Fotobonboniéra - Havaj

J. Bouzek

Havajské ostrovy lákají velké množství turistů, a to nejen k odpočinku na překrásných plážích. Příroda zde ukazuje v plné síle svoji neuvěřitelnou krásu a rozmanitost. Tak si na chvilku udělejte „havaj“ a nechte se inspirovat .

Světoznámá Waikiki beach v hlavním městě Honolulu je od rána do noci centrem společenského života místních Havajců i turistů. Najdete tady mnoho možností, jak se pobavit. Můžete využít služeb některé z mnoha surfařských škol a potrénovat se v brázdění vln, nebo jen tak lenošit v písku a sledovat typickou havajskou atmosféru v duch aloha. Zátoka Wineglass Bay je jedním z nejnavštěvovanějších míst východní Tasmánie. Není divu. I tak zde ale rozhodně nenarazíte na davy turistů.   

 

Jakmile vás přestane bavit plážový život je načase vyrazit za poznáním. Ostrov Oahu toho nabízí mnoho, ale jedním z nejznámějších míst je památník americké armády Pearl Harbour. Návštěva místa, kde v roce 1941 zaútočilo japonské námořnictvo proti námořní základně Spojených států amerických je dodnes velmi silným zážitkem a pokud se alespoň trochu zajímáte o historii rozhodně ho musíte vidět. 

 

Oahu je nejnavštěvovanějším havajským ostrovem, na kterém najdete mnoho nádherných pláží. Lidé sem jezdí především za odpočinkem a zábavou, nicméně najdete zde i mnoho krásných trekových tras a krátkých vycházek fantastickou přírodou. Nakonec se ale vždy vrátíte na pláž. Aby ne. 

 

Havajská příroda má úchvatné kouzlo. Tropická vegetace si na těchto drsných sopečných ostrovech nemilosrdně nachází svoje místo na slunci a vytváří tak jedinečné místo na Zemi. Po celý rok zásobují ostrovy životodárné deště a umožňují tak bujný růst mnoha druhů rostlin.

 

Pokud máte rádi sopky na Havaji jich uvidíte mnoho. Můžete se dokonce procházet místy, kde ještě celkem nedávno proudily potoky žhavé lávy. Například v kráteru sopky Haelakala na ostrově Maui je možno podniknout krásný výlet až do nitra sopečné kaldery. Bát se zde ale nemusíte, tato sopka je již dávno neaktivnía její poslední erupce proběhla mezi roky 1480 a 1600.  

 

Východy a západy slunce jsou na Havaji jsou vskutku krásné. Vzhledem k velikosti ostrovů a nadmořskévýšce, do které se můžete velmi rychle dostat si už stačí je vybrat odkud chcete tenhle krásný a každý den se opakující výjev pozorovat. Pokud se ale rozhodnete vyjet si až na vrcholek některé z havajských sopek dobře se oblečte. Nezapomeňte, že jste ve výšce přes 3000 metrů nad mořem.

 

Pláže, pláže a zase jen pláže. Takový je každodenní život na Havaji. Ať jdete nakupovat, jedete na výlet nebo šplháte po úbočí sopky vždycky stejně nakonec skončíte v plavkách a s opalovacím krémem na některéz pláží. A že to opravdu stojí za to je jasné. A pokud máte rádi mořské želvy vězte, že na mnoha místech si s nimi můžete zašnorchlovat, což je zážitek vskutku parádní!

 

Tam, kde si ještě vegetace úplně nevybojovala svůj prostor můžete obdivovat divokost, s jakou vzniká novázemě. Horká láva stékající po úbočích vtéká do oceánu, kde s prskáním a vařením puká, vystřeluje do mnoha stran a postupně chladne. Je to nádherné divadlo po kterém zůstává nové místo pro život. 

 

Nejvyšší havajskou sopkou je Mauna Kea, měří 4205 metrů nad mořem a její vrchol je domovem mnoha vědeckých pracovišť. Díky odlehlosti Havajských ostrovů zde není prakticky žádný světelný smog a je zde tudíž ideální místo pro pozorování vesmíru. Na vrchol vede silnice, která umožnila postavení několika astronomických observatoří. 

 

Mnoho filmových štábů z celého světa si každoročně vybírají Havajské ostrovy pro svoji jedinečnost. Natáčela se tady spousta skvělých filmů jako například Jurský park nebo seriál Ztraceni. 

 

Jeden z nejkrásnějších výhledů najdete na ostrově Kauai a jmenuje se Kalalau Lookout. Můžete zde přehlédnout část pobřeží Napali Coast, kde nejsou žádné silnice ani města. Máte-li čas a chuť, obujte si pohodlné boty a vyrazte na některý z treků. 

 

V této části ostrova Kauai nejsou žádné silnice, žádná města a najdete tu pouze panenskou neporušenou přírodu. Sedněte do vrtulníku a proleťte se nad tímto přírodním skvostem. Těžko budete hledat krásnějšípohled na pobřeží pod vámi a pokud zvolíte variantu letu doors off sundají z vrtulníku boční dveře a vy se budete moci tou krásou kochat s větrem ve vlasech.

Autor Jarda Bouzek — cestovatel a fotograf — má za sebou mnoho cest do různých koutů světa od Havajských ostrovů až po Nový Zéland. Z těchto cest přiváží fascinující fotografie jako svědectví o prostředí kolem nás. Pravidelně vystupuje se svými cestovatelskými a fotografickými zážitky na mnoha místech České republiky, ve školách a na cestovatelských festivalech. Realizoval již několik autorských výstav svých fotografií. Pravidelně přispívá svými fotografiemi a články do časopisů. Více o něm na webu nebo na Instagramu a FB.

Zaujala Vás popisovaná destinace, chtěli byste se dozvědět víc a získat podrobnější informace týkající se Havaje? V e-shopu najdete tištěného průvodce Lonely Planet Hawai best of.
   


Byli jste na výletě, dobrodružné cestě nebo třeba na stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na 
webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika.

Napsal: Bouzek Jarda

Předchozí článek

Vzhůru k vrcholům – objevte slovenské Vysoké Tatry

Další článek

Objevování berberských měst a kultury Tuniska

Související články

Články

Havaj: jaký ostrov zvolit napoprvé

Máte v plánu vyrazit na Havajské ostrovy, ale nemáte ponětí, kde začít? Váháte, jestli vybrat jeden z ostrovů, nebo obrazit všechny? Ať už na Havaji vyrazíte kamkoliv, čekají vás fantastické pláže, přátelské tváře, dobré jídlo. Ale každý ostrov má své specifické kouzlo. O´ahu je nabitý energií, Maui je tím nejlepším pro plážové povaleče, Kaua´i uchvátí tyčícími se útesy na břehu moře, nejmladší Big Island zase ohromí krajinou vytvořenou…

Články

Sedm nejhezčích míst v Havaně, kde si udělat selfie

Výstřední nádhera Staré Havany nepochybně láká k fotografování: dokonale udržované staré kabriolety zaparkované vedle historických barokních budov opravdu nenajdete všude. Skutečnou pastvou pro oči je celé město, ale mezi vašimi fotografiemi v chytrém telefonu by rozhodně neměly chybět obrázky několika význačných zajímavostí. Uvádíme výběr malebných náměstí a dalších míst, stejně jako náměty, čemu se můžete v jejich okolí věnovat, až se vám podaří udělat dokonalý snímek. Catedral de La Habana je nesmírně fotogenická havanská památka © Diana Rita Cabrera Hernández / Lonely Planet Pozvedněte sklenici v minipivovaru na Plaza…

Články

Fototrip do Angkoru, města bohů

Pozůstatky královského města Angkor každoročně navštíví miliony návštěvníků, které sem lákají dech beroucí fotografie majestátních rozvalin. Dá se vůbec užít si Angkor bez davů a pořídit zde podobně hezké fotky, jaké zdobí pohlednice? Město bohů V Angkoru, hlavním městě Khmerské říše, žilo v době největšího rozkvětu – v 11. a 12. století – okolo milionu lidí. Po úpadku ve století 13. a 14. bylo z větší části město opuštěno a postupně jej téměř pohltila džungle, až jej v 19. století pro svět znovuobjevil Henri Mouhot. Během 20.…

Články

Fotobonboniéra - TASMÁNIE

Tasmánie je australskou spolkovou zemí a její návštěva ve vás zanechá nezapomenutelný dojem. Nejen, že zde můžete nalézt poslední zbytky lidmi neporušené přírody v Národním parku Southwest, ale hlavně tu najdete poklidnou a domáckou atmosféru. A to i přes, to, že tento ostrov v minulosti sloužil jako místo pro uvěznění nejtěžších zločinců. Nádherná příroda, pohnutá minulost a drsnost zdejšího podnebí předurčuje v budoucnu Tasmánii k tomu, že se stane cestovatelským evergreenem. Zatím tomu tak, ale naštěstí není.   Zátoka Wineglass Bay je jedním z nejnavštěvovanějších míst východní Tasmánie. Není divu. I tak zde ale rozhodně nenarazíte na davy turistů. ​​​​​   Skály na pobřeží jsou pokryté oranžovými a červenými lišejníky. Vypadají, jako by je pomaloval nějaký extravagantní umělec.    Na…