Fototrip - Istanbul – město na pomezí kontinentů

Getty Images

Konstantinopol, Nový Řím, Cařihrad i Byzantion, to jsou jména, která ve své dlouhé historii neslo největší město Turecko, vstupní brána do Orientu a město rozkročené na hranici Evropy a Asie. Dnes je Istanbul domovem patnácti milionů obyvatel, městem mnoha starobylých památek z éry Osmanské říše i moderním obchodním centrem.

Právě pestrost památek z nejrůznějších dob, kontrast s tepem současné obrovské metropole dělá z Istanbulu dobrý fotografický cíl.

Dědictví dávných dob

Z doby východořímské říše se do dnešních dnů zachoval třeba obelisk na Hippodromu, část akvaduktu nebo Yerebatanská cisterna. Ta rozhodně pro svou atmosféru stojí za návštěvu. Nejrozsáhlejší ze stovek zásobáren vody pod Istanbulem byla postavena ve 3.–5. století silou sedmi tisíc otroků. Strop prostoru o rozměrech 138 x 65 m podpírá 336 mramorových sloupů. Voda sem byla přiváděna asi 20 km dlouhou soustavou akvaduktů a při plném naplnění byla kapacita cisterny 80 tisíc kubíků.

Modrá mešita

Na pokyn sultána Ahmeda I. vyrostla Modrá mešita, která měla svou krásou překonat chrám Hagia Sofia – kostel přestavěný na mešitu. Největší z otomanských mešit má šest minaretů, ladné křivky, 260 vitrážemi vyplněných oken a interiér zdobí desetitisíce modrých kachliček. Mešita je – byť vedlejším vchodem – přístupná i nevěřícím.

Sídlo říše

Ihned po dobytí města začal sultán Mehmed II. s budováním reprezentativního sídla nové říše, které se stalo domovem vládců (a dalších tisíců osob) až do poloviny 19. století. Rozsáhlý areál paláce Topkapi (cca 70 ha) s desítkami budov je postaven na půdorysu se čtyřmi dvory, a kromě reprezentativních prostor zde byla i nemocnice, zahrady, mešity či pekárny.

Na skok do Asie

Přes Bosporský průliv rozdělující Evropu a Asii vedou jen dva mosty, ale neustále zde pendlují trajekty a lodě mezi několika přístavišti. Z vody je krásný pohled na mrakodrapy istanbulského downtownu.
Naopak pohledu z asijské části města na Sultanahmet vévodí siluety Modré mešity a Hagia Sofia, doplněné mnohem menšími kupolemi a věžičkami paláce Topkapi. Obzvlášť kouzelný je zde soumrak, s ohnivou barvou zapadajícího slunce přecházející v noční modř.

Autor článku a fotografií - Jan Miklín je geograf, fotografující cestovatel – cestující fotograf. Na cestách se věnuje především krajinářské fotografii, fotky a články z cest publikuje v mnoha tištěných a elektronických médiích i na svém webu. Sledovat fotografie a jejich příběhy můžete také na Facebooku.

Zaujala Vás popisovaná destinace, chtěli byste se dozvědět víc a získat podrobnější informace týkající se Istanbulu? V e-shopu najdete tištěného průvodce Lonely Planet Istanbul. 



Byli jste na výletě, dobrodružné cestě či třeba stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na 
webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika.

Napsal: Honza Miklín

Předchozí článek

Rozkvetlá nádhera - nejlepší místa s divokými květinami v USA

Další článek

Prozkoumejte Hirošimu - město zasvěcené míru

Související články

Články

5 nejlepších pláží Albánské riviéry

Albánské divoké pobřeží ozvláštňují tradiční vesnice usídlené v izolovaných zátokách a zlaté pláže svírající tyrkysovou mořskou hladinu. Mnoho českých cestovatelů pořád na Albánii při svých letních plánech zapomíná, za plážovými zážitky míří spíše do Chorvatska, Itálie, Francie, Turecka nebo Řecka. Jenže malá balkánská země zvolna ožívá a nápad jet se válet na albánské pláže už nezní tak bláznivě jako dříve. I když v hospodě mezi přáteli s tím určitě trochu rozruchu vzbudíte... Albánská riviéra má navzdory změnám v posledních letech stále velké kouzlo. Okolo pobřeží sice přibyly hotely, restaurace a prázdninové domy, ale přesto se nebudete o místo na plážích přetlačovat s houfy zahraničních turistů. To spíše narazíte na rodinku z Tirany, která si sem přijela na jeden den dobít…

Články

Albanian Challenge – Albánská výzva

Výzva pro asi nejkrásnější neznámou vesnici v Albánských Alpách, pro horskou turistiku v severní Albánii i pro cca 120 dobrovolníků, kteří se v létě 2015 podíleli na prvních aktivitách v této izolované oblasti uprostřed nedotčené divočiny. Pojeďte s námi do hor – a ne jen tak ledajakých. Hory severní Albánie, většinou nazývané jako „Prokleté“ (podle severní části na hranicích s Černou Horou ‒ Bjeshkët e Nemuna) nebo stále častěji jako „Albánské Alpy“, jsou pro většinu Čechů stále velkou neznámou (jako ostatně celý zbytek Albánie). Situace se ale postupně začíná měnit a tato impozantní,…

Články

Fototrip za skálami turecké Kappadokie

Turecká Kappadokie je rájem fotografa-krajináře. Většinu roku slunečné počasí, jasné nebe, a pod ním neuvěřitelně vytvarované skály. Göreme, v centru oblasti Turistickým centrem Kappadokie je dvoutisícové Göreme, ležící ve středu erozí vymodelované krajiny. Většina z dalších zajímavostí je z Göreme dostupná pěšky, a to tak tvoří ideální základnu pro výlety do okolí. Na druhou stranu, Göreme je turismem již zcela přeměněné a prakticky…

Články

Běh mezi dvěma Bohy - Euroasijský maraton v Istanbulu stojí za to!

Čaj, čaj, čaaaaj! halekají Turci, snažící se prodat ve vedru alespoň pár šálků přeslazeného černého moku. Přehlížím páru, linoucí se z podlouhlých cínových konvic, a snažím se zaostřit na časomíru přes dav poskakujících barevných běžců. Do startu zbývá necelých pět minut. Vlastně jsem k tomu běhu přišla dost náhodou. V Praze jsem se seznámila s couchsurferem Mustafou, turkem a vášnivým amatérským spisovatelem. Vyšehradský hřbitov ho nadchl. Při prvním loku degustačního Kozla v Lokále v Dlouhé si ověřuje: „Takže ty ráda běháš..." A v půlhodině už mezi sousty svíčkové s…