Georgetown představuje neotřelou uměleckou scénu a stylové ubytování

©

Georgetown, město zapsané na Seznam světového dědictví UNESCO, se v poslední době stává těžištěm moderní, umělecky laděné Malajsie. Mezi tradičními čínskými obchody tu dnes objevíte výtvory nekonvenčních pouličních umělců a na každém rohu vyrůstají nové výstavní prostory, kde se můžete setkávat s avantgardním uměním, filmy, hudbou a tancem. Přidejte k tomu pár butikových hotelů a máte recept na jednu z nejoriginálnějších a nejpestřejších uměleckých komunit v Asii.

Ve městě Georgetown, které se nachází v malajsijském státě Penang, vyrůstá vskutku neobyčejná moderní umělecká scéna, která tvoří fascinující protiváhu spleti historických ulic zapsaných na Seznam světového dědictví UNESCO. Díky projektům, jako je festival Urban Xchange: Crossing Over, vzniklo na těchto ulicích mnoho nekonvenčních uměleckých výtvorů a opuštěné autobusové depo se proměnilo ve všestranný výstavní prostor Hin Bus Depot Art Centre, jenž umožňuje setkávání s uměním, filmem, hudbou i tancem. Ale vzkvétající umělecká scéna nachází útočiště také v nově vznikajících guesthousech, jako je například butikový Sinkeh, jehož název v čínském dialektu hokkien –  v Penangu běžně používaném – znamená „nováček“. Sinkeh spojuje umělecké ateliéry a divadelní prostory v přízemí se stylovým minimalistickým ubytováním v patře. Načasujte si pobyt do doby, kdy se ve městě koná některý z pravidelných uměleckých a hudebních festivalů, a ponořte se do jedné z nejzajímavějších a nejrozmanitějších uměleckých komunit v Asii.

Georgetown

Zážitky, které změní váš život

Vydejte se na toulky po spletitých ulicích a uličkách historického města Georgetown a objevujte působivou galerii umění pod širým nebem. Všechno začalo v roce 2010, kdy penangská vláda podpořila instalaci výstředních ocelových soch od studia Sculptureatwork. Tyto bizarní, jakoby komiksové výtvory znázorňují místní tradice a kulturu, a vnášejí tak do starobylého středu Georgetownu humor i povědomí o jeho historii. V roce 2012 tu v rámci Georgetown Festivalu vytvořil litevský umělec Ernest Zacharevic odvážná a hravá umělecká díla – často s použitím takových předmětů, jako jsou jízdní kolo nebo motorka – a v dalších letech zdejší fantastickou uměleckou scénu ještě obohatili místní i mezinárodní umělci.

Georgetown

Prozkoumejte také zdejší znamenitou kulinářskou scénu: na oblíbených tržištích plných stánků s nejrůznějšími jídly se mísí vlivy čínské, malajsijské a thajské kuchyně spolu s kulturou Peranakan (Číňanů z Průlivových osad). Určitě ochutnejte pikantní rybí polévku asam laksa s tamarindem nebo vynikající smažené nudle char kway teow s příchutí kouře. To nejlepší, co georgetownské pouliční restaurace nabízejí, vám pomůže objevit třeba výlet Food Tour Penang – určitě si nedávejte oběd, abyste si náležitě vychutnali jejich večerní exkurzi. Jestli se chcete něco málo naučit, zúčastněte se prohlídky tržiště a lekce vaření v Nazlina Spice Station a odvezte si domů pár výtečných receptů místní penangské kuchyně.

Stravování na úrovni

Poklidný večer začněte v restauraci Kebaya hotelu Seven Terraces. Nejprve si dejte koktejl v hotelovém Baba Baru, který dýchá historickou atmosférou, a poté se přesuňte do elegantní jídelny plné starožitností, kde na vás čeká některé z neotřelých degustačních menu o čtyřech chodech v podobě moderních variací na klasickou indickou a peranakanskou kuchyni.

Ubytování na úrovni

Clove Hall nabízí ubytování ve zrenovovaném anglicko-malajsijském sídle, které stojí na někdejší hřebíčkové plantáži. Šest velmi pohodlně zařízených apartmá využívá také prostory bývalých stájí a v bujných tropických zahradách rostou hřebíčkovce a majestátní palmy.
Best in Travel 2016

Přečtěte si více o destinacích nominovaných do Best in Travel 2016. Zajímá vás, kam za nejzajímavějšími výročími, kde hledat nejlepší místa pro dobrodružné poznávání přírody pro celou rodinu, na kterých železničních trasách vás čeká zajímavý zážitek v nočním vlaku, kde si objednáte nejlepší hamburgery nebo které stavby 20. století jsou považovány za nejikoničtější? Je v knize zastoupena i Česká republika? Všechny otázky vám zodpoví tato tištěná publikace. 

  • Byli jste na výletě, dobrodružné cestě či třeba stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika.




 

Napsal: Lonely Planet

Předchozí článek

Objevte nejzajímavější destinace roku 2016

Další článek

Poznejte celý svět na jednom místě

Související články

Články

Srí Lanka: nirvána pro milovníky pláží

Srí Lanka naprosto zaplaví všechny vaše smysly. Vzduch je prosycen vůní jasmínu, jídlo je notně kořeněné a krajina naprosto překrásná; zářivě zelená rýžová pole, lesy pohupujících se palem a hory zvrásněné čajovými plantážemi jsou okouzlující. Ale pro mnoho lidí se Srí Lanka dá shrnout do jednoho prostého slova: pláž. Ať už jste jakýkoli plážový typ, tady najdete dokonalé pláže lemované palmami. Můžete si rezervovat hýčkání v některém z elegantních butikových hotelů u pláže, potápět se u zářivých korálových útesů, učit se surfovat v mírných písečných úžinách nebo se jen tak procházet, dokud nenajdete vlastní malý,…

Články

Chutě a vůně ulic světa

V ruce máte letenku a stojíte na přeplněném, uspěchaném a neomylně čistém letišti. Cestujete daleko, dál, než většina sousedů a vašich známých kdy byla. A už teď víte, že kromě nádherných výhledů, nevšedních zážitků a často i nápisů v pro vás nesrozumitelném písmu bude ve vaší dovolené z velké části dominovat jídlo. Protože ochutnávání exotického jídla je prostě zážitek a k cestování patří. „Street food neboli jídlo z ulice je vlastně kulinářské mistrovství. Je to taková malá reality show – kuchař má v ,přímém přenosu‘, za přihlížení diváků, kteří jsou zároveň platícími zákazníky, a v reálném čase vykouzlit skvělý oběd nebo večeři,“ vysvětlovala mi nedávno jedna slečna na Street Food Festivalu…

Články

20 věcí, které lze v Singapuru podniknout zadarmo

Singapur je možná nejdražší zemí, kterou v jihovýchodní Asii můžete navštívit, ale nabízí spoustu věcí, které můžete vidět a dělat a nezatížit přitom svoji peněženku. Přinášíme pár našich nejoblíbenějších singapurských aktivit dostupných zdarma. V Baba House zakuste peranakanskou historii Baba House, nádherně rekonstruovaný peranakanský dům kousek od Chinatownu, můžete navštívit pouze při hodinové prohlídce, která je zdarma. Nabízí skvělý pohled do života bohaté místní rodiny v Singapuru 20. let minulého století. Prohlídky jsou pouze na objednávku…

Články

Objevte nejzajímavější destinace roku 2016

Lonely Planet představuje kolekci trendů, destinací a zážitků pro příští rok. Je jen na vás, kam se vydáte, a je nám ctí vám vybrané destinace postupně představit. Best in Travel 2016 prezentuje 10 zemí, 10 regionů a 10 měst, které odborníci Lonely Planet doporučují pro rok 2016. Na 1. místě žebříčku zemí se umístila Botswana, následovaná Japonskem a USA. Kotor v Černé Hoře se umístil na 1. příčce mezi městy, a to před ekvádorským Quitem a irským Dublinem. Mezi první tři favority regionů, které Lonely Planet Best in Travel 2016 řadí mezi ty, které musíte v nadcházejícím roce…