko má nějaké svoje „nej“. V případě Tatranské Lomnice to je nejvýše položený apres-ski bar na Slovensku a nejprudší sjezdovka, která vede z Lomnického sedla. Budete-li pokračovat po jejích červených a modrých úsecích až…

Články

Objevte nejzajímavější destinace roku 2016

Lonely Planet představuje kolekci trendů, destinací a zážitků pro příští rok. Je jen na vás, kam se vydáte, a je nám ctí vám vybrané destinace postupně představit. Best in Travel 2016 prezentuje 10 zemí, 10 regionů a 10 měst, které odborníci Lonely Planet doporučují pro rok 2016. Na 1. místě žebříčku zemí se umístila Botswana, následovaná Japonskem a USA. Kotor v Černé Hoře se umístil na 1. příčce mezi městy, a to před ekvádorským Quitem a irským Dublinem. Mezi první tři favority regionů, které Lonely Planet Best in Travel 2016 řadí mezi ty, které musíte v nadcházejícím roce…

Články

Co umí jedině Švýcarsko aneb proč lyžovat právě tam? - I. část

Jako všude, i kolem lyžování panuje mnoho mýtů a městských – či v našem případě spíš horských – legend. Nic není černobílé a závěry se často paušalizují a nepatřičně přenášejí. V případě Švýcarska třeba ceny – věděli jste, že jednu z vůbec nejlevnějších dovolených pro rodiny nabízí právě švýcarský Savognin? Smyslem tohoto článku ale rozhodně nemá být obhajoba cen ve Švýcarsku. Ta zmínka o výhodné nabídce jen ukazuje, že věc je malinko složitější a že nic nelze donekonečna zobecňovat. Švýcarsko není levné. Může za to poměr měnového kurzu franku a eura, potažmo české koruny, ale i třeba úroveň nabízených…