Indická Chennai

© V. Klesnilová

Tři a půl hodiny letu z Dubaje a garantuju vám, že se ocitnete v jiném světě. Obklopí vás nikdy nekončící dopravní špička, ve které se však Indové perfektně vyznají, na každém rohu vonící čerstvě připravená samosa a tak upřímné úsměvy lidí, že vás to místy až bude vyvádět z míry.

Chennai neboli Madras poprvé

Možnosti dopravy jsou ve městě Chennai, dříve zvaném Madras, takřka neomezené. Perfektně tady funguje jak Uber, tak místní servis sestávající z vozítek zvaných rikša, které vás odvezou všude tam, kam budete potřebovat. A naúčtují si to podle taxametru, stejně jako normální taxík. Nicméně zážitek, který si odnesete, bude s jízdou taxíkem naprosto nesrovnatelný.

Chennai_1

Pokud potřebujete urazit delší vzdálenost, rozhodně doporučuji najmout si hotelového řidiče. Přece jen, pokud se do města vydáváte poprvé či zcela sami, jako já, je rozhodně fajn mít někoho, kdo bude vědět, kam jít, s kým se neztratíte a kdo vás zase bezpečně odveze zpátky. Jak mi bylo řečeno, Indie sice bezpečná je, nicméně bez přístupu k internetu neradno riskovat.

Indie je tak levná, že za půl dne s řidičem, který je vám neustále k dispozici a odveze vás, kam budete potřebovat, zaplatíte asi čtyři sta korun. Tohle je ovšem už nadsazená hotelová cena. Když navíc budete mít štěstí a bude umět dobře anglicky, ještě se cestou dozvíte spoustu zajímavostí. 

Chennai_2

Rikšou či pěšky?

Jak se později ukázalo, mít s sebou někoho, kdo se vyzná, byla ta nejlepší možná volba. Původně jsem se chtěla vzdálit a projít si město sama, nicméně tahle myšlenka se mě pustila po deseti minutách od chvíle, kdy jsme zaparkovali a na místní obrovské tržiště se vydali pěšky.

V centru byl takový šrumec, že když svému řidiči řeknete „díky a uvidíme se za hodinu u auta“, obávám se, že už to místo nebudete schopni v životě znovu najít. Navíc hrozí riziko, že vás v mezičase při všem tom hledání asi desetkrát srazí auto a patnáctkrát rikša. Tady se totiž na žádné přechody nehraje. Čtyřproudovka? Nevadí. Váš řidič/průvodce ji v největším frmolu nejspíše ladně prokličkuje zatímco jen párkrát lehce pokyne rukou, aby všichni věděli, že teď hodlá přecházet. Nehody nikde neuvidíte. Ale klaksony? Ty uslyšíte téměř bez ustání. Indové jsou na tenhle styl dopravy zvyklí.

Chennai_3

Je libo samosu?

Pouliční jídlo je ovšem naprosto vynikající. Butter chicken, dosa, což je indická placka vizuálně připomínající naše palačinky nebo panipuri, chlebové koule plněné kořeněnou bramborovou náplní. Tahle delikatesní indická svačinka vás vyjde na 20 indických rupií, což je v přepočtu asi 6 českých korun. Kromě toho můžete ochutnat třeba i durian, který vám přímo na ulici naporcují nebo si dát džus z čerstvě připravené cukrové třtiny, který je mimochodem lahodný.

Pohostinnost Indů je v tomto ohledu naprosto neutuchající. Častokrát se vám stane, že například za kávu nezaplatíte vůbec nic.

Chennai_4

Chytání lelků

Spousta Indů tráví odpoledne prostě jen tím, že postávají na ulici a lelkují. Ženy sedí na chodnících a splétají květy, které si následně buď zaplétají do vlasů nebo z nich dělají dlouhé řetězy, které pak prodávají jako ozdoby do domů. Na ženách neuvidíte takřka žádné líčení, nicméně všechny mají upravené vlasy, v uších náušnice, na rukou spousty náramků a bindi, červenou tečku, kterou mají namalovanou nebo nalepenou uprostřed čela. Tímto zdobným stylem jsou Indky pověstné. 

Chennai_5

Indické sárí

Ze suvenýrů rozhodně doporučuji nevynechat typické indické sárí a právě výše zmíněné šperky. 

Ani já jsem neodolala a domů si odvezla svůj vysněný kousek v přepočtu asi za sto padesát korun.  Místní ženy vám více než rády pyšně předvedou, jak sárí uvázat. Když se v něm pak budete procházet po ulici a nasávat neobyčejnou atmosféru, neminou vás ani pohledy místních mužů. Evropanka v jejich tradičním oděvu je přece jen něco velmi exotického. 

Chennai_6

Země templů a českého Bati

Kromě trhu si rozhodně nenechte ujít některý z indických templů, za zmínku rozhodně stojí Kapaleeshwarar Temple, který vás okouzlí svou barevností a atypickým provedením nebo pláž Marina Beach, která je dlouhá neskutečných 13 km, což z ní činí jednu z nejdelších pláží na světě. Můžete se na ni kochat výhledem z tamního majáku. A když na konci dne zjistíte, že jste si vším tím chozením prošlapali boty, zajděte do místního Bati. Ten je tady totiž taky. Zase jednou dobře ty, Česko!

Chennai_7

Autorka článku a fotografií - Veronika Klesnilová, zakladatelka blogu veronikaindubai.com a autorka knihy Veronika v Dubaji - Ze života letušky.

Zaujala Vás popisovaná destinace, chtěli byste se dozvědět víc a získat podrobnější informace týkající se Indie? V e-shopu najdete tištěného průvodce Lonely Planet Indie Poznáváme. 

Indie Poznáváme LP

Byli jste na výletě, dobrodružné cestě či třeba stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika.

Booking.com
Napsal:

Předchozí článek

Súdán vás vítá vřele a přátelsky

Další článek

Údolí růží - objevte marocký svátek květin

Související články

Články

Průzkum Srí Lanky prostřednictvím chuťových buněk

Miluji jídlo a veškeré aktivity spojené se stolováním. V jakémkoli průvodci nejprve nalistuji stránku s názvem Jídlo a pití, abych věděla, na co se můžu v dané destinaci těšit. Pokud vám nevadí ostrá jídla, rýži můžete jíst každý den a nejste na nic alergičtí, máte vyhráno a po gurmánské stránce si Srí Lanku jistě užijete. Podle mě jsou to totiž tři hlavní předpoklady, aby člověk nebyl závislý pouze na ovoci. Tedy pokud také upřednostňujete stravování v místních zapadlých podnicích namísto luxusních restaurací na pláži, kde bez problémů seženete evropská jídla. Je pravdou, že tento typ stravování s sebou nese úskalí v podobě jazykové bariéry a při objednávce pokrmů občas dojde k nedorozumění. Pokud jste však ranní ptáčata, můžete posnídat například v obležení místních dělníků, pro které budete středem pozornosti. Typická jednoduchá ovocná snídaně na Srí Lance   Rýže, kokos, chilli Nejčastějším pokrmem, který seženete kdekoli, je rice and curry. Jedná se o levné, jednoduché a předvídatelné jídlo. V klasickém rice and curry byste měli vždy nalézt maledivské ryby. Tuto zajímavou směs čehosi s chutí ryby jsem…

Články

Džajpur - růžové hlavní město v Rádžasthánu

Chystáte se do Indie a ještě nejste rozhodnuti, jaké město navštívíte. Hledáte propojení moderního místa s architektonicky nádhernou historií, ze které se Vám nebude chtít odjet? Pak si rozhodně přidejte do svého cestovatelského plánu Pink City – město s duší! Jsem rád, že jsem si jej mohl přidat do své sbírky, protože se tam rozhodně vrátím a věřím, že vás bude tento článek inspirovat k jeho návštěvě také. Džajpur - město kontrastů Historické město Džajpur doslova dýchá historií. Jeho přívlastek Pink City, tedy Růžové město, vzniklo postupně v minulých časech za vlády hinduistického panovníka, kdy maháradža, který nechal natřít tehdejší hradby města do červena. Přenádherný dojem z dochovaného historického…

Články

TOP 10 destinací v Asii pro příštích 12 měsíců...

Nedokážete se rozhodnout, do které části Asie se v následujících dvanácti měsících podívat? Autoři průvodců Lonely Planet navštívili nejúžasnější asijská města, putovali parnými, vlhkými džunglemi a koupali se v četných asijských mořích, aby našli místa, která by rozhodně neměla uniknout vaší pozornosti. Byl to obtížný úkol, ale… Výsledkem je seznam nejlepších klasických destinací, jež cestovatelům nabízejí osvěžující změnu, oblastí, v nichž se stále něco děje, stejně jako míst ležících stranou vyšlapaných cest, o kterých jste pravděpodobně dosud neslyšeli. Pokračujte tedy ve čtení, abyste zjistili, kam byste se měli vypravit. 1. Hokkaidó, Japonsko  I když se Hokkaidó dostalo na světové mapy hlavně kvůli svému dokonalému prašanu, má návštěvníkům co nabídnout po celý rok. Na tomto nejsevernějším ostrově Japonska vás okouzlí úchvatná horská krajina, jež láká k cestování pěšky, na kole nebo na motocyklu, horské vesnice, v nichž…

Články

Festival Holi - aneb trochu barevnější svátek jara

Světově proslulý Holi festival, jehož podstatou je vítání jara, je jednoznačně rozpustilá pestrobarevná taškařice. Láska je v popředí tohoto spontánního dovádění a symbolizuje láskyplné city v té nejčistější podobě, akorát ji slavící projevují prazvláštním způsobem. Všichni na sebe hází plné hrsti barevné směsi, čím barevnější a sytější, tím samozřejmě lepší! Jedinci i davy propadají neskonalé euforii veselí, jsou báječně naladění a hrají všemi barvami. Představte si, že na severu Indie v regionu Braj tyto radovánky trvají celý týden a jeden den mají ženy právo vzít na muže hole a symbolicky jim vyprášit kožichy! Ti se ovšem chytře ukrývají pod ochrannými…