Fototrip za dalekými jezery Malého Tibetu

© J. Miklín

Indickému Ladáku se často, pro charakter jeho krajiny i obyvatel, přezdívá Malý Tibet. A k tibetské krajině patří nekonečné obzory vysokohorských jezer, lemované zasněženými horami – přesně takové, jaké najdeme u Tso Moriri a Pangong Tso.

Modrá perla

Pangog Tso s rozlohou 700 km2patří k největším himálajským jezerům, jeho hladina leží ve výšce zhruba 4300 m n. m. Cesta k jezeru z Lehu je docela dlouhá a náročná. V nekonečných zákrutách špatné cesty, jež je místem nekonečného boje mezi člověkem a přírodou, je třeba překonat sedlo Chang La (5360 m n. m.). První pohled na průzračně modrou vodu vyrazí dech snad každému. Jezero leží z jedné třetiny v indickém Ladakhu, ze dvou třetin pak v Tibetu. Přesná hranice mezi oběma státy je zde ale nejasná, takže vojenské základny najdeme podél jezera v obou zemích. 

Malý Tibet_jezera_1

Voda byla původně slaná, avšak díky doplňování tavnou vodou z okolních ledovců a bohaté sněhové nadílky je nyní brakická, díky čemuž v ní mimo korýšů nežijí žádné organizmy. Jezero je ale významnou zastávkou pro tažné ptáky, jako je husa indická nebo husice rezavá, na březích žijí svišti. Vyplatí se zde přespat a kochat se proměnou krajiny při západu a východu slunce.

Malý Tibet_jezera_2

Opuštěné jezero

Cesta k Tso Moriri je dlouhá. Džípy vyráží z Lehu údolím řeky Indus proti jejímu proudu, stoupají do sedla Namshang La (4990 m n. m.) a trvá jim přes šest hodin, než dorazí na západní konec jezera, kde stojí malá vesnice Korzok, postavená okolo buddhistického kláštera ze 17. století. Důležitost Korzoku spočívá v jeho strategické poloze. Vesnice byla postavená na staré obchodní stezce, která spojuje Ladak s údolím Spiti a dále Tibetem – dnes se tato trasa chodí jako krásný, poměrně dlouhý trek.

Malý Tibet_jezera_3

Hladina jezera leží v nadmořské výšce 4530 m, a lemují ji hřebeny hor, přesahující 6 tisíc m n. m. Na východní straně to jsou dva věčně zasněžené vrcholy Chamser Kangri (6620 m n. m.) a Lumser Kangri (6666 m n. m.). Jezero má rozlohu 120 km2, největší hloubka je 40 m, a má výrazně protáhlý tvar – zatímco na délku měří 25 km, v nejširším místě má jen 7 km. Voda v jezeru je jen mírně slaná, na severní i jižní straně do ní přitékají řeky.

Malý Tibet_jezera_4

Fototipy

Účinek polarizačního filtru stoupá s nadmořskou výškou, takže modrá horského nebe bude opravdu velmi tmavě modrá. U jezer s krásnou se vyplatí mít jej nasazený.

Zejména u jezera Tso Morir se dá narazit na zajímavé výjevy z pasteveckého života – světelný reportážní objektiv pomůže tyto okamžiky lépe zachytit.

Malý Tibet_jezera_5

Autor článku a fotografií - Jan Miklín je geograf, fotografující cestovatel – cestující fotograf. Na cestách se věnuje především krajinářské fotografii, fotky a články z cest publikuje v mnoha tištěných a elektronických médiích i na svém webu. Sledovat fotografie a jejich příběhy můžete také na Facebooku.

Zaujala Vás popisovaná destinace, chtěli byste se dozvědět víc a získat podrobnější informace týkající se Indie? V e-shopu najdete publikaci Lonely Planet Indie Poznáváme.

Indie Poznáváme LP

Byli jste na výletě, dobrodružné cestě či třeba stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na 
webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika.

Booking.com
Napsal: Honza Miklín

Předchozí článek

Safari překvapení v Zambii – Bangweulu a Liuwa

Další článek

7 chutí Nového Zélandu

Související články

Články

Fototrip kolem nejhezčí peruánské hory

Nevado Alpamayo v peruánském pohoří Cordillera Blanca bývá označován za jednu z nejhezčích hor světa. V krásné horské krajině národního parku Huascarán mohou nehorolezci podniknout okružní trasu kolem této hory, divoký a poměrně opuštěný trek. Tropické ledovce Cordillera Blanca je nejzaledněnějším pohořím tropů, kde je plocha ledovců (přesto že během posledních let poměrně rychle ubývají) okolo 600 km2. Na 170 km délky zde najdeme třicítku šestitisícovek, mezi nimi i nejvyšší horu Peru Huascaran (6 768 m n. m.). Národní park Huascarán byl…

Články

Spaľovač mŕtvol z indického Váranasí

Daj, daj peniaze pre chudobných! Diabolsky vyzerajúci spaľovač mŕtvol sa rukami špinavými od popola naťahoval po manželovej fotoveste s vreckami. Oči mal podliate krvou od večného dymu z kremačných ohňov a zuby červené od žuvania betelu. Musíš prispieť! postavil sa nám rozhodne do cesty. Manikarnika ghát je jedným z najznámejších, najpozoruhodnejších miest v indickom svätom meste Váranasí. Ich počet sa na ôsmich kilometroch posvätného brehu na vonkajšom ohybe rieky Gangy mení. Sú gháty kúpacie, také, kde sa perie, pri niektorých stoja chrámy, a tak tam veriaci chodia vykonávať rituálny…

Články

Fototrip za sopečnými krásami Arménie

Esencí Arménie jsou sopky v čele s národním symbolem – horou Ararat, ležící ovšem za současnými hranicemi země a malebné kláštery a kostelíčky, rozházené po krajině. Podívejme se do Geghamských hor. Na břehu Sevanu S rozlohou 940 km2 a hladinou v nadmořské výšce 1900 m n. m. je Sevanské jezero vpravdě horským arménským mořem. Nedaleko stejnojmenného města na břehu jezera se na skalnatém poloostrovu tyčí Sevanský klášter, kterému dominují dva kostelíky z 9. století, od nichž je nádherný výhled…

Články

Fototrip pod nejvyšší hory Kyrgyzstánu

S průměrnou nadmořskou výškou okolo 3 000 m n. m. a množstvím horských pásem je Kyrgyzstán rájem trekařů a horolezců. Dlouhý a náročný je trek pod nejvyšší vrcholy země, k ledovci Inylček. Odměnou je ale krásná krajina a nezapomenutelné zážitky Horské pastviny Celkově více než 140 kilometrů dlouhá trasa vede od zelených údolí plných stád ovcí a koní pasoucích se pod dohledem pastevců k zaledněným vrcholkům Ťan-Šanu, obklopujícím nejdelší kyrgyzský ledovec. V zásadě existují dvě možnosti treku: začít v pohraniční základně Ečkili-Taš a tím…