Indie s novou fazónou

©

Bombaj, úchvatné město, které rozhodně stojí za návštěvu! Nechte se oslnit městem, jenž je proslulým centrem módy a filmu. Navíc si Bombaj své turisty hýčká – kromě nového letištního terminálu vás po městě povozí nová klimatizovaná jednokolejka, z níž budete moci spatřit úchvatné stavby, které sahají až k nebi. Tato metropole si vás svou majestátností a jedinečností zcela jistě získá.

Bombaj – „Maximální město“. Právě tímto trefným přídomkem nazval spisovatel Suketu Mehta Bombaj ve své knize. Bombaj, známé centrum módy, filmu a bankovnictví, je na vzestupu a v roce 2016 hodlá projít zkouškou dospělosti. Ptáte se proč? V tomto roce totiž Indie předstihne Čínu, neboť s její nejrychleji rostoucí ekonomikou na světě si může dovolit investovat své bohatství do růstu města a jeho výstavby.
Bombaj

Tohoto nebývalého stavebního rozmachu si nemůžete nepovšimnout, je totiž vidět všude po celém městě. Z opuštěných koloniálních továren na zpracování bavlny se stávají nablýskaná obchodní centra, zámožní obyvatelé Bombaje si posílají vzdušné polibky, zatímco vzrušeně hovoří do svých smartphonů. Jsou oděni do nejnovějších modelů od renomovaných návrhářů, jakými jsou např. Rohit Bal či Manish Malhotra. Na cestě do práce si užívají pohodlí nové klimatizované jednokolejky Mumbai Monorail, která se prohání vysoko nad ulicemi města.  Svět filmu čím dál více ovládá Bollywood, a tak když turisté spatří ve frontě na oběd v Olive Bar & Kitchen herce Shah Rukh Khana, omdlévají úžasem úplně stejně jako místní. 

A pak tu jsou neskutečné bombajské mrakodrapy, které vás ohromí. Zatímco se centrum města vyhřívá paprsky nekonečného koloniálního léta, předměstí Bombaje roste nevídanou rychlostí – při posledním sčítání jich tu bylo více než 2500. Tyto překotné změny s sebou však nesou úskalí, například výstavba India Tower v Girgaonu, která měla být nejvyšší budovou Indie, se zastavila kvůli sporům mezi developery a bombajskými úřady. Nakonec ji nahradil ještě ambicióznější projekt nejvyšší obytné budovy ve světě, která bude stát v Upper Worli a ponese název „World One“. 

Tuto dechberoucí novou tvář Indie spatříte ostatně hned po příletu na zbrusu nový terminál mezinárodního letiště Chhatrapati Shivaji. I Bombaj se však přizpůsobuje poptávce turistů – dříve lidé mířili do Bombaje za návštěvou chrámů a památek z dob dávných chrámů, dnes sem přijíždějí i za dobrým jídlem, nákupy a filmy.

Zážitky, které změní váš život

Plavba lodí na Ostrov Elefanta není jen tak nějaký výlet. Je to zejména příležitost, jak člověk může uniknout davům, nadechnout se čerstvého vzduchu, vychutnat si chladivý mořský vánek či přemítat o nástupu a zániku kolonialismu v Bombaji. Lodě vyplouvají z přístaviště u Brány Indie, kde zakotvil král Jiří V. na své první a jediné cestě po Indii a kde se konala poslední přehlídka britských vojáků na indické půdě před opuštěním země v roce 1948. Kolonialismus se dotkl také ostrova Elephanta, na němž si můžete prohlédnout jedny z nejúchvatnějších chrámových reliéfů v Indii, které málem zničili Portugalci.
Bombaj Brána Indie

Co zrovna letí

I přes existenci jednokolejky a postupné budování podzemní dráhy stále závisí miliony obyvatel Bombaje na přetížené síti příměstských vlaků. Ti, kteří mají rádi adrenalinová dobrodružství, předvádějí odvážné kousky na střechách neskutečně přecpaných vagónů. Tuhle nesmírně nebezpečnou zábavu můžete sledovat třeba v klipech na YouTube, pro mnohé však měla tragické následky. Tito lidé riskují životy a zdraví, jen aby si udělali fantastickou selfie na střeše jedoucího vlaku.
Indické vlaky

O čem se mluví

Bombaj má pěkně mlsný jazýček a nejnovější kulinářské trendy plní přední stránky prestižních novin. Když se Aamir Khan, bollywoodská superstar, stal v roce 2015 veganem, následovaly jej miliony lidí. A pak tady byl hashtag #beefban, který na Twitteru sdílely desítky tisíc obyvatel Bombaje poté, co místní vláda zavedla pětiletý trest vězení za držení hovězího masa. V posledních dnech před zahájením téhle prohibice najednou začali významní food bloggeři organizovat prohlídky města s ochutnávkou nejlepších bombajských pokrmů z hovězího, ještě než kuchaři zahájí ve svých kuchyních nucenou čistku.

Nejbizarnější podívaná

V Bombaji patří k dobrým mravům ukazovat své špinavé prádlo na veřejnosti – městští dhobi - wallahové perou prádlo pod širým nebem v rozlehlých ghátech pod stanicí metra Mahalaxmi.
Bombajské ghaty

Ubytování na úrovni

Hotel Taj Mahal Palace je už od doby svého vzniku výraznou dominantou města. Založil jej průmyslník z komunity Pársů, který už měl plné zuby toho, jak jej odmítají pustit do indických koloniálních hotelů vyhrazených jen pro bílé. V tomto hotelu se můžete kochat luxusním interiérem spojujícím západní i východní prvky, vychutnat si vynikající pokrmy a užít si nádherný výhled na Bombajský záliv.

Best in Travel 2016

Přečtěte si více o destinacích nominovaných do Best in Travel 2016. Zajímá vás, kam za nejzajímavějšími výročími, kde hledat nejlepší místa pro dobrodružné poznávání přírody pro celou rodinu, na kterých železničních trasách vás čeká zajímavý zážitek v nočním vlaku, kde si objednáte nejlepší hamburgery nebo které stavby 20. století jsou považovány za nejikoničtější? Je v knize zastoupena i Česká republika? Všechny otázky vám zodpoví tato tištěná publikace. 

  • Byli jste na výletě, dobrodružné cestě či třeba stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika.
Napsal: Lonely Planet

Předchozí článek

Vikinské Dánsko: po stopách dávných průzkumníků

Další článek

Hřiště bohů

Související články

Články

Odlehlý protipól olympijské horečky v Riu

Všechny zraky se upírají na Rio, kde se v roce 2016 budou konat letní olympijské hry, ale jen pár mil na západ od této metropole najdete panenský pás pobřeží, který tvoří smaragdové hory, poklidné ostrůvky a téměř opuštěné pláže. Brazilská Costa Verde („Zelené pobřeží“) je rájem všech milovníků přírody i adrenalinových závisláků. Vydejte se na túru do džunglí porostlých kopců, sjeďte na kajaku odlehlé fjordy nebo si nasaďte potápěčské brýle a šnorchl a ponořte se mezi hejna ryb, z nichž některé možná uvidíte ten večer na svém talíři. V roce 2016 navštíví většina lidí Brazílii kvůli letním olympijským hrám v Rio de Janeiru, ale když se od této proslulé metropole vydáte jen kousek na západ, objevíte ráj, který je mnohem méně známý. Costa Verde („Zelené pobřeží“) je pás nedotčeného pobřeží, tvořený smaragdovými vrcholky, tichými ostrovy,…

Články

Kolo Štěstěny

Quito, to je město malebných zákoutí, ze kterých na vás dýchá historie, i majestátních moderních budov, jež vás ohromí svou elegancí. Toto srdce Ekvádoru, zapsané na Seznamu UNESCO, se neustále rozrůstá, návštěvníky potěší zrenovované vlakové nádraží či nové letiště. Kromě unikátní architektury vás jistě potěší i možnost výletu k vulkánům lanovkou, dále můžete navštívit zdejší tenisové či golfové turnaje. A rozhodně byste neměli vynechat místo, kterým prochází rovník – v jedné chvilce se tak ocitnete zároveň na obou polokoulích! Ekvádorské město Quito, to je ráj plný protikladů, který vás okouzlí. Neustále se vyvíjí a rozrůstá díky financím z ropy, které proudí do města silou Amazonky. Nadchne vás zdejší unikátní architektura v jihoamerickém koloniálním stylu, zapsaná na Seznam UNESCO, a pokud bude i nadále dost peněz na její…

Články

Kupředu, Freo!

Lidé svobodného ducha přicházejí do západoaustralského přístavního města Fremantle ze široka daleka jako vlny přílivu a odlivu. Chtějí si užít zdejší hudební kluby, hipsterské bary, butikové hotely a minipivovary spolu se studenty univerzity Notre Dame, kteří „Freo“ pomáhají proměňovat. V roce 1987 se nacházelo ve stavu ekonomické stagnace, ale dnes je to rušné, umělecky laděné město plné alternativní kultury. Pod rozpáleným západoaustralským sluncem se vyhřívá přístavní město Fremantle, které má nevázanou námořnickou duši. Podobně jako Valparaíso v Chile nebo Littleton na Novém Zélandu má také „Freo“ historické centrum tvořené hustou změtí uliček s klasickými viktoriánskými a edwardiánskými domy, kterým se…

Články

Objevte nejzajímavější destinace roku 2016

Lonely Planet představuje kolekci trendů, destinací a zážitků pro příští rok. Je jen na vás, kam se vydáte, a je nám ctí vám vybrané destinace postupně představit. Best in Travel 2016 prezentuje 10 zemí, 10 regionů a 10 měst, které odborníci Lonely Planet doporučují pro rok 2016. Na 1. místě žebříčku zemí se umístila Botswana, následovaná Japonskem a USA. Kotor v Černé Hoře se umístil na 1. příčce mezi městy, a to před ekvádorským Quitem a irským Dublinem. Mezi první tři favority regionů, které Lonely Planet Best in Travel 2016 řadí mezi ty, které musíte v nadcházejícím roce…