Fototrip do barevné Oaxacy

© Getty

Mexický stát Oaxaca leží trochu stranou nejmasovějšímu mexického turismu, ale to neznamená, že by tu nebylo co k vidění. Poznávat zde můžeme čokoládu, indiánské památky, nebo se jen koupat ve vlnách Tichého oceánu.

Všechny barvy Oaxacy

Dvěstěpadesátitisícová Oaxaca, hlavní město státu, je jedním z nejhezčích mexických měst. Prvními obyvateli tohoto místa byly Aztékové, z jejichž pojmenování Huaxyácac byl dnešní název odvozen. Španělé sem přišli roku 1529, kdy okolo Zócala (dodnes hlavního náměstí města) postavili město, které se rychle stalo jedním z nejdůležitějších v jižním Mexiku. 

Oaxaca

Historické centrum města je vystavěno v blocích, rozdělených pravoúhlou sítí ulic. Domy v klasickém koloniálním stylu s malými balkóny hýří pestrými barvami, ještě zdůrazněnými věčně modrou oblohou a pražícím sluncem. A Oaxaca je nejen městem barev, ale také vůní, z nichž vyniká vůně čokolády. Celou jednu ulici v centru města tvoří jeden obchod s čokoládou vedle druhého a vůně čerstvě mleté čokolády láká kolemjdoucí z daleka.  

Oaxaca_1

Velkolepé pyramidy

Monte Albán se tyčí čtyři sta výškových metrů nad okolní údolí nedaleko města Oaxaca. V osmém století před naším letopočtem zde začali první stavby budovat Olmékové, o pět století později obsadili místo Zapotékové, kteří zde vybudovali rozsáhlé hlavní město své říše. První pohled na zarovnaný vrchol kopce, jehož centrum tvoří plošina hlavního náměstí Gran Plaza o rozměrech zhruba 300 x 200 m lemovaná chrámy a pyramidami, vyrazí návštěvníkům dech.

Stavby na vrcholu Monte Albán sloužily převážně jako chrámy, astronomické observatoře a obydlí pro nejvyšší vrstvy obyvatel, zatímco domy běžných lidí (v době největšího rozkvětu, zhruba v letech 300-700 n. l., jich zde žily necelé tři desítky tisíc) ležely o něco níže.

Oaxaca_2

Hory a termály

Oaxaca je vhodnou základnou na výlety do okolí, třeba za termály. Název Hierve el Agua znamená „vřící voda“, avšak ve skutečnosti je voda vytékající z několika přírodních pramenů ve výšce 1800 m n. m. docela studená (teplota se pohybuje mezi 22-27 °C). Název vznikl podle pramenů, ze kterých voda pod tlakem vybublává. Místní lokalitu nazývají „cascadas petrificadas“, zkamenělé vodopády. Skalní útvar vytvořila voda z pramenů, bohatá na uhličitan vápenatý, který se zde ukládal a vytvořil útvary podobné jeskynním krápníkům, ale ležících na skalních výchozech.

Oaxaca_3

Pravým centrem biodiverzity státu Oachaca je pohoří Sierra Norte, kde žije 400 druhů ptáků, 350 druhů motýlů nebo roste skoro 4000 druhů rostlin. Zdejšími nejtypičtějšími rostlinami jsou bezpochyby kaktusy a agáve. Jedním z oblíbených výletních cílů v horách je třeba Piedra Larga, skalní útvar
nedaleko vesničky Llano Grande, s hezkými výhledy do okolí. 

Oaxaca_4
Ráj surfařů

Pacifické pobřeží nabízí spoustu útočišť: malebné dvoutisícové rybářské městečko Puerto Ángel, vesničky Zipolite a Mazunte, oblíbené baťůžkářské lokality, kde místní nabízejí šnorchlovací výlety na opuštěné pláže, při kterých se běžně dají zahlédnout mořské želvy. Největším přímořským městem regionu je třicetitisícové Puerto Escondido se světoznámou surfařskou pláží Zitacela, na kterou se valí jedna několikametrová vlna za druhou.

Oaxaca_5

Autor článku a fotografií - Jan Miklín je geograf, fotografující cestovatel – cestující fotograf. Na cestách se věnuje především krajinářské fotografii, fotky a články z cest publikuje v mnoha tištěných a elektronických médiích i na svém webu. Sledovat fotografie a jejich příběhy můžete také na Facebooku.

Zaujala Vás popisovaná destinace, chtěli byste se dozvědět víc a získat podrobnější informace týkající se Mexika? V e-shopu najdete tištěného průvodce Lonely Planet Mexico.

LP Mexico
Byli jste na výletě, dobrodružné cestě či třeba stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na 
webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika.

Booking.com
Napsal: Honza Miklín

Předchozí článek

Top 10 regionů podle Best in Travel 2019

Další článek

Top 10 cenově nejvýhodnějších destinací podle Best in Travel 2019

Související články

Články

Fototip – k jezeru morčat na rovníku

Vulkanické jezero Cuicocha, jehož název v překladu znamená „jezero morčat“, je oblíbeným turistickým cílem v blízkosti neméně oblíbeného ekvádorského města Otavalo. Otavalo je známé především svými tradičními indiánskými velkolepými trhy, ale také krásnou okolní krajinou s pestrou nabídkou možných výletů. Laguna Cuicocha leží na úpatí vulkánu Cotacachi (4 944 m n. m.), v nadmořské výšce okolo 3 200 m n. m. – mlžné zóně řídkých lesů, množství kvetoucích rostlin a…

Články

Národní park Chiloé – přírodní klenot Chile

Ostrov Chiloé má osobitou pověst - místní rybáři zde žijí svým způsobem odtrženi od zbytku Chile, poměrně moderní a civilizované země a návštěvníci tu tedy mohou najít pořádnou porci historie, tradic a folkloru. Stejnojmenný národní park je pak nádhernou ukázkou bujícího a místy až neprostupného deštného pralesa a nedotčené a drsné přírody vůbec. Uvítání v Chile Národní park Chiloé se stal vlastně hned naším prvním cílem po příletu do Chile, nepochybně jedné z nejrozmanitějších zemí planety. Po celodenním, přesto nečekaně komfortním přejezdu autobusem ze Santiaga do Puerto Montt míříme dalším spojem do hlavního města ostrova, Castra. Jediný…

Články

Jak jsem mrzla v Brazílii: proč je zima v São Paulu horší než v Praze

Jsem ten typ člověka, který má rád teplo nebo klidně i takové to lepivé vedro…během ledna, když teplota u nás klesne k nule nebo pod ní, vidím se na pláži v Karibiku nebo aspoň v Záhřebu. Brazilské teplíčko jsem si rychle oblíbila. Do São Paula jsem odletěla na konci prosince, tedy uprostřed léta. Žabky, tady pod slavnou značkou havaianas, jsem nesundala z nohou. Skoro každý den pár kapek příjemného horkého deště a děti ve školce jsme dvakrát denně mazaly opalovacím krémem. U vás v Evropě je ale větší zima Pro Brazilce…

Články

Tři města, která stojí za to vidět v Peru

Země Inků je pro každou dobrodružnou duši jedním z nejvyhledávanějších cílů. Peruánská krajina je jako supermarket – můžete si vybrat, jaké dobrodružství podstoupíte: zda zamíříte k zaledněným andským vrcholům, vydáte se přes rozlehlé pobřežní pouště nebo do vlhkých deštných pralesů Amazonské nížiny. My se však dnes vydáme do měst, která stojí za to v Peru vidět! Lima – vstupní brána do jiného světa Hlavní město Peru – Lima, je pro většinu cestovatelů vstupní branou nejen do země, ale hlavně do úplně jiného světa. Tedy pokud nejste z Peru, Bolívie nebo jiné země Jižní Ameriky, kteří v tomto světě žijí a vše, nad čím my Evropané a jiné národnosti „valíme bulvy“,…