Fototrip - Malajsie

Co mě přimělo navštívit Malajsii? Tak hned po maturitě jsem začal hodně cestovat, ale bylo to jen po Evropě. Bylo to fajn, ale postupem času jsem chtěl někam dál. Vídal jsem fotky z Filipín, Indonésie či celé Jihovýchodní Asie, ale Filipíny mě okouzlil z fotek nejvíce. A to byl též původní plán.

Začal jsem šetřit, připravovat se a hlavně hledat parťáka, protože jsem na tohle byl prozatím sám. O pár měsíců později jsem sehnal i kamaráda a začali jsme hledat letenky, ale jelikož jsme letěli na 3 týdny, chtěli jsem mít ještě někde kratší mezi zastávku, třeba na pár dní. V té době jsme našli levné letenky do Shanghaje, letenky jsme samozřejmě hned koupili. Když už vše vypadalo, že jde vše podle plánu a my se mohli pomalu připravovat, tak mi kamarád oznámil, že z osobních důvodů nepoletí. Měl jsem tři možnosti, neletět a přijít cca o 10 000 Kč za letenku (jelikož jsme neměli storno pojištění), sehnat jiného parťáka a nebo letět sám. O peníze jsem přijít nechtěl a nikoho jsem nesehnal a tak jsem se rozhodl pro možnost letěl sám i když byla dost riskantní (Nikdy jsem nebyl tak daleko a nikdy jsem necestoval sám. Bylo toho hodně poprvé, hodně toho co jsem měl zažít a nikdy jsem nezažil.)

A tak jsem vše přehodnotil a hledal jsem jiný stát s ohledem na to, že cestuji sám! Zároveň jsem měl letenky do Shanghaje, takže novou destinaci a levné letenky jsem musel hledat právě odsud. A našel jsem levné letenky s přestupem v Kuala Lumpur do Kota Kinabalu, což je Malajská část Borena.  A jelikož miluji přírodu, tak mě trochu mrzelo, že mě to nenapadlo dříve. Borneo je hodně známé deštnými pralesy a orangutany, což byl prvořadý cíl. Zároveň jsem chtěl na pár dní navštívit a bydlet na opuštěném ostrově daleko od pevniny.

Dva měsíce před odletem jsem začal s přípravami. Utíkalo to jako voda a odlet se blížil. Začínal jsem se bát a být nervozní, já cestoval jen po Evropě, nikdy jsem nepřestupoval, navíc jsem letěl do Číny bez víz (Bezvízový tranzitní pobyt), bylo toho hodně poprvé a byl jsem dost nervozní, že by se mohlo něco pokazit. Takže ve zkratce jsem měl letět na Filipíny s kamarádem, ale nakonec jsem letěl sám na pár dní do Číny a pak na dva týdny do Malajsie.

Jelikož jsem se pečlivě připravoval a tam mě naštěstí nic zlého nepotkalo, tak jsem si to moc užil. Celý výlet bych rozdělil do třech bloků z hlediska dojmů či poznávaní. První by byla Čína, druhý Borneo a třetí Ostrov Mantanani.
Čína mě nikdy nelákala a nemyslel jsem si, že ji vůbec někdy navštívím, ale po té návštěvě bych tam jel klidně zas a znovu. Ne z důvodu, že je to Čína, ale z důvodu, že ta kultura, lidé, politika i každodenní dění, je tak odlišné, že to jindy neuvidíte a v tom je to zajímavé. Je to prostě jiný svět, ale je to dáno hlavně jejich politikou.

Borneo jsem chtěl vždycky navštívit, jelikož jsem milovník přírody. Fauna a flora, kterou znáte ze ZOO a i kterou neznáte a jen jste ji viděli na fotkách či o ni slyšeli a nachází se tam je velmi zajímavá a někdy až nepopsatelná. Zajímali mě hlavně deštné pralesy a orangutani ve volné přírodě, a proto jsem navštívil Sepilok, kde se nachází záchranářské centrum pro orangutany a také středisko pro objevování deštného pralesa. V záchranářském centru máte možnost vidět orangutany, ve volné přírodě. Pralesem vedou dřevěné lávky po kterých se procházíte a zároveň sledujete jejich život, ve volné přírodě. Někdy se pohybují i v bezprostřední blízkosti. Ve středisku pro objevování deštného pralesa, je to udělané formou cestiček, které vedou pralesem a rozkládají se na poměrně velkém území deštného pralesa. Sepilok mě velmi okouzlil a rád bych se tam někdy vrátil.

V malajské části Bornea jsem absolvoval i krátké přelety. Měl jsem tam i několik jednodenních výletů, jeden z nich byl na řeku Kinabatangan, které se přezdívá Amazonka východu. V řece žijí krokodýli, na souši opice, varani, sloni, divoké prasata, ale třeba i kočkovité šelmy.

Ostrov Mantanani jsem si vybral ze tří důvodů, chtěl jsem na nějaký opuštěný ostrov, druhý důvod byl, že v blízkém okolí, kde jsem měl hotel se jich moc tak opuštěných nenacházelo a třetí že jsem chtěl vidět i podmořský život. Už cesta tam byla zajímavá, nejdříve dvě hodiny autem do přístavu a pak malou lodí, hodinu a půl až na ostrov.

Jako ubytovaní jsem měl chatku či chýši hned na pláži, elektřina fungovala jen určité hodiny, auto jste tam nenašli a všude po ostrově běhali krávy. To jsem přesně hledal, vypnout a odložit moderní technologie jako je například telefon. Podmořský svět jaký byl tam, jsem znal jen z aquaria. Několikrát jsem si udělal i šnorchlovací výlet lodí, kde byli k vidění koráli, exotické ryby a karety. Jedno z mých přání taky bylo vyzkoušet si potápění i tam se mi poštěstilo a měl jsem možnost si tuhle činnost vyzkoušet. I na ostrově bylo velmi zajímavé pozorovat životy místních. Nepracovali pro někoho a za peníze, ale pracovali pouze pro sebe aby přežili a dělali vše pro to, aby dokázali přežít. Tudíž vyráběli lodě, stavěli si domky, lovili ryby, prostě vše aby přežili. Někteří vůbec moderní technologie neznali a bylo fajn je pozorovat, protože i tak si ten život dokáží užít.

Závěrem bych chtěl říci, že zážitků či nezapomenutelných momentů jsem zažil hodně a takže je těžké vybrat jeden...

Autor článku a fotografií — Tomáš Dvořák (22 let) "Studoval jsem obor letecký mechanik a pracuji na letišti v Praze. Rád cestuji a vše se snažím zaznamenávat prostřednictvím fotografie či videí. Během střední školy jsem se začal věnovat  a zajímat o digitální fotografii. Teď to mám jako jeden z mých koníčků, kterému obětuji vše. Nejraději fotím kreativní portréty, moderní architekturu, cestovatelskou fotografii, krajinu a letectví. Zároveň se snažím, aby byli mé fotky co nejexkluzivnější a nejzajímavější. Používám zrcadlovku, dron i outdoorovou kameru. Z hlediska cestovaní jsem navštívil  místa a země hlavně v Evropě a pak v Asii."

Zaujala Vás popisovaná destinace, chtěli byste se dozvědět víc a získat podrobnější informace týkající se Malajsie? V e-shopu najdete tištěného průvodce Lonely Planet Malajsie a Singapur poznáváme. 

Byli jste na výletě, dobrodružné cestě či třeba stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika.

Napsal: Tomik Dvořák

Předchozí článek

Řeky, tygři a čaj – zažijte to nejlepší z Bangladéše

Další článek

Představujeme - Kuba

Související články

Články

Souostroví Perhentian - neznámá perla Malajsie

Všichni známe Thajsko a jeho krásné, nekonečně dlouhé pláže s bílým pískem a průzračným mořem. Kdo ale ví, že stejný ráj je možné najít i nedaleko od Thajských hranic? Seznamte se s Perhentian islands na východě Malajsie. Kde Perhentin Islands hledat? Souostroví Perhentian tvoří dva ostrovy, větší Besar a menší Kecil. Besar je vhodný pro rodiny, na líbánky a všechny ty, kteří hledají luxusnější ubytování a klid. Kecil zase pro baťůžkáře a milovníky party. Oba nabízí nádherné pláže s jemným bílým pískem, křišťálově…

Články

Borneo - putování malajským pobřežím bez větších výdajů - 1. část

Sumatra, Jáva, Borneo, Sulawesi, to se rovná Malé Sundy. Jedna z mála rovnic, která se mi ze školy opravdu vryla do paměti. Všechna ta jména znějí tak exoticky, vzdáleně, nedosažitelně... A přitom dostat se sem zas tak velký problém není. Obzvlášť v případě Bornea, jehož část zabírají státy Sabah a Sarawak, patřící pod federaci 13 států Malajsie a společně tvořící tzv. Východní Malajsii. A právě o ní bude tentokrá řeč. Pokladnice přírody i tradic a zvyků Borneo je třetí největší ostrov světa a státy Východní Malajsie zabírají necelou třetinu jeho rozlohy. Asi tři čtvrtě procenta patří malému, ale velmi bohatému sultanátu Brunej a zbytek ostrova, pod názvem Kalimantan, připadl Indonésii. Všude lidé žijí hlavně na…

Články

10 indonéských zázraků přírody, které musíte vidět

Indonésie tvořená více než 17 000 ostrovy – v rozpětí od flíčků s několika palmami po obří masy typu Sumatry – představuje rozmanitost přírody na bezmála dvou milionech čtverečních kilometrů kolem rovníku a táhnoucích se od Indického oceánu k Pacifiku. Z bujné džungle se tyčí sopečné vrcholy, podmořský svět se předvádí v nejlepších potápěčských lokalitách na světě a překvapivá fauna sahá od obrovských plazů po elegantní obyvatele lesů. Varan komodský, největší světový ještěr, na odlehlé pláži v národním parku Komodo © Velvetfish / Getty Images Národní park Komodo Sluncem spalované holé Komodo se výrazně liší od svěžejších indonéských ostrovů a zdejší nejproslulejší živočišný druh je stejně ojedinělý a překvapivý. Varan komodský je…

Články

Bali - perla mezi ostrovy Indonésie

V září letošního roku jsme se rozhodli navštívit další destinaci jihovýchodní Asie, tentokrát v poslední době velmi oblíbené Bali. Nyní, s odstupem času zhruba dvou měsíců, vás seznámím s těmi nejsilnějšími dojmy, které ve mně tento kouzelný ostrov zanechal. Usnadní vám naplánovat si svůj výlet do téhle exotické destinace tak, abyste si ho maximálně užili. Bali je jednou z 33 provincií indonéského souostroví. Je nejzápadnějším ostrovem Malých Sund, ležícím mezi Jávou a Lombokem, které oddělují Indický oceán na jihozápadě a Tichý oceán na severovýchodě. Hlavní město je Denpasar na jihu ostrova se zhruba půl milionem obyvatel a nachází se zde i jediné mezinárodní…