Džajpur - růžové hlavní město v Rádžasthánu

©

Chystáte se do Indie a ještě nejste rozhodnuti, jaké město navštívíte. Hledáte propojení moderního místa s architektonicky nádhernou historií, ze které se Vám nebude chtít odjet? Pak si rozhodně přidejte do svého cestovatelského plánu Pink City – město s duší! Jsem rád, že jsem si jej mohl přidat do své sbírky, protože se tam rozhodně vrátím a věřím, že vás bude tento článek inspirovat k jeho návštěvě také.

Džajpur_1

Džajpur - město kontrastů

Historické město Džajpur doslova dýchá historií. Jeho přívlastek Pink City, tedy Růžové město, vzniklo postupně v minulých časech za vlády hinduistického panovníka, kdy maháradža, který nechal natřít tehdejší hradby města do červena. Přenádherný dojem z dochovaného historického centra Pink City je nejzachytelnější především při západu či východu slunce, které zabarvené části města ještě zvýrazňuje. 

Džajpur_2

Džajpur není pouze turistickým místem nadšených cestovatelů, ale vyznačuje se i moderní architekturou, precizně navrženou infrastrukturou, která pečlivě rozděluje silnice celého města a nově vybudovaným metrem, a tak spojuje historickou a moderní část. Pravdou ale je, že svou indickou kulturu samozřejmě nezapře a čas od času narazíte na krávy na silnici.

Džajpur_3

Zkrátka se jedná o místo, které si každý doslova zamiluje a nikomu se nechce toto místo opouštět. Samotné město nabízí tolik památek, že jsem se rozhodl vybrat pouze ty, které mně nejvíce utkvěly v paměti. Možná se budete divit, ale mezi hlavními není známý City Palace. Jdeme na to!

Džajpur

Jantar Mantar

Celou svou pouť začínáme v místě, které mi nejvíce utkvělo v paměti v samotném Džajpuru. Jedná se o Jantar Mantar, velkolepou astronomickou observatoř, která byla dokončena v roce 1734. V tomto nádherném komplexu můžete najít 19 různých astronomických objektů, které jsou schopny měřit čas nebo předpovídat různá typy zatmění. Celý komplex a jeho důležitost dokládají pak největší sluneční hodiny na světě. Uvnitř observatoře jsem strávil víc než dvě hodiny, protože jsem se nemohl „nabažil“ toho, jak je možné, že lidé vynalezli tak úžasné astronomické pomůcky už stovky let zpátky.

Džajpur_4

Hawa Mahal

Jak už v Indii bývá běžné, spousta známých míst či budov má svou přezdívku. Právě proto je Hawa Mahal znám i jako Palác větrů. Hawa Mahal byl postaven v 18. století a chlubí se výjimečnou architekturou oken, které jsou postaveny tak, aby umožňovali tehdejšímu vládci města pozorovat život na ulici. Ale to není vše!  Samotná stavba „okeních mřížek“ vychází z tzv. Venturiho efektu, která zajišťuje klimatizované místnosti. Není neuvěřitelné, co před stovkami let již bylo vynalezeno? Trochu dojem z památky kazí samotná poloha místa, která se ukrývá uprostřed rušné silnice v centru historického jádra.

Džajpur_5

Jal Mahal

Jal Mahal si získal přízvisko Vodní palác pro svou polohu uprostřed místního jezera Man Sagar. Jedná se o úchvatnou stavbu a rozhodně si udělejte dost času pro prohlídku. Ta zabere až 2 hodiny a já jsem to osobně nevychatel a neměl jsem už čas podívat dovnitř takže další z důvodů, proč se ještě vrátit! Tuto mimořádnou stavbu bývalí panovníci nechali postavit z červeného pískovce, který je tradičním materiálem pro stavby v Rádžasthánu. O stavbě jsem si hodně zjišťoval už na místě a přišlo mi neuvěřitelné, že 4 patra budovy jsou pod vodou a pouze jen leží nad úrovní jezera viditelné okem zdálky. Pevnost se skládá z 20 pilířů a celý komplex vypadá velice atraktivně a vznešeně.

Džajpur_6

Ostatní památky - City Palace, Amber Fort, Birla Mandir

Ano, možná se divíte, ale známý City Palace či Amber Fort chybí. Abych pravdu řekl, tak samotný City Palace, velkolepé dílo z roku 1732 mě oproti ostatním památkám značně zklamalo v porovnání s ostatními. Jedná se o rozhlehlý areál, který se skládá z několika palácových komplexů. Snad nejzajímavějšími jsou zbrojírna a různá muzea, na kterých je postavena samotná prohlídka paláce. Můžete zde vidět nejrůznější středověké bojové pomůcky, dělostřelectvo, ošacení mužů i žen, ale i nedávnou slavnou historii kolem jezdeckého sportu polo. Nicméně za prohlídku palác rozhodně stojí a žádný návštěvník Džajpuru by ho neměl vynechat.

Džajpur_7

Ujít si rozhodně nenechte ani památky jako Birla Mandir či Amber Fort. Birla Mandir vznikl jako hinduistický palác z bílého mramoru. Po vstupu potkáte spoustu místních poutníků a překvapivě na stěnách chrámu naleznete i odkazy křesťanství. 

Džajpur_8

Celé povídání o Amber Fort je na samostatný článek, protože je to místo, které mi doslova učarovalo. Jde o velkolepou pevnost, ve které se nachází samostatný palác rozléhající se několik kilometrů od Džajpuru. Komplex je opravdu obrovský a rozlehlá a dokonce se až nahoru můžete dostatm svezení na slonu jako v dávných časech. Ale o tom více až příště…

Autor článku a fotografií - Filip Mayer - motto: "Dlouho jsem přemýšlel, co člověka naplňuje a v co by měli lidé věřit. Dospěl jsem k názoru, že je lepší dávat než brát a chovat se slušně, protože každá akce vyvolává reakci. Věřím proto v humanity, lidskost, a karmu."
A jeho cestovatelský blog Deník dobrodruha: Rád vám předám daleko více informací, pomůžu vám naplánovat cestu přímo v Džajpuru nebo vám dám osobní rady a doporučení.

Zaujala Vás popisovaná destinace, chtěli byste se dozvědět víc a získat podrobnější informace týkající se Džajpuru? V e-shopu najdete tištěného průvodce Lonely Planet Indie poznáváme. 

 

Byli jste na výletě, dobrodružné cestě či třeba stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika.

Napsal: Filip Mayer & Deník dobrodruha

Předchozí článek

Metropole uprostřed rýžových polí

Další článek

Sopka Rinjani – východ slunce nad oblaky

Související články

Články

Indie s novou fazónou

Bombaj, úchvatné město, které rozhodně stojí za návštěvu! Nechte se oslnit městem, jenž je proslulým centrem módy a filmu. Navíc si Bombaj své turisty hýčká – kromě nového letištního terminálu vás po městě povozí nová klimatizovaná jednokolejka, z níž budete moci spatřit úchvatné stavby, které sahají až k nebi. Tato metropole si vás svou majestátností a jedinečností zcela jistě získá. Bombaj – „Maximální město“. Právě tímto trefným přídomkem nazval spisovatel Suketu Mehta Bombaj ve své knize. Bombaj, známé centrum módy, filmu a bankovnictví, je na vzestupu a v roce 2016 hodlá projít zkouškou dospělosti. Ptáte se proč? V tomto roce totiž Indie předstihne Čínu, neboť s její nejrychleji…

Články

Srílanská Sigirija láká pohledy na nahé krásky

Možnost spatřit vnadné krasavice, dokonce „nahoře bez“, to je něco, co byste na buddhistickém ostrově pravděpodobně nečekali. I když jde jen o vzácné fresky z 5. století. Při pohledu na tyto krásky pocítíte, jak vás zalévá pot – je to vzrušující zážitek; musíte totiž vyšlapat nemálo schodů, než vystoupáte na tzv. Lví skálu neboli Sigiriju! Sigirijské krásky, fresky z 5. století, jsou jedním z nejznámnějších symbolů Srí Lanky   Osobně jsem navštívila Srí Lanku čtyřikrát a Sigiriju jsem jednoduše nikdy nemohla vynechat. Jen jedenkrát mi hrozný liják ve výstupu zabránil, ale třikrát jsem dosáhla kýženého vrcholu a pokaždé to stálo za…

Články

Nepál – turistická perla Himálaje

Návštěva Federativní demokratické republiky Nepál, jak zní oficiální název země od sesazení posledního nepálského krále v polovině roku 2006, je naplněním cestovatelských snů každého, kdo na svých výpravách vyhledává přírodní krásy a rozmanitost cizích kultur. Některé oblasti byly ještě do 90. let minulého století pro cizince zcela nepřístupné. Svou rozlohou maličká země, pevně semknutá svými dvěma sousedy Indií a Čínou, v sobě skrývá potenciál pro prožití mimořádně silných zážitků. Za vstupní bránu do Nepálu je bez nadsázky možné označit mezinárodní letiště v Káthmándú, kterým se do země dostává, zejména z Indie, největší počet turistů. Letiště překvapí skrovnými rozměry, ovšem po absolvování nezbytných vstupních procedur a zaplacení povinného víza můžete být do hodiny ubytovaní…

Články

Cestování po ostrovech u pobřeží Kambodže

Malebné ostrovy rozkládající se v tyrkysových vodách Thajského zálivu jsou jedněmi z nejméně dotčených míst Kambodže. Na žádném z nich nejsou zpevněné silnice, bankomaty ani nepřetržitá dodávka elektřiny, avšak co ostrovům chybí na vybavení, to mnohem víc než dostatečně vynahrazují svou přírodní krásou. Zástavba však neúprosně čeká a budete muset přijet co nejdříve, abyste poznali zdejší poklidnou atmosféru dřív, než bude zdevastována záplavou plánovaných luxusních resortů. Ostrov Koh Rong, ležící dvě a půl hodiny plavby od pevniny, je skutečně nádherný, s dokonalými plážemi s bílým pískem a mírnými, akvamarínovými vlnkami. Na tomto ostrově o rozloze 78 km2 se rozkládá 43 kilometrů pláží a je plný možností na potápění, šnorchlování a túry v džungli. Koh Rong je nejzastavěnějším…