Hurá do polského Hollywoodu! Prohlédněte si Lodž, třetí největší město Polska

Lonely Planet

Varšava je plná života a Krakov je krásný, ale třetí největší město Polska zůstává pro mnoho cestovatelů stále tajemstvím. Navzdory tomu má Lodž rozhodně co nabídnout. Díky jeho průmyslovému dědictví a kouzlu filmové tvorby je toto město pro návštěvníky plné různorodých atrakcí. Patří k nim i tepající restaurace a noční život v hlavní ulici v secesním stylu Art Nouveau. Co víc si za příznivé peníze přát!

Piotrkowska je nejdelší ulicí ve městě Lodž v Polsku. © Avillfoto / Shutterstock

Město stříbrného plátna 

Když Varšava skončila po druhé světové válce v troskách, přestěhoval se polský filmový průmysl právě do Lodže, kterou už nikdy neopustil. Prvky toho hvězdného umění jsou dodnes rozptýleny po celém městě. 
Klíčovou atrakcí je v tomto ohledu Muzeum kinematografie v blízkosti Národní filmové školy, kde kdysi studovali uznávaní režiséři jako Krzysztof Kieślowski a Andrzej Wajda. Tato instituce spojuje rovnou dva prvky městského dědictví, neboť se nachází v Scheiblerově paláci, bývalém panském sídle „krále bavlny“ Karla Scheiblera, jehož textilní továrna v dřívějších časech produkovala nedaleko své výrobky. Některé pokoje byly zachovány v elegantním stylu původního panského sídla a posloužily jako filmová dějiště pro historická dramata.
Muzejní exponáty zahrnují soupravy, rekvizity a technické vybavení z různých období. Naleznete zde fascinující průřez filmařským řemeslem, včetně medailonu polské hvězdy němého filmu Poly Negri, masivních starých střihačských stolů a loutek používaných v populárním animovaném televizním seriálu o tučňákovi zvaném Pik-Pok.

Mutoskop (dřívější zařízení pro přehrávání filmu) je vystavený v Muzeu kinematografie v Lodži. © Tim Richards / Lonely Planet

Hvězdy a sochy 

Další dávka filmového kouzla je zdarma rozptýlena po chodnících ulice Piotrkowska, na atraktivní hlavní třídě v Lodži, která je lemována dekorativními fasádami z dob průmyslového rozkvětu v devatenáctém století. Rozprostírá se tu i chodník slávy, který ctí velké osobnosti polského filmu a je tvořen sbírkou desek ve tvaru hvězd v blízkosti Grand Hotelu. Pokud byste však měli zájem o skutečné nebeské hvězdy, vydejte se do nového high-tech  planetária v rozvíjejícím se kulturním komplexu EC1. 
Během toho, co budete procházet ulicí Piotrkowska, neopomeňte ani sérii památek oslavující další kreativní génie města. Před číslem 78 se nachází bronzový klavír, který ctí klavíristu Artura Rubinsteina, a u domu číslo 104 je Tuwimova lavička připomínající básníka Juliana Tuwima. Na čísle 135 najdete sochu nositele Nobelovy ceny za literaturu Wladyslawa Reymonta sedícího na velkém cestovním kufru.

Tato velká socha připomíná jednoho z nejslavnějších rodáků z Lodže, pianistu Arthura Rubensteina © Tim Richards / Lonely Planet

 

Chcete-li uzavřít tuto kulturní obhlídku, navštivte úchvatnou městskou kolekci zdejších muzeí umění. Muzeum umění MS1 vystavuje především umění dvacátého století s polskými díly seřazenými podél kousků velkých umělců, jako byli Picasso a Chagall. Sesterská galerie, Muzeum umění MS2, představuje současná kontroverzní díla v bývalé tkalcovně. 

Továrny na odiv 

Ústřední část historie Lodže tvoří éra textilní výroby, kterou snadno rozpoznáte díky architektuře, kterou tu zanechala. Projděte se Manufakturou, kdysi rozsáhlým továrním komplexem, který je nyní nákupním a zábavním centrem. V jeho prostorách najdete Továrenské muzeum, které ilustruje ztracený průmyslový svět, který zde kdysi prospíval.

Tato masivní umělecky ztvárněná písmena hláskují název továrního komplexu přestavěného na nákupní centrum © Tim Richards / Lonely Planet
 

 

Při procházce okolím můžete navštívit také lodžské Městské muzeum, umístěné v bývalém luxusním domě textilního magnáta Izraela Poznaňského. Žasnout budete nad propracovaným dřevěným obložením, vitrážemi a tanečním sálem, kde se zároveň dozvíte něco i k historii města. Venku vás muzeum od pocitů uchvácení zavede ke zkoušce odvahy, a to návštěvou podzemního kanálu Detka vedoucího starým cihlovým kanalizačním systémem pod ulicemi města.
Další dva příklady z historie průmyslové éry a stavitelské velkoleposti jsou Centrální muzeum textilu, které se nachází v nejstarší městské továrně na textil, a palác Herbst. Ten kdysi býval velkolepým domovem Herbstovy rodiny, nyní obnovený a vybavený tak, aby odpovídal svému původnímu vzhledu. Najdete ho v zajímavém okrese známém jako Ksiezy Mlyn, navrženém Karlem Scheiblerem jakožto modelové dělnické město z devatenáctého století. 

Bývalá železniční stanice Radegast, nyní památník připomínající deportované a zavražděné Židy v německých nacistických koncentračních táborech. © Dejan Gospodarek / Shutterstock
 

 

Mnoho průmyslníků a dělníků ve městě bylo židovského původu, než tuto komunitu zničila německá okupace za Druhé světové války. Toto tragické období připomíná památník na stanici Radegast, bývalé železniční stanici, ze které byli Židé dopravováni do táborů smrti nacistického Německa včetně Osvětimi. Leží nedaleko Židovského hřbitova, největšího hřbitova v Evropě.

Jídlo a pití

Co se občerstvení týče, je Lodž pro příjemné spočinutí u jídla ideální - město je dostatečně velké na to, aby nabídlo řadu možností, ale zároveň není přeplněné lidmi, což na jiných rušných místech obvykle vede k lapení návštěvníků do drahých turistických pastí. V Lodži díky tomu zjistíte, že se tu můžete najíst i napít za rozumnou cenu vedle místních obyvatel, často poblíž nebo přímo na ulici Piotrkowska. 
Anatewka je oblíbená restaurace v centru, která nabízí židovskou kuchyni, včetně kachních a husích pokrmů, podávaných na pozadí živé hudby. Nedaleko Ato Sushi vytváří autentické japonské jídlo a Ganesh je proslulý kvalitou své indické kuchyně. Pro klasické polské pokrmy navštivte Galicju v komplexu Manufaktura. Kromě chutných jídel servíruje také řadu regionálních piv uvnitř svého rustikálně laděného interiéru.

Populární Anatewka podává vynikající židovskou kuchyni. © Mariola Anna S / Shutterstock

 

Káva v posledních letech prošla v Polsku dlouhou cestou a Lodž má svůj podíl na utváření nové stylové kávové scény. Przedza je malá, ale dokonalá kavárna s výběrem různých kávových zrn a domácích koláčů. Pokud byste toužili po něčem prostornějším, vyzkoušejte příznačně pojmenovanou kavárnu Grand Coffee.
Když padne noc, neváhejte obrazit i místní bary. Jedním z nejlepších míst ve městě je Owoce i Warzywa s retro nábytkem a obskurním pivařským řemeslem. Za návštěvu stojí také OFF Piotrkowska – místo s několika butiky, studii, kavárnami a bary v půdorysu bývalé továrny.  Jak už sám název napovídá, OFF Piotrkowska sousedí těsně s ulicí Piotrkowska a je místem pro noční život. Ochutnejte třeba koktejl uprostřed industriálně laděného baru Spaleni Sloncem. Dlouhodobě populárním místem pro noční život je i Lodž Kaliska - klub, který je zpravidla plný místních lidí napříč svým průmyslově stylizovaným interiérem.

Příznivci barů si vychutnávají nápoje na lehátkách před trendovým koktejlovým barem Spaleni Sloncem v komplexu OFF Piotrkowska. © Michal Ludwiczak / Getty Images
 

Není nač čekat

Letiště Lodž má lety společnosti Ryanair do i z Londýna Stansted, East Midlands, Dublinu a Athén. Mezi Lodžem a Mnichovem funguje také většina letů od společnosti Lufthansa.
Město je dobře spojeno železniční dopravou, zejména do polského hlavního města Varšavy. PKP vlaky jezdí přibližně každou hodinu mezi oběma městy, přičemž cesta trvá 80 až 90 minut.  Do Lodže přijedete na nablýskanou novou stanici Lodž Fabryczna, odkud se snadno dostanete do ulice Piotrkowska a k dalším památkám.

Zaujala Vás popisovaná destinace, chtěli byste se dozvědět víc a získat podrobnější informace týkající se Polska? V e-shopu najdete tištěného průvodce Lonely Planet Poland.

Poland LP
Byli jste na výletě, dobrodružné cestě či třeba stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika.

Booking.com
Napsal: Lonely Planet

Předchozí článek

Na Slovensku zalezte pod zem – Bane Cígeľ

Další článek

Krása a rozmanitost Etiopie

Související články

Články

Polská cesta na vrchol je korunována titulem Evropského hlavního města kultury

Polsko jako zázrakem vzdoruje ekonomické recesi – zatímco se zbytek Evropy potácel v krizi, počty návštěvníků Polska neustále rostly a zřejmě porostou i nadále, protože Evropským hlavním městem kultury pro rok 2016 byla vyhlášena polská Vratislav. Také Krakov zažije svou chvilku slávy, protože se jej u příležitosti Světových dní mládeže chystá navštívit papež. O tom, že je Polsko na vzestupu, svědčí také nově zavedené lety do Krakova, Štětína, Katovic a Gdaňsku. Pokud se nějaká evropská země může pyšnit téměř nadpřirozenými schopnostmi, je to Polsko. Poláci dokázali vzdorovat ekonomické recesi, která dostala zbytek Evropy na kolena, a počty návštěvníků země neustále stoupají. Nejrůznější škarohlídi prorokovali, že polské štěstí vyprchá po skončení fotbalového…

Články

Na Slovensku zalezte pod zem – Čachtické podzemie

V rámci tohto seriálu vám predstavíme štyri zaujímavé miesta na Slovensku, kde môžete zaliezť pod zem a uvidieť tam veci! Poďte s nami do hornonitrianskej bane Cigeľ, do Čachtického podzemia, kde vraždila krvavá Báthoryčka, do Opálových baní a do Zlej diery! Alžbeta Báthory - toto je len fikcia, ako mohla vyzerat v čase, keď sa ako 15-ročná vydávala Zalezte do Čachtického podzemia! Štyristo metrov od sochy Báthoryčky, ktorá je v centre obce Čachtice, peknou prechádzkou okolo kostola, Drugethovskej kúrie a miesta, kde stál nádašdyovský kaštieľ,…

Články

20 nejlepších aktivit v Berlíně. A zadarmo.

Berlín je sice možná jedním z cenově nejvýhodnějších měst v Evropě, ale eura mají i v německé metropoli po několika dnech prohlídek muzeí a nočních návštěv klubů tendenci mizet. Naštěstí tu je spousta způsobů, jak si rozpočet ušetřit návštěvou několika skvělých bezplatných míst. Vyjeďte do kopule Reichstagu Reichstag je sídlem německého parlamentu, Bundestagu, a bezplatná jízda výtahem na jeho střešní terasu nabízí fantastické výhledy na celé město a pohled zblízka na moderní skleněnou kopuli, již navrhl Norman Foster a která se klene z historické budovy. Vyzvedněte si bezplatného…

Články

Varšava je město s příběhem

Velmi silným příběhem. Může za to zejména její pohnutá historie za druhé světové války. Hlavním městem je Varšava od roku 1596, kdy vystřídala královský Krakow. Rozvoj Varšavy byl přerušen za druhé světové války. Varšavské povstání v roce 1944 proti nenáviděným Němcům mělo tragickou dohru. Statisíce povražděných lidí, přes 90 % budov bylo srovnáno se zemí, město bylo vylidněno. Polský národ se – jako ostatně mnohokrát v dějinách předtím – nevzdal. Po válce město obnovili. Staré město postavili podle původních…