Evropské road tripy - 15 nejlepších cest napříč kontinentem

LP

Vlivem nedávného celoevropského dopravního chaosu na letištích nastala – více než kdy jindy – ta správná doba k tomu, abyste se připoutali a vydali se poznávat legendární evropské lokality autem.

Na silnici v italských Dolomitech © Artur Debat / Getty


Kniha Úchvatné evropské automobilové a motorkářské trasy od Lonely Planet je perfektní inspirací k tomu, abyste nasedli do auta a prozkoumali Evropu po silnici. Tato nová kniha nabízí nádhernou sbírku tras shromážděných od autorů z celého světa. Cesta autem je zárukou jedinečné svobody, kterou si můžete vychutnat při objevování úžasné evropské krajiny, vynikajících regionálních jídel a nápojů i fascinující místní kultury a historie.
Přinášíme zde nový pohled na základní průvodce silničních tras Evropou, které vás povedou od starověkých ruin až k jedněm z nejlepších vín na světě.  

Starodávné ruiny a výhledy na pobřeží

Pohlednicově dokonalé pobřeží Gythio na Peloponésu (Řecko) © Gatsi / Getty

Peloponés (Řecko)

Start: Starověký Korint
Cíl: Nemea
Délka: 635 km

Peloponés je hornatý poloostrov, kde se střetává historie s legendami. Najdete zde klasické chrámy, mykénské paláce, byzantská města i benátské pevnosti. Kombinace s dramatickými vrcholy a hlubokými soutěskami, které ustupují tyrkysovému moři a opuštěným plážím, pak z této lokality činí nádherné místo pro výlet autem. V severovýchodním cípu poloostrova leží starověký Korint, převážně římské město, domov Jásona – vůdce Argonautů a zloděje Zlatého rouna. Odtud se můžete vydat po trase, která kombinuje historická opevněná města s plážemi a jedněmi z nejzajímavějších vinařství Řecka. Vydejte se do Diovy svatyně v Nemee, na vrchol kopce Mykény nebo na pobřežní Epidavros s divadlem ze 4. století před naším letopočtem, jednou z nejlépe zachovaných starověkých řeckých staveb v zemi. Poté postupně projeďte kolem byzantského města Mystras na vrcholu hory, starověké Olympie, kde se odehrávaly původní hry, a soutěsky Lousios, kde na útesu najdete klášter Prodromou.

Costa Brava (Španělsko)

Start: Girona
Cíl: Girona
Délka: 190 km

Španělské pobřeží Costa Brava, směsice řeckých a římských ruin v kombinaci se středověkými městy, výstředníkem Salvadorem Dalí a divokým a drsným pobřežím, je fascinující pestrou destinací na výlet. Začněte prozkoumáním kopcovitého středověkého centra Girony s jeho sítí uliček a románských, gotických a barokních kostelů. Odtud se snadno dostanete do Besalú a jeho nápadně dobře zachovaných středověkých uliček, které se rozbíhají kolem pěkného Pont Fortificat (opevněného mostu) z 11. století. Cestou na východ směr Figueres narazíte v Teatre-Museu Dalí na věci mnohem bizarnější – muzeum je patřičně ujetá pocta místnímu hrdinovi a surrealistickému umělci. Dalí strávil pozdní léta svého života v nedalekém Port Lligatu poblíž Cadaqués, nabílené vesnici s pěkným přístavem a bohémskou atmosférou. Na jihu najdete podél pobřeží rozsáhlé ruiny řeckého města Empúries a jeho pozdějšího římského následovníka, ve vnitrozemí vás pak čeká Castell de Púbol, hrad ze 14. století, který Dalí daroval své manželce a múze Gale.

Občerstvení při zastávce ve městě Hvar v chorvatské Dalmácii © pkazmierczak / Getty Images

Hvar (Chorvatsko)

Start: město Hvar
Cíl: Jelsa
Délka: 35 km

Hvar, o který se přetahovali Ilyrové, Řekové, Římané, Byzantinci a Benátčané, je již dlouho vyhledávanou destinací. Středověké hradby zakončené impozantní španělskou pevností obklopují staré město, jehož mramorem dlážděné ulice lemují propracované gotické a renesanční paláce. V letním období Hvar přitahuje bohatou smetánku a s ní i divoké mejdany, ale mimo hlavní sezonu je to kouzelné místo, které funguje jako dokonalá brána ke křišťálově čistým vodám a tichým vesnicím. Vydejte se do Stari Gradu na severním pobřeží, klidnějšího města v zátoce ve tvaru podkovy, a navštivte Starigradskou pláň, kulturní krajinu na seznamu UNESCO, jejíž kamenné zdi a terasy s olivami a vinnou révou vystavěli staří Řekové. Projeďte se po venkovských cestách mezi mozaikou z polí levandule a rozmarýnu, objevte jedny z nejlepších chorvatských vinařství, izolované pláže i skryté zátoky a také pestrobarevné bývalé rybářské vesnice, jako jsou Vrboska či Jelsa.

Úchvatné cesty podél jezer

Kostel Sveti Jovan Kaneo na Ochridském jezeře v Makedonii při západu slunce © outcast85 / Getty

Od Ochridského k Prespanskému jezeru (Severní Makedonie)

Start: Ochrid
Cíl: Oteševo
Délka: 55 km

Ochridské jezero patří k nejstarším a nejhlubším jezerům na světě. Rozkládá se na hranici mezi Severní Makedonií a Albánií. Navzdory faktu, že je zapsáno na seznamu UNESCO a je domovem mnoha endemických druhů, zůstává pozoruhodně opomíjeno. Začněte v malebném starobylém městě Ochrid, které leží v místech nepřetržitě osídlených již od neolitu. Ve zdejším antickém divadle z helénistického období, nedávno znovuobjeveném a zrestaurovaném, se každé léto koná umělecký festival. Cestou na jih budete míjet pevnosti a kláštery, které dramaticky balancují nad vodou. Ochridské jezero opusťte sérií serpentin, které šplhají nahoru přes Národní park Galičica, v nejvyšším bodě silnice se odpojuje stezka vedoucí dále nahoru k vyhlídce na dvě jezera. Poté sjeďte ke klidnému Prespanskému jezeru, a bude-li čas na večeři, zastavte se v jedné z mnoha malých restaurací v Oteševu, kde se podávají ryby vylovené přímo z tohoto jezera.

Annecy (Francie)

Start: Annecy
Cíl: Annecy
Délka: 40 km

Jezero Annecy se proslavilo díky obrazu Le Lac d’Annecy od Paula Cézanna, postimpresionistickému mistrovskému dílu, které zachycuje veškerou krásu, vznešenost a sílu zdejší krajiny. Nic se však nevyrovná tomu, když toto divadlo spatříte na vlastní oči. Podél třpytící se modré vody se zasněženými Alpami na pozadí lze jezero objet autem za jeden jediný pohodový den. Než vyjedete, ubytujte se v Annecy a prozkoumejte nádherné staré město a rušné trhy. Působivý Château Menthon stojí za návštěvu, během letních měsíců se zde konají prohlídky s průvodcem. Na oběd se zastavte v Talloires – je zde bohatý výběr restaurací a dobré pláže ke koupání –, a pokud máte ještě energii, vydejte se na některou z mnoha stezek, které se vinou až na vrcholky hor obklopující jezero. Výlet zakončete v Annecy, kde si v hotelu Belvédère můžete při západu slunce vychutnat drink s panoramatickým výhledem na vody jezera.

Finská jezera

Start: Varkaus
Cíl: Anttola
Délka: 138 km

Čtvrtinu Finské jezerní plošiny tvoří voda – zahrnuje přes 55 000 jezer, což z ní činí největší jezerní oblast v Evropě. Při jízdě tímto regionem přestanete vnímat hranice mezi silnicí a vodní plochou. Z Varkaus je to necelou hodinu jízdy do lázní Järvisydän, které nabízejí všechny druhy koupelí a pocení, jaké si jen dokážete představit. Nejde však jen o relaxaci – při jízdě touto vodnatou krajinou je dostatek příležitostí ke koupání i kanoistice, rybaření i výletům lodí a v zimě pak k bruslení i chůzi na sněžnicích. „Právo na toulání“ ve Finsku znamená, že je povoleno kempovat téměř kdekoli, ale i tak vás mohou zlákat hotely. Vinařství Ollinmäki kousek od Anttoly nabízí vily, báječnou kuchyni, domácí víno a nedaleká jezera, kde se na závěr road tripu můžete smočit.

Výlety po ostrovech Středozemního moře

Tradiční rybářské lodě na ostrově Gozo (Malta) © Caron Badkin / Shutterstock

Severní pobřeží ostrova Gozo (Malta)

Start: Ramla Bay
Cíl: Dwejra
Délka: 16 km

Gozo je druhý největší ostrov Maltského souostroví, ale pro svou malebnost snadno konkuruje samotné Maltě. Cestou podél severního pobřeží ostrova Gozo odhalíte jeden z nejméně zastavěných koutů země. Začněte koupáním na široké a převážně divoké pláži Ramla Bay, kterou si ale nespleťte se stejnojmenným letoviskem na hlavním ostrově. Jakmile ze sebe oprášíte zdejší typicky oranžový písek, projeďte se po pobřeží do malého přístavu Marsalforn, za nímž trasa prochází neskutečnou krajinou přímořských solných pánví. Poté co minete zátoku Wied il-Għasri, cesta se změní v prašnou, pokud ale můžete, držte se jí a po vrcholcích útesů se po ní dostanete k přírodnímu mořskému oblouku Wied il-Mielaħ. Ten nahradil slavné Azurové okno, které se zřítilo v roce 2017. Tato lokalita je ale přesto vhodným místem k zakončení výletu i k pozorování západu slunce od slaného jezera Dwejra Inland Sea, které je propojené s mořem přírodním tunelem.

Okruh kolem hory Pantokrator (Korfu, Řecko)

Start: Pyrgi
Cíl: Pyrgi
Délka: 66 km

Hora Pantokrator (906 m) je nejvyšším bodem ostrova Korfu a okruh severovýchodním cípem ostrova vedoucí po jejím úbočí vás štědře odmění výhledy na hory i pobřeží. Začněte ve vesnici Pyrgi – chcete-li mít stoupání brzy za sebou, vydejte se na sever po směru hodinových ručiček. Z Pyrgi se cesta klikatí vzhůru kolem olivových hájů přes vesnice Spartylas a Strinylas. Odsud se můžete dát po silnici na východ až na vrchol samotného Pantokratoru (auto s dobrým poloměrem otáčení je výhodou), kde je pod poněkud nešťastně umístěným komunikačním stožárem malý, ale bohatě zdobený klášter. Vraťte se zpět na pobřeží do letoviska Acharavi, poté zamiřte na východ, silnice se zde vine kolem bujně zalesněných zátok a okouzlujících vesniček, jako je Kassiopi či Kalami s výhledem na Albánii jen tři kilometry přes vodu.

Kolem ostrova Lipari (Itálie)

Start: město Lipari
Cíl: San Salvatore
Délka: 28 km

Ostrov Lipari leží téměř přesně uprostřed souostroví Liparských ostrovů, a když pojedete po hlavní silnici vedoucí kolem ostrova, ukážou se vám na obzoru postupně všechny sopečné ostrovy tohoto souostroví. Do města Lipari se dostanete trajektem nebo rychlejšími křídlovými loděmi ze Sicílie. Z města na sever je pak trasa podél zálivu plného jachet lemovaná palmami. Ze silnice podél oblázkové pláže Canneto budete mít výhled na ostrov Panarea a – napůl schovaný za ním – ostrov Stromboli s věčně kouřícím kuželem sopky. Až minete pemzové lomy v severovýchodním koutu ostrova Lipari, ukáže se vám ostrov Salina se svými dvěma vrcholy a poté i vzdálenější ostrovy Filicudi a Alicudi, pokud se zrovna neukrývají v letním oparu. Jako poslední se z jihozápadního rohu ostrova Lipari ukáže ostrov Vulcano. Je sice vidět z hlavní silnice, ale bližší pohled nabízí vyhlídka vedle geofyzikální observatoře v San Salvatore na jižním cípu Lipari, kde můžete celý výlet zakončit.

Nejlepší evropské vinařské trasy

Vinice v údolí Douro poblíž Peso da Regua (Portugalsko) © PIXEL to the PEOPLE / Shutterstock

Údolí Douro (Portugalsko)

Start: Porto
Cíl: Miranda do Douro
Délka: 358 km

Portugalsko si tento trumf dlouho schovávalo v rukávu, ale enofilové nakonec na romantiku – a stále výjimečnější vína – údolí Douro zacílili. Nejstarší vytyčená vinařská oblast na světě (záznamy jsou z roku 1756) představuje opravdovou krásu, kilometr za kilometrem se zde klikatí terasovité vinice, které se prudce zvedají od řeky Douro. Skutečným srdcem je Alto Douro (Horní Douro), které je na seznamu světového dědictví UNESCO. Trasa začíná v Portu ve velkolepých přístavních hotýlcích a krok po kroku se pozvolna ubírá na východ ke španělským hranicím. Cestou počítejte s tím, že narazíte na řadu historických vinařských usedlostí – Quinta Nova a Quinta do Crasto jsou jména, která si zapamatujete. Budete se chtít též zdržet na vyhlídce Casal de Loivos, kde je dechberoucí pohled na vinnou révu v údolí Douro zredukován na pohlednicový formát. Chcete-li si cestu náležitě užít, vyhraďte si pět dní až týden.

Vinice Lavaux (Švýcarsko)

Start: Lausanne
Cíl: Château de Chillon
Délka: 40 km

Tento krátký, ale úžasný výlet, který lze snadno uskutečnit z Ženevy během jediného dne, vede vinicemi Lavaux chráněnými světovým dědictvím UNESCO. Vinice vystupují od severních břehů Ženevského jezera v řadě strmých teras s kamennými zídkami a vypadají neuvěřitelně. Výlet po silnici č. 9 začíná ve francouzsky mluvícím neuspořádaném městě Lausanne a zavede vás do pěkných městeček na břehu jezera, jako je Vevey, poté se přehoupnete na jihovýchod do Montreux (místa slavných letních jazzových festivalů) a k Château de Chillon, fantastické pevnosti ze 13. století, která je od roku 1816 světově proslulou díky básni Lorda Byrona „Vězeň z Chillonu“. Následně hradu dali nesmrtelnost zvěčněním na plátně malíři William Turner a Gustave Courbet. Až budete ve vinicích, zastavte se v jeskyni a ochutnejte krásná bílá vína Chasselas, která jsou svěží, minerální a obvykle se vyrábějí pouze v malém, řemeslném měřítku. Lavaux Vinorama v Rivazu na břehu jezera vás seznámí s 300 druhy vína tohoto regionu a nabídne zasvěcené ochutnávky.

Silnice Chianti (Itálie)

Start: Florencie
Cíl: Siena
Délka: 71 km

Jednoduše nenajdete krásnější místa Toskánska, než jaká uvidíte při klasickém putování po silnici SR222 přes oblast Chianti. Silnice spojuje dvě velkolepá středověká města a pomalu se vine zvlněnou krajinou lemovanou cypřiši, olivovými háji a vinnou révou. Po umělecké a architektonické hostině ve Florencii je čas vydat se na jih do Sieny, která je korunována nádhernou katedrálou a náměstím Piazza del Campo z 12. století. Mezi tím vším jsou medově zbarvená města na kopcích, kde se život točí kolem náměstí a řídí se podle úderů zvonů zvonice. Zastavte se v enotecas (vinotéky), kde můžete ochutnat vychvalovaná červená vína tohoto regionu včetně Chianti Classico z dominantní odrůdy sangiovese. Cesta je technicky sjízdná po celý rok, ale nejfotogeničtější je zřejmě během pozdního jara, kdy rozkvétají máky a další luční kvítí.

Průvod Belgií při oslavách belgického pivního víkendu, Brusel © Kutredrig / Getty

Trapistická piva z Belgie 

Start: Westmalle
Cíl: Vleteren
Délka: 558 km

Prozkoumejte Belgii a ochutnejte piva z trapistických pivovarů, kde po staletí vaří mniši ochucená piva. V současnosti se však svět soustředí spíše na řemeslná piva. Začněte severovýchodně od Antverp v Café Trappisten, kde se piva značky Westmalle snoubí se sýry vyráběnými rovněž mnichy z přilehlého opatství Westmalle. Směrem na jih od Brusselu se piva z pivovaru Rochefort pijí v místních kavárnách ke zvěřině z nedalekého regionu Ardeny. Poté vás čeká 80 km jízdy dále na jih do Orvalu pro zdejší lahvové pivo oblíbené u mnoha řemeslných sládků po celém světě. Směrem na severozápad vás svižná jízda přes Francii přivede do opatství Scourmont, základny pro Chimay. V hostinci Poteaupré v návštěvnickém centru Espace Chimay ochutnejte Chimay 150, původně uvařené v roce 2012 na oslavu 150letého výročí pivovaru. Odtud jsou to pak dvě hodiny jízdy na sever do Vleterenu, kde můžete výlet zakončit výbornými pivy z Westvleterenu.

Průzkum jihovýchodního Irska

Start: Dublin
Cíl: Cork
Délka: 380 km

Guinness v Dublinu a Murphy’s v Corku jsou dva nejznámější irské pivovary a podle tohoto itineráře, který je spojuje, navštívíte na trase i některé postupně se rozvíjející řemeslné pivovary. Po prohlídce historického pivovaru Guinnessu St James’s Gate pokračujte na jih na chmelové červené pivo Wildfire z pivovaru Wicklow Wolf Brewery a po 20 minutách jízdy podél Irského moře se dostanete do pivovaru Wicklow. Pečeně k nedělnímu obědu je vždy vhodnou záminkou k návštěvě pivovarské hospody Mickey Finn’s. Pokračujte dále přes mozaiku zemědělské půdy do YellowBelly Beer v hrabství Wexford. Sezonní piva pivovaru YellowBelly zahrnují neobvykle kyselá a farmářská piva, zatímco ječné víno Gallow’s Hill, které najdete na západě v Dungarvan Brewing Company, je ideální v chladnějších měsících. Irskou cestu plnou chmelu zakončete s půllitrem černého piva Murphy’s v Shandon Arms v Corku.

Pohled na panorama německého Düsseldorfu přes řeku Rýn © Allard Schager / Getty Images

Pivní okruh Německem

Start: Kolín nad Rýnem
Cíl: Düsseldorf
Délka: 1818 km

Pivo se v Německu vaří už tři tisíciletí. Jde o významnou součást kultury země s mnoha regionálními styly. Ve stínu kolínské katedrály začněte jemným slámově zbarveným kölschem, poté se vydejte na jihovýchod do Bamberku, domova zajímavých kouřových piv (Rauchbier) vyrobených z uzeného sladu. Jižně, nedaleko hranic s Rakouskem, leží Mnichov známý svými zlatými ležáky Helles a každoročním pivním festivalem Oktoberfest, zatímco na severu, v bývalém východním Německu, je tradičním pivem Lipska gose, kyselé pivo ochucené solí a koriandrem. Nedaleký Berlín je známý pivy Berliner Weisse s osvěžujícím nízkým obsahem alkoholu a často ochucenými sirupem z bobulovitého ovoce. Směrem na jihozápad se přes Hannover a Sasko dostanete do Düsseldorfu, srdce barvou tmavě měděných altbierů – název se překládá jako „staré pivo“, protože jde o jedno z nejstarších německých piv.

Zaujala Vás popisovaná destinace, chtěli byste se dozvědět víc a získat podrobnější informace? V e-shopu najdete tištěné průvodce. 

Byli jste na výletě, dobrodružné cestě či třeba stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika.

Napsal: Lonely Planet

Předchozí článek

8 tipů, proč a kam vyrazit na podzim - Evropa bez otazníků, exotika v nejlepší kondici

Další článek

Hybaj a zažij Dubaj! A tuná nechýbaj!

Související články

Články

Neznámé Španělsko: autem po Extremaduře

Často přehlížená a podceňovaná Extremadura je ve skutečnosti jednou z nejúžasnějších oblastí Španělska, přitažlivou směsicí historických událostí, jež ovlivnily celý svět, a současných kulinářských požitků. Z této autonomní oblasti, ležící u hranic s Portugalskem, pochází mnoho conquistadorů (dobyvatelů). Extremadura je místem, kde se již dávno zastavil čas. Objevíte zde stará města, zapomenutá v minulosti, rozpadající se hrady, poklidné kláštery, překrásnou krajinu a báječnou regionální kuchyni. Náš sedmidenní itinerář předpokládá, že se do Extremadury vydáte z Madridu, odkud pojedete tři hodiny (300 kilometrů) na jihozápad do města Cáceres. Mohli byste ale také vyrazit ze Sevilly a cestovat na sever, případně ze Salamanky a jet na jih. Nejvhodnější měsíce na cestu jsou duben, květen a září.…

Články

Tak trochu jiný velký evropský roadtrip - 2. část

Pokračování velkého putování po Evropě. Na cestě byla naše člověko-psí parta více než 100 dní a rádi bychom se s vámi podělili o naše zážitky z cesty kolem Evropy. Už jsme projeli přes Německo, Rakousko, Slovinsko, Itálii, jih Francie, Portugalsko a Španělsko. A teď tedy na sever... Sladká Francie – duny a oceán Z hor jsme pokračovali přes baskické pobřeží do Francie. Pobřeží je rájem surfařů a ornitologů, nám zde ale nepřálo počasí a celou dobu nám propršelo. Nemohli jsme ale vynechat San Juan de Gaztelugatxe. Jedná se o úžasně fotogenický kostelík postavený na strmém skalním…

Články

Tak trochu jiný velký evropský roadtrip - 1. část

Chtěli jsme zažít velké a taky dlouhé dobrodružství, a proto jsme naplánovali evropský roadtrip. Na cestě byla naše "parta" více než 100 dní a rádi bychom se s vámi podělili o naše zážitky z cesty kolem Evropy... Náš tříčlenný tým tvoří Anet, Filip a náš čtyrnohý kamarád  Baddy. Cestovatelská vášeň se v nás probudila již dávno. Anet pracovala jako au-pair v Anglii, nějakou dobu žila v Itálii a zkoušela i surfovat na pobřeží Atlantiku. Filip pracoval několik měsíců na Aljašce. Několikrát navštívil Spojené státy,…

Články

Slovinsko: Itinerář pro skvělý roadtrip

Slovinsko v posledních letech objevuje čím dál víc cestovatelů. Proč byste měli taky a proč je tahle malá zemička v podstatě synonymem pro perfektní evropský roadtrip? Pojeďte to zjistit. Jednou z jeho největších výhod je, že je od České republiky kousek, takže se o cestě nemusíte ani moc rozhodovat, prostě nastartujete auto a za pár hodin jste tam. Druhý důvod je, že je to opravdu krásná země, která vám nabídne hory, jezera, hrady, jeskyně, ale i moře a krásná města. Navíc vás tu potěší…