Fototrip za nejhezčími kolumbijskými městy

© Lonely Planet

Kolumbie v posledních letech nabývá mezi cestovateli popularity, a není divu. Cestování tady není o nic nebezpečnější než v okolních zemích a krás tu je požehnaně: od zaledněných hor přes bujný prales po malebná městečka.

Bílá perla

Hlavním městem Kolumbie je sice Bogotá, ale z historického pohledu je možná důležitější Popayán. Město bylo založeno roku 1537 na důležité obchodní cestě mezi Cartagenou a Quitem a díky příjemnému klimatu (leží zhruba 1700 m n. m.) se stalo oblíbeným sídlem bohatých rodin, což dalo základ jeho bohaté architektuře rozprostřené po síti přísně pravoúhlých ulic. Narodilo se zde nejvíce prezidentů země nebo množství spisovatelů a básníků. Popayánu se říká „Ciudad Blanca“, Bílé město, protože fasády domů v historickém centru totiž svítí takřka výhradně bílou barvou.

Kolumbijská města_1

Všechny barvy Salenta

Salentu,čtyřtisícovém městečku na prahu údolí Cocora, naopak fasády barev hrají všemi barvami. Centrum městečka – zejména jeho hlavní tepna, Carrera 6 nazývaná také Calle Real (Královská ulice) – je výstavní ukázkou tradiční kolumbijské baharequearchitektury. Stěny jedno- až dvouposchoďových domů jsou tvořeny třtinovým rámem, jenž drží hliněné stěny. Ty jsou nabíleny, avšak dveře, okenice i okenní rámy jsou vymalovány zářivými barvami. Salento leží ve středu oblasti Zona cafetera, a tak si lze samozřejmě na každém rohu vychutnat šálek vynikající zdejší kávy.

Kolumbijská města_2

Již zmíněná Calle Real ústí pod kopcem, na nějž lze vystoupat křížovou cestou po dvě stě padesáti schodech. Z vyhlídky Alto de la Cruz jsou nádherné výhledy jak na město, tak do údolí Cocora a za jasných dnů (spíše rán) prý i na zasněžené vulkány národního parku Los Nevados.

Kolumbijská města_3

Villa de Leyva

Pokud se Salento uchází o titul nejhezčí kolumbijské koloniální vesničky pestrostí fasád svých domů, pak Villa de Leyva bojuje čistotou bílých fasád a obřím náměstím. Město s necelými deseti tisíci obyvatel bylo založeno v roce 1572 na typickém přísně pravoúhlém půdorysu. Centrem je opravdu obří náměstí, Plaza Mayor s rozměry 120 × 120 metrů. Díky výletnímu charakteru města jsou malebné uličky města plné příjemných kavárniček. Na kopcích nad městem se tyčí socha Ježíše Krista, od níž je nádherný výhled na město i do údolí. Cesty vedou i k vodopádům nebo do nedalekého paleontologického muzea zvaného „El Fósil“, které bylo postaveno okolo prakticky kompletní kostry kronosaura, objevené v roce 1977.

Kolumbijská města_4

Fototipy

-       V ulicích městeček i uvnitř kostelů se vyplatí širokoúhlý objektiv, díky němuž se toho do záběru vejde opravdu hodně.

-       Při večerním a nočním focení si v Kolumbii zjistěte, zda je uvažované místo bezpečné. Salento a Villa de Leyva jsou hodně turistické a bezproblémové, ale třeba v Popayánu jsou místa, kma se nedoporučuje chodit ani ve dne, natož s fotoaparátem kolem krku.  

Kolumbijská města_5

Autor článku a fotografií - Jan Miklín je geograf, fotografující cestovatel – cestující fotograf. Na cestách se věnuje především krajinářské fotografii, fotky a články z cest publikuje v mnoha tištěných a elektronických médiích i na svém webu. Sledovat fotografie a jejich příběhy můžete také na Facebooku.

Zaujala Vás popisovaná destinace, chtěli byste se dozvědět víc a získat podrobnější informace týkající se Kolumbie? V e-shopu najdete publikaci Lonely Planet Colombia.


Byli jste na výletě, dobrodružné cestě či třeba stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na 
webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika.

Booking.com
Napsal: Honza Miklín

Předchozí článek

Nejlepší cestování veřejnou dopravou v Evropě

Další článek

Chutě nejlepších světových tržnic s kořením

Související články

Články

Fototrip za skálami turecké Kappadokie

Turecká Kappadokie je rájem fotografa-krajináře. Většinu roku slunečné počasí, jasné nebe, a pod ním neuvěřitelně vytvarované skály. Göreme, v centru oblasti Turistickým centrem Kappadokie je dvoutisícové Göreme, ležící ve středu erozí vymodelované krajiny. Většina z dalších zajímavostí je z Göreme dostupná pěšky, a to tak tvoří ideální základnu pro výlety do okolí. Na druhou stranu, Göreme je turismem již zcela přeměněné a prakticky…

Články

Tři města, která stojí za to vidět v Peru

Země Inků je pro každou dobrodružnou duši jedním z nejvyhledávanějších cílů. Peruánská krajina je jako supermarket – můžete si vybrat, jaké dobrodružství podstoupíte: zda zamíříte k zaledněným andským vrcholům, vydáte se přes rozlehlé pobřežní pouště nebo do vlhkých deštných pralesů Amazonské nížiny. My se však dnes vydáme do měst, která stojí za to v Peru vidět! Lima – vstupní brána do jiného světa Hlavní město Peru – Lima, je pro většinu cestovatelů vstupní branou nejen do země, ale hlavně do úplně jiného světa. Tedy pokud nejste z Peru, Bolívie nebo jiné země Jižní Ameriky, kteří v tomto světě žijí a vše, nad čím my Evropané a jiné národnosti „valíme bulvy“,…

Články

Fototrip za sopečnými krásami Arménie

Esencí Arménie jsou sopky v čele s národním symbolem – horou Ararat, ležící ovšem za současnými hranicemi země a malebné kláštery a kostelíčky, rozházené po krajině. Podívejme se do Geghamských hor. Na břehu Sevanu S rozlohou 940 km2 a hladinou v nadmořské výšce 1900 m n. m. je Sevanské jezero vpravdě horským arménským mořem. Nedaleko stejnojmenného města na břehu jezera se na skalnatém poloostrovu tyčí Sevanský klášter, kterému dominují dva kostelíky z 9. století, od nichž je nádherný výhled…

Články

Fototrip kolem nejhezčí peruánské hory

Nevado Alpamayo v peruánském pohoří Cordillera Blanca bývá označován za jednu z nejhezčích hor světa. V krásné horské krajině národního parku Huascarán mohou nehorolezci podniknout okružní trasu kolem této hory, divoký a poměrně opuštěný trek. Tropické ledovce Cordillera Blanca je nejzaledněnějším pohořím tropů, kde je plocha ledovců (přesto že během posledních let poměrně rychle ubývají) okolo 600 km2. Na 170 km délky zde najdeme třicítku šestitisícovek, mezi nimi i nejvyšší horu Peru Huascaran (6 768 m n. m.). Národní park Huascarán byl…