Finsko aneb hlavně co nejvíc ušetřit ze stipendia

©

Erasmus v severských zemích je pro české studenty velký luxus, ale šetřit tu za každou cenu nemá smysl. Všechno stojí nesrovnatelně víc peněz a stipendium je nepřiměřeně nízké, i když vyrazíte do Finska, jednoho z nejlevnějších severských států. Pokud se rozhodnete vypravit za studiem do pohádkové země tisíců jezer, která se proslavila rozkošnými Mumínky a perfektní rozvojovou pomocí v Somálsku a Kosovu, máte od první chvíle důvěru ke všemu a všem, a to tam ještě ani nejste.

Finsko loď Helsinki


Kolej, nebo pronájem?

Euforie z toho, že patřím ke šťastlivcům vybraným na Erasmus na jednu z nejprestižnějších univerzit v Evropě, rychle vystřídal studený pot z cen ubytování na kolejích – cca 400 eur na měsíc (moje měsíční stipendium). Naneštěstí jsem narazila na nějakého chytráka, který tam ze svého skromného stýpka ušetřil, a díky tomu mohl cestovat, protože se rozhodl nebydlet na koleji, ale našel si spolubydlení s finskými studenty. Rázem moji mysl zahltila jednoduchá úvaha: „A proč bych to vlastně taky nezkusila? Přiblížím se zemi i místním. Navíc ušetřím. Že mě to samotnou nenapadlo dřív!“ Moji euforii už kazilo jen varování rodičů, ať raději vezmu drahou kolej, kterou mi nabízí univerzita. Nesmysl – jsou ze staré školy a nevědí, jak to v dnešním světě sociálních sítí chodí. Po chvilkovém pátrání ve slovníku jsem zjistila, že ve finštině se pokoj řekne huone, a začala nadšeně gůglovat pokoj k pronájmu (finsky huoneita vuokrattavana). Skvělé – vypátrala jsem rozkošný pokojík s bleděmodrými stěnami v centru Helsinek jen za 200 eur na měsíc, a navíc mi jeho majitel zavolal, jestli jsem spokojena s barvou stěn! Vše bylo zalito sluncem, s radostí jsem poslala depozit a půlku prvního nájmu. Naprosto obvyklý postup.

 


Pokoj pro hosty.jpgPokoj pro hosty

Tervetuloa! Vítejte!

Večer před odletem mě přepadlo nepříjemné tušení a raději jsem si rezervovala pokoj v nejlevnějším hotelu na bývalém olympijském stadionu na okraji Helsinek. Výše zmíněný chytrák mi aspoň poskytl kontakt na místní studentku (Finku), která se mě měla ujmout v centru města a s jejíž pomocí jsem měla najít zamluvené ubytování.

Mezinárodní letiště Helsinki – Vantaa je od Helsinek vzdálené 20 km. U Terminálu č. 1 je zastávka autobusů MHD (číslo 615 přes den za 5 eur / číslo 620 v noci za 7 eur), tamtéž zajišťují kyvadlovou dopravu na/z letiště (za 6,50 eur) autobusy letecké společnosti Finnair. Na taxi jsem ani nepomyslela, to by se mi jako české studentce hodně prodražilo (cca 35–40 eur), takže jsem vzala za vděk MHD (cesta do centra Helsinek mi trvala asi 30–45 minut).

Pro nalezení vhodných spojů doporučuji stránky www.reittiopas.fi.

 

Bengtskar Lighthouse, Dragsfjard.jpgMaják na nejjižnějším obydleném místě Finska, ostrůvku Bengtskär, Dragsfjärd
 

Příliš krásné na to, aby to byla pravda

Unavená, s krosnou na zádech a kufrem, ve kterém jsem měla věci na rok, jsem chodila po městě, abych zjistila, že na adrese zamluveného rozkošného pokojíku je… galerie! Ano, galerie! Polilo mě horko: „Přece se nevrátím domů! Navíc kvůli ubytování?! Ten lotr má mých 600 eur!“ Mozek zahltí představa typicky české škodolibosti: „Jestli se vrátím, budou se mi všichni smát, a nejvíc profesoři!“ V pudu sebezáchovy jsem zaplašila katastrofický scénář a vzpomněla si na zamluvený hotel.
 

Pomoc v nouzi – místní i průvodce Lonely Planet

Raisa, ona studentka, která se mnou hledala zamluvené ubytování, se rozčílila. Přesvědčovala mě, že to není typicky finské jednání. Vždyť na severu ani nezamykají! Modrooká něžná blondýnka s dokonalou pletí a rozhodností chlapa zavolala svému snoubenci Arimu a bylo rozhodnuto – můžu u nich bydlet, než se vše vyřeší. Moji dva strážní andělé.

Musím podotknout, že Finové si bedlivě chrání své soukromí a chvíli trvá, než si získáte jejich důvěru. Raisa s Arim patřili k výjimce – Raisa procestovala hodně zemí jako prezidentka studentské organizace Elsa a je velmi otevřená bytost, Ari (tehdy její snoubenec, nyní manžel) pracuje v parlamentu na náměstí Senaatintori jako ostraha a pomoci druhému v nouzi bral jako samozřejmost.

Ve svém průvodci Lonely Planet jsem našla telefonní číslo na nonstop linku českého velvyslanectví v Helsinkách. Druhý den jsem se v doprovodu Ariho vydala na velvyslanectví a na policii. Když si v sekretariátu velvyslanectví vyslechli můj příběh, chtěla se mne ujmout jedna paní sekretářka. Dojalo mě to, nikdy na tyhle obětavé lidi nezapomenu – ukázali mi vlídnou tvář cizí země, k níž jsem jako nezkušená studentka na cestách měla takovou důvěru. Česká ambasáda pracovala perfektně, do tří dnů mi sehnala dočasné ubytování na měsíc – na koleji pro cizince studující v Helsinkách.


Helsiki - osvětlené domy v přístavu.jpgHelsinki - osvětlené domy v přístavu

Ber hned, nebo nech být

Ari mi pak ukázal centrum Helsinek a místa, kde se levně a dobře najíst. Zkrátka, co student potřebuje nejvíce? Plný žaludek a plnou hlavu.Měla jsem tedy celý měsíc na to sehnat ubytování. Zaregistrovala jsem se na stránku žadatelů o kolej. Ano, o tu kolej, kterou jsem původně zavrhla! Když se uvolnilo místo, všem automaticky posílali nabídku. Kdo odpověděl první, měl kolej. První nabídku jsem propásla. „Hm, stejně to bylo daleko od školy, od centra a od přátel, žádná škoda,“ uklidňovala jsem se, ale zbýval mi už jen týden… Co se mnou bude pak?


Helsiki - katedrála.jpgHelsinki - katedrála... V této ulici jsem měla původně bydlet...
 

Vymodlený happy end? Ano, ale…

Po několika dnech mi během přednášky přišel e-mail – „I want it!“ odepsala jsem bez váhání a měla kolej! 15 minut do školy, 3 minuty k přátelům a 5 minut od moře. Co si přát víc! Do týdne jsem se v Helsinkách už podruhé v měsíci stěhovala, děkovala jsem všem a všemu.Opravdu se nevyplatí šetřit za každou cenu, a už vůbec nevěřte tomu, že když sedíte v Horní Dolní, vygůglujete levné a k tomu spolehlivé ubytování na vzdálené rovnoběžce. Využívejte jen oficiálních cest a ověřených zdrojů, jinak napálíte hlavně svoji kasičku, protože pravděpodobnost dopadení pachatele-chytráka je v těchto případech nulová. Navíc by měli rodiče zase pravdu a jistě si neodpustili to své: „My jsme ti to říkali!“

Tipy, kde hledat ubytování na delší pobyt ve Finsku:

http://home.cimo.fi

http://www.vvo.fi

Autorka článku Pavlína Fabiánovápobývala mezi lety 2011 a 2012 ve Finsku v rámci výměnného studijního programu Erasmus a pracovala půl roku jako stážistka na Velvyslanectví ČR v Helsinkách. Těšte se na pokračování jejích zážitků z této ledové severské země.

Zaujala Vás popisovaná destinace, chtěli byste se dozvědět víc a získat podrobnější informace týkající se Finska

Byli jste na výletě, dobrodružné cestě nebo třeba na stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika.

Napsal: Pavlína Fabiánová

Předchozí článek

Svěží jaro na Maltě a na Gozu

Další článek

Zásady Lonely Planet ohledně peněz na cestách

Související články