Fansipan – střecha Indočíny

R. Bendová

Zasněžená krajina v českých kopcích může být stejně magická, jako vyčerpávající. Pokud si chcete odpočinout od neustálých mrazů, zavějí a odhrabávaní sněhu, vydejte se poznat krásy jihovýchodní Asie. Zimní období je pro návštěvu této oblasti ideální. Vyhnete se spalujícím teplotám, velkým davům turistů a také monzunovým dešťům. Spolu se dnes vydáme do severního Vietnamu, kde se také nalézá nejvyšší vrchol celé Indočíny – Fansipan.

Kde se nachází?

Hora Fansipan se nachází v severní části Vietnamu, v provincii Lai Chau. Se svou výškou 3147metrů, je nejen nejvyšším vrcholem Vietnamu, ale také celé Indočíny. Rozhodně jsme toto místo nemohli vynechat.
Hora se nachází v těsné blízkosti městečka Sapa, na které jsem se z naší cesty těšila nejvíce. Horská krajina plná rýžových políček, malých vodopádů a neskutečně milých lidí, je perfektním místem pro únik z velkoměsta.

Jak se tam dostat?

Cesta z hlavního města Hanoj zabere několik hodin. Speciálně upravené spící autobusy však mohou být zážitkem, na který budete rádi vzpomínat. Jednou z nejlepších společností na přepravu po jihovýchodní Asii je Giant Ibis. Jejich velikou výhodou je, že lístky si můžete kdykoliv objednat online. Se vším vám rádi pomohou také místní, nebo pracovníci ve vašem hotelu. Nám často zajistili lístky na dopravu, či sjednali taxi za skvělou cenu. Většina Vietnamců neumí anglicky, ale s online překladačem vše hravě zvládnete.

Zpátky v čase

Městečko Sapa, ač leží vysoko v horách, je populární destinací, kde naleznete nespočet restaurací, barů, obchodů i diskoték. Dejte si však pozor, některé podniky mají opravdu nasazené ceny. Zde jsem poprvé ochutnala slavné vietnamské vajíčkové kafe. Představa je to zvláštní, ale za mne je to opravdová lahůdka. Naleznete zde také tržiště, nespočet stánků s jídlem, ovocem a neodbytné babičky prodávající suvenýry v ulicích.
My jsme se vydali dál od města, do malé vesničky Sử Pán. Třináctikilometrovou trasu můžete absolvovat na skútru, taxíkem, nebo jako my, pěšky. Pokud počasí dovolí, cestou narazíte na několik vyhlídek. Nám celou cestu pršelo a byla mlha, i přesto byla procházka příjemným protažením po několika hodinové cestě autobusem.

 

Po příchodu do vesnice, jsem měla pocit, jako bychom se vrátili v čase. Skromné domky, často bez oken a dveří, psi a dobytek volně potulující se vesnicí, bosé děti hrající si u cesty, nebo zabíjení drůbeže přímo u silnice. I přes tu chudobu, skromnost a smrad z povalujících se odpadků, působili zdejší obyvatelé šťastní. Je zde nespočet možností na ubytování, ať už v hotelech nebo soukromých příbytcích místních. My jsme si zarezervovali pokoj v domě zvaném Sapa´s Soul s úžasným výhledem na cele údolí. Ubytovaní v Asii se dost často liší od evropských standardů. Díra ve zdi, nefunkční odpad, studená voda, prach a špína, to jsou jen příklady, se kterými se běžně setkáte, zejména mimo města. I přes drobné nedostatky, se místní vždy snažili, aby náš pobyt byl co nejpříjemnější a my se cítili jako doma. Na pěší túry po okolí si můžete najmout zkušeného průvodce, nebo se vydat na vlastní pěst po pár vyznačených stezkách. Místní obyvatelé jsou velice laskaví a bez váhání vám pomohou, nebo poradí s cestou.

Cesta nahoru

Samotná cesta na vrchol hory Fansipan má několik částí. Rozhodně doporučuji zůstat na Sapě alespoň přes noc, než se vydáte na vrchol hory. Jedná se o velký výškový rozdíl a je třeba se trochu aklimatizovat. Zkušení cestovatele se mohou vydat pěšky přímo z městečka Sapa. Cesta na vrchol zabere dva dny po horské stezce se zkušeným průvodcem. Z časových důvodů jsme zvolili druhou možnost – lanovkou. Stanice lanovky se nazývá Hoang Lien a je vzdálená asi 3 km od centra města. Ke stanici lze dojit pěšky, taxíkem anebo vlakem po nejdelší horské železnici ve Vietnamu. My zvolili vláček. 

 

Cena za lístek na vlak a lanovku není však nejlevnější. Nás vyšel něco přes 900,-kč na osobu, což je na asijské poměry opravdu hodně. Celý komplex s lanovkou a vláčkem zajišťuje společnost Sun World. Sun World také provozuje jedny z největších zábavních parků po celém Vietnamu. Rozhodně doporučuji ten v Ha Longu nebo Da Nangu.
Lanovka na vrchol, je držitelem hned dvou světových rekordů – nejdelší 3linkový lanovkový systém na světě (6292,5 m dlouhý) a nejvyšší výškový rozdíl na světě (1410 m). Jízda trvá asi 20 minut, po čas které se vám naskytne dechberoucí podívaná na rýžová políčka, údolí Muong Hoa a velkolepé pohoří Hoand Lien Son. 

 

Lanovka končí ve stanici Fansipan, odkud vás čeká ještě zhruba 600 schodů na vrchol. Schody jsou rozdělené do několika teras, tudíž je zvládne i nezkušený turista. Po cestě si můžete odpočinout v zahradách plných pagod a bronzových soch. Trasa vede mimo jiné i kolem bronzové sochy Buddhy, vysoké přes 20 metrů, která je držitelem světového rekordu jako socha umístěná v nejvyšší nadmořské výšce v Asii. Některé schody jsou menší než noha Evropana, proto buďte obezřetní zejména při cestě dolů. Samotný vrchol hory nabízí 360stupňový výhled po okolí. Za dobrého počasí je možné dohlédnout až do Činy. I přes mlhu a déšť v nížinách, zde svítilo sluníčko a vál příjemný vítr. Najdete zde také pár restaurací a obchůdků se suvenýry. Ceny jsou však o něco vyšší než dole ve městě.

 

Severní část Vietnamu, rozhodně stojí za návštěvu v každém ročním období. My jsme se z časových a pracovních důvodu vydali v zimě. Každá část země má rozdílné klima, na což je potřeba se připravit. My jsme si zabalili převážně letní oblečení, avšak kvůli návštěvě Sapy, jsme museli přibalit i nějakou tu mikinu, nepromokavou bundu a trekové boty. 

 

Vietnam je země, do které se rozhodně ještě vrátíme. Díky své pohostinnosti milých lidi, zůstane v našich srdcích již napořád.

 

Zaujala Vás popisovaná destinace, chtěli byste se dozvědět víc a získat podrobnější informace? V e-shopu najdete tištěné průvodce. 

Byli jste na výletě, dobrodružné cestě či třeba stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika.

Napsal: Růžena Bendová

Předchozí článek

11 největších skotských zážitků, od festivalů po papuchalky a hory

Další článek

TOP cestovatelské zážitky pro rok 2024

Související články

Články

Vietnam není jen phở a bún chả...

Vietnam je vysoko na seznamu zemí, kterou navštívit, snad každého opravdového cestovatele. Vyplatí se jej nejen zažít, ale především ochutnat. A to doslova na každém kroku. Jeho výtečnou kuchyni musíte jednoduše vyzkoušet všemi smysly, protože žádný popis nebude tak dobrý, jako jídlo, které vám naservírují na místě. Kromě rýže, nudlí, masa a zeleniny na milion výtečných způsobů vám místní připraví také pokrmy, které (nejen) Evropany možná trochu zaskočí. Jaká netradiční jídla jsou pro Vietnam typická a ve kterých částech země je můžete ochutnat? Mam tom – Omáčka s krevetami Vietnamci ji mají opravdu v oblibě. Před návštěvou Vietnamu o ní ale pravděpodobně slyšel málokdo. K výrobě se používají malé krevety a sůl, které díky fermentaci získají tmavě…

Články

Co, kdy a jak, když vyrážím s báglem na měsíc do Vietnamu? - I. část

Jedním z důvodů, proč jsou výlety do Vietnamu (i mimo hlavní města) v poslední době mezi cestovateli tak oblíbené, je i to, že si zde člověk nepřipadá jako turista určený všude jinde po světě k totálnímu finančnímu „vyšťavení“ (ba oholení na kost) a davy okolo něj neustále nestojí s napřaženou rukou a za sebemenší drobnost nepožadují tučný bakšiš. Co si vzít do Vietnamu zcela určitě? Tak či onak, když už se člověk odhodlá vyrazit do ciziny, je tomu většinou tak, že má s sebou obrovský batoh a do něj nacpaný takový objem vybavení a jídla, že si nezadá ani s tříměsíční výpravou na Mount Everest. Jak se ale vzápětí můžete přesvědčit sami, pro cesty…

Články

Trojlístok centrálneho Vietnamu - Hue, Hoi An a Da Nang

Ázijský Vietnam je mimoriadne príťažlivou krajinou. Od severného Hanoja po južný Saigon meria viac než dve tisíc kilometrov a tak ho tvorí niekoľko farbených a exotických svetov. Najbohatším regiónom Vietnamu z hľadiska turizmu je jeho centrálna časť, ktorá v sebe ukrýva poklady akými sú cisárske Hue, rozprávkový Hoi An či moderný Da Nang s Mramorovou horou. Každé z miest vtiahne návštevníka svojim vlastným príbehom a ten si po čase uvedomí ako veľmi si túto juhovýchodoázijskú krajinu zamiloval. V strede Vietnamu Ak sa vo Vietname spomenie mesto známe ako Hue, každý si pod ním predstaví Zakázané mesto, ktoré obýval cisár so svojou rozvetvenou rodinou a cisárskym dvorom. Stalo sa synonymom pre vznešenú históriu ázijskej krajiny a stopy nedávnych dejín tu nájdeme aj dnes. Hue leží takmer v…

Články

Putování po severním Vietnamu

Severní Vietnam může být jednou z nejzajímavějších destinací Jihovýchodní Asie, kterou kdy navštívíte. Ať to jsou už levné letenky do země, vynikající čerstvé a levné jídlo, zajímavý venkov, překrásná příroda, divoké projížďky na skútru, případně milí obyvatelé, Vietnamci, ke kterým máme tak blízko, a přitom nám jsou stále trochu vzdálení. Důvodů, proč se vydat na putování po severním Vietnamu je zkrátka hodně. Trocha chaosu v hlavním městě Příjezd do hlavního města Hanoj může být ze začátku mírně šokující. Doprava je totiž poněkud hustší, neboť snad každý Vietnamec vlastní skútr či menší motorku, a občas se stává, že kromě silnice jezdí i po chodníku. Ale je to chaos, který si každý cestovatel brzy zamiluje…