Francie – téměř lyžařské nekonečno

©

Francouzské Alpy nemají mnoho konkurentů pro ty, kdo vyžadují ohromnou lyžařskou plochu a její dostupnost ze dveří ubytování. Velké a pohříchu málo poznané kouzlo nám skýtá i francouzská gastronomie. Oproti době před dvaceti lety výrazně přibylo kvalitnějšího ubytování i aprés-ski vyžití ve střediscích.

Zimní střediska navržená a vytvořená na míru lyžařům a situovaná do obrovských prostorných hor jsou bezkonkurenčním francouzským lákadlem. O přírodní velkoleposti a lyžařské ergonomii Francie zřejmě pochybuje jen málokdo. V posledních letech byly ve většině známých středisek významně omlazeny lanovky – staré sedačky nahradily nové a expresní, kterým však proti „vymazelnému“ Rakousku obvykle chybí plexisklový kryt či pohodlné sedáky s vyhříváním. O dost rozmanitější než dříve jsou i ubytovací možnosti – původní „kompaktní“ studia a apartmány sice až na výjimky nezmizely, ale doplnila je nová výstavba s prostornějšími apartmány, hojně vznikají i luxusní chaletové chaty a v menší míře i hotely. Za vyšší kategorii ubytování je ale potřeba poněkud více připlatit.

Courcheval středisko Francie

Francie má navzdory vysokohorským polohám v podstatě ideální horské klima – přírodního sněhu tu v obvyklých zimách padá většinou dostatek, i když pojištění ve formě sněžných děl je nutné stále rozšiřovat. Francouzské Alpy zároveň patří k nejslunečnějším oblastem celého velehorského masivu. A to se netýká jen jižních Alp, ale i ve velké části těch Savojských. Zamračenější je především oblast Mont Blancu.

Francie je daleko a cesta může být útrpná, ale jsou i alternativní možnosti – zavedeno je i luxusní autobusové spojení pro lyžaře s více prostoru mezi sedadly a omezeně se dá využít i let letadlem v kombinaci s transferem zajišťovaným středisky. Hltač kilometrů, který si zvykl na lyžování bez pěšího či automobilového trmácení, už má dnes poměrně dostatečný výběr i v jiných alpských zemích, ale Francie zůstává a zřejmě i vždy zůstane cenově nejvýhodnější.

Lyžování Francie

Les 2 Alpes - dva kilometry převýšení na jeden zátah

Lyžařský komplex Les 2 Alpes, tedy „Dvě horské louky“, rozkročený na pomezí severních a jižních Alp, je s 220 km sjezdovek jením z největších francouzských resortů, i když na první pohled tak rozsáhle nepůsobí – většina sjezdovek se soustředí podél jediné osy lanovek mířící z ubytovacího resortu v 1 650 m n. m. na ledovec do výše 3 500 m n. m. Neforemný masiv je ale zbrázděn mnoha terénními záhyby, což spolu s ohromujícím převýšením až 2 000 m vytváří obrovský prostor, který využijí zejména freerideři. Z Les 2 Alpes je na lyžích s pomocí rolby dostupný i legendární freeridové La Grave. Výjezd na pomyslnou střechu areálu Dome de la Lauze do více než tří a půl tisíc metrů nad mořem se ale vyplatí i běžným lyžařům – kvůli výhledům i nekonečné a vesměs méně nebo jen středně  náročné sjezdovce, po které se odtud mohou spustit až dolů do střediska.

Les 2 Alpes Francie
Tignes / Espace Killy - sněhově nejspolehlivější francouzský gigant

Tignes a Val d´Isere, propojené do celistvého lyžařského území pojmenovaném podle legendárního sjezdaře Espace Killy, je spolu s nedalekými Třemi údolími výkladní skříní francouzského způsobu lyžování – a to nejen díky 300 km propojených sjezdovek, na něž můžete nastoupit prakticky ze dveří hotelu či apartmánu, ale i sněhově spolehlivé nadmořské výšce s převahou severních svahů nebo nespočtu freeridových terénů, snadno dostupných pomocí lanovek a vleků s minimem výšlapů.

Kromě olympijských tratí ve Val d´Isere je výzvou i poněkud osamělá černá trať La Sache, padající s převýšením 1 200 m od fotogenického skalního „okna“ Augille Percée až do osady Les Brevieres u přehradní nádrže, na jejímž dně se nachází původní osada Tignes.

Tignes Francie

Courchevel - tak vypadá luxus

Nejznámějším středisek Tří údolí je sice Val Thorens, ovšem Courchevel je tím nejluxusnějším, jeho čtvrť 1 850 (číslo značí nadmořskou výšku), je lyžařskou obdobou St. Tropez. Kromě pěti-, a dokonce i šestihvězdičkových hotelů nechybí ani michelinské restaurace. Letovisko má své vlastní letiště (půl kilometru dlouhé a se sklonem ranveje 18,5 %), takže má předpoklady, aby lákalo opravdu nejbohatší vrstvu návštěvníků – ať už ruské oligarchy nebo členy evropských královských rodin. Ceny pozemků jsou tu jedny z nejvyšších na světě. Žádné přání tu není nesplnitelné – hosté si třeba mohou pronajmout celou sjezdovku. Courchevel je samozřejmě i nákupní oázou, alespoň v kategorii luxusních butiků a klenotnictví.

V Courchevelu se přitom může ubytovat i běžný návštěvník, jen musí být velmi obezřetný – ekonomičtější základnou jsou čtvrtě 1 300, 1 550, 1 650 nebo mladší sousední resort La Tania.

Courchevel Francie

Chamonix-Mont Blanc - svaté místo alpinismu

Chamonix pod nejvyšší evropskou horou Mont Blanc je svatým místem alpinismu ve všech jeho podobách – setkávají se tu lyžaři, zejména ti vyrážející do volného terénu, skialpinisté, horolezci a dobrodruzi vůbec, jejichž vášní jsou aktivity v drsné vysokohorské přírodě. Dalo by se dokonce říci, že se Chamonix nepodobá žádnému jinému středisku v Alpách – sjezdovky tu totiž zdaleka nejsou to hlavní, co by lákalo návštěvníky.

A přitom jich není málo – jen těch upravených je 140 km, jsou však rozprostřené do více samostatných areálů, propojených pouze skibusem. Pro běžného lyžaře je vrcholem zážitků sjezd z Aiguille du Midi z bezmála 4 000 m n. m. údolím Vallée Blanche – až dvacet kilometrů technicky „nenáročného“ lyžování mimo upravené tratě v kulise nejvyšších evropských hor.

Volné lyžování všeho druhu, které svým významem přesahuje oblast Alp a dokonce Evropy, je hlavním lyžařským lákadlem Chamonix a blízkých vesniček.

Chamonix Francie

Valmeinier Valloire - takové normální francouzské středisko

Na francouzské poměry „menší“ lyžařské středisko se 150 km sjezdovek, sestávající z milé původní vesničky Valloire a nově vybudovaného satelitního resortu Valmeinier, v sobě kloubí obě výhody francouzských lyžařských středisek – velké lyžařské území i přístup z domu přímo na sjezdovku. Nemá sice tak vysokohorskou nadmořskou výšku, ale ani ubytovací kapacitu, ceny jsou přívětivější než ve známých megakomplexech, takže středisko působí mile a útulně.

Valmenier Francie

Na výběr jsou ubytovací resorty Valmeinier 1 500 a 1 800 s relativně moderními rezidencemi postavenými v 80. letech anebo tradiční vesnička Valloire s moderní apartmánovou zástavbou na své periferii v blízkosti stanic lanovek. Ve Valmeinieru jsou sjezdovky zakomponovány do svahu bez velkých terénních úprav, což limituje jejich šíři – jsou tu subtilnější tratě s mnoha zatáčkami. Zato centrální hřeben mezi oběma hlavními středisky – Crey du Quart – nese přehledné, pohodově i sportovně skloněné a široké tratě obsloužené sedačkami i vleky, a je tak epicentrem celého areálu s největší kapacitou i návštěvností. Domovský svah Valloire, Setaz, protínají parádně široké a zvláště ve spodní zalesněné části velmi sportovní tratě. Tedy lyžařská nabídka, která určitě nebude nudit ani náročnějšího lyžaře – třeba takového, který nemá chuť cestovat tisíc kilometrů do „paneláku“ na sjezdovce, přitom rád zakusí francouzskou lyžařskou atmosféru.

Valmenier středisko Francie

Zaujala Vás popisovaná destinace, chtěli byste se dozvědět víc a získat podrobnější informace týkající se Francie? V e-shopu najdete tištěné průvodce Lonely Planet Severní nebo Jižní Francie a další podrobnější informace k lyžování ve Francii na snow.cz/Francie.

LP Francie
Byli jste na výletě, dobrodružné cestě či třeba stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na 
webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika.

Napsal: Petr Socha, Radek Holub & snow.cz

Předchozí článek

Nejlepší místa na světě, kde říct „ano“

Další článek

Putování po severním Vietnamu

Související články

Články

Itálie – tipy na lyžařskou pohodu

Kouzlo italského lyžování nespočívá v kvantitě sjezdovek. Moderní lanovky jsou sice standard, ale ani tam, kde jsou ještě sem tam zapomenuté staré exempláře, se to na oblibě příliš neprojevuje. Možná je to naopak dobře, že střediska mají svá zapadlá zákoutí, která nelákají masy lyžařů – zůstávají malá, přehledná a útulná. V italském temperamentu, ať už je smíšený s tyrolskými nebo jinými vlivy, je zakódován smysl pro pohodu, a ten je cennější než výkonné lanovky. Je tu zkrátka cítit slunce i tehdy, když zrovna náhodou nesvítí. Itálie má k dispozici prakticky celý jižní oblouk Alp, obdařený nevídanou rozmanitostí, zároveň ale i teplejším klimatem a nevyzpytatelnou sněhovou pokrývkou. Umí si ovšem poradit, a tak přinejmenším na sjezdovkách dokáží zajistit sníh s téměř 100% spolehlivostí. Českými lyžaři málo navštěvovaná,…

Články

Rakousko - lyžování od A do Z

Rakousko vede suverénně nejen žebříček oblíbených míst českých lyžařů, ale je i světovým premiantem. Sami Rakušané jsou totiž mimořádně zanícenými lyžaři, a tak je zde lyžování podřízeno prakticky vše. V Rakousku se turistickým ruchem živí značné procento obyvatel a ve vlastních rukách mají Rakušané hotely i vlekařské společnosti. Sjezdovky jsou prakticky v každé vesnici, ubytovat se můžete v každém statku, nehledě na úhledné penziony a vyšňořené wellness hotely. Do modernizace lanovek a rozšíření…

Články

Co umí jedině Švýcarsko aneb proč lyžovat právě tam? - I. část

Jako všude, i kolem lyžování panuje mnoho mýtů a městských – či v našem případě spíš horských – legend. Nic není černobílé a závěry se často paušalizují a nepatřičně přenášejí. V případě Švýcarska třeba ceny – věděli jste, že jednu z vůbec nejlevnějších dovolených pro rodiny nabízí právě švýcarský Savognin? Smyslem tohoto článku ale rozhodně nemá být obhajoba cen ve Švýcarsku. Ta zmínka o výhodné nabídce jen ukazuje, že věc je malinko složitější a že nic nelze donekonečna zobecňovat. Švýcarsko není levné. Může za to poměr měnového kurzu franku a eura, potažmo české koruny, ale i třeba úroveň nabízených…

Články

To nejlepší ze Slovenska a proč jet lyžovat právě tam?

Slovensko se v posledních letech lyžařsky překotně vyvíjí. Tamější střediska nabízejí vyžití nejen na lyžích, ale i relaxaci i zábavu. A co nás při reportážních cestách SNOW tour bavilo nejvíc? Tatranská Lomnica – nejprudší sjezdovka a snídaně na Lomničáku Téměř každé středisko má nějaké svoje „nej“. V případě Tatranské Lomnice to je nejvýše položený apres-ski bar na Slovensku a nejprudší sjezdovka, která vede z Lomnického sedla. Budete-li pokračovat po jejích červených a modrých úsecích až…