I nenaplánovaná Paříž vás odzbrojí svojí bezprostředností

©

Mám rád ty momenty, kdy dorazím někam na místo a nemám vůbec žádný plán. Nevím, kde budu jíst, nevím, kde budu spát (ideálně, když to nevím jen dopoledne, odpoledne začínám být trochu nervózní) nevím, kam se podívám. A musím říct, že se mi to stává docela často, protože někdy nemám čas a někdy záměrně některé věci neplánuji. Když jsem před pár lety vyrážel poprvé do Paříže, bylo to podobné. Věděl jsem jen, že budu cestovat s rodinou a dcera měla tenkrát asi dva roky, takže kočárek byl naprosto nezbytný. Čekala mě tedy zcela nová zkušenost a já byl trochu nesvůj, že nemám plán, protože to tentokrát nebylo jen o mně. Chtěl jsem, abychom si návštěvu Paříže užili všichni.

Pouliční umělec
Hned po příjezdu se ukázalo, že jakýkoliv plán by byl stejně zbytečný, protože nám po čtyřhodinovém čekání na letišti ve Vídni nepřistál na letišti Orly v Paříži jeden celý kufr. Navíc cestou z letiště jsme zjistili, že stávkují řidiči autobusů, takže dostat se do centra, kde jsme měli bydlet, nebylo úplně jednoduché. A když k tomu ještě v metru zjistíte, že s cestujícími s kočárkem tu jaksi nepočítali, trochu znejistíte. Ptal jsem se tenkrát v duchu sám sebe, jestli jsem se přece jen neměl nějak připravit a prohlídku Paříže naplánovat.

A v jaké anarchii náš výlet začal, tak i pokračoval. A nakonec se ukázalo, že žádný plán byl ten nejlepší. Když totiž vplujete do centra francouzské metropole, skáčou vám pamětihodnosti přímo pod nohy. A tak jsme vystoupili z metra na stanici Rambuteau hned u Centre Pompidou, tedy futuristické budovy Národního centra umění a kultury Georgese Pompidoua, která je jako obrácená naruby. Všechno potrubí vede zvenčí. Několik minut procházkové chůze a hle? Tenhle kostel odněkud znám. Trochu hloupě jsem přispěchal k informační tabuli, abych se dozvěděl, co všichni kolem mne věděli, že stojím před světoznámou katedrálou Notre Dame. Tou dobou už dcera na kočárku usnula a my jsme mohli trochu zpomalit. Několik romantických výhledů na řeku Seinu z Pont Au Double a už sedíme v kavárničce. Vůbec nevím, co je to za ulici, ale croissanty tu mají výtečné i kafe je světové. A stačí jen sedět u stolečku na ulici a dívat se, jak to kolem pozvolna plyne. Vypadat jako Francouz jsem po několika minutách vzdal, na to se tu musíte narodit.
Výhled ze Sacre Coeur

Naše bloumání městem bez cíle nás přivedlo také do krásného parku s honosným názvem Zahrady Lucemburské. A tam jsme strávili další dvě hodiny malým piknikem, pobíháním po trávě, proháněním holubů a lenošením.

Co vám budu povídat za tři dny naší neplánované návštěvy Paříže jsme samozřejmě viděli všechny povinné pamětihodnosti nebo alespoň většinu z nich, jen jsme s plánem v ruce nebyli ve stresu, že něco nestihneme. Vystoupali jsme na Montmartre s bazilikou Sacré-Coeur, dokonce se nám povedlo vystát všechny ty fronty a vyšplhat na Eiffelovu věž. A zdaleka největším zážitkem bylo Rodinovo muzeum. Rozsáhlá zahrada za Hotelem Biron, kde Auguste Rodin pracoval a žil je kouzelná. Plná krásných soch a tajuplných zákoutí, kde se můžete courat celý den.
Eiffelova věž

Když jsem si pak prolistoval pařížského průvodce Lonely Planet, který mi zůstal v tom ztraceném a  znovu nalezeném zavazadle, zjistitl jsem, ke svému úžasu, že většinu hlavních taháků, které Paříž nabízí, jsme přes všechny nesnáze stejně viděli. Přesto se do Paříže rád vracím. A pořád mám co objevovat (Monu Lisu v Louvru jsem třeba pořád ještě neviděl). Přece jen ta atmosféra rušných ulic i klidných zákoutí, romantických kaváren a prosluněných parků si vás po pár minutách naprosto získá a vy jste na Paříži závislí, aniž byste si toho všimli.

Tomáš Hájek je fotograf, novinář a cestovatel. Více se o návštěvě Paříže dozvíte na blogu My Lost Hat.

Byli jste na výletě, dobrodružné cestě či třeba stáži a rádi byste o tom řekli světu? Napište nám, třeba příští článek bude ten váš. 
Napsal: Tomáš Hájek

Předchozí článek

Podzim - nejlepší doba na eurovíkendy!

Další článek

20 věcí, které lze v Singapuru podniknout zadarmo

Související články

Články

20 nejlepších aktivit v Berlíně. A zadarmo.

Berlín je sice možná jedním z cenově nejvýhodnějších měst v Evropě, ale eura mají i v německé metropoli po několika dnech prohlídek muzeí a nočních návštěv klubů tendenci mizet. Naštěstí tu je spousta způsobů, jak si rozpočet ušetřit návštěvou několika skvělých bezplatných míst. Vyjeďte do kopule Reichstagu Reichstag je sídlem německého parlamentu, Bundestagu, a bezplatná jízda výtahem na jeho střešní terasu nabízí fantastické výhledy na celé město a pohled zblízka na moderní skleněnou kopuli, již navrhl Norman Foster a která se klene z historické budovy. Vyzvedněte si bezplatného…

Články

Podzim - nejlepší doba na eurovíkendy!

Karlštejn nebo Lipno jsou fajn česká klasika, ale co se trochu (anebo i trochu víc) odvázat a české rybníčky vyměnit za španělské moře například. Na podzim není nic lepšího, než uniknout z každodenních povinností a využít nepřeberné nabídky eurovíkendů a podívat se za hranice všedních dnů – sbalit si na tři čtyři dny a užívat si chutě a vůně nějaké evropské metropole. Za nás je takovou destinací číslo jedna Barcelona. Krásná, sluncem prosvětlená a uměním protkaná metropole jihu Evropy. Gaudí na každém kroku. Při hledání opaku našeho českého stereotypu není lepší volba než prodloužený víkend v Barceloně. Z každého rohu tohoto moderního města vás bude svádět restaurace či kavárna, takže cesta k La Sagrada Família bude…

Články

Bary v Barceloně: našli jsme ty nejlepší

Barcelona je skvělé město pro návštěvu barů. Máte chuť na pivko v kouzelném lesíku obklopeném lesními vílami, nebo vprostřed týdne na karaoke, na které dohlíží z obrázků Panna Marie, nebo vaši představu o snídani šampionů naplňuje růžové víno a klobásky? Máme pro vás dobré zprávy. V Barceloně najdete toto všechno a k tomu i tradičnější nabídku podniků, kterou očekáváte od města této velikosti. Pár věcí, které byste měli mít na paměti: pokud vyrazíte hodně před 21.30, budete pít sami. A účtování? Španělskou zvláštností je systém pintxo (tapas – jednohubky spíchnuté párátky) v barech, kdy si berete jednohubky podle chuti, ale párátka si necháváte na talířku a na konci jsou vám sečtena a naúčtována.…

Články

Nejlepší místa na světě, kde říct „ano“

Jakmile se rozhodnete strávit zbytek života s někým jedinečným, stojí před vámi rozhodnutí, které vám může připadat ještě důležitější. Kde se vyslovit? Našli jsme deset skvělých míst, kde to jde skoro samo. 1. Bagan, Myanmar (Barma) Východy slunce jsou obecně velice romantické, ale ty v Baganu jsou opravdu kouzelné. Bagan, od 9. do 13 století hlavní město království Pagan, byl kdysi místem 10 000 buddhistických klášterů, chrámů a pagod. Dnes je planina kolem Baganu stále poseta více než dvěma tisícovkami…