Fotobonboniéra - TASMÁNIE

Getty Images, South Arm

Tasmánie je australskou spolkovou zemí a její návštěva ve vás zanechá nezapomenutelný dojem. Nejen, že zde můžete nalézt poslední zbytky lidmi neporušené přírody v Národním parku Southwest, ale hlavně tu najdete poklidnou a domáckou atmosféru. A to i přes, to, že tento ostrov v minulosti sloužil jako místo pro uvěznění nejtěžších zločinců. Nádherná příroda, pohnutá minulost a drsnost zdejšího podnebí předurčuje v budoucnu Tasmánii k tomu, že se stane cestovatelským evergreenem. Zatím tomu tak, ale naštěstí není.

 

Zátoka Wineglass Bay je jedním z nejnavštěvovanějších míst východní Tasmánie. Není divu. I tak zde ale rozhodně nenarazíte na davy turistů. ​​​​​

 

Skály na pobřeží jsou pokryté oranžovými a červenými lišejníky. Vypadají, jako by je pomaloval nějaký extravagantní umělec. 

 

Na podzim se příroda na Tasmánii zbarvuje podobně jako u nás. 

 

Odlehlý národní park Maria Island, na který se lze pohodlně dostat trajektem. I zde bývala kdysi trestanecká kolonie, kam byli umisťováni nejtěžší zločinci.

 

Stejně tak, jako v Austrálii i obyvatelé Tasmánie si libují v rozličných tvarech, barvách a provedeních poštovních schránek. Někdy je to opravdu bizardní podívaná.

 

Vybavení samotek ve věznici Port Arthur bylo velmi jednoduché. Vězni museli po celou dobu svého pobytu nosit kápě a hlásit se pouze číslem.

 

Jedna z hlavních budov trestanecké kolonie Port Arthur sloužila jako továrna, kde pracovali vězni s lehčími tresty. Působivá architektura je mimořádně krásná i když je vzpomínkou na trestaneckou minulost Tasmánie.

 

Nádherné vodopády Russell falls. Od hlavní silnice k nim vede krátká vycházková trasa pod korunami velikých stromových kapradin.

 

Endemické rostliny Pandani (Richea pandanifolia) v tasmánské buši opravdu vyniknou. Tyto rostliny mohou vyrůst do výšky 10 až 12 metrů. 

 

Neuvěřitelný kontrast rostlin Pandani s okolním porostem je velmi fotogenický. Vypadají jako z jiného světa

 

V Tasmánii roste mnoho druhů hub. Některé mají skutečně zvláštní barvy.

 

Národní park Cradle Mountain mne přivítal typicky špatným počasím. Dalo se to očekávat vzhledem k tomu, že je zde přes tři sta deštivých dnů v roce.

 

Toužebně očekávaný výhled na horu Cradle Mountain od jezera Dove Lake se nakonec nekonal. Počasí bylo proti.

 

Toužebně očekávaný výhled na horu Cradle Mountain od jezera Dove Lake se nakonec nekonal. Počasí bylo proti.

 

Autor Jarda Bouzek — cestovatel a fotograf — má za sebou mnoho cest do různých koutů světa od Havajských ostrovů až po Nový Zéland. Z těchto cest přiváží fascinující fotografie jako svědectví o prostředí kolem nás. Pravidelně vystupuje se svými cestovatelskými a fotografickými zážitky na mnoha místech České republiky, ve školách a na cestovatelských festivalech. Realizoval již několik autorských výstav svých fotografií. Pravidelně přispívá svými fotografiemi a články do časopisů. Více o něm na webu nebo na Instagramu a FB.

Zaujala Vás popisovaná destinace, chtěli byste se dozvědět víc a získat podrobnější informace týkající se Tasmánie? V e-shopu najdete tištěného průvodce Lonely Planet Tasmania.
   


Byli jste na výletě, dobrodružné cestě nebo třeba na stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na 
webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika.


 

Napsal: Bouzek Jarda

Předchozí článek

TIPy na cestování za novými gastronomickými zážitky

Další článek

Ostrý S' - čchuan - objevte typickou čínskou provincii

Související články

Články

Fototrip za pustou krásou Negevské pouště

Izrael rovná se biblické památky, města, kde kráčela historie. Ale i v Izraeli se lze vydat na treky skoro liduprázdnou krajinou. Liduprázdnou, pustou a přesto krásnou. Vítejte v Negevské poušti na jihu země. Kaňony Ein Avdat Midreshet Ben Gurion je univerzitní městečko, které vzniklo nedaleko kibucu Sde Boker jako kampus. Pro cestovatele nabízí strategickou polohu na hraně kaňonu vádí Nachal Cin, možnost ubytování (prakticky s výhledem do údolí) a prochází jím několik značených cest. Přímo z města klesá…

Články

Fantastická zvířata - méně známá divočina, která stojí za pozornost

Zapomeňte na lvy, leopardy, slony a ostatní zvířata... Svět přírody je plný méně slavných, ale o nic méně charismatických stvoření, která byste měli poznat. Od ptáka v převleku až k žábě hrající všemi barvami - tato zvířata hrají hlavní roli v publikaci Lonely Planet od A až do Z pozorování divoké zvěře, která představuje průvodce všem zvědavým cestovatelům. Zavede vás k úžasným a vskutku neobvyklým obyvatelům světa. Neváhejte a zaměřte váš zrak na tato…

Články

Fototrip do ráje zvířat - Etosha

Národní park Etosha je asi největším lákadlem Namibie, a to právem. Na rozloze bezmála třetiny České republiky žijí tisíce divokých zvířat, která je možno pozorovat z pohodlí vlastního vozu. Právě možnost pohybovat se po národním parku po vlastní ose, bez průvodce či cestovní agentury, je velkým benefitem Etoshy. Půjčení auta volí v Namibii skoro všichni cestovatelé, a při dodržování pravidel je možné projet v něm i národní park. Ty nejdůležitější zásady jsou dodržovat maximální povolenou…

Články

Austrálie - země divokých tvorů I. část

Australská flóra a fauna jsou patrně těmi nejpodivnějšími živými organismy, se kterými se můžete na zemi setkat. Je to proto, že Austrálie byla po velmi dlouhou dobu zcela odloučena od vlivů ostatních kontinentů – minimálně po dobu 45 milionů let. Města jako Sydney nicméně zachovala mimořádné fragmenty původního přírodního prostředí, které jsou relativně snadno dostupné. (Dr. Tim Flannery) Zásadně odlišná Austrálie Existují dva skutečně zásadní faktory, které jsou důležité pro vysvětlení australské přírody, její půdu a klima. Oba jsou jedinečné. Na ostatních světadílech se v nedávné minulosti do tvorby nové půdy aktivně zapojovaly procesy, jakými jsou vulkanismus, formování pohoří…