Fototrip do ráje zvířat - Etosha

Honza Miklín

Národní park Etosha je asi největším lákadlem Namibie, a to právem. Na rozloze bezmála třetiny České republiky žijí tisíce divokých zvířat, která je možno pozorovat z pohodlí vlastního vozu.

Právě možnost pohybovat se po národním parku po vlastní ose, bez průvodce či cestovní agentury, je velkým benefitem Etoshy. Půjčení auta volí v Namibii skoro všichni cestovatelé, a při dodržování pravidel je možné projet v něm i národní park.

Ty nejdůležitější zásady jsou dodržovat maximální povolenou rychlost (kdo by taky chtěl narazit do nosorožce, který právě vyjde z křoví), nevystupovat z auta mimo kempy a odpočívadla a do západu slunce park opustit, nebo se ubytovat v kempu.


Několik kempů rozmístěných uvnitř parku je skvělou možností, jak čas využít na maximum. S východem slunce se jejich brány otevřou a vy můžete vyjet za zvířaty v tom nejhezčím světle. V kempech jsou k dispozici i chaty či apartmány, i místa pro stany jsou luxusně velká a doplněná vlastním zdrojem vody, elektřiny a grilovacím ohništěm. V obchodech uvnitř kempů je možné koupit potraviny a někde i natankovat, ceny jsou ale proti běžným obchodům výrazně vyšší…

Voda, základ života

Tajemstvím úspěšných pozorování divokých zvířat jsou tzv. waterholes – většinou umělá napajedla, rozmístěná v parku. Etosha se rozprostírá okolo solné pouště a v období sucha (od května do listopadu) zde voda mizí a zůstává jen u lidmi zbudovaných zdrojů. Bez nich by zvířata byla nucena migrovat do vlhčích krajin, a mimo park (který je dnes celý oplocený) by na ně číhala mnohá rizika.

Zatímco začátkem období sucha se poměrně dost zvířat potuluje volnou krajinou, na jeho konci jsou již napajedla doslova obložena celou plejádou zvířat od rána do večera. Stačí si tak vytipovat vhodné nádrže, zaujmout místo a chvíli čekat. Mezi nejpopulárnější napajedla patří Ozonjuitji m´Bari, Nebrowni či Rietfontein nebo Chudop.


Po setmění – kdy se lze mimo kempy pohybovat jen s průvodcem – lze pozorovat zvířata u osvětlených napajedel. Do sporé záře reflektorů se přibíhají napít hyeny, sloni, ale také nosorožci či leopard.

Od západu na východ

Vzhledem k velikosti parku je dobré strávit tu minimálně několik nocí. My postupně spali v kempech Olifanstrus, Okaujuejo, Halali a Namutoni. Západní část (okolo Olifanstrus) je méně navštěvovaná, s dlouhými vzdálenostmi mezi napajedly a horšími cestami. Olifanstrus je ale nejnovější a nejmenší kemp s luxusní pozorovatelnou.


A na jaká zvířata zde člověk narazí? Zdaleka nejběžnější jsou antilopy skákavé a zebry, ve velkém množství se vyskytují taky sloni, pakoně, zebry, kudu, pštrosi či šakali. Už ne tak běžní, ale vcelku bez problémů zastihnutelní jsou nosorožci, lvi nebo gepardi, naopak třeba leopard patří k těm vzácnějším pozorováním.

Fototipy

•    Objektiv s ohniskovou vzdáleností 300 mm (ekvivalent kinofilmu) je základ.
•    Napajedla je dobré vytipovat podle směru světla ráno a večer, vzdálenosti parkoviště od vodní plochy i přirozenosti – některá vypadají jako jezírka s přirozeným okolím, jinde zavazí betonové obruby a další připomínky lidské činnosti.

Autor článku a fotografií - Jan Miklín je geograf, fotografující cestovatel – cestující fotograf. Na cestách se věnuje především krajinářské fotografii, fotky a články z cest publikuje v mnoha tištěných a elektronických médiích i na svém webu. Sledovat fotografie a jejich příběhy můžete také na Facebooku.

Zaujala Vás popisovaná destinace, chtěli byste se dozvědět víc a získat podrobnější informace týkající se Namibie? V e-shopu najdete tištěného průvodce Lonely Planet Namibie & Botswana.


Byli jste na výletě, dobrodružné cestě či třeba stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na 
webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika. 

Booking.com
Napsal: Honza Miklín

Předchozí článek

Best in Europe 2019

Další článek

Sedm měst, kde ženy změnily svět

Související články

Články

Kdo odolá adrenalinové lahůdce, nabídce potápět se s tygřím žralokem?

Žralok tygří je jedním z nejagresivnějších predátorů podmořského světa, a přesto existují lidé, kteří se v tropických mořích dobrovolně potápí, aby se setkali tváří v tvář s touto krvelačnou podmořskou šelmou. A ani já nejsem výjimkou… Indický oceán skrývá pod hladinou neobvyklou zvířenu Jednou se na mne opět usmálo štěstí a kamarádi mě přizvali, abych se s nimi vydala do Jihoafrické republiky. Tento jižní cíp afrického kontinentu je exoticky lákavý a mnou ještě neprobádaný, a proto jsem si jedinečnou příležitost, vydat se až k…

Články

Safari překvapení v Zambii – Bangweulu a Liuwa

Pozoruhodné antilopy, které nežijí nikde jinde na světě, nejbizarnější pták světa, druhá největší africká migrace pakoní a legenda o lví celebritě. To všechno zasazené doprostřed okouzlující kulisy nekonečné, zlaté savany a labyrintu vodních cest lemovaných barevnými květy leknínů. Tato vzácně bohatá divočina je dnes chráněna odlehlými, nepředvídatelnými a převážně nepříliš navštěvovanými zambijskými rezervacemi Bangweulu Wetlands a Liuwa Plain National Park. Více než 45 000 pakoní se toulá po rozsáhlých pláních Liuwy. Od roku 2003, kdy organizace na ochranu přírody Africa Parks…

Články

Jezerní safari v Keni I. část - Naivasha a Nakuru

Keňa je většinou prezentovaná jako ráj pakoňů. Není divu, jejich velká migrace je turistickým lákadlem číslo jedna. V zemi se však nachází se také spousta jezer, kolem nichž jsou zřízeny rezervace a parky a kde si přijdou na své nejen ornitologové. Určitě stojí za to se k nim vypravit. Jezero Naivasha Kolem jezera Naivasha se rozprostírá národní park Lake Naivasha. Ve svahilštině znamená jeho jméno „divoká (bouřlivá) voda“. Takové však zřejmě bývalo hodně dávno. My jsme zde absolvovali plavbu po klidné hladině. Jezero samotné má rozlohu 139 km2, i když údaje se značně rozcházejí.…

Články

Safari v národní rezervaci Masai Mara v Keňi - I. část

Když na safari, tak do Keni. Alespoň tak jsem si to myslela, když jsem plánovala svoji první cestu za divokými zvířaty. Nikde nenajdete větší koncentraci zvířat než v Masai Maře v období velké migrace. Z Evropy je to nejbližší destinace tohoto typu. Problém je tu jediný: tyto informace si kromě vás přečtou v každém průvodci všichni turisté, kteří mají o návštěvu safari zájem. Rok od roku zde počet cestovatelů narůstá. Raději s cestovní kanceláří V průvodcích se také dočtete velmi důležitou informaci, že není radno vydávat se na safari na vlastní pěst. Pravděpodobnost, že najdete na místě kancelář nebo agenturu, která se o vás postará a pronajme vám bezpečné auto, je velmi nízká, i když je jich tu nepřeberné množství.…