Hrdinové domácí kuchyně - věhlasná jídla z celého světa

Všechna města po celém světě mají svou vlastní kulturu jídla, která ztělesňuje jedinečnou podstatu onoho místa. Zatímco některé pokrmy se staly kultovními na celosvětové scéně – pomyslete například na filadelfský sendvič Philly cheesesteak nebo proslulou tokijskou nudlovou polévku ramen – jiné zůstávají skryté, zastrčené v postranních uličkách italských domácích restaurací nebo schované na stránkách tajné babiččiny kuchařky.

Pro zvědavé fajnšmekry, kteří hledají ty nejlepší chutě ve městě, jsme požádali redaktory z našeho týmu Lonely Planet Locals, aby vám naservírovali lahůdky, které oni sami pokládají za ty, které vystihují srdce jejich rodného města – od rybího tažine z marockého Tangeru až po dušené knedlíčky z Šanghaje.

Zlatý podnos kuřecích machboos © vm2002 / Shutterstock

Kuřecí machboos v Dauhá

Často je v povědomí lidí, že kosmopolitní metropole Kataru za sebe není schopná představit jediné rozpoznatelné a typické jídlo, protože si „vypůjčila“ spoustu receptů z různorodých kuchyní napříč různými kulturami, které se zabydlely v tomto městě za několik desetiletí. Nicméně je tu přece jen jedna blízkovýchodní pochutina, u které rodáci z Dauhá přísahají, že je jejich vlastní od samého počátku, a tou jsou lahodné kuřecí machboos. Připravují se z rýže proložené bohatým kořením a vařené ve velkém hrnci s rajčaty, cibulí a kuřecím masem. Tento povzbudivý pokrm se podobá receptu biryani (indické jídlo připravené z kořeněné rýže a masa nebo vajec) a je nedílnou součástí večerní tabule v mnoha katarských domácnostech. 
A jaká jsou nejčastější místa, kde můžete kuřecí machboos ochutnat? V Dauhá najdete množství arabských restaurací vyznačených po celém městě, které nabízejí autentické a chutné machboos. Každopádně dvě speciální místa vyčnívají z davu - přepychová restaurace Al Sufra v hotelu Marsa Malaz Kempinski a levnější tradiční Damasca One na tržišti Souq Waqif.

U dánského chleba smørrebrød platí jediné pravidlo: čím více přísad, tím lépe! © vm2002 / Shutterstock
 

Smørrebrød v Kodani, Dánsko

Pokud byste při návštěvě skandinávského hlavního města měli ochutnat jen jedno jediné jídlo, pak by to měl být smørrebrød – jejich typický nadevše milovaný sendvič. Smørrebrød je pro Dány nejen oblíbeným jídlem, ale prakticky způsobem života! Základem je žitný chléb namazaný máslem a ozdobý různými přísadami jako je nakládaný sleď, křupavé vepřové maso nebo krevety a vejce. K dostání jsou jak tradiční příchutě, tak i inovativní výtvory. Některé restaurace nabízejí až dvě stě padesát různých způsobů přípravy. Přísady jsou kolikrát navrstveny tak vysoko, že smørrebrød je nutno jíst nožem a vidličkou – opravdu kvalitní kousek poznáte tak, když přes vrstvy přísad ani nevidíte samotný chléb!
A která jsou nejčastější místa, kde se do něj můžete zakousnout? Pro klasický smørrebrød vyzkoušejte tradiční restauraci Kronborg nebo Hallernes na tržnici Torvehallerne. Pro něco inovativnějšího zavítejte do stylového Kompassetu nebo nováčka na trhu - restauraci Selma.

Hot wings jsou chutným soustem do ruky po cestě Atlantou © Ni’Kesia Pannell

Hot wings v Atlantě, Georgie, USA

Ať už jste na samotné, ostré nebo kořeněné – horká křídla hot wings můžete najít téměř na jakémkoli běžném jídelním místě v Atlantě. Každý, kdo zde vyrostl, může svědčit o tom, že hot wings jsou ve městě ideálním jídlem do ruky. Konkrétně křídla s citrónovým pepřem jsou oblíbenou kombinací místních obyvatel Atlanty, která lze podávat v omáčce nebo nasucho s citrónovým pepřem posypaným na vrchu. A pokud chcete mezi místní úplně zapadnout, smíchejte váš citronový pepř navíc ještě s pálivou nebo jemnou omáčkou. 
A kde si na hot wings pochutnáte? Zamiřte do J.R. Crickets, American Deli nebo do ATL Wings za těmi nejlepšími horkými křídly v celém městě. 

Talíř rybí kefty tažine posypaný koriandrem a připravený místní kuchařkou v marockém městě Tanger © Jess Cherkaou

Rybí kefta tažine v Tangeru, Maroko

Na marockém menu nemůžete šlápnout vedle s žádným pokrmem, ale jako návštěvníci byste měli přizpůsobit svůj vkus místní geografii a mořské plody alá tažine jsou tangerskou vyhlášenou chloubou města. A vzhledem k tomu, že Tanger jako jediné město Maroka namáčí své kotníky do Středozemního moře i do Atlantického oceánu, není překvapením, že ryby tu hrají v jídelníčku hlavní roli. Především sardinky jsou nepostradatelnou ingrediencí v jednom z lokálních obdivovaných jídel: rybí kefta tažine. Bohužel však nepatří k prvoplánovým možnostem na menu v restauracích, protože příprava trvá obrovsky dlouhou dobu a stojí notnou dávku trpělivosti. Rybí keftu tažine si proto obvykle vaří místní lidé doma. Sardinky jsou opatrně rozděleny a tvarovány do šťavnatých kuliček, načež se dají pomalu pozvolna vařit - stejně jako proslulé hovězí tažine, na které natrefíte po celé zemi. 
A kam na zmíněnou delikatesu vyrazit? Pokud jste se zatím nespřátelili se žádnou místní rodinou, pořád máte šanci ochutnat typické rybí kefta tažine v Rif Kebdani, které se nachází uprostřed starého města hned za Terrasse Borj Al Hajoui. 

Delikátní kousky vás budou lákat skrze oblaka páry v ulicích Šanghaje © PixHound/ Shutterstock

Xiǎolóngbāo knedlíčky v Šanghaji, Čína 

Šanghaj disponuje mnoha jedinečnými a vynikajícími kuchyněmi (tradičně známými jako kuchyně Benbang) a je takřka nemožné vybrat si jen jednu specialitu, která by měla vystihnout ducha celé kulinářské kultury tohoto města. Žádná návštěva Šanghaje by však nebyla úplná bez ochutnávky různých druhů zdejších ikonických a lahodných knedlíčků xiǎolóngbāo a méně známých ale stejně chutných shēngjiānbāo. Xiǎolóngbāo - někdy nazývané polévkovými knedlíčky - jsou tenké balíčky těsta naplněné mletým vepřovým masem a horkým vývarem, dušené v malém košíku z bambusu. Ačkoli jsou populární po celém světě, tyto knedlíčky mají svůj původ právě tady v Šanghaji. Shēngjiānbāo mají tlustší vrstvu těsta a jsou na dně smažené, aby získaly uspokojivou křupavost ke šťavnaté masové náplni.
A kde si na nich pochutnáte? Pro autentickou chuť xiǎolóngbào zkuste Jia Jia Tang Bao nebo Din Tai Fung. Pro knedlíčky shēngjiānbāo jděte do turistické, ale spolehlivě chutné, řetězové restaurace Yang Fry Dumplings.

Jihoafrická samoosa je povinností k ochutnání pro každého, kdo navštíví Johannesburg © AS Food studio / Shutterstock

Samoosas v Johannesburgu, Jižní Afrika

Jižní Afrika má jednu z největších populací indické diaspory, takže není překvapením, že jídlo ze subkontinentu už dlouho hraje roli na zdejší jihoafrické kulinářské scéně. Recepty se vyvíjely po staletí a dnes konečně má samoosa své vlastní jedinečné kombinace přísad a koření, doplněné o názvy ovlivněné Jihoafrickou republikou. Samoosy psány se dvěma „o“ jsou perfektním příkladem. Jihoafrické samoosy jsou totiž menší a nabízí širší škálu náplní - kromě tradičních možností jako je zelenina či kuře najdete i další varianty od fety přes kukuřici až po kokos.
A která jsou ta nejlepší místa pro ochutnávku? Za nejlepšími samoosami v Johannesburgu se se vydejte do World of Samoosas v centru Oriental Plaza. Je to jediné místo ve městě, které nabízí kokosové varianty. Navíc jejich kořeněná omáčka je božská!

Pokud jde o feijoadu vařící se na sporáku, vaše trpělivost nepřijde vniveč © Vinicius Bacarin / Shutterstock

Feijoada v Riu de Janeiru, Brazílie

Cariocas neboli obyvatelé Ria de Janeira si rádi dávají načas – i kdyby to znamenalo pozdní příchod. A pokrm feijoada je kulinářské ztělesnění tohoto postoje. Bohaté černé podušené fazolky doplněné o osolené vepřové a hovězí maso s nakrájenou klobásou se připravují hodiny a stejně tak dlouho se i pojídají. Na feijoadě si pochutnáte během dlouhých líných obědů, které stejně jako místní rodáci, nejsou nikterak uspěchané. Není náhodou, že se většinou feijoada podává v sobotu nebo v pátek, kdy už většina pracovníků přepíná na víkendový režim. Následně se většinou všichni odeberou zatančit si sambu, ale nejdřív je dobré si po těžkém jídle na chvíli schrupnout – kam také spěchat? 
A kam si na dobrou feijoadu zajít? Navenek bar Momo nepůsobí příliš vábně, ale nacpané stoly k prasknutí uvnitř vás přesvědčí o opaku. Jejich vynikající feijoada se podává v pátek a v sobotu v obědovém čase a o půl třetí odpoledne už bývá vyprodaná.

Zaujaly Vás popisované destinace, chtěli byste se dozvědět víc a získat podrobnější informace? V e-shopu najdete tištěné průvodce Lonely Planet

Byli jste na výletě, dobrodružné cestě či třeba stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika.

Napsal: Lonely Planet

Předchozí článek

Po stopách beduínů ve Wádí Rum

Další článek

7 nejúchvatnějších míst ve slovinských horách

Související články

Články

Na stravu a na byt u sikhů

Společné jídlo je rituál, který odstraňuje bariéry mezi lidmi, bourá předsudky a vytváří nová přátelství. Největší bezplatná jídelna světa v indickém Amritsaru vám zaplní nejen žaludek, ale taky srdce. Megaoběd pro tisíce lidí je zážitek, po kterém už svět nebude stejný jako dřív. „Najednou stojíš a zíráš a sbíráš dech a slova.“ Takto popsali své první dojmy z návštěvy svatyně sikhů v Amritsaru slavní čeští cestovatelé Hanzelka a Zikmund v roce 1960. Jejich slova platí stále. Brána, která tohle místo odděluje od jednoho z největších měst svazového státu Paňdžáb, je vstupem do…

Články

Cestovatelský gastro kalendář na rok 2019

Rádi objevujete nová místa přes jejich kuchyni? Nechte se vtáhnout do vybraných chutí světa a dopřejte si ty nejlepší gurmánské zážitky, které se v daném období cestovatelům nabízí. Kde a na čem si tedy pochutnat? 1. čtvrtletí: datle, churrasco a zelené pivo Jedli jste už někdy datle v čokoládě? A datle v čokoládě z velbloudího mléka? Zajeďte je v lednu ochutnat do Dubaje.  Datle v čokoládě Únor je ideálním měsícem pro návštěvu Argentiny a Uruguaye, kde se nechte zlákat na churrasco, hovězí maso…

Články

Gurmánská Dordogne - jak si nejlépe užít jedné z předních kulinářských oblastí Francie

Kromě velkolepých hradů a zámků, pravěkého jeskynního umění a překrásné krajiny se svěží vegetací je francouzský departement Dordogne proslulý svou tradiční kuchyní. Jedním z nejlepších – a nejbáječnějších – způsobů, jak poznávat život na francouzském venkově, je ponořit se do jeho kulinářské kultury. V oblasti najdete nepřeberné množství skutečných lahůdek od lanýžů a vlašských ořechů po znamenitá vína a čerstvé plodiny, zejména ovoce a zeleninu. Pokud se vám líbí pohled na stánky přetékající svěžími produkty a milujete zvuky a vůně francouzských trhů, budete se v Dordogni cítit jako v ráji. Nenechte si ujít báječné trhy Místní farmáři nabízejí své produkty ve stáncích, jež lemují dlážděná náměstí a křivolaké ulice Dordogne (známé také jako Périgord). Prodávají sezonní lahůdky, jako cèpe (hříbky), kaštany, kachní teriny, foie gras a konfit, vlašské ořechy, a dokonce truffes noires (černé…

Články

Nejlepší místa na světě, kde ochutnat zvláštní lahůdky

Teď se můžeme přít o to, jakou největší bizarnost lze připravit k jídlu... 1. Ústřice Rocky Mountain, Montana, USA Mořské plody v Montaně? No, ne tak docela. Ústřice Rocky Mountain, kterým se říká také prérijní ústřice, telecí hranolky, kovbojský kaviár a „houpající se hovězí“, jsou ve skutečnosti smažená varlata mladých býčků. Jejich pojídání je tradicí mezi západními rančery,…