Indická svatba

Vireshstudiojaipur

Manželství je snad ve všech zemích považováno za jednu z největších událostí života. Speciálně v Indii způsobila rozmanitost kultury před skutečným obřadem i řadu rituálů. Správná opravdová indická svatba trvá většinou po několik dní.

Roce ceremony

Protože je Indie zemí hinduistickou, je před každou svatbou velmi běžná slavnost ´Mehendi´,“ – kdy většinou tety nevěsty či ostatní blízké příbuzné aplikují kresby hennou na ruce všem ženám, právě tzv. přezdívané ´Mehendi.´
Tento ceremoniál se většinou koná v domě nevěsty, ale v našem případě se akce konala ve velkém sálu v Bhartiya City Nikoo Homes Clubhouse, protože se jednalo o velkou svatbu s velkým počtem lidí. U Křesťanů je naopak slavnost běžná jen u menšiny. Rovnocennou tradicí k Mehendi je i obřad ´Roce´.
Na kokosové palmy s ořechy narazíte snad všude kolem indického pobřeží, a to právě vedlo i k jeho použití v místní indické kuchyni. Od samotného ořechu či jako přísada do curry až po dezerty, představuje kokos jednu z hlavních esencí původních tradic.

´Roce´ se připravuje nejprve nastrouháním bílé porce v teplé vodě s vločkami, aby uvolnily šťávu. Směs se pak nalije do mušelínu a kokosové mléko se skrz něj pozvolna vytlačuje.
„Roce“ je nalita na nevěstu/ženicha několik dní před svatbou jako na znamení odplavení hříchů a očištění duše před manželstvím. Před shromážděním sedí nevěsta i její družičky. V přední části je umístěna nádoba s „Roce“ a vedle ní je malý koš. Účastníci pak v průběhu tohoto ranního ceremoniálu plní košík penězi.
Nejprve „Roce“ aplikují rodiče, poté blízcí příbuzní a nakonec zbytek příbuzných, blízké sestřenice a pozvaní přátelé. Tato část ceremoniálu je velmi vtipná, protože kokosové mléko všude cáká a lije se na nevěstu, která se předem obleče do pohodlného trika a kraťasů. Nejprve se potírá její obličej, pak ruce a nohy a poté se lije větší množství na hlavu i vlasy.

Jakmile oblečení nasákne ´Roce´dostatečně, věci začnou být pro nevěstu tak trochu nepříjemné. Chladné oblečení se přilepí k tělu a všude zavládne vůně kokosových ořechů.
Na závěr se zbývající ´Roce´ nalije celé najednou nevěstě na hlavu. Všichni pak z toho mají škodolibou zábavu. V některých částech Indie celý ranní ceremoniál může vyvrcholit i rozbitými vejci o hlavu nevěsty, litím studeného piva, tvarohu nebo kečupu. Je to vážně komická scénka!

V případě naší nevěsty Roshni jsme se obohatili o závěrečný zážitek, při kterém pár dvou strýčků kleplo vejce Roshni na hlavu. Sledovat celé její utrpení byla vážně sranda! Užili jsme si tak zábavu z první ruky, po které následoval lahodný oběd skládající se z několika tradičních pokrmů, jako např.: Raitha (okurkový salát s tvarohovým dresingem), zelný salát, Sannas (nadýchané rýžové koláčky), známý mix kuřecí rýže Biriyani, hovězí kari, kuřecí kari, kokosový moučník s mandlemi a zmrzlinou, a další…

Pre-wedding ceremonies = Předsvatební rituály

Ještě před tím než k nějaké svatbě vůbec dojde si rodiče ženicha a nevěsty vyměňují horoskopy. Pokud se horoskopy obou dvou shodují, o čemž rozhodne astrolog, teprve pak se následně zvolí vhodné datum svatby, který se označuje jako tzv. ´muhurtham.´
My jsme měli tu čest zhlédnout až následující den další obřad v obrovské venkovní vojenské residenci Vishwa Vihar, (jelikož tatínek nevěsty pracoval v armádě jako vojenský pilot).

´Nisschayam´ neboli zásnubní obřad vyhlašuje, oslavuje a sdílí radostnou událost potvrzení manželství. Během tohoto obřadu se vyměňují porovnávané a schválené horoskopy. Také se během tohoto ceremoniálu konal obřad ´mothiram maattal´ neboli výměna prstenů doprovázená tradičními indickými melodiemi. Rodiny a nejbližší si také vyměňují při této příležitosti dárky. Starší dávají mnoho svých požehnání.
Nevěsta je v tento den velmi dokonale nalíčená a učesaná a většinou oblečená do velmi noblesního hedvábného saree, zlaté nebo rudě červené barvy se zlatými šperky.

Družičky naší nevěsty byly oblečeny do krásného zlatého hedvábného saree a společně tak náramně ladily.
Ostatní osazenstvo, rodina i přátelé měli doporučený oděv při příležitosti této honosné oslavy - indické sárí většinou v pestrých barvách či zlatem zdobené anebo tradiční indické kurta šaty a lehenga saree.

Já jsem pro tuto příležitost zvolila dvoje kurta šaty, které se skládají z vrchní části oděvu, která je nejvíce zdobená s dlouhým rukávem a z jednobarevných plandavých kalhot. Na ranní ceremoniál jsem byla oblečená do červenobílých šatů se zlatým zdobením, na odpolední ceremoniál v kostele jsem zvolila společenské fialovo-bordové šaty a na večerní ceremoniál tmavě modro-zlaté kurta šaty.
TIP: Poznejte okouzlující kulturu a památky Indie. Vyberte si jeden ze zájezdů do Indie s českým průvodcem. 

Nair-wedding rituals = nairské svatební rituály

Nejoblíbenějším místem pro konání svateb tzv. ´Malayalee Nair´ je rodinný dům nevěsty. Dnes jde však jen o starodávné přesvědčení či zvyk. Mnoho rodin se tedy spíše pro místo konání celé svatby rozhoduje pro kongresová centra nebo chrámy.

´Dakshina Kodukkal´ je také jedním z oblíbených zvyků, který by se během svatby neměl vynechat. Nevěsta i ženich přijímají požehnání od starších tím, že dávají ´Dakshina´- tzv. klanění se a dotýkání se nohou. Většinou se tento rituál provádí v domovech a poté obě strany odcházejí na svá svatební místa.
Veškerá posvátná uspořádání všech tradic a zvyklostí má v hinduistické kultuře svůj význam a předepsaná pravidla, např. výzdoba ´mandal kalyana´ a jejich umístění je také nesmírně důležitou součástí obřadu.

Kanyadaan

Je jeden z dalších důležitých rituálů, při kterém rodina nevěsty náramně vítá na místo konání ženicha. Bratr nevěsty má při této příležitosti úkol omýt nohy ženicha a pozvat ho tím k ´dias´- (tzv. keramické lampičky, hořící světýlka s knoty napuštěné v kokosovém oleji.)
(V případě naší nevěsty Roshni, která byla jedináček jsme viděli, jak tento úkol převzal její nejlepší dlouholetý kamarád Pulkit. Ačkoliv se má jednat o seriózní vele-důležitou roli, my všichni jsme se u této části ´očisty´ smáli a radovali s ostatními.)

Poté je ženich obvykle doprovázen slavnostním způsobem k mandalám ´kalyana´ skupinou dívek (družiček nevěsty), které nesou ´deepams´ neboli ´dias´(hořící světlo, lampičky). Následně pak ženich usedne na jakýsi dřevěný výstupek – na pravou stranu vrchlíku, který je zdobený barevnými tkanými látkami, palmovými listy a stopkami banánů. Nevěstu doprovází za ženichem i její tety do ´mandapamu,´který připomíná jakýsi velký indicky zdobený stan.
Jakmile nevěsta usedne vedle ženicha, v pozadí zní a hrají melodie a tóny ´nadaswaram.´ V tomto příznivém okamžiku pak provádí kněz svatebním obřadem zpíváním a odříkáváním védských textů tzv. indické ´Vedic mantras´.

Poté pár vstane a chodí několikrát okolo ohně a dýmu, který se nachází uprostřed, při kterém dá ženichův otec ´mangalsuthra´ a uváže ji kolem krku nevěsty. Celý tento rituál se nazývá ´tallikketu´a přesně takto vzorově jsme jej pozorovali i my všichni na vlastní oči. Byla to opravdu nádherná podívaná!

Pudamuri

Je rituál, při kterém ženich daruje nevěstě saree šaty a halenku na podnosu, čímž jí dá najevo, že nyní přebírá odpovědnost za zajištění jejího života.
Partneři si také vzájemně vyměňují květinové věnce kolem krku na vzájemný důkaz, že se přijímají jako životní partneři. Otec nevěsty pak dává svou pravou ruku do pravé ruky ženicha a symbolicky přenáší odpovědnost a péči o dceru do svatého manželství. Starší příbuzní poté dávají oboum dvoum novomanželům svá požehnání a doprovází je do jiné místnosti, v našem případě ven ze stanu do areálu zahrady. Hosté pak také oboum dvoum žehnají a nosí nevěstě i ženichovi dárky.

Dopolední rituál tímto skončil. Všichni jsme pak odešli na velkou hostinu, která následovala, ke dlouhým vyzdobeným stolům na oběd.
Typický pokrm na svatbách ´Kerala Nair´ se nazývá ´Sadhya´, který se skládá z 25 položek servírovaných na banánových listech. Jen co jsme si sedli, začal nás obskakovat místní personál a servíroval jeden druh jídla za druhým. Součástí oběda bylo samozřejmě indické ´rice ´n´curry´, pacchari, kalam, olan, pappads, ananasovo-okurkový salát, mango chautney,chaka prathaman a mnoho dalšího… Po obědě jsme se pak autobusem přesunuli do jednoho z místních kostelů. Jelikož naše nevěsta pocházela z křesťanské rodiny, byl tento obřad veledůležitou součástí.

Tak jako je i u nás zvykem, nevěstu doprovázel uličkou její otec k oltáři, u kterého na ní čekal sám ženich. Oddávající byl kněz, který pak položil známou otázku, na kterou stačí odpovědět pouhé „ANO“.

Osazenstvo a my všichni v kostele jsme museli stát a všemu tiše přihlížet. Poté se v kostele rozezněly písně malého místního sboru, většinou s melodickou tématikou o pánu Bohu a nekončící lásce. Všichni věřící se začali modlit.
To následovalo několikrát po sobě, jelikož během celého obřadu promlouval kněz k novomanželům mnoho požehnání a modliteb z bible, ze které předčítal. Také my jsme během toho všeho museli několikrát poklenout a znovu se postavit a knězovo kázání s proslovy zakončit slovy „Ámen“.
Ovšem nejlepší část dne, která pak závěrem celé naší indické svatby následovala byl večerní program plný překvapení. Ve venkovním areálu zářily lampiony a hrála moderní taneční hudba.

Naše nevěsta s ženichem rozkrojili obrovský dort a bouchli šampaňské, které se rozprsklo do přihlížejícího davu lidí. Personál obcházel každý stůl a naléval červené víno a podával vánoční moučník. Všude okolo byly i stánky s různými pokrmy jídla a pití.
Všichni se radovali, jedli, pili a samozřejmě tancovali. Jak už to tak bývá nechyběl ani tanec obou dvou novomanželů a překvapivě i tanec naší nevěsty s jejím tatínkem, a to na známou veselou písničku od ´Boney M – Daddy cool´, na kterou to oba dva pořádně rozjeli. Všichni jsme museli dát pak za pravdu, že nevěsty tatínek je vážně „COOL!“

Jak už to tak v Indii bývá, nechyběl ani bollywood dance, do kterého jsem se tentokrát zapojila i já, můj přítel a vlastně všichni nejbližší kamarádi nevěsty v podobě půlnočního překvapení, na které jsme se pečlivě dva dny předem připravovali a trénovali.
Naše bollywood vystoupení s vtipnými scénkami bylo vlastně vrcholem celého dne i večera, na které snad nikdo z nás, nikdy nezapomene!
Post Nair-wedding ceremony = Pozdní nairské svatební rituály
Na závěr je v hinduistické kultuře poslední tradice, že ve stanoveném příznivém čase, nevěsta vstupuje do svého nového domova, kde převezme požehnání od svých rodičů i všech dalších příbuzných.

Když pak dorazí do svého nového domu, ostatní ženy provedou tzv. ´aarthi´neboli zažehnání zlého oka a nevěsta držící v ruce tradiční lampu, je žádána, aby vstoupila do domu pravou nohou.
Celý dům je pak krásně světlý a lampou osvětlený a lidé toto považují za dobré znamení, kdy pár spolu začíná žít nový společný život.
Tento nairský svatební obřad se nazývá ´kudivep´. Družičky pak také mohou při této příležitosti obdarovat nevěstu různými dary nebo šperky. 

Zaujala Vás indická kultura a několikadenní svatba. Vydejte se letos na dovolenou do Indie. Získáte mnoho cenných zážitků. 

Zaujala Vás popisovaná destinace, chtěli byste se dozvědět víc a získat podrobnější informace týkající se Indie? V e-shopu najdete tištěného průvodce Lonely Planet Indie Poznáváme. 

Byli jste na výletě, dobrodružné cestě či třeba stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika.

Napsal: Anna Ferenčáková - CK GO2

Předchozí článek

Neobyčejná dobrodružství po celém světě

Další článek

Je čas vyrazit na cestu - Srí Lanka

Související články

Články

Indická Chennai

Tři a půl hodiny letu z Dubaje a garantuju vám, že se ocitnete v jiném světě. Obklopí vás nikdy nekončící dopravní špička, ve které se však Indové perfektně vyznají, na každém rohu vonící čerstvě připravená samosa a tak upřímné úsměvy lidí, že vás to místy až bude vyvádět z míry. Chennai neboli Madras poprvé Možnosti dopravy jsou ve městě Chennai, dříve zvaném Madras, takřka neomezené. Perfektně tady funguje jak Uber, tak místní servis sestávající z vozítek zvaných rikša, které vás odvezou všude tam, kam budete potřebovat. A naúčtují si to podle taxametru, stejně jako normální…

Články

Od bavlny k malému Tádž Mahalu

Když jsem se postavila před monumentální bílou stavbu Bibi Ka Makbara ve městě Aurangabad v indickém státě Maháráštra, nevěřila jsem vlastním očím. Na své cestě do Indie, jejímž cílem byla návštěva bavlníkových plantáží jsem vůbec nečekala, že neplánovaně uvidím "druhý Tádž Mahal". Tato hrobka je na první pohled téměř k nerozeznání od známého pomníku věčné lásky, který dal vybudovat indický mogul pro svou ženu Mumtáz. Zaostřeno na bavlník Před lety jsem navštívila Indii jako „batůžkářka“, ale její nejznámější stavba, symbol romantické lásky Tádž Mahal, na mě ani zdaleka neudělal ten nejsilnější dojem. Turistická tlačenice, vysoké vstupné, množství otravných pseudoprůvodců, špinavá voda ve fontánách, které nestříkaly…

Články

Džajpur - růžové hlavní město v Rádžasthánu

Chystáte se do Indie a ještě nejste rozhodnuti, jaké město navštívíte. Hledáte propojení moderního místa s architektonicky nádhernou historií, ze které se Vám nebude chtít odjet? Pak si rozhodně přidejte do svého cestovatelského plánu Pink City – město s duší! Jsem rád, že jsem si jej mohl přidat do své sbírky, protože se tam rozhodně vrátím a věřím, že vás bude tento článek inspirovat k jeho návštěvě také. Džajpur - město kontrastů Historické město Džajpur doslova dýchá historií. Jeho přívlastek Pink City, tedy Růžové město, vzniklo postupně v minulých časech za vlády hinduistického panovníka, kdy maháradža, který nechal natřít tehdejší hradby města do červena. Přenádherný dojem z dochovaného historického…

Články

Váránasí - jak přežít a užít – indické město s tou nejsilnější atmosférou

Máte za sebou návštěvu indického Zlatého trojúhelníku Dillí – Agra – Jaipur a přežili jste ukrutné davy lidí ve zdraví? Fajn, tím jste si vysloužili velikánskou medaili cti a nyní byste měli být připraveni se vypořádat i se zbytkem subkontinentu. Aby vaše cesta pojala i něco z duchovního života Indie, doporučujeme zamířit nejprve do Váránasí (dříve Benáras), nejposvátnějšího města Indie. Váránasí, město rozestoupené na březích posvátné řeky Gangy, je považováno za hlavní duchovní centrum země. Říká se, že pokud zde hinduista zemře, jeho tělo je obřadně zpopelněno a popel vhozen do posvátné řeky Gangy, tak tím dosáhne osvobození (moksha) z koloběhu reinkarnací a dosáhne věčné blaženosti.…